Muski Opublikowano 5 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #1401 Opublikowano 5 Lutego 2022 Zabrakło szynki i piersi z indyka Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 5 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #1402 Opublikowano 5 Lutego 2022 (edytowane) Jedno pytanie. Jaki DG jest na obrazku?Po dekielku mniemam, że dymbox? Edytowane 5 Lutego 2022 przez quadro555 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 5 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #1403 Opublikowano 5 Lutego 2022 Jaki DG jest na obrazku? Zwykły średni dymbox. Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 6 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #1404 Opublikowano 6 Lutego 2022 (edytowane) Trochę wiało , ale zrębki olchowo śliwkowe dały radę Szynka i piersi z indyka - te co miały przejść szynką Edytowane 6 Lutego 2022 przez Muski Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 6 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #1405 Opublikowano 6 Lutego 2022 ....to przeszli samych siebie....Szynką też.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 7 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #1406 Opublikowano 7 Lutego 2022 Trochę wiało , ale zrębki olchowo śliwkowe dały radę Szynka i piersi z indyka - te co miały przejść szynką :clap: jakby to moja Jola powiedziała... mniami, mniami ... przeszły, tylko Ty o tym jeszcze nie wiesz Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 7 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #1407 Opublikowano 7 Lutego 2022 ... przeszły, tylko Ty o tym jeszcze nie wiesz Dowie się przy pierwszym nacięciu jak zaczną gulgotać . Teraz już wiem kto wczoraj wędził nawet u mnie było czuć dym, że też nie pomyślałem wcześniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 6 Marca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #1408 Opublikowano 6 Marca 2022 (edytowane) Chorizo Wg Muskiego I WP/Dziczyzna – 1,4 kg sitko 10 (ok po 50% mięs)II WP – boczek – 3,3 kg sitko 10III z jelenia (dzicze) – 1,0 kg sitko 4 i ninia/po 0,5 kgKarkówka Wp -4,92kg sitko 10Słonina kostka o,5x1 – 0,75 kgŁącznie 10,62 mięsapapryka słodka wędzona 11g/kgpapryka słodka 15g/kgChili płatek – 2,3g/kgChili proszek 2g/kg (zabrakło płatka)Pieprz caenne – 4,5g/kgczosnek 4g/kgoregano 2g/kgkminek 1 g/kgaskorbinian 0,8g/kgpeklosól 25g/kgWino czerwone – ok 80ml/kgBakterie 0,2g/kg SBL 48Cukier trzcinowy 1g/kgGlukoza 2g/kgRum ciemny 10ml/kgLącznie masy 12,3 1kgWino, rum , przyprawy dodane do ninia i zemulgowane z III z jelenia , połączone z I i mieszane w mieszałce . Odstawione w szczelnym pojemniku do lodówki na 12 godz. Nadziewane w jelita 32 i 28(brakło mi 32 ) Osadzanie 3 dni , 4 g zimny dym , tydzień w 12 st i do dojrzewalni Grzewłoda[Dodano: 06 mar 2022 - 13:09]I po miesiącu , dzięki uprzejmości i pomocy Grzegorza - zbielały i się dosmaczyły Edytowane 6 Marca 2022 przez Muski Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 6 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #1409 Opublikowano 6 Marca 2022 (edytowane) Ja jak robiłem do bilansu cukru przyjmowałem 10 % wagi papryki słodkiej. Pewnie ? też jest go też trochę w winie rumie. To zależy jakie było nie piłem to nie wiem. Nie wyszło za kwaśne? Bo cukru trochę jestem pod 6 g/kg. Brakuje mi etapu fermentacji czy był połączony z osadzaniem. To jeden z wyrobów tz. chorizo które chciałbym powtórzyć . ale zawsze coś . Wygląda zacnie. Edytowane 6 Marca 2022 przez Maciekzbrzegu Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 6 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #1410 Opublikowano 6 Marca 2022 (edytowane) O Panie, towar z wyższej półki. Brawo. Edytowane 6 Marca 2022 przez @halusia@ Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 6 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #1411 Opublikowano 6 Marca 2022 Chorizo Wg Muskiego Jakiś znajomy widok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 6 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #1412 Opublikowano 6 Marca 2022 (edytowane) Chorizo Wg Muskiego Czy spełniła Twoje oczekiwania? Edytowane 6 Marca 2022 przez ReniaS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 6 Marca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #1413 Opublikowano 6 Marca 2022 Czy spełniła Twoje oczekiwania? Jestem zadowolony , nie wiem jak smakuje Grzegorzowi Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 6 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #1414 Opublikowano 6 Marca 2022 (edytowane) nie wiem jak smakuje GrzegorzowiKiełbas jest bardzo smaczna ma swój specyficzny aromat i o dziwo dała się zaszczepić grzybkiem który dodatkowo daje subtelny smak nazwę to "pieczarki" , natomiast ja dałbym nieco mniej ostrej papryki (wystarczy tyle dać co do kabanosów Kasinych) i przynajmniej o połowę rumu mnie. Natomiast o guście smakowym decyduje wykonawca który robi wyrób pod swój smak . Edytowane 6 Marca 2022 przez Grzewlod Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 6 Marca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #1415 Opublikowano 6 Marca 2022 decyduje wykonawca Testy i dopracowanie ta nie ma jeszcze numeru dwucyfrowego - wszystko przed nami Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 6 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #1416 Opublikowano 6 Marca 2022 wszystko przed nami Ta już prawie gotowa niedługo przejdzie do historii trzeba zacząć pracę nad tym co każdy z nas ma z tyłu głowy tzn. u Ciebie Nduja, u mnie Chistorra jak wiesz pizza wciąż czeka na dodatki . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 6 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #1417 Opublikowano 6 Marca 2022 Zanim zaczniecie drugą wersje chciałbym zdegustować pierwowzór. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 6 Marca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #1418 Opublikowano 6 Marca 2022 (edytowane) chciałbym zdegustować pierwowzór. Dwa rodzaje , ale jeszcze trochę niech dojrzeją Edytowane 6 Marca 2022 przez Muski Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 7 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #1419 Opublikowano 7 Marca 2022 Rumu mniej??? chyba ze do szklanki wiecej ... Zacnie wyglada i napewno tak smakuje ja tego typu kielbasy lubie , moze nie koniecznie z dziczyzna bo nie jestem jakas fanka , dziczyzne wole zjesc jako danie , a juz kielbasy mi nie wchodza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 7 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #1420 Opublikowano 7 Marca 2022 Chorizo Wg Muskiego Nie pamiętam kto i gdzie o tym mówił ale nie powinno się chyba kroić z pleśnią? Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 7 Marca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #1421 Opublikowano 7 Marca 2022 nie powinno się chyba kroić z pleśnią? Paweł do zdjęcia to nawet kobiety się malują Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 7 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #1422 Opublikowano 7 Marca 2022 Ja tam sery kroję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 7 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #1423 Opublikowano 7 Marca 2022 (edytowane) Ja tam sery kroję. Penicillium candidum stosuje się do produkcji Camemberta.Penicillium nalgiovense stosuje się do produkcji np. Fuet, tą pleśnią zaszczepiłem Chorizo Waldka.Chyba nikt nie usuwa pleśni przed jedzeniem w/w produktów. Przeciwwskazanie w spożyciu w/w pleśni występuje dla kobiet w ciąży.16 dzień po zaszczepieniu. Edytowane 7 Marca 2022 przez Grzewlod Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 7 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #1424 Opublikowano 7 Marca 2022 Penicillium candidum stosuje się do produkcji Camemberta. Penicillium nalgiovense stosuje się do produkcji np. Fuet, tą pleśnią zaszczepiłem Chorizo Waldka. Chyba nikt nie usuwa pleśni przed jedzeniem w/w produktów. Pencillium candidum można jeść; co do nalgiovense - zdania są podzielone.To nie są te same pleśnie. Rodzina pencillium jest bardzo szeroka. W niektórych fazach pędzlaki mogą wytwarzać mykotoksyny a niektóre wchodzą w niekorzystne relacje z naszą mikroflorą jelitową.Pleśnią nalgiovense szczepi się produkty w osłonkach i te można łatwo usunąć.Trudniej usunąć pleśń z całomięśniowych bez osłonek.Wg mnie szczepienie bezpośrednio na mięsie nie powinno być praktykowane.Na pewno za mało o tym wiemy aby bezpośrednie zapleśnianie lub konsumpcję osłonek z pleśnią propagować publicznie na forum wędliniarskim.Była już na ten temat emocjonalna dyskusja jakiś czas temu.Każdy może to oczywiście robić na swój użytek i swoją odpowiedzialność. Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 13 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #1425 Opublikowano 13 Marca 2022 (edytowane) Rumu mniej??? chyba ze do szklanki wiecej ... Elektro naturalnie, że do szklanki też, taki rum z herbatą , natomiast na dzień dzisiejszy po wczorajszej konsumpcji choriza Waldka mogę z całą stanowczością powiedzieć, że smak kiełbasy po tygodniu dojrzewania zmienił się na wielki plus i nie należy zmniejszać dawki rumu . Edytowane 13 Marca 2022 przez Grzewlod Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi