pis67 Opublikowano 18 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 18 Września 2017 Jedyne co mnie przekonuje do przerw w wędzeniu, to obsychanie wyrobu, między wędzeniami. Może nie obsychanie, a wyrównywanie wilgotności w całej objętości..... w przerwie... .. chłodny przestój to wyrównanie wilgotności w całym przekroju. Jak to napisał Roger.... Przepis sugeruje ze można wędzić do 30 godzin Czy mógłbym wiedzieć, o jaką konkretnie kiełbasę chodzi? Pan Piotr często udaje Greka, jakby nie znał receptur ze strony głównej Ani ja pan, ani Grek, a receptury ze strony głównej rzadko przeglądam i nie znam..... Z doswiadczenia moge miedzy INNYMI napisac ze wedzonki (kielbasy i ryby ) wedzone na zimno z przerwami sa trwalsze i bardziej aromatyczne, Zgadza się, są trwalsze... , ale.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/7/#findComment-567452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 18 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 18 Września 2017 Może nie obsychanie, a wyrównywanie wilgotności w całej objętości..... w przerwie... Też nie do końca., bo jak przeniesiesz wędzonkę w inne miejsce, o innej temperaturze i wilgotności...to albo wilgoć odda, albo wchłonie. Według mnie przerwa wynika z tego, że nikt 30 godzin wędzić na raz nie będzie, no chyba że na zmiany z kimś. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/7/#findComment-567456 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 18 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 18 Września 2017 (edytowane) Wedzenie na zimno (zimnym dymem )jest jak wiemy bardzo stara tradycja,szkoda ze prawie juz poszla w zapomnienie.Ja troche sie nauczylem od mojego Ojca ,ktory jak i ja dzis niektore rodzaje ryb,kielbasy suche,szynki dojrzewajace,pasztetowa,leberke czy salceson wedze w wiekszosci na zimno. Towar poczas przerw albo wisi w wedzarni,albo jest w lodowce zalezy od pory roku i temperatury na zewnatrz.W jakich temp.?trudno powiedziec, bo bodecyzje podejmuje spontanicznie bez termometru. Wedzenie ta metoda musze powiedziec jest troche czasochlonne. Edytowane 18 Września 2017 przez EAnna lit. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/7/#findComment-567494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berklej Opublikowano 18 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 18 Września 2017 Przepis sugeruje ze można wędzić do 30 godzin Czy mógłbym wiedzieć, o jaką konkretnie kiełbasę chodzi? Polska Wędzona Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/7/#findComment-567508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 18 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 18 Września 2017 Polska surowa - znalazłem w Sieci opis: wędzenie zimne 24-36h Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/7/#findComment-567557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 19 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 19 Września 2017 (edytowane) Polska Wędzona : wg PW-21 zgodnie z recepturą 1 (na samej wieprzowinie) osadzanie 1-2 dni ; wędzenie zimne to 1-1,5 dnia a zgodnie z recepturą 2 (wieprzowina mieszana z wołowina) osadzanie 6-8h ; wędzenie 6-8h również zimnym dymem Edytowane 19 Września 2017 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/7/#findComment-567567 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirosław Śleziak Opublikowano 26 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 26 Października 2017 W związku z tym iż jestem nowym członkiem na forum -Chciałbym serdecznie wszystkich przywitać.Pytanie Wędziłem , jak sądzę srednio gęstym dymem, przez około 16 h uda od kurczaka. Okopcone wyszły mocno, zapach na całą okolice , temperatura wędzenia w górnej części wędzarni 38 stopni ( raczej cały czas ta sama) , a udka wyszły niedowędzone w środku. Jaki popełniłem błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/7/#findComment-572641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 26 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 26 Października 2017 Jaki popełniłem błąd. Udka przed wędzeniem parzyłeś ? a szczerze to wystarczy 2 - 2,5 H w temp 40-50 st. i nie powinny byś okopcone - zacznij czytać Akademie - ze strony Głownej Ważne ,że piszesz prawdę Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/7/#findComment-572643 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 26 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 26 Października 2017 (edytowane) Wędzimy do koloru a nie na czas myślę, ze przy takim dymie max 3 h, a surowe bo są dwa sposoby, sparzyć a potem wędzić lub dopiec w wedzarni do 68-72 c w środku najgrubszego miejsca udka a temperatura w wedzarni okolo 80 c [Dodano: 26 paź 2017 - 17:15]ups kolega Ci już podpowiedział Edytowane 26 Października 2017 przez Baca Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/7/#findComment-572645 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elmaz Opublikowano 26 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 26 Października 2017 Co rozumiesz przez "niedowędzone w środku"? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/7/#findComment-572646 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 26 Października 2017 temperatura wędzenia w górnej części wędzarni 38 stopni ( raczej cały czas ta sama) , a udka wyszły niedowędzone w środku. Jaki popełniłem błąd. Błąd pojęciowy.Wędzenie to nie obróbka termiczna, to dwa różne procesy. Udka kurczęce można najpierw sparzyć i potem wędzić do koloru, lub odwrotnie.Czasami wędzi się a następnie przypieka w wyższej temperaturze - wszystko w wędzarni. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/7/#findComment-572648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 26 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 26 Października 2017 Zobaczymy co autor tematu miał na myśli pisząc "niedowędzone" . Nieraz osoby , które wędzą po raz pierwszy nie mają pojęcia o tym , mięso (drób też mięso ) czy ryby należy nie tylko wędzić, ale później (lub wcześniej) poddać obróbce termiczne (żeby białko się ścięło ) Można tego dokonać za "jednym razem" w czasie wędzenia , ale trzeba być świadomym co się robi. Bez obróbki termicznej mamy mięso surowe uwędzone. (to tak dla autora tematu). Pozdrawiam Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/7/#findComment-572656 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirosław Śleziak Opublikowano 27 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 27 Października 2017 Po tym wszystkim sparzyłem i wyszło ok . Nawet moja mama powiedziała że jest smaczne . Ale po parzeniu jakby trochę aromatu uciekło. Następnym razem - wędzenie srednim dymem do uzyskania ładnego koloru ( temp. około 35 stopni ) potem podniosę temp. do 95 na 1 h i powinno być dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/7/#findComment-572723 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 27 Października 2017 (edytowane) Ja bym wędzić w temperaturze 45-55C i podpiekał do osiągnięcia w środku 72C. Edytowane 27 Października 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/7/#findComment-572724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 27 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 27 Października 2017 Następnym razem - wędzenie srednim dymem do uzyskania ładnego koloru ( temp. około 35 stopni ) A czemu tak niska temperatura?Arkadiusz Ci pisze dobrze 45-55 C. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/7/#findComment-572737 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirosław Śleziak Opublikowano 27 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 27 Października 2017 Dziękuję wszystkim za bezcenne rady .Następne wędzenie 29.10.2017. W/g waszych porad. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/7/#findComment-572794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 28 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 28 Października 2017 Poczytaj jeszcze tu:https://www.wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=509&Itemid=4 Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/7/#findComment-572916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nawiedzony Opublikowano 18 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 18 Grudnia 2017 (edytowane) Witam.Wędzę sobie tak od dwóch lat i dopiero teraz uświadomiłem sobie, że popełniam błędy. Dlatego poproszę o korektę co do mojego sposobu wędzenia.Wędzarnia murowana zasilana z boku, z kanałem wkopanym w ziemię długości 2 m. Użyczana przez znajomego. Otóż temperatura jaką uzyskiwałem to między 70 a 80 stopni i tak sobie siedziały wędzonki w wędzarni przez kilka godzin (kiełbasa, szynka itp.). W środę planuję kolejny raz coś zadziałać w tym temacie i dlatego ułożyłem sobie plan. Wędzenie na ciepło: 1. Wygrzanie wędzarni - xx st.C przez xx min. (dzień wcześniej chce ją przepalić przez około 2 godziny i zostawić na noc)2. Osuszanie wyrobów: szynki, boczki schab, karkówka po ok. 1 kg wagi + kiełbasa- xx st. C przez xx min.3. Wędzenie właściwe - xx st. C przez xx czasu do uzyskania koloru4. Podpiekanie - xx st. C przez xx min5. Parzenie. I to byłoby na tyle w temacie. Zaznajomiłem sie z grubsza z tym co jest napisane na stronie głównej i co nieco wiem, ale nie do końca ze względu na brak czasu, a materiał jest dość obszerny, że ciężko ogarnąć w godzinę. Edytowane 18 Grudnia 2017 przez nawiedzony Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/7/#findComment-580367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 18 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 18 Grudnia 2017 (edytowane) Wygrzanie wędzarni - xx st.C przez xx min. (dzień wcześniej chce ją przepalić przez około 2 godziny i zostawić na noc) ma być skuteczne (trochę jak w szkolę proszę pani ja się uczyłem , nie pytam czy się uczyłeś tylko czy się nauczyłeś ) Osuszanie wyrobów: szynki, boczki schaskutecznie , do pergaminowej lekko wilgotnej skorki i wyrównania temperatury z temperaturą wędzarni Wędzenie właściwe - temperatura 55 stopni +/- 5 do koloru jaką uzyskiwałem to między 70 a 80 stopni iważne jest aby mieć dobry sprawny termometr - dobre miejsce do pomiaru Podpiekanie - xx st. C przez xx mintemperatura 80-90 stopni do uzyskania tęmperatury w środku 68 stopni lub innej (zależy jako wyrób) lub na rękę (jak masz doświadczenie staje sie taka twardsza -lub czas jak znasz wędzarnie pewnie u Ciebiez 1 h ale to jest na oko najlepiej na termometr ). Można dopiec w piekarniku elektrycznym (temperatury te same) Parzenie. Jak upiekłeś to nie parzysz .(a jak sparzyłeś to nie pieczesz z wyjątkiem kurczaków ze skorą a i tu zdania są podzielone) A jak parzysz termometr do wody woda 75 stopni drugi termometr w wyrób i do pożądanej temperatury ( duże elementy wyciągasz wcześniej o 3 stopnie dojadą ) Najlepiej parzyć /piec bezpośrednio po wędzeniu (wędzonka jest ciepła ) Edytowane 18 Grudnia 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/7/#findComment-580370 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 18 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 18 Grudnia 2017 Wszystko jasno i zwięźle - nic dodać . Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/7/#findComment-580373 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 29 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 29 Czerwca 2018 Czy można 'przewędzić' mięso, kiełbasę,ryby? Jakie są skutki zbyt długiego wędzenia? Dłuższego niż wskazuje technologia. Wędzonki będą suche czy co się stanie? A może nie ma górnej granicy czasu wędzenia? Proszę o odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/7/#findComment-601449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 30 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 30 Czerwca 2018 (edytowane) Suche może bardziej podsuszone pewnie tak choć nie koniecznie . Jak dlamnie gorzko kwaśne. Od strony fizyko-chemiczo-biologicznej to Ci nie powiem bo niewiem. Edytowane 30 Czerwca 2018 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/7/#findComment-601459 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 30 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 30 Czerwca 2018 Jak wedliny bedą przesycone dymem to bedą nie smaczne.Zamiast smaku wyrobu bedzie czuć "smak" i zapach dymu. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/7/#findComment-601460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 30 Czerwca 2018 Może inne porównane łatwiejsze do zrozumienia.Można się lekko naperfumować i będzie ładny zapach, ale można wywalić na siebie całą perfumę i wtedy zapach będzie tak intensywny, że wręcz nie do zniesienia.Ale tu znowu wkraczamy w gust konsumenta. Jeden lubi delikatny zapach wędzonki, a drugi bardzo intensywny.Od strony technologi, wyrób im więcej jest wysycony dymem, tym bardziej jest zabezpieczony bakteriologicznie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/7/#findComment-601464 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 30 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 30 Czerwca 2018 Trzeba jeszcze sobie zadać pytanie jakie wędzenie ma być? Zimne czy na gorąco? Długie wędzenie w zimnym dymie zabezpieczy produkt na dłuższy czas, natomiast na gorąco wędzę do uzyskania pożądanego koloru. Zbyt długie wędzenie spowoduje kwaśność wyrobu /sam tego doświadczyłem/. Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/7/#findComment-601465 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.