Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Z mojego niedługiego doświadczenia mogę powiedzieć, że jedynka była źle wykrojona, na foto widać błony które powinny trafić ewentualnie do maszynki i zostać zmielone, a po drugie masa była źle wyrobiona. Ręcznie nie da się wyrobić mięsa na szynkową, ja osobiście kupiłem mieszadło murarskie, zapinam do wiertarki i wyrabiam co najmniej  15 minut.

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/22/#findComment-579708
Udostępnij na innych stronach

mieszadło murarskie, zapinam do wiertarki i wyrabiam co najmniej 15 minut.

można wrzucić do michy robota kuchennego i mieszać jak ciasto aż się uplastyczni - w moim przypadku jest to mieszadło typu K - (hak się nie sprawdza) i kręcenie ok 25 min - zaczynam od prędkości min - i  co 5 minut - podkręcam- później wszystko do mieszałki do kiełbas stopniowo dodawane  i kręcone dotąd aż nie odpada z ręki  :D

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/22/#findComment-579712
Udostępnij na innych stronach

 

 

jedynka była źle wykrojona, na foto widać błony

Celne spostrzeżenie. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/22/#findComment-579717
Udostępnij na innych stronach

post-55133-0-06087000-1512924046_thumb.j

Wziąłem  z postu Pawła. Przy wszystkich powyżej zastrzeżeniach być może ?  dodatkowo sytuację pogorszyło  zastosowania tz tłuszczy przetopowych  z obrobki szynki  (czyli niedokładna klasyfikacja ) . Ostatnio  tak zepsułem kiełbasę ze "schabu bez kości" miast wyrzucić (warstewka nie była jakaś znaczna )  to razem z mizdrą,  warkoczem , poszedł do  III i "po ptokach" . Nic uczymy się na błędach :).

Farsz był wyrobiony wręcz książkowo , ale po wędzeniu , pieczeniu  to nie jest to co bym chciał.  

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/22/#findComment-579722
Udostępnij na innych stronach

Przeczytawszy Wasze wypowiedzi dochodzę do wniosku, że jednak zbyt krótko mieszałem, wydaje mi się, że było to ok 10min. (porcja mięsa miała ok 2kg). Jednak czy to jedyny powód? Nie jestem pewien. KIełbasę tą robiłem kilka tygodni temu, 1 zaparzyłem od razu po wędzeniu (wtedy tyko trochę się rozpadała, prawie w ogóle), a dwie kolejne zamroziłem i jedną z nich rozroziłem i zaparzyłem. Zastanawiam się, czy zbyt krótkie parzenie też może wpłynąć na taki efekt. Kolejną będę parzył przez dłuższy czas- sprawdzę też temperaturę wewnątrz i dam znać co wyszło. Ale to będzie pewnie za kilka tygodni, teraz czas na coś wędzonego i suszonego,mięso już się pekluję :D.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/22/#findComment-579763
Udostępnij na innych stronach

....Zastanawiam się, czy zbyt krótkie parzenie też może wpłynąć na taki efekt.

Parzenie podobnie jak wędzenie nie robimy z zegarkiem, wędzenie można powiedzieć " na oko" czyli do koloru, natomiast parzenie z termometrem, a raczej dwoma. Temperatura wody 72-75C i temperatura w środku wyrobu 68C

Edytowane przez wojs40

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/22/#findComment-579779
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Co myślicie o przepisie na białą, Tomasza Strzelczyka?
- 3kg boczku

- 2kg karkówki

- 2kg szynki

--2 łyżki pieprzu ziołowego

--6 ząbków czosnku

--2 łyżki lubczyku suszonego

--4 łyżki majeranku

--80ml octu winnego białego

--0,5l zimnej wody

--18g soli/kg mięsa

--20 ziaren kolędry zmielonej

--8 ziaren jałowca

--10m osłonek

https://www.youtube.com/watch?v=M8kmoXgQ3jQ#t=30.566201

Edytowane przez marcelll
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/22/#findComment-579863
Udostępnij na innych stronach

Tutaj staramy się podawać przepisy na gramy , bo łyżka łyżce nie równa ;):). Jakiś ten przepis nie teges  :hmm: . Słonina do kiełbasy  :hmm: . Z przyprawami też na bogato  :hmm: i ocet  :hmm: .  Masz tu na forum sprawdzone przepisy na białą . Do białej to czosnek , majeranek i pieprz - smak tradycji . 

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/22/#findComment-579867
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś skusiłem się w Biedronce na kiełbasę z chwytem marketingowym na "Babunię", nie czytając dokładnie opisu gdzie jak się okazało jest jako jeden ze składników dodatek octu. Cóż, powiem szczerze, dla mnie taka konfiguracja smakowa to ohyda i zaprzeczenie smaku tradycyjnej domowej kiełbasy, więc kiełbasę zjadły pieski i chyba im smakowało :D .

http://zdrowyszop.pl/kielbasa-z-babcinej-spizarni-sokolow-biedronka.html

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/22/#findComment-579868
Udostępnij na innych stronach

Tak też myślałem. Robiłem różne, ale trzymałem się raczej klasycznych przypraw. Tego byłem ciekawy, bo Tomaszek tak zachwalał, no to pomyślałem - zapytam, może ktoś robił :) Może to coś super :D 
Tylko.... pieprz ziołowy... lubię i używam, ale tu mi jakoś nie pasuje, ocet i lubczyk - też dziwne, chociaż w kilku miejscach czytałem, że lubczyk jak najbardziej (u mnie odpada, bo tylko ja go lubię :) ).
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/22/#findComment-579873
Udostępnij na innych stronach

 

 

w kilku miejscach czytałem, że lubczyk jak najbardziej

Lubczyk działa tak jak maggi.

Raczej nie wprowadza własnej nuty tylko lekko wzmacnia smaki. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/22/#findComment-579876
Udostępnij na innych stronach

 

w kilku miejscach czytałem, że lubczyk jak najbardziej

Lubczyk działa tak jak maggi.

Raczej nie wprowadza własnej nuty tylko lekko wzmacnia smaki. 

 

Powiedz to mojemu ojcu. Wystarczy jego odrobinka, nawet niewyczuwalna dla przeciętego podniebienia, a on - sztuczne przyprawy, maggi, niezjadliwe itd. :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/22/#findComment-579880
Udostępnij na innych stronach

 

 

Co myślicie o przepisie na białą, Tomasza Strzelczyka?

 

Marcelli jeśli chcesz zrobić klasyczną białą to nie idź tą drogą.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/22/#findComment-579898
Udostępnij na innych stronach

 

 

jak się okazało jest jako jeden ze składników dodatek octu.

 

więc kiełbasę zjadły pieski

Dodatek octu czy alkoholu do miesa ma jednakowe zadanie ;by go skruszyc.

.......mysle, ze jak by byl dodatek koniaku to pieski by lataly glodne ....... ;) 

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/22/#findComment-579925
Udostępnij na innych stronach

 

Co myślicie o przepisie na białą, Tomasza Strzelczyka?

 

Marcelli jeśli chcesz zrobić klasyczną białą to nie idź tą drogą.

 

Nie idę, nie idę, robię bardziej klasycznie, a ten przepis mnie po prostu zaciekawił, a jednak te przyprawy, ocet... Dlatego tylko zapytałem, co z tego może wyjść, bo tak zachwalał ;) Ale już wszystko jasne.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/22/#findComment-579931
Udostępnij na innych stronach

Ocet do kiełbasy z tego co pamiętam można dodać dla poprawy jej kruchości, ale biała nie powinna być krucha. Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/22/#findComment-579961
Udostępnij na innych stronach

Co zrobić żeby kiełbatron ładniej się owędził? Nie jest źle ale są miejsca gdzie jest prawie nie owędzona lub bardzo słabo.c90fbb72843a944e81fde74c67e8d247.jpg

 

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/22/#findComment-580204
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie jest źle ale są miejsca gdzie jest prawie nie owędzona lub bardzo słabo

Słabiej uwędzone mięso, zamień miejscem z wędzonką która jest mocniej uwędzona.

I za ciasno też nie wieszaj, bo dym nie ma jak "przepłynąć" między mięsem czy kiełbasą.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/22/#findComment-580209
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za odpowiedzi. Niestety mała wędzarnia to i mało miejsca. Spróbuję to jakoś inaczej rozwiązać przy następnym wędzeniu.

A co myślicie o rozłożeniu części kiełbasy luźno na ruszcie?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/22/#findComment-580215
Udostępnij na innych stronach

Problem z przepływem dymu  i nierównomiernym rozkładem  temperatury.- widać , że od dołu słabo złapały kolor . Górą są lepiej wybarwione , bo u góry było cieplej. Należy zwiększyć przepływ, doregulować deflektor (sprawdzić rozkład temperatury w komorze)  i luźniej wieszać

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/22/#findComment-580218
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.