redzed Opublikowano 1 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 1 Grudnia 2020 jakbym chciał zrobić tą (podobną) salami i część w ramach testu na próbę podwędzić to wędzenie wykonać po fermentacji a przed dojrzewaniem? IMHO najlepiej zaraz po fermentacji. Druga opcja jak masz odpowiednie parametry możesz wędzić i fermentować jednocześnie. Czy wędzić od razu a następnie spryskać pleśń i dojrzewać. Nie wiem czy to ma w ogóle sens, ponieważ dym hamuje rozwój pleśni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13593-kalabryjskie-salami/page/4/#findComment-686153 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 1 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 1 Grudnia 2020 Chcialbym uzupelnic nieco odpowiedzi na pytania o wedzenie salami dojrzewajacego.Z wlasnej praktyki proponowalbym w przypadku salami o wiekszych srednicach wedzic na zimno po fermentacji i pozwoleniu ok jednego dnia na lekkie obsuszenie zewnetrznej warstwy oslonki (fermentacja jest zalecana przy wilgotnosci siegajacej 90% i wiecej, wiec wedzenie bezposrednio po fermentacji moze spowodowac przyklejanie sie niepotrzebnych czastek dymu do bardzo wilgotnej powierzchni - analogicznie wedzenie bez osadzania kielbas czy ociekania wedlin).w przypadku salami o malej srednicy -osobiscie robilem wedzenie po kilku dniach dojrzewania w komorze - powodem jest mozliwosc bardzo szybkiego powstania suchego pierscienia gdy wedzimy bezposrednio po fermentacji i pozniejsze problemy z dojrzewaniem. (nalezy pamietac ze wedzenie nawet na zimnoe to tez obsuszanie).Dodatkowo uzywam takze pojemnika z lekko posolona woda w komorze wedzarni. Jak @redzed wskazal to istnieje mozliwosc i fermentacji i wedzenia razem - jest to mozliwe ale glownie w warunkach przemyslowych przy odpowiednim parku sprzetowym. W naszych domowych warunkach (oczywiscie jesli ktos sie uprze to moze probowac) nie polecalbym tego typu powiazan. Jak @redzed wskazal - nie ma sensu wedzic i pryskac zarodnikami plesni. Niemniej po jakims czasie (u mnie to ok 2 tygodni w zaleznosci od rodzaju oslonki i srednicy batonow) plesn bedzie sie pojawiaci na wedzonym ale nie bedzie taka obfita. Osobiscie w takich przypadkach robie drugie lub trzecie wedzenie nie zawracajac sobie glowy "zmywaniem" tego co powschodzilo. Dym i tak dokona swoje dodatkowo to oslonki i tak zdejmujemy przed konsumpcja. Dodatkowo takze w miare dojrzewania (obnizania sie wartosci Aw,) plesnie zamieraja na oslonkach jak i samo wedzenie w pozniejszych okresach dojrzewania wymaga takze wydluzania czasu wedzenia. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13593-kalabryjskie-salami/page/4/#findComment-686210 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 2 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 2 Grudnia 2020 Dziękuję za zwięzłe wyjaśnienie obu kolegom. Nasuwa mi sie kolejne pytanie o temperaturę zimnego wędzenia. Na mój poziom wiedzy i chłopski rozum wędząc w temperaturze np. 20 stopni C salami w dalszym ciągu bedzie fermentować podczas wędzenia co spowoduje spadek pH i kwaśny smak. Czy więc należy wędzić w niższej temp? 12-14 stopni i będzie dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13593-kalabryjskie-salami/page/4/#findComment-686340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 2 Grudnia 2020 wędząc w temperaturze np. 20 stopni C salami w dalszym ciągu bedzie fermentować podczas wędzenia co spowoduje spadek pH i kwaśny smak. W tym sęk !!!Fermentacja powinna być ograniczona zużyciem cukrów: mięśniowego (glikogenu) oraz cukrów dodanych. W procesie dojrzewania dochodzi do ponownego wzrostu pH i zaniku kwasowości Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13593-kalabryjskie-salami/page/4/#findComment-686343 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szarkof Opublikowano 10 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 10 Grudnia 2020 Witam wszystkich, gdzie dostanę powyższe kultury bakterii oraz pleśń? Wędliny dojrzewające są dla mnie czymś nowym i szukam sprawdzonego źródła. Może pierwszą próbę przeprowadzić w ogóle bez nich? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13593-kalabryjskie-salami/page/4/#findComment-687373 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 10 Grudnia 2020 gdzie dostanę powyższe kultury bakterii oraz pleśń? SWOJSKI_WYRÓBKupowałam u nich niedawno, mamy 7% zniżki Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13593-kalabryjskie-salami/page/4/#findComment-687375 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 10 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 10 Grudnia 2020 Wstęp do wyrobowi dojrzewajacych wymaga trochę nauki. Poleciłbym trochę poczytać na ten temat i dobrze zrozumieć podstawy. Wędliny dojrzewające są dla mnie czymś nowym i szukam sprawdzonego źródła. Może pierwszą próbę przeprowadzić w ogóle bez nich?Uważam, że najlepszym podejściem byłoby zupełnie odwrotnie. Korzystając z kultury startowej, wdrażasz ważny poziom bezpieczeństwa i masz większe szanse na sukces. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13593-kalabryjskie-salami/page/4/#findComment-687442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 10 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 10 Grudnia 2020 SWOJSKI_WYRÓB[/url]Kupowałam u nich niedawno, mamy 7% zniżki Możesz podać kod rabatowy lub procedurę realizacji zniżki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13593-kalabryjskie-salami/page/4/#findComment-687459 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 10 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 10 Grudnia 2020 Wstęp do wyrobowi dojrzewajacych wymaga trochę nauki. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17711-pro%C5%9Bba-o-pomoc-meszek-podczas-suszenia-kie%C5%82basy/?do=findComment&comment=685690@redzed możesz napisać co obiecałeś w tym poście? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13593-kalabryjskie-salami/page/4/#findComment-687464 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 10 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 10 Grudnia 2020 SWOJSKI_WYRÓB[/url]Kupowałam u nich niedawno, mamy 7% zniżkiMożesz podać kod rabatowy lub procedurę realizacji zniżki.Krzychu np prasowane cuda Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13593-kalabryjskie-salami/page/4/#findComment-687503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 10 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 10 Grudnia 2020 Wstęp do wyrobowi dojrzewajacych wymaga trochę nauki. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17711-pro%C5%9Bba-o-pomoc-meszek-podczas-suszenia-kie%C5%82basy/?do=findComment&comment=685690@redzed możesz napisać co obiecałeś w tym poście? Miało to być dla forumowicza nowego który rozpoczął ten watek. Ale niestety przestał się odżywać. No ale dzisiaj wieczorem zrobię. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13593-kalabryjskie-salami/page/4/#findComment-687504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 10 Grudnia 2020 kod rabatowy Wędzarnicza Brać. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13593-kalabryjskie-salami/page/4/#findComment-687505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 26 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 26 Grudnia 2020 W przepisie (na pierwszej stronie a także kilku innych na forum) na salami jest zaznaczone że mięso peklujemy razem z glukozą (i peklosolą oczywiście). Czy jest to jakaś cecha peklowania mięsa na salami i ma uzasadnienie? Czy glukozę (cukry) i peklosól dajemy też do słoniny? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13593-kalabryjskie-salami/page/4/#findComment-689780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 29 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 29 Grudnia 2020 Dodanie cukru do peklowania jest opcjonalne, jeśli po zmieleniu będziesz dodawać kulturę starterową. Jeśli nie używasz startera, najlepiej dodać go razem z peklosolą. Ja ostatnio pekluje bez cukrów. Azotyn jest dodawany do tłuszczu, aby zapobiec jełczeniu podczas suszenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13593-kalabryjskie-salami/page/4/#findComment-690215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 16 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 16 Marca 2021 (edytowane) Salame Calabrese "Extra" W przeszłym tygodniu wykonałem, 3,5kg Salami Kalabryjskie “Ekstra”. Przepis ten sam jak powyzej, tylko z dodatkiem marihuany. Już wielokrotnie robiłem salami z tym ziołem leczniczym i zawsze mam je pod ręką. Jeden z moich wcześniejszych wysiłków tej kategorii przedstawiłem na tym forum tutaj: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/?p=467575Próbowałem wielu różnych receptur salami z dodatkiem marihuany i wydaje mi się, że styl Calabrese najlepiej się łączy. Salami jest pikantne z eksplozją smaków, które prawie całkowicie eliminują ten raczej nieprzyjemny smak marychy. Emanuje ledwo odległa nuta zapachu i tylko wyszkolony nos może go wykryć. Dodałem 1,5 grama dekarboksylowanej marihuany na kilogram mięsa. Marihuana z własnego ogrodu ale została dekarboksylowana w laboratorium przemysłowym i przetestowana na THC. Zawartość THC wynosiła 18%, więc przy 35% utracie wagi będzie 270mg THC w 650 gramach salami. 10mg THC jest zwykle wystarczające dla większość ludzi aby dać lekkie podniesienie, więc jedna dawka salami będzie 24 gramów. Oczywiście bardziej doświadczeni będą mogli cieszyć się więcej niż jedną dawką. Na razie czekamy dwa miesiące. Edytowane 16 Marca 2021 przez redzed Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13593-kalabryjskie-salami/page/4/#findComment-700166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 16 Marca 2021 (edytowane) W jakich osłonkach robiłeś.? Ładnie łapie pleśń. .Dwa plasterki i będzie odlot. Masz teraz osuszacz w swojej dojrzewalni.? Edytowane 16 Marca 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13593-kalabryjskie-salami/page/4/#findComment-700190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 16 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 16 Marca 2021 Arek, jak będziesz robił z marychą to zapisuje się na 2 batony. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13593-kalabryjskie-salami/page/4/#findComment-700192 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 16 Marca 2021 (edytowane) Jak będę robił to wpadnę do Ciebie na plantację po towar. Edytowane 16 Marca 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13593-kalabryjskie-salami/page/4/#findComment-700202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 16 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 16 Marca 2021 W zeszłym roku czarno odziani panowie znaleźli w jednym z kontenerów 250 kilo czystej kolumbijki.Jakby "cóś" to mogę odsypać ździebełko w ramach eksperymentów z salami. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13593-kalabryjskie-salami/page/4/#findComment-700204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 16 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 16 Marca 2021 El komendante ano dawaj Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13593-kalabryjskie-salami/page/4/#findComment-700208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 16 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 16 Marca 2021 Czy to hobby jest legalne?No chyba że produkty kolekcjonerskie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13593-kalabryjskie-salami/page/4/#findComment-700209 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 17 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 17 Marca 2021 Czy to hobby jest legalne? Oczywiście że legalne. Każdy ma prawo robić salami. I to nie wszystko, ponieważ jest to powołanie.a nie hobby.[Dodano: 17 mar 2021 - 00:16] W jakich osłonkach robiłeś.? Ładnie łapie pleśń. Osłonki kolagenowe. Głownie przeznaczone na salami dojrzewające. https://www.stuffers.com/collections/collagen-rounds-middles-film/products/60mm-x-30cm-collagen-middles-5-pkg Nie szczepiłem pleśnią. Zdjęcie powyżej było po jednym dniu w komorze. Tylko ze teraz pleśń już nie biała tylko turkusowa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13593-kalabryjskie-salami/page/4/#findComment-700264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 17 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 17 Marca 2021 Czy to hobby jest legalne?Robienie salami wszędzie, dodatki zależy od kraju. W Polsce nie wszystkie są dozwolone. Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13593-kalabryjskie-salami/page/4/#findComment-700267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 17 Marca 2021 (edytowane) Tylko ze teraz pleśń już nie biała tylko turkusowa.Właśnie widzę. .Na ostatnim salami też taką miałem. Edytowane 17 Marca 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13593-kalabryjskie-salami/page/4/#findComment-700282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 17 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 17 Marca 2021 Tylko ze teraz pleśń już nie biała tylko turkusowa. cos mi mowi ze nie bardzo sie tym przejmujesz, mam nadzieje ze nie bedziesz z tego powodu zrywal oslonki i przepakowywal po natarciu serkiem Brie. Tylko ze teraz pleśń już nie biała tylko turkusowa.Właśnie widzę. .Na ostatnim salami też taką miałem. ojej - to dlaczego to nie zastosowales wlasnej porady - .Jak raz zaszczepisz komorę to prawdopodobnie już następne wyroby będziesz miał z pleśnią. ale to jeszcze nic - Krzysztof "redzed" dlaczego nie zastosowales sie do tej wprost wspanialej porady - Zapomnij co ma być wg.... i rób tak jak napisane w instrukcji. Ja tez bym najprawdopodobniej stracił swoją pierwszą produkcje gdym tego słuchał. Możesz malować, pryskać, zanurzać lub nawet dodać do farszu. Ja dodaje.do farszu, a reszta jak mi zostanie to pryskammam nadzieje ze jestes w stanie wyobrazic sobie jak wspaniale wspolgraloby dodanie Lyocarni FPN-63 z Penicillium nalgiovense. do salami z marihauana, (ale moment - biala plesn do zielonej "maryski" to i tak pewnie wyszla by turkusowa).Powaznie - nie da sie przejsc obojetnie obok takich porad. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13593-kalabryjskie-salami/page/4/#findComment-700322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.