wojs40 Opublikowano 14 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #526 Opublikowano 14 Grudnia 2017 Z mojego niedługiego doświadczenia mogę powiedzieć, że jedynka była źle wykrojona, na foto widać błony które powinny trafić ewentualnie do maszynki i zostać zmielone, a po drugie masa była źle wyrobiona. Ręcznie nie da się wyrobić mięsa na szynkową, ja osobiście kupiłem mieszadło murarskie, zapinam do wiertarki i wyrabiam co najmniej 15 minut. Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/22/#findComment-579708 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 14 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #527 Opublikowano 14 Grudnia 2017 (edytowane) mieszadło murarskie, zapinam do wiertarki i wyrabiam co najmniej 15 minut.można wrzucić do michy robota kuchennego i mieszać jak ciasto aż się uplastyczni - w moim przypadku jest to mieszadło typu K - (hak się nie sprawdza) i kręcenie ok 25 min - zaczynam od prędkości min - i co 5 minut - podkręcam- później wszystko do mieszałki do kiełbas stopniowo dodawane i kręcone dotąd aż nie odpada z ręki Edytowane 14 Grudnia 2017 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/22/#findComment-579712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #528 Opublikowano 14 Grudnia 2017 jedynka była źle wykrojona, na foto widać błony Celne spostrzeżenie. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/22/#findComment-579717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 14 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #529 Opublikowano 14 Grudnia 2017 Zrobiłem kiełbasę szynkową wg przepisuNastępnym razem skorzystaj z porady https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14098-porada-nr-5-dla-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-jak-zrobi%C4%87-pierwsz%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99-szynkow%C4%85/ Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/22/#findComment-579719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 14 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #530 Opublikowano 14 Grudnia 2017 (edytowane) Wziąłem z postu Pawła. Przy wszystkich powyżej zastrzeżeniach być może ? dodatkowo sytuację pogorszyło zastosowania tz tłuszczy przetopowych z obrobki szynki (czyli niedokładna klasyfikacja ) . Ostatnio tak zepsułem kiełbasę ze "schabu bez kości" miast wyrzucić (warstewka nie była jakaś znaczna ) to razem z mizdrą, warkoczem , poszedł do III i "po ptokach" . Nic uczymy się na błędach .Farsz był wyrobiony wręcz książkowo , ale po wędzeniu , pieczeniu to nie jest to co bym chciał. Edytowane 14 Grudnia 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/22/#findComment-579722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisk Opublikowano 14 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #531 Opublikowano 14 Grudnia 2017 Przeczytawszy Wasze wypowiedzi dochodzę do wniosku, że jednak zbyt krótko mieszałem, wydaje mi się, że było to ok 10min. (porcja mięsa miała ok 2kg). Jednak czy to jedyny powód? Nie jestem pewien. KIełbasę tą robiłem kilka tygodni temu, 1 zaparzyłem od razu po wędzeniu (wtedy tyko trochę się rozpadała, prawie w ogóle), a dwie kolejne zamroziłem i jedną z nich rozroziłem i zaparzyłem. Zastanawiam się, czy zbyt krótkie parzenie też może wpłynąć na taki efekt. Kolejną będę parzył przez dłuższy czas- sprawdzę też temperaturę wewnątrz i dam znać co wyszło. Ale to będzie pewnie za kilka tygodni, teraz czas na coś wędzonego i suszonego,mięso już się pekluję . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/22/#findComment-579763 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 14 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #532 Opublikowano 14 Grudnia 2017 (edytowane) ....Zastanawiam się, czy zbyt krótkie parzenie też może wpłynąć na taki efekt.Parzenie podobnie jak wędzenie nie robimy z zegarkiem, wędzenie można powiedzieć " na oko" czyli do koloru, natomiast parzenie z termometrem, a raczej dwoma. Temperatura wody 72-75C i temperatura w środku wyrobu 68C Edytowane 14 Grudnia 2017 przez wojs40 Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/22/#findComment-579779 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcelll Opublikowano 15 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #533 Opublikowano 15 Grudnia 2017 (edytowane) Witam.Co myślicie o przepisie na białą, Tomasza Strzelczyka?- 3kg boczku- 2kg karkówki- 2kg szynki--2 łyżki pieprzu ziołowego--6 ząbków czosnku--2 łyżki lubczyku suszonego--4 łyżki majeranku--80ml octu winnego białego--0,5l zimnej wody--18g soli/kg mięsa--20 ziaren kolędry zmielonej--8 ziaren jałowca--10m osłonekhttps://www.youtube.com/watch?v=M8kmoXgQ3jQ#t=30.566201 Edytowane 15 Grudnia 2017 przez marcelll Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/22/#findComment-579863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #534 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Tutaj staramy się podawać przepisy na gramy , bo łyżka łyżce nie równa . Jakiś ten przepis nie teges . Słonina do kiełbasy . Z przyprawami też na bogato i ocet . Masz tu na forum sprawdzone przepisy na białą . Do białej to czosnek , majeranek i pieprz - smak tradycji . Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/22/#findComment-579867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #535 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Kiedyś skusiłem się w Biedronce na kiełbasę z chwytem marketingowym na "Babunię", nie czytając dokładnie opisu gdzie jak się okazało jest jako jeden ze składników dodatek octu. Cóż, powiem szczerze, dla mnie taka konfiguracja smakowa to ohyda i zaprzeczenie smaku tradycyjnej domowej kiełbasy, więc kiełbasę zjadły pieski i chyba im smakowało .http://zdrowyszop.pl/kielbasa-z-babcinej-spizarni-sokolow-biedronka.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/22/#findComment-579868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcelll Opublikowano 15 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #536 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Tak też myślałem. Robiłem różne, ale trzymałem się raczej klasycznych przypraw. Tego byłem ciekawy, bo Tomaszek tak zachwalał, no to pomyślałem - zapytam, może ktoś robił Może to coś super Tylko.... pieprz ziołowy... lubię i używam, ale tu mi jakoś nie pasuje, ocet i lubczyk - też dziwne, chociaż w kilku miejscach czytałem, że lubczyk jak najbardziej (u mnie odpada, bo tylko ja go lubię ). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/22/#findComment-579873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #537 Opublikowano 15 Grudnia 2017 w kilku miejscach czytałem, że lubczyk jak najbardziej Lubczyk działa tak jak maggi.Raczej nie wprowadza własnej nuty tylko lekko wzmacnia smaki. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/22/#findComment-579876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcelll Opublikowano 15 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #538 Opublikowano 15 Grudnia 2017 w kilku miejscach czytałem, że lubczyk jak najbardziejLubczyk działa tak jak maggi.Raczej nie wprowadza własnej nuty tylko lekko wzmacnia smaki. Powiedz to mojemu ojcu. Wystarczy jego odrobinka, nawet niewyczuwalna dla przeciętego podniebienia, a on - sztuczne przyprawy, maggi, niezjadliwe itd. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/22/#findComment-579880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #539 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Co myślicie o przepisie na białą, Tomasza Strzelczyka? Marcelli jeśli chcesz zrobić klasyczną białą to nie idź tą drogą. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/22/#findComment-579898 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 15 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #540 Opublikowano 15 Grudnia 2017 jak się okazało jest jako jeden ze składników dodatek octu. więc kiełbasę zjadły pieski Dodatek octu czy alkoholu do miesa ma jednakowe zadanie ;by go skruszyc........mysle, ze jak by byl dodatek koniaku to pieski by lataly glodne ....... Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/22/#findComment-579925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcelll Opublikowano 15 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #541 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Co myślicie o przepisie na białą, Tomasza Strzelczyka? Marcelli jeśli chcesz zrobić klasyczną białą to nie idź tą drogą. Nie idę, nie idę, robię bardziej klasycznie, a ten przepis mnie po prostu zaciekawił, a jednak te przyprawy, ocet... Dlatego tylko zapytałem, co z tego może wyjść, bo tak zachwalał Ale już wszystko jasne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/22/#findComment-579931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #542 Opublikowano 16 Grudnia 2017 (edytowane) Ocet do kiełbasy z tego co pamiętam można dodać dla poprawy jej kruchości, ale biała nie powinna być krucha. Edytowane 16 Grudnia 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/22/#findComment-579961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Prz3mk0 Opublikowano 17 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #543 Opublikowano 17 Grudnia 2017 Co zrobić żeby kiełbatron ładniej się owędził? Nie jest źle ale są miejsca gdzie jest prawie nie owędzona lub bardzo słabo. Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/22/#findComment-580204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 17 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #544 Opublikowano 17 Grudnia 2017 za ciasno powieszona Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/22/#findComment-580205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AleksanderB Opublikowano 17 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #545 Opublikowano 17 Grudnia 2017 Przekladaj i czy nie masz za duzo w wedzarni? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/22/#findComment-580206 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #546 Opublikowano 17 Grudnia 2017 Nie jest źle ale są miejsca gdzie jest prawie nie owędzona lub bardzo słabo Słabiej uwędzone mięso, zamień miejscem z wędzonką która jest mocniej uwędzona.I za ciasno też nie wieszaj, bo dym nie ma jak "przepłynąć" między mięsem czy kiełbasą. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/22/#findComment-580209 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Prz3mk0 Opublikowano 17 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #547 Opublikowano 17 Grudnia 2017 Dzięki za odpowiedzi. Niestety mała wędzarnia to i mało miejsca. Spróbuję to jakoś inaczej rozwiązać przy następnym wędzeniu.A co myślicie o rozłożeniu części kiełbasy luźno na ruszcie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/22/#findComment-580215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 17 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #548 Opublikowano 17 Grudnia 2017 (edytowane) Problem z przepływem dymu i nierównomiernym rozkładem temperatury.- widać , że od dołu słabo złapały kolor . Górą są lepiej wybarwione , bo u góry było cieplej. Należy zwiększyć przepływ, doregulować deflektor (sprawdzić rozkład temperatury w komorze) i luźniej wieszać Edytowane 17 Grudnia 2017 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/22/#findComment-580218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 17 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #549 Opublikowano 17 Grudnia 2017 Jak położysz na ruszcie , to będzie w kratkę uwędzona Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/22/#findComment-580227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 17 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #550 Opublikowano 17 Grudnia 2017 Niestety mała wędzarnia to i mało miejsca jak mam za dużo to niestety wędzę na 2 albo 3 razy Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/22/#findComment-580234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.