witek1965 Opublikowano 3 godziny temu Zgłoś Udostępnij #1201 Opublikowano 3 godziny temu W dniu 20.10.2025 o 19:24, Grzewlod napisał(a): Na początek dobrze dobrana dawka peklosoli i czasu. Po wykonaniu wyrobu ocenisz słoność wtedy dostosujesz dawkę do swojego progu. Jeśli chodzi o mnie to 18g jest dawką odpowiednią bez nastrzyku. Jeśli masa mięśnia przekracza 1,5 kg czas peklowania należy przedłużyć. Co prawda post przeczytałem już po zapeklowaniu, ale cieszę się, że dość dobrze się wstrzeliłem z dawką. Zdecydowanie bardzie podoba mi sie ta metoda od peklowania na mokro w kamiennym garze. 3-ciego listopada wieczorem wypakuje z worków próżniowych i zapakuje w siatki,niech do rana obsychają. Rano, karkówkę zawinę w folię celulozową, zasznuruję i trzeba będzie rozpalić wędzarnię. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/49/#findComment-1044255 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi