Skocz do zawartości

Muski - Qlinaria


Muski

Rekomendowane odpowiedzi

Zabrakło  :facepalm:  szynki i piersi z indyka  ;)

post-70549-0-01613000-1644066655_thumb.jpg

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jaki DG jest na obrazku?
Zwykły  średni dymbox.  

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Trochę wiało , ale zrębki olchowo śliwkowe dały radę  ;)

Szynka i piersi z indyka - te co miały przejść szynką  :D

post-70549-0-33359600-1644169772_thumb.jpg

Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Trochę wiało , ale zrębki olchowo śliwkowe dały radę  ;)

Szynka i piersi z indyka - te co miały przejść szynką  :D

:clap: :clap:  jakby to moja Jola powiedziała... mniami, mniami  :clap:

 

... przeszły, tylko Ty o tym jeszcze nie wiesz ;):)

Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-)

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185

 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-)

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Chorizo Wg Muskiego 

I WP/Dziczyzna – 1,4 kg  sitko 10 (ok po 50% mięs)

II WP – boczek – 3,3 kg sitko 10

III z jelenia (dzicze) – 1,0 kg sitko  4 i ninia/po 0,5 kg

Karkówka Wp -4,92kg sitko 10

Słonina kostka o,5x1 – 0,75 kg

Łącznie 10,62 mięsa

papryka słodka wędzona 11g/kg

papryka słodka   15g/kg

Chili płatek – 2,3g/kg

Chili proszek 2g/kg (zabrakło płatka)

Pieprz caenne – 4,5g/kg

czosnek 4g/kg

oregano 2g/kg

kminek 1 g/kg

askorbinian 0,8g/kg

peklosól 25g/kg

Wino czerwone  – ok 80ml/kg

Bakterie 0,2g/kg SBL 48

Cukier trzcinowy  1g/kg

Glukoza 2g/kg

Rum ciemny 10ml/kg

Lącznie masy 12,3 1kg

Wino, rum , przyprawy dodane do ninia i zemulgowane z III z jelenia , połączone z I i mieszane w mieszałce . 

Odstawione w szczelnym pojemniku do lodówki na 12 godz. 

Nadziewane w jelita 32 i 28(brakło mi 32  :facepalm: ) 

Osadzanie 3 dni , 4 g zimny dym , tydzień w 12 st i do dojrzewalni Grzewłoda

post-70549-0-15616300-1646568349_thumb.jpg

post-70549-0-95570000-1646568324_thumb.jpg

post-70549-0-51334300-1646568337_thumb.jpg


[Dodano: 06 mar 2022 - 13:09]

I po miesiącu , dzięki uprzejmości i pomocy Grzegorza - zbielały i się dosmaczyły  :D

Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja jak robiłem do bilansu cukru przyjmowałem 10 % wagi papryki słodkiej. Pewnie ? też jest go też trochę w winie rumie. To zależy jakie było nie piłem to nie wiem. Nie wyszło za kwaśne? Bo cukru trochę jestem pod 6 g/kg. Brakuje mi etapu fermentacji czy był połączony z osadzaniem. To jeden z wyrobów tz. chorizo które chciałbym powtórzyć . ale zawsze coś . Wygląda zacnie. Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy spełniła Twoje oczekiwania?
Jestem zadowolony  :D  , nie wiem jak smakuje Grzegorzowi  :D  

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

nie wiem jak smakuje Grzegorzowi

Kiełbas jest bardzo smaczna :thumbsup::tongue: ma swój specyficzny aromat i o dziwo dała się zaszczepić grzybkiem który dodatkowo daje subtelny smak nazwę to "pieczarki" :tongue:, natomiast ja dałbym nieco mniej ostrej papryki (wystarczy tyle dać co do kabanosów Kasinych)  i przynajmniej o połowę rumu mnie. Natomiast o guście smakowym decyduje wykonawca który robi wyrób pod swój smak :thumbsup::clap: .   

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

decyduje wykonawca
Testy i dopracowanie ta nie ma jeszcze  numeru dwucyfrowego - wszystko przed nami  :D

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

chciałbym zdegustować pierwowzór.

:thumbsup:  Dwa rodzaje :thumbsup:  , ale jeszcze trochę niech dojrzeją :facepalm:

Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rumu mniej??? chyba ze do szklanki wiecej ... :tongue:

Zacnie wyglada i napewno tak smakuje ja tego typu kielbasy lubie , moze nie koniecznie z dziczyzna bo nie jestem jakas fanka , dziczyzne wole zjesc jako danie , a juz kielbasy mi nie wchodza

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chorizo Wg Muskiego 

Nie pamiętam kto i gdzie o tym mówił ale nie powinno się chyba kroić z pleśnią? 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

nie powinno się chyba kroić z pleśnią?
Paweł :D do zdjęcia to nawet kobiety się malują  ;)  :D

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja tam sery kroję.

:thumbsup:

Penicillium candidum  stosuje się do produkcji Camemberta.

Penicillium nalgiovense stosuje się do produkcji np. Fuet, tą pleśnią zaszczepiłem Chorizo Waldka.

Chyba nikt nie usuwa pleśni przed jedzeniem w/w produktów. Przeciwwskazanie w spożyciu w/w pleśni występuje dla kobiet w ciąży.

16 dzień po zaszczepieniu.

post-84535-0-63239000-1646685769_thumb.jpg

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Penicillium candidum  stosuje się do produkcji Camemberta. Penicillium nalgiovense stosuje się do produkcji np. Fuet, tą pleśnią zaszczepiłem Chorizo Waldka. Chyba nikt nie usuwa pleśni przed jedzeniem w/w produktów.

Pencillium candidum  można jeść; co do nalgiovense - zdania są podzielone.

To nie są te same pleśnie. Rodzina pencillium jest bardzo szeroka. W niektórych fazach pędzlaki mogą wytwarzać mykotoksyny a niektóre wchodzą w niekorzystne relacje z naszą mikroflorą jelitową.

Pleśnią nalgiovense szczepi się produkty w osłonkach i te można łatwo usunąć.

Trudniej usunąć pleśń z całomięśniowych bez osłonek.

Wg mnie szczepienie bezpośrednio na mięsie nie powinno być praktykowane.

Na pewno za mało o tym wiemy aby bezpośrednie zapleśnianie lub konsumpcję osłonek z pleśnią propagować publicznie na forum wędliniarskim.

Była już na ten temat emocjonalna dyskusja jakiś czas temu.

Każdy może to oczywiście robić na swój użytek i swoją odpowiedzialność.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rumu mniej??? chyba ze do szklanki wiecej ... :tongue:

Elektro naturalnie, że do szklanki też, taki rum z herbatą :tongue:, natomiast na dzień dzisiejszy po wczorajszej konsumpcji choriza Waldka mogę z całą stanowczością powiedzieć, że smak kiełbasy po tygodniu dojrzewania zmienił się na wielki plus i nie należy zmniejszać dawki rumu :thumbsup:

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.