Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Skleiły :) nie miały innego wyjścia hehehe

 

post-67697-0-06075900-1491496252_thumb.jpgpost-67697-0-42906700-1491496253_thumb.jpg


[Dodano: 06 kwi 2017 - 18:31]

Zielona poświata od lampy, która waliła światłem w tą oczojebitną dechę :)

  • Odpowiedzi 860
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Co do koloru wędzonek , to chyba na tym forum zabronione jest używanie bejcy do drewna ? :D;) . Prześliczne urody wędzoneczki :clap: (prawie jak moje  ;)) Super aż miło popatrzeć  :clap: 

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

"Prawie jak moje"binio1111 podziwiem twoją skromnosć.
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.








hehehhe pytanie czy prawie oznacza, że moje ładniejsze czy Twoje ???? Ale to i tak mało istotne bo liczy się zadowolenie z dobrze wykonanej roboty :)









HIHI no przecież to "prawie jak moje" było z przekorą i przymrużeniem oka :D. Wiadomo , że Twoje :clap:. Ja dopiero raczkuję w temcie

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

To chyba o sudżuku piszesz. Jeżeli to ta kiełba ze słoninką. To inne mięso i bez papryki wędzonej. Chorizo uwielbiam. Chyba poczynię znowu....

Niech się mury pną do góry :) najgorsze za nami - teraz skoro już wszystko zakotwione a szkielet prawie gotowy to będzie tylko z górki.

 

post-67697-0-31599000-1491858918_thumb.jpgpost-67697-0-98742600-1491858927_thumb.jpgpost-67697-0-21706400-1491858930_thumb.jpgpost-67697-0-26131000-1491858931_thumb.jpgpost-67697-0-26708100-1491858932_thumb.jpgpost-67697-0-09543400-1491858933_thumb.jpgpost-67697-0-13439100-1491858934_thumb.jpgpost-67697-0-09991400-1491858935_thumb.jpg

Bo wędzarnia się musi ładnie komponować i dostała miejsce obok mojego ulubionego drzewka :) Delegacja kumpla nie pozwoli iść dalej. Po Świętach c.d.n.....

Ostatnie wędzenie w starej wędzarni. Służyła mi dzielnie ponad chyba 3 lata. Bez modyfikacji by dawno na szrocie wylądowała. Dziś malowanie prawie samym bukiem i olchą - bardzo przyjemny kolor wpadający w żółć. Indyki, sklejane kurczaki, dwa pięknie poprzerastane tłuszczykiem schabole i 3 szyneczki......Aaaaaa jeszcze skrojony 3 miesięczny ser twardy dojrzewający poczyniony z Wojciech Błaszków oraz zakwas na barszcz biały.....

post-67697-0-14515100-1491933805_thumb.jpgpost-67697-0-05044600-1491933806_thumb.jpgpost-67697-0-92000600-1491933806_thumb.jpgpost-67697-0-93136800-1491933807_thumb.jpgpost-67697-0-93764600-1491933808_thumb.jpgpost-67697-0-88624000-1491933809_thumb.jpgpost-67697-0-74923600-1491933810_thumb.jpgpost-67697-0-63759100-1491933811_thumb.jpgpost-67697-0-95480800-1491933817_thumb.jpg


[Dodano: 11 kwi 2017 - 20:04]

post-67697-0-97028600-1491933875_thumb.jpgpost-67697-0-97551100-1491933876_thumb.jpgpost-67697-0-71955500-1491933877_thumb.jpgpost-67697-0-49669200-1491933878_thumb.jpg

Zawsze chodziło mi po głowie robienie serów, no ale niestety, Nie mam piwnicy, a tym bardziej ziemianki :( . Warunki terenowe nie pozwoliły (straszenie podmokłe  tereny :mad:

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Nie musisz mieć. Jak chcesz się zagłębić to tu masz mój wątek serowy :

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/

 

Ale czytania na kilka wieczorów zimowych hehehehe

  • 2 tygodnie później...

Budowa się nieco ruszyła. Niestety tylko po kilka godzin w 3 popołudnia...Ale ważne , że do przodu :)

 

post-67697-0-00967600-1493153840_thumb.jpgpost-67697-0-93104600-1493153840_thumb.jpgpost-67697-0-19296300-1493153842_thumb.jpgpost-67697-0-09369500-1493153843_thumb.jpgpost-67697-0-10302300-1493153844_thumb.jpgpost-67697-0-59948400-1493153846_thumb.jpgpost-67697-0-03402000-1493153848_thumb.jpgpost-67697-0-02302500-1493153849_thumb.jpgpost-67697-0-12354500-1493153850_thumb.jpgpost-67697-0-30270600-1493153851_thumb.jpg

  • 2 tygodnie później...

ZIELEPUSZEK - 3 kg z 25 litrów białego złota. Do tego 480 g ricotty także miętowo zielonej. Wszystko barwione naturalnie. Jak się wytworzy skórka w ciągu najbliższego tygodnia to zielony stanie się bardziej intensywny. Generalnie jest to GOUDA :) No i UTOPENCE niestety na parówkach kupnych.....za 5 dni będą w punkt :)

 

 

post-67697-0-56698200-1494003032_thumb.jpgpost-67697-0-32824100-1494003033_thumb.jpgpost-67697-0-10320700-1494003034_thumb.jpgpost-67697-0-80741500-1494003034_thumb.jpgpost-67697-0-16974200-1494003045_thumb.jpgpost-67697-0-92842500-1494003045_thumb.jpg

Miałem ten zaszczyt i przyjemność obrabiać jedno z droższych mlek - mianowicie kozie. 20 litrów - zrobiłem goudę nisko dogrzewaną. Wydajność piękna - 2,4 kg. A dodatkowo 680 g ricotty z której żona machnie dziś sernik. Ricotta inna bo bardziej wytrawna (czyli mniej słodka niż z serwatki krowiej). Ser też inaczej pachnie - tak delikatnie. Następną goudę kozią zrobię z szafranem.

 

post-67697-0-82960200-1494336636_thumb.jpgpost-67697-0-17849800-1494336650_thumb.jpgpost-67697-0-34892600-1494336661_thumb.jpg

 

 

Miałem ten zaszczyt i przyjemność obrabiać jedno z droższych mlek - mianowicie kozie. 20 litrów - zrobiłem goudę nisko dogrzewaną

 

Ser wygląda rewelacyjnie ale ja niestety nie jestem smakoszem wyrobów z koziego mleka, zabija mnie ten posmak :facepalm:  :rolleyes: 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Zaufaj mi że z dobrego mleka posmaku nie ma. Moja żona sklepowych kozich nie tknie a moje i od znajomej od której mleko brałem to wpiernicza. Znajoma robi rewelacyjny jogurt i ser capri z ziołami z niego. Kupuję notorycznie bo pyszne. To bujda że kozie śmierdzi :)

zadne sery nie smierdza :tongue:  nawet te dunskie co mowia ze sa nie do zniesienia:-))

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.