Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Muski a robiłeś nastrzyk ? -  bo ja zwykle troszkę nastrzykuję a solankę w tym wypadku robię na smak :blush:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/36/#findComment-608841
Udostępnij na innych stronach

 

 

bo ja zwykle troszkę nastrzykuję
Nie - ale następnym razem mogę spróbować. Czy tylko gęś ? Małgosia - w zasadzie od kilku lat solankuje każdy drób przed pieczeniem - zwykle wieczorem do zalewy i następnego dnia pieczone. Jak ja jestem to 40gr soli/litr zimnej wody, jak mnie nie ma to 2 łyzki soli na litr ;) i zwykle do garażu :facepalm:   

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/36/#findComment-608842
Udostępnij na innych stronach

Ja też moczę drób w solance, ale 8% przez 8h i nastrzykuję pierś i uda.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/36/#findComment-608845
Udostępnij na innych stronach

 

 

zwykle troszkę nastrzykuję a solankę w tym wypadku robię na smak

Dopiersiowy nastrzyk lubi aromatyczne napary ziołowe  :thumbsup: 

Potwierdzam: solankowanie drobiu przed pieczeniem  wybitnie podnosi walory smakowe potrawy.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/36/#findComment-608846
Udostępnij na innych stronach

 

bo ja zwykle troszkę nastrzykuję
Jak ja jestem to 40gr soli/litr zimnej wody, jak mnie nie ma to 2 łyzki soli na litr ;) i zwykle do garażu :facepalm:   

 

He he mamy coś wspólnego,od wielu lat robie zalewe z czosnkiem lub jak Jarek zielona pietruszka z cebulą obie wychodzą super no i drób jest soczysty

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/36/#findComment-608848
Udostępnij na innych stronach

 

 

Podobno najsmaczniejsza dziczyzna.
Na pewno jest bardzo smaczna - czy najsmaczniejsza ? nie wiem. Wiesz -  kwestia obróbki i przygotowania , oraz co chcesz z danego miesa zrobić  :thumbsup: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/36/#findComment-609038
Udostępnij na innych stronach

 

 

zwykle wieczorem do zalewy i następnego dnia pieczone. Jak ja jestem to 40gr soli/litr zimnej wody

Po przeczytaniu tego postu dziś włożyłem do solanki 1,5 litra wody i 60 gr soli 1,6 kg ćwiartek drobiowych, jutro pieczenie już nie mogę doczekać się efektu

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/36/#findComment-609533
Udostępnij na innych stronach

 

 

już nie mogę doczekać się efektu
  :thumbsup: Zawsze solankowałem cały drób- ale co za różnica ? sam jestem ciekaw Twojego odczucia :D 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/36/#findComment-609534
Udostępnij na innych stronach

Już po obiedzie ćwiartki kurczaka wyśmienite, solankowanie to dobra metoda :) Dziękuję

Jedyny minus to fakt że chrupiąca skórka obsypana przyprawami jakoś mniej smakuje, bo całość jest smaczna :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/36/#findComment-609628
Udostępnij na innych stronach

 

 

ćwiartki kurczaka wyśmienite, solankowanie to dobra metoda Dziękuję
Wymieniamy się tutaj wiedzą kulinarną - jest jeszcze drobiazg do którego byłem sceptyczny  :facepalm:  otóż po pieczeniu zdejmujemy mięsko a z resztek (kości pieczonych) gotujemy pyszny rosół  :yes:  i to wcale nie z oszczędności ale ze smaku :yes:  :D  :thumbsup: 
[Dodano: 16 paź 2018 - 20:53]

Troche czynności ....

post-70549-0-51384100-1539715940_thumb.jpg

post-70549-0-43139100-1539715972_thumb.jpg

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/36/#findComment-609677
Udostępnij na innych stronach

 

 

Córka coś zrobiła..
 

Takie coś... chętnie bym spróbował, bo tylko z wyglądu już smakuje :clap:

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/36/#findComment-610015
Udostępnij na innych stronach

Zdolniacha ????

Po tatusiu?????????

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/36/#findComment-610016
Udostępnij na innych stronach

(kości pieczonych) gotujemy pyszny rosół

 

Waldeczku nie czepiam się  :)  ale......  czy to jest aby rosół .  Rosołem bym nazwał wywar z mięsa i warzyw ewentualnie z kości świeżych  .  Ciekawi mnie jaką taki rosół ma wartość odżywczą .   Właściwie to już odpowiedziałeś .... dla smaku :D:)

 

 

 Torcik dla oka cudny :thumbsup::clap:

 

Pozdrawiam

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/36/#findComment-610030
Udostępnij na innych stronach

ale...... czy to jest aby rosół

ala rosól  a że z dodatkiem tradycyjnych rosołowych warzyw (bez kapusty włoskiej) - to może nazwać bulionem na kościach  :D  ;) ale smaczne - to tak Andrzejku jak dodatek pieczonego boczku do pasztetu :D  :thumbsup: 

[Dodano: 19 paź 2018 - 20:52]

Restauracja ED RED .... wyskok na steki Rib Eye z przyjacielem

mój 40 dni sezonowany 

post-70549-0-07573600-1539974904_thumb.jpg

i  przyjaciela argentyński  tygodniowy

post-70549-0-66148900-1539974977_thumb.jpg

post-70549-0-42389000-1539975009_thumb.jpg

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/36/#findComment-610035
Udostępnij na innych stronach

goloneczka do SV 

post-70549-0-41415700-1540053961_thumb.jpgpost-70549-0-38721000-1540053997_thumb.jpgpost-70549-0-24936200-1540054035_thumb.jpgpost-70549-0-97202300-1540054053_thumb.jpg

 

temperatura 72 st - 7 godz. - następnego dnia przed podaniem - 1 godzina 160 st termoobieg - Akurat z miękkością  - powinienem jeszcze dodać z 15 min jakieś 230 st dla rumieńca  ;)

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/36/#findComment-610159
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ależ tu cuda się pojawiają, przycupnę na dłużej

 

 Tutaj mozna posiedzieć dłużej, ale do siebie też zapraszam  :D

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/36/#findComment-610395
Udostępnij na innych stronach

 

 

@halusia@, dnia 22 Paź 2018 - 20:19, napisał: Efffa, dnia 22 Paź 2018 - 20:08, napisał: Ależ tu cuda się pojawiają, przycupnę na dłużej Tutaj mozna posiedzieć dłużej, ale do siebie też zapraszam Twoje to wnet znam na pamięć

 

O nie moja droga, przez 8 lat troszkę się uzbierało tutaj tego,  :D  Chyba , że wpierw przycupnęłaś u mnie na początku  :facepalm:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/36/#findComment-610399
Udostępnij na innych stronach

 

@halusia@, dnia 22 Paź 2018 - 20:19, napisał: Efffa, dnia 22 Paź 2018 - 20:08, napisał: Ależ tu cuda się pojawiają, przycupnę na dłużej Tutaj mozna posiedzieć dłużej, ale do siebie też zapraszam Twoje to wnet znam na pamięć

 

O nie moja droga, przez 8 lat troszkę się uzbierało tutaj tego,  :D  Chyba , że wpierw przycupnęłaś u mnie na początku  :facepalm:

 

Dokładnie tak, od dawna umościłam sobie tam wygodne miejsce i nawet samo mnie informuje :P

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/36/#findComment-610403
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.