Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ja dopiero zaczynam przygodę z wędzeniem i szukam wsparcia. Czytając to forum sam już nie wiem, czy peklowanie na sucho w woreczkach to dobry pomysł? 

10 minut temu, Muski napisał(a):

Ok jak sobie życzysz

Waldek spokojnie. Wybacz "młodemu". Młody to i nerwowy.:D

Godzinę temu, Todek napisał(a):

Wybacz "młodemu". Młody to i nerwowy.

 

No nie taki młody, rejestracja 2013, tylko 11 lat się zbierał żeby coś napisać:D

  • Like 1

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Kocham ludzi którzy przez kilka lub kilkanaście lat czerpią garściami wiedzę z forum nie dając nic w zamian, a jak już odezwą się to najczęściej z pretensjami że nikt nie chce im pomóc 😠

  • Upvote 1

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

7 minut temu, MariuszB napisał(a):

Kocham ludzi którzy przez kilka lub kilkanaście lat czerpią garściami wiedzę z forum nie dając nic w zamian, a jak już odezwą się to najczęściej z pretensjami że nikt nie chce im pomóc 😠

Mariusz - im się to po prostu należy :thumbsup:

47 minut temu, szrekPL napisał(a):

z odległego zakątka kosmosu

Oj tam, raptem trochę ponad 3,5 parseka . A naprawdę czy chodzi o peklowanie w Vacum czy w garze lub pojemniku, jakie mięsień ...itp . To wszystko w tym dziale jest-WSZYSTKO.

Muskie - to ryba 🙃

42 minuty temu, Muski napisał(a):

To wszystko w tym dziale jest-WSZYSTKO.

Wiem, czytałem ale są zwolennicy obydwu metod chociaż odnoszę wrażenie że peklujacych na mokro jest więcej 

2 minuty temu, szrekPL napisał(a):

ale są zwolennicy obydwu metod

Np ja. Cienkie elementy na sucho , grubsze na mokro. Czasami metodą hybrydową /mieszaną/. Czasami podyktowane miejscem w lodówce 

Muskie - to ryba 🙃

19 minut temu, szrekPL napisał(a):

są zwolennicy obydwu metod

Oczywiście i zawsze tak będzie, ja np. unikam peklowania na mokro z różnych powodów i względów, zawsze peklowaliśmy na sucho, a że postępu nie unikniemy to dopiero ja rozpocząłem peklowanie próżniowo lub w woreczkach strunowych, ale jak tylko mogę to pekluję na sucho tradycyjnie, ale są zwolennicy peklowania na mokro i chwała im za to bo przynajmniej jest ciekawiej i weselej przy obliczaniu ile to wody a ile peklosoli dać 🙂 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

19 godzin temu, irekni napisał(a):

Czy ktoś ewentualnie podjął by się podsumowania tego tematu po latach dyskusji.

Zróbmy inaczej Podsumuj temat a forumowicze w razie potrzeby sprostują błędy i wyjaśnią niejasności. Ja rozumię, że wygodnie jest wyręczyć się innymi zamiast zadać sobie trudu. Jak czegoś nie rozumiesz to zadaj konkretne pytanie wtedy forumowicze pomogą rozwiązać problem  nie szukaj "Leszka na kajajk".

Super, że podziekowałeś. 👍

3 godziny temu, irekni napisał(a):

Dziękuję za wszystkie konkretne odpowiedzi w temacie.

Ja odpowiem nie bardzo konkretnie. Spróbuj i się przekonaj. 

  • 2 miesiące temu...
W dniu 6.02.2024 o 15:37, ZLeP napisał(a):

Aktualnie do worka próżniowego dodaję nawet 10% wody

@ZLeP - Pakuję dwukilowego schaba do worka i wlewam 200ml wody + 36-40g peklo. Dobrze zrozumiałem?

Pozdrowionka! Adi.

29 minut temu, Grzewlod napisał(a):

Suma równania -4g peklo ?

Bardzo ciekawe.

18-20g peklo na 1kg mięsa czyli 36-40g na 2kg... 😜

Głównie mi o tę ilość wody chodzi...

Tak jak w tytule tego wątku peklujemy na sucho, czyli bez wody. 
Peklowanie na sucho w woreczkach strunowych i próżniowych.

„Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku!
45 minut temu, adi-zerniki napisał(a):

18-20g peklo na 1kg mięsa czyli 36-40g na 2kg... 😜

Głównie mi o tę ilość wody chodzi...

Możesz dodać wody (np. 20%), jednak musisz dodać taką ilość soli, jakby to było mięso. 

  • 2kg mięsa
  • 40g soli do miesa
  • 0,4l wody
  • 8g soli do wody

---------------------------

W 0,4l wody rozpuszczasz całą sól, czyli 48g.

Z tej solanki robisz nastrzyk ile przyjmie.

Reszta do woreczka z mięsem.

Przy peklowaniu tego typu radzę nie zmniejszać ilości soli poniżej 20g/kg.

Szczególnie, gdy planujesz parzenie po wędzeniu.

  • Like 2

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Godzinę temu, EAnna napisał(a):

Możesz dodać wody (np. 20%), jednak musisz dodać taką ilość soli, jakby to było mięso. 

  • 2kg mięsa
  • 40g soli do miesa
  • 0,4l wody
  • 8g soli do wody

---------------------------

W 0,4l wody rozpuszczasz całą sól, czyli 48g.

Z tej solanki robisz nastrzyk ile przyjmie.

Reszta do woreczka z mięsem.

Przy peklowaniu tego typu radzę nie zmniejszać ilości soli poniżej 20g/kg.

Szczególnie, gdy planujesz parzenie po wędzeniu.

Właśnie o tę informację mi chodziło!

Wiem, troszkę źle napisałem... Nie uwzględniłem wody w ogólnej masie ale miałem to w glowie...

Dzięki wielkie!

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.