abratek Opublikowano 20 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #276 Opublikowano 20 Maja 2013 jak nam pasuje to możemy przecież nie mielić gałki i pieprzuotóż to!.... - wszystko jest kwestią gustów.... ja osobiście lubię smak kminku ale nie lubię go zbytnio w całości - jedynym wyjątkiem jest salceson.... natomiast odnosząc się do wspomnianych kabanosów udzieliłem "odpowiedzio-zagadki" w oparciu o przyjęte normy dla tego wyrobu - reszta to już "wolny wybór" Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/12/#findComment-285307 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 20 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #277 Opublikowano 20 Maja 2013 Fotosik działa to wymagania dosyłam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/12/#findComment-285313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 21 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #278 Opublikowano 21 Maja 2013 Kminek powinien być zmielony . Tobie proponuję zrobić część z mielonego i część z całego . Tak teżm uczynił. Teraz nastepna obawa. Wydaje mi się, że każdy przez to przechodził. Czy aby one dotrwają do podsuszenia ??? No i jak na członka Klubu Miłośników Boczku przystało to i mielonka boczkowa w/g Kolegi Beiota przy okazji. Podwędziłem ją troszku w zimnym dymie 4 godzinki. i PILOSY też powędrowały w dym. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/12/#findComment-285449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 3 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #279 Opublikowano 3 Września 2013 Tak sobie pomyślałem, że może wyprodukowałbym trochę kabanosów. :grin: I stąd moje pytanie, czy do kabanosów można zastosować osłonki kolagenowe?Jeżeli tak, to czy przed użyciem trzeba je namoczyć, czy też używamy ich na sucho? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/12/#findComment-298995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 3 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #280 Opublikowano 3 Września 2013 czy do kabanosów można zastosować osłonki kolagenowe? Tak. czy przed użyciem trzeba je namoczyć, czy też używamy ich na sucho?Osłonki nie moczymy. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/12/#findComment-299013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 14 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #281 Opublikowano 14 Września 2013 Dawno nic nie robiłam.. tzn nie wstawiałam ale dzisiejszy wyrób to..... I chcę sie pochwalić moim nowym nabytkiem , który kupiłam od Tusiaczka.. Sławku ... '' zabawka'' super sie spisuje. Także lejek kabanosów który również jest nowym nabytkiem spisał się na 6 :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/12/#findComment-301203 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 14 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #282 Opublikowano 14 Września 2013 Pięknie !!!! A nadziewarko nadal Ci zazdroszczę Komisyjnie cały Neptun stwierdził że - zajebiste !!!! Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/12/#findComment-301206 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 14 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #283 Opublikowano 14 Września 2013 :clap: Zazdroszczę. Ja nie mam cierpliwości do kabanosów w naturalnych osłonkach... Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/12/#findComment-301207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 14 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #284 Opublikowano 14 Września 2013 Pięknie !!!! A nadziewarko nadal Ci zazdroszczę Sławku gdybyś bliżej mieszkał to chętnie bym Ci użyczyła ... dlaczego tak daleko się wyprowadziłeś... :wink: :grin: [ Dodano: Sob 14 Wrz, 2013 19:01 ]Komisyjnie cały Neptun stwierdził że - zajebiste !!!!Co niektórzy ze Spółdzielni będą mieli okazje smakować na Grzybozlocie . :wink: :clap:Zazdroszczę. Ja nie mam cierpliwości do kabanosów w naturalnych osłonkach...RaV22 teraz nadziewanie to bajka.. największą rolę spełnia odpowiedni lejek .. no i odpowiednia nadziewarka :smile: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/12/#findComment-301208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 14 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #285 Opublikowano 14 Września 2013 teraz nadziewanie to bajka.. największą rolę spełnia odpowiedni lejek .. no i odpowiednia nadziewarka :smile:Dobry sprzęt to 50% pracy mniej - po prostu samo się robi :wink: żeby tak tylko samo się jeszcze zmywało Haluś ładne kabanoski :thumbsup: Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/12/#findComment-301209 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 14 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #286 Opublikowano 14 Września 2013 @halusia@ napisał/a: teraz nadziewanie to bajka.. największą rolę spełnia odpowiedni lejek .. no i odpowiednia nadziewarka :smile: Dobry sprzęt to 50% pracy mniej - po prostu samo się robi :wink: żeby tak tylko samo się jeszcze zmywało Haluś ładne kabanoski :thumbsup: Zmywanie to już '' pikuś'' mam zmywarkę ręczną .. jest niezawodna :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/12/#findComment-301218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 14 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #287 Opublikowano 14 Września 2013 piękna robota - i chyba bardzo dobre jelita, nie widać żeby coś pękało Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/12/#findComment-301220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 14 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #288 Opublikowano 14 Września 2013 piękna robota - i chyba bardzo dobre jelita, nie widać żeby coś pękało Dziękuję Marku.. co do jelit to nie wiem od kiedy leżały w soli gdyż ostatnio nie zabierałam się za kabanosy ponieważ wkurzało mnie nadziewanie.. nieodpowiedni lejek i kiepska nadziewarka :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/12/#findComment-301221 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 14 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #289 Opublikowano 14 Września 2013 Tusiaczku - gdzie Ty tą nadziewarkę wyczaiłeś, na jakimś portalu zagranicznym.Wiem że Halusia ją od Ciebie zakupiła - kupiłbym sobie taką samą. Co do kabanosów - halusia Ty dajesz faktycznie czarnuszkę do kabanosów?Ja robiłem kabanosy z Twojego przepisu, ale jak do tej pory dawałem mielony kminek;) Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/12/#findComment-301224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 14 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #290 Opublikowano 14 Września 2013 Tusiaczku - gdzie Ty tą nadziewarkę wyczaiłeś, na jakimś portalu zagranicznym. Wiem że Halusia ją od Ciebie zakupiła - kupiłbym sobie taką samą. Sylwku.. Sławek kupił nadziewarkę na Ebay'u... ciężka jak cho....a , ale się spisała na 6. :wink: Co do kabanosów - halusia Ty dajesz faktycznie czarnuszkę do kabanosów? Ja robiłem kabanosy z Twojego przepisu, ale jak do tej pory dawałem mielony kminek;)Oczywiście.. daję w całości..lubię jak przy jedzeniu natrafi się na ziarenko czarnuszki lub gorczycy :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/12/#findComment-301226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 14 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #291 Opublikowano 14 Września 2013 Sylwku.. Sławek kupił nadziewarkę na Ebay'u... ciężka jak cho....a , ale się spisała na 6. :wink: Oczywiście.. daję w całości..lubię jak przy jedzeniu natrafi się na ziarenko czarnuszki lub gorczycy :wink: To jeśli to nie tajemnica to możesz podać na jaką ilość surowca jakie ilości przypraw dajesz? Chciałbym sprawdzić jak smakuje kabanos doprawiony wg. Twojej receptury/pomysłu. Na tym eBay'u pod jakim hasłem Sławek szukał tej nadziewarki? Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/12/#findComment-301227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 14 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #292 Opublikowano 14 Września 2013 To jeśli to nie tajemnica to możesz podać na jaką ilość surowca jakie ilości przypraw dajesz? Chciałbym sprawdzić jak smakuje kabanos doprawiony wg. Twojej receptury/pomysłu. Na 5 kg surowca - pieprz świeżo mielony - 3g/kg - gałka muszkatołowa - 0,5g/kg - czosnek - 3,0g/kg -czarnuszka - 0,4g/kg Sylwek wbijaj na Grzybozlot to posmakujesz :wink: Na tym eBay'u pod jakim hasłem Sławek szukał tej nadziewarki? To już musisz spytać Sławka :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/12/#findComment-301239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 14 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #293 Opublikowano 14 Września 2013 Sylwek wbijaj na Grzybozlot to posmakujesz :wink: To już musisz spytać Sławka :wink: Na Grzybozlot trochę za daleko - musiałbym zebrać chyba cały bagażnik (550l) w swoim kombi aż po sufit aby mi się zwróciły koszty przejazdu. Nikt nie gwarantuje pogody, jedyne pewne i gwarantowane doborowe towarzystwo.) Co do nadziewarki - wyszukałem na niemieckim ebay'u hasło: wurstfüllmaschine i wyrzuciło sporo ogłoszeń nadziewarek podobnych do Twojej. Tylko muszę poprosić kogoś kto zna niemiecki aby pomógł mi w zakupie. Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/12/#findComment-301250 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 14 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #294 Opublikowano 14 Września 2013 Na tym eBay'u pod jakim hasłem Sławek szukał tej nadziewarki?Szukaj wurstfüller PS Widzę że już znalazłeś. Popatrz tylko lub zapytaj czy wysyłają do polski. No chyba że masz kogoś po tamtej stronie ...... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/12/#findComment-301254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 15 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #295 Opublikowano 15 Września 2013 Witam. kurp007 Chętnie pomogę w sprawie nadziewarki. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/12/#findComment-301287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 15 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #296 Opublikowano 15 Września 2013 Co niektórzy ze Spółdzielni będą mieli okazje smakować na GrzybozlocieI lubię Ciebie co raz to i bardziej :lol: :lol: :lol: Zrewanżujemy się krakowską jałowcową i "odchudzoną" nieco pobiedziską :lol: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/12/#findComment-301381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 15 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #297 Opublikowano 15 Września 2013 @halusia@ napisał/a: Co niektórzy ze Spółdzielni będą mieli okazje smakować na Grzybozlocie I lubię Ciebie co raz to i bardziej :lol: :lol: :lol: Zrewanżujemy się krakowską jałowcową i "odchudzoną" nieco pobiedziską :lol: No No Kaziku .. ja również , szczególnie za tą "Odchudzoną pobiedziską" .. wiesz co mi jest teraz potrzeba :smile: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/12/#findComment-301438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stanczyk333 Opublikowano 21 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #298 Opublikowano 21 Września 2013 Hej ! Smaku mi narobiłaś tymi kabanosami, zamawiam jelita baranie i będę próbował ale wpierw biała, jak tylko przyjdą jelita wieprzowe. Pozdrawiam i buziaki :thumbsup: Cytuj Żono moja Serce mojenie ma takich jak my Dwoje Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/12/#findComment-302678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert_1974 Opublikowano 22 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #299 Opublikowano 22 Września 2013 Dzięki Halusiu za wspaniały przepis. Kabanosy, które wczoraj zrobiłem wg Twojego przepisu są pyszne. Przy okazji pozwolę sobie wspomnieć jak poradziłem sobie z naciąganiem baraniej kiszki. Nie mając przyrządu z drutów opisanego wcześniej oczywiście na początku k.... leciały, aż w końcu wpadłem na pomysł, aby po naciągnięciu początku jelita przez końcówkę od nadziewarki wpuściłem 2-3 krople oliwy i dalej poszło jak spłatka. Jelito naciągało się niewiele gorzej od wieprzowego i przede wszystkim ani razu go nie uszkodziłem co wcześniej niestety się zdarzyło. Potem końcówkę do nadziewarki i po robocie.i jeszcze zdjęcie kabanosikówhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d3efed73f97d39c2.html Cytuj PARÓWKOWYM SKRYTOŻERCOM MÓWIMY NIE ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/12/#findComment-302719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 22 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #300 Opublikowano 22 Września 2013 Halusiu, czy ta czarnuszka ma być mielona, czy w całości, i czy w takim przypadku zrezygnować zupełnie z kminku? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/12/#findComment-302721 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.