redzed Opublikowano 18 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 18 Marca 2021 (edytowane) Kolorowe salami z marychą Nie tracę nad tym snu. Wolałbym białą pleśń, ale turkusowa opanowała komorę i pozwolę, aby natura wyjęła swój kurs. Oczywiście biała jest bardziej atrakcyjna wizualnie, ale korzystne szczepy penicylium są nie tylko białe. Poniżej towar producenta Calabria Pork Store w Nowym Yorku. Edytowane 18 Marca 2021 przez redzed Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13593-kalabryjskie-salami/page/5/#findComment-700334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 18 Marca 2021 Penicillium Salamii?.Dał byś troszeczkę. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13593-kalabryjskie-salami/page/5/#findComment-700345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 18 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 18 Marca 2021 No to teraz narobiles balaganu w wiedzy co niektorym... szczegolnie "mlodsi" adepci wedlin dojrzewajacych beda skofundowani. Te plesnie ze zdjec sa bardzo czesto badane laboratoryjnie. Penicillium Salamii?.Dał byś troszeczkę. Arkadiusz - albo jestes mikrobiologicznym geniuszem albo masz mikroskop elektronowy w oczach ze tak odrazu ze zdjecia poznajesz....... ale mnie dziwi co innego - dlaczego to wszystko na zdjeciach jest w oslonkach?? Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13593-kalabryjskie-salami/page/5/#findComment-700372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 18 Marca 2021 (edytowane) No to teraz narobiles balaganu w wiedzy co niektorym... szczegolnie "mlodsi" adepci wedlin dojrzewajacych beda skofundowani.Niech się uczą. Nauki nigdy za wiele. :)Na pierwszym zdjęciu już było widać, że będzie turkusowa.. Arkadiusz - albo jestes mikrobiologicznym geniuszem albo masz mikroskop elektronowy w oczach ze tak odrazu ze zdjecia poznajesz..To było pytanie nie stwierdzenie. A tak poważnie Penicillium Salamii jest nie do kupienia a szkoda bo chętnie bym ją przytulił.O tej pleśni Redzed pisał już w 2017 r. ale mnie dziwi co innego - dlaczego to wszystko na zdjeciach jest w oslonkach?? No cóż każdy orze jak może. Edytowane 18 Marca 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13593-kalabryjskie-salami/page/5/#findComment-700377 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 18 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 18 Marca 2021 @Arkadiusz, Załatw z @Redzed przesyłkę do Halifaxu a ja przerzucę ją przez Atlantyk, później to już z górki.W Halifaxie będę za powiedzmy 8-10 dni i następnie za 2 miesiące.Mam tu warunki do -22st COczywiście bez maryśki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13593-kalabryjskie-salami/page/5/#findComment-700382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 18 Marca 2021 (edytowane) Dzięki ,ale ten kolor pleśni już też u mnie w komorze zaczyna się pojawiać.Nie jest aż tak turkosa.Bardziej szarawa.Pleśni Penicillium Salamii i tak nie ma na rynku. Edytowane 18 Marca 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13593-kalabryjskie-salami/page/5/#findComment-700386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 18 Marca 2021 Bardziej szarawa.Pleśn Kiedyś spotkałam taką na jednym z wykwintniejszych serów. Nawet udało mi się nią zaszczepić jeden z serów, które przywiozłam do Zakopanego - tak ze trzy, cztery lata temu (wtedy to @robimhuk stanął na nartach). Jednak poprzestałam na jednym pokoleniu z obawy o mutację pleśni Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13593-kalabryjskie-salami/page/5/#findComment-700392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 18 Marca 2021 Jednak poprzestałam na jednym pokoleniu z obawy o mutację pleśni Aniu ,ale ja tej pleśni nie jem bo wszystkie moje wyroby pokrywane pleśnią są w osłonkach w przeciwieństwie do niektórych wyrobów naszych forumowiczów. Uważam ,że z pleśnią należy postępować bardzo ostrożnie i z umiarem. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13593-kalabryjskie-salami/page/5/#findComment-700411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wieloryb2 Opublikowano 18 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 18 Marca 2021 (edytowane) Witam, Planowałem zrobić salami wg tego przepisu , dodałem jednak " Kultury bakterii do kiełbasy dojrzewającej BRWOIN", po nadzianiu w osłonki 45 mm i włożeniu do piekarnika z miską z wodą po 3-4 dniach pojawiła się pleśń jak na zdjęciu. Temperatura utrzymywała mi się na stałym poziomie 20-22 st C i regularnie wietrzyłem piekarnik . Mam pytanie, czy jest to dobra pleść czy "zła" ?Nie wiem czy warto w ogóle przechodzić do dalszego procesu czy nadaje się to do kosza. Edytowane 18 Marca 2021 przez Wieloryb2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13593-kalabryjskie-salami/page/5/#findComment-700413 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 18 Marca 2021 (edytowane) Trudno powiedzieć .Żeby być pewnym należy kiełbasę szczepić znana pleśnią.Co do pleśni samoistnych trudno w warunkach domowych stwierdzić czy pleśń jest dobra czy zła.Na ogół białą pleśń uważa się za dobrą ,ale zawsze istnieje pewne ryzyko.P.SKultury bakterii to nie to samo co kultury pleśni. Edytowane 18 Marca 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13593-kalabryjskie-salami/page/5/#findComment-700424 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wieloryb2 Opublikowano 18 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 18 Marca 2021 Tyle, że ona powoli przechodzi w kolor zielony. Nie chciałem mieć żadnej pleśni, więc też nie szczepiłem żadną. Dziękuję bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13593-kalabryjskie-salami/page/5/#findComment-700427 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 18 Marca 2021 Jak nie chcesz żadnej pleśni to przemyj batony 2 %-towym roztworem sorbinianu sodu Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13593-kalabryjskie-salami/page/5/#findComment-700430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wieloryb2 Opublikowano 18 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 18 Marca 2021 No dobra, ale czy jak przejadę moje salami tym roztworem to będzie nadawać się ono do zjedzenia czy dalej będzie ryzyko? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13593-kalabryjskie-salami/page/5/#findComment-700441 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 18 Marca 2021 Będzie bo masz w osłonkach i pleśn nie przeszła na mięso. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13593-kalabryjskie-salami/page/5/#findComment-700442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smokerborniak Opublikowano 1 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 1 Maja 2021 Witam, czy mogę użyć do tego przepisu jelita wołowe wiankowe? czy jednak pozostać przy osłonce białkowej? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13593-kalabryjskie-salami/page/5/#findComment-705878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 1 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 1 Maja 2021 (edytowane) Witam, czy mogę użyć do tego przepisu jelita wołowe wiankowe? czy jednak pozostać przy osłonce białkowej?Jak najbardziej. Jelita są zawsze lepsze. 1. Dodają smaku. 2. Pomagają w wolniejszym i bardziej równomiernym suszeniu. 3. Lepiej przylegają do mięsa 4. Sprzyjają rozwojowi pleśni 4. Są źródłem pożądanych bakterii Gram-dodatnych. Edytowane 1 Maja 2021 przez redzed Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13593-kalabryjskie-salami/page/5/#findComment-705893 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smokerborniak Opublikowano 1 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 1 Maja 2021 Dzięki za szybką odpowiedz, zastosuje wiec jelita. 4. Sprzyjają rozwojowi pleśni Jako że to moje pierwsze podejscie do wyrobów dojrzewających, pleśni chce uniknąć, w tym celu zamierzam po fermentacji ,i 3-4 dniach dojrzewania , zastosowac krótkie 6-8 godzinne cykle wędzenia zimnym dymem, z przerwami 24-48 godzin na odpoczynek, niewiem czy dobrze sobie wykobinowałem z tym wędzeniem, i czy taka przerwa w postaci wędzenia nie wpłynie negatywnie na proces dojrzewania... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13593-kalabryjskie-salami/page/5/#findComment-705896 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 1 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 1 Maja 2021 (edytowane) Dzięki za szybką odpowiedz, zastosuje wiec jelita. 4. Sprzyjają rozwojowi pleśni Jako że to moje pierwsze podejscie do wyrobów dojrzewających, pleśni chce uniknąć, w tym celu zamierzam po fermentacji ,i 3-4 dniach dojrzewania , zastosowac krótkie 6-8 godzinne cykle wędzenia zimnym dymem, z przerwami 24-48 godzin na odpoczynek, niewiem czy dobrze sobie wykobinowałem z tym wędzeniem, i czy taka przerwa w postaci wędzenia nie wpłynie negatywnie na proces dojrzewania... To już inny styl kiełbasy. Dym jest środkiem konserwującym i hamuje aktywność bakterii oraz przyspiesza schnięcie. W zależności od wszystkich innych czynników zwiększasz także ryzyko utwardzania powierzchniowego. Edytowane 1 Maja 2021 przez redzed Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13593-kalabryjskie-salami/page/5/#findComment-705899 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 1 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 1 Maja 2021 Masz warunki do dojrzewania? Jak długo chcesz tak wędzić? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13593-kalabryjskie-salami/page/5/#findComment-705901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smokerborniak Opublikowano 1 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 1 Maja 2021 Mam140 letnią piwnice temperatura stabilne 11-12 stopni wilgotnosc 85%. Wędzić długo nie chcę około 7 takich cykli sobie wymyśliłem. Czyli 6-8 godzin i 24-48 godz przerwy aby ograniczyc schniecie i nie zapychać porów dymem .Dlatego pytam ,bo to pierwszy kontakt z dojrzewającymi . Wogule czy to nie za krótko takie wędzenie? Czy przerwy odpowiednie? To już inny styl kiełbasy. Dym jest środkiem konserwującym i hamuje aktywność bakterii oraz przyspiesza schnięcie. W zależności od wszystkich innych czynników zwiększasz także ryzyko utwardzania powierzchniowego. Wiem że styl już inny,poprostu chcę sprawdzić jak wyjdzie cała procedura, pleśń na tą chwilę jest elementem, który może mi dołożyć dodatkowy problem, następne partie na bank pójdą już z pleśnią. O ile ta bedzie ok Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13593-kalabryjskie-salami/page/5/#findComment-705910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 1 Maja 2021 Nie da się porównać kiełbasy wędzonej do kiełbasy dojrzewajacej z pleśnią.Warunki masz wręcz wyśmienite do dojrzewania i nie bardzo wiem dlaczego uzależniasz wyrób dojrzewajacy z pleśnią od udanego wyrobu wędzonego.Wędzony może Ci się udać a dojrzewajacy już nie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13593-kalabryjskie-salami/page/5/#findComment-705911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smokerborniak Opublikowano 1 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 1 Maja 2021 Czyli nawet tak delikatne traktowanie zimnym dymem eliminuje procedure dojrzewania?Jeszcze takie pytanie czymś sciany w piwnicy dezynfekować? Tynk na bank jest wapienny pod nim jest częściowo lity kamień a nad nim cegła. Grzybów i pleśni tam nie brak [Dodano: 01 maj 2021 - 19:44] i nie bardzo wiem dlaczego uzależniasz wyrób dojrzewajacy z pleśnią od udanego wyrobu wędzonego. Arkadiuszu, słowo klucz to udany, niby wiedza jakaś tam jest ,sprzęt też, problem taki że to pierwsza próba ,a pleśń to grunt całkiem odleglejszy niż wędzony, o ile na dymie się znam jako tako, to pleśń taka szlachtą brzmi hehe. w sumie zamiast planowanych 5kg moge zrobić 10 to nie problem, pół zaszczepie pół bede delikatnie dymił i zobaczymy jaki tego skutek będzię. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13593-kalabryjskie-salami/page/5/#findComment-705915 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mati_Z Opublikowano 21 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 21 Grudnia 2022 Czym sugerujecie mielić mięso na salami, wilk czy maszynka?Pomijając kwestie finansowe, bardziej zależy mi na jakości wyrobu, a w najbliższym czasie planuję kupić sprzęt. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13593-kalabryjskie-salami/page/5/#findComment-804474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 21 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 21 Grudnia 2022 (edytowane) Wilk lub maszynka ręczna . Mają być niskie obroty . Maszynka elektryczna nie. Co do zasady wilk lub ręczna jest lepsza nią tylko dla salami, ale dla każdego wyrobu. Tylko że salami dojrzewające da bardziej wymagające. Edytowane 21 Grudnia 2022 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13593-kalabryjskie-salami/page/5/#findComment-804508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 21 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 21 Grudnia 2022 w najbliższym czasie planuję kupić sprzęt Wilk 22 minimum 12 Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13593-kalabryjskie-salami/page/5/#findComment-804512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.