irekni Opublikowano 13 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #1176 Opublikowano 13 Listopada 2024 Ja dopiero zaczynam przygodę z wędzeniem i szukam wsparcia. Czytając to forum sam już nie wiem, czy peklowanie na sucho w woreczkach to dobry pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/48/#findComment-967900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 13 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #1177 Opublikowano 13 Listopada 2024 11 minut temu, irekni napisał(a): to nic nie pisz Ok jak sobie życzysz Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/48/#findComment-967905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 13 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #1178 Opublikowano 13 Listopada 2024 10 minut temu, Muski napisał(a): Ok jak sobie życzysz Waldek spokojnie. Wybacz "młodemu". Młody to i nerwowy. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/48/#findComment-967909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 13 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #1179 Opublikowano 13 Listopada 2024 Godzinę temu, Todek napisał(a): Wybacz "młodemu". Młody to i nerwowy. No nie taki młody, rejestracja 2013, tylko 11 lat się zbierał żeby coś napisać 1 Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/48/#findComment-967925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 13 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #1180 Opublikowano 13 Listopada 2024 Kocham ludzi którzy przez kilka lub kilkanaście lat czerpią garściami wiedzę z forum nie dając nic w zamian, a jak już odezwą się to najczęściej z pretensjami że nikt nie chce im pomóc 😠 1 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/48/#findComment-967928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gluszec Opublikowano 13 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #1181 Opublikowano 13 Listopada 2024 7 minut temu, MariuszB napisał(a): Kocham ludzi którzy przez kilka lub kilkanaście lat czerpią garściami wiedzę z forum nie dając nic w zamian, a jak już odezwą się to najczęściej z pretensjami że nikt nie chce im pomóc 😠 Mariusz - im się to po prostu należy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/48/#findComment-967934 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 13 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #1182 Opublikowano 13 Listopada 2024 47 minut temu, szrekPL napisał(a): z odległego zakątka kosmosu Oj tam, raptem trochę ponad 3,5 parseka . A naprawdę czy chodzi o peklowanie w Vacum czy w garze lub pojemniku, jakie mięsień ...itp . To wszystko w tym dziale jest-WSZYSTKO. Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/48/#findComment-967954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 13 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #1183 Opublikowano 13 Listopada 2024 42 minuty temu, Muski napisał(a): To wszystko w tym dziale jest-WSZYSTKO. Wiem, czytałem ale są zwolennicy obydwu metod chociaż odnoszę wrażenie że peklujacych na mokro jest więcej Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/48/#findComment-967963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 13 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #1184 Opublikowano 13 Listopada 2024 2 minuty temu, szrekPL napisał(a): ale są zwolennicy obydwu metod Np ja. Cienkie elementy na sucho , grubsze na mokro. Czasami metodą hybrydową /mieszaną/. Czasami podyktowane miejscem w lodówce Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/48/#findComment-967965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 13 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #1185 Opublikowano 13 Listopada 2024 19 minut temu, szrekPL napisał(a): są zwolennicy obydwu metod Oczywiście i zawsze tak będzie, ja np. unikam peklowania na mokro z różnych powodów i względów, zawsze peklowaliśmy na sucho, a że postępu nie unikniemy to dopiero ja rozpocząłem peklowanie próżniowo lub w woreczkach strunowych, ale jak tylko mogę to pekluję na sucho tradycyjnie, ale są zwolennicy peklowania na mokro i chwała im za to bo przynajmniej jest ciekawiej i weselej przy obliczaniu ile to wody a ile peklosoli dać 🙂 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/48/#findComment-967968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 13 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #1186 Opublikowano 13 Listopada 2024 19 godzin temu, irekni napisał(a): Czy ktoś ewentualnie podjął by się podsumowania tego tematu po latach dyskusji. Zróbmy inaczej Podsumuj temat a forumowicze w razie potrzeby sprostują błędy i wyjaśnią niejasności. Ja rozumię, że wygodnie jest wyręczyć się innymi zamiast zadać sobie trudu. Jak czegoś nie rozumiesz to zadaj konkretne pytanie wtedy forumowicze pomogą rozwiązać problem nie szukaj "Leszka na kajajk". Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/48/#findComment-967973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irekni Opublikowano 13 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #1187 Opublikowano 13 Listopada 2024 Dziękuję za wszystkie konkretne odpowiedzi w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/48/#findComment-967988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 13 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #1188 Opublikowano 13 Listopada 2024 Super, że podziekowałeś. 👍 3 godziny temu, irekni napisał(a): Dziękuję za wszystkie konkretne odpowiedzi w temacie. Ja odpowiem nie bardzo konkretnie. Spróbuj i się przekonaj. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/48/#findComment-968036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adi-zerniki Opublikowano 13 Lutego Zgłoś Udostępnij #1189 Opublikowano 13 Lutego W dniu 6.02.2024 o 15:37, ZLeP napisał(a): Aktualnie do worka próżniowego dodaję nawet 10% wody @ZLeP - Pakuję dwukilowego schaba do worka i wlewam 200ml wody + 36-40g peklo. Dobrze zrozumiałem? Pozdrowionka! Adi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/48/#findComment-991222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 13 Lutego Zgłoś Udostępnij #1190 Opublikowano 13 Lutego 18 minut temu, adi-zerniki napisał(a): Dobrze zrozumiałem? ŹLE przeczytaj jeszcze raz Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/48/#findComment-991224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 13 Lutego Zgłoś Udostępnij #1191 Opublikowano 13 Lutego 46 minut temu, adi-zerniki napisał(a): 36-40g peklo. Suma równania -4g peklo ? Bardzo ciekawe. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/48/#findComment-991235 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adi-zerniki Opublikowano 13 Lutego Zgłoś Udostępnij #1192 Opublikowano 13 Lutego 29 minut temu, Grzewlod napisał(a): Suma równania -4g peklo ? Bardzo ciekawe. 18-20g peklo na 1kg mięsa czyli 36-40g na 2kg... 😜 Głównie mi o tę ilość wody chodzi... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/48/#findComment-991248 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boob96 Opublikowano 13 Lutego Zgłoś Udostępnij #1193 Opublikowano 13 Lutego Tak jak w tytule tego wątku peklujemy na sucho, czyli bez wody. Peklowanie na sucho w woreczkach strunowych i próżniowych. Cytuj „Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/48/#findComment-991257 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Lutego Zgłoś Udostępnij #1194 Opublikowano 13 Lutego 45 minut temu, adi-zerniki napisał(a): 18-20g peklo na 1kg mięsa czyli 36-40g na 2kg... 😜 Głównie mi o tę ilość wody chodzi... Możesz dodać wody (np. 20%), jednak musisz dodać taką ilość soli, jakby to było mięso. 2kg mięsa 40g soli do miesa 0,4l wody 8g soli do wody --------------------------- W 0,4l wody rozpuszczasz całą sól, czyli 48g. Z tej solanki robisz nastrzyk ile przyjmie. Reszta do woreczka z mięsem. Przy peklowaniu tego typu radzę nie zmniejszać ilości soli poniżej 20g/kg. Szczególnie, gdy planujesz parzenie po wędzeniu. 2 Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/48/#findComment-991263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adi-zerniki Opublikowano 13 Lutego Zgłoś Udostępnij #1195 Opublikowano 13 Lutego Godzinę temu, EAnna napisał(a): Możesz dodać wody (np. 20%), jednak musisz dodać taką ilość soli, jakby to było mięso. 2kg mięsa 40g soli do miesa 0,4l wody 8g soli do wody --------------------------- W 0,4l wody rozpuszczasz całą sól, czyli 48g. Z tej solanki robisz nastrzyk ile przyjmie. Reszta do woreczka z mięsem. Przy peklowaniu tego typu radzę nie zmniejszać ilości soli poniżej 20g/kg. Szczególnie, gdy planujesz parzenie po wędzeniu. Właśnie o tę informację mi chodziło! Wiem, troszkę źle napisałem... Nie uwzględniłem wody w ogólnej masie ale miałem to w glowie... Dzięki wielkie! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/48/#findComment-991292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.