Gregtom Opublikowano 15 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #276 Opublikowano 15 Lipca 2017 Tutaj Jacku: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4649-kabanosy-wieprzowe/?fromsearch=1 ???????? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/12/#findComment-558989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Janocha Opublikowano 15 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #277 Opublikowano 15 Lipca 2017 Tutaj Jacku: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4649-kabanosy-wieprzowe/?fromsearch=1 Dzięki Gregtom. W następną sobotę biorę się za robote Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/12/#findComment-558992 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 15 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #278 Opublikowano 15 Lipca 2017 (edytowane) Super.. Prosze wsadz tez Twoja fotorelacje tutaj: https://m.facebook.com/groups/769206729908031 Jest to nasza oficjalna grupa na FB, do ktorej Cie serdecznie zapraszamy..Podaj dalej.. ???????????? Edytowane 15 Lipca 2017 przez Gregtom Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/12/#findComment-558997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #279 Opublikowano 15 Lipca 2017 Witam Przymierzam się do zrobienia pierwszy raz kabanosów. Może ktoś podpowie jakiego kalibru jelit baranich użyć?Macie jakieś sprawdzone przepisy?To zależy jaki masz lejek.... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/12/#findComment-559042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Janocha Opublikowano 16 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #280 Opublikowano 16 Lipca 2017 Witam Przymierzam się do zrobienia pierwszy raz kabanosów. Może ktoś podpowie jakiego kalibru jelit baranich użyć?Macie jakieś sprawdzone przepisy?To zależy jaki masz lejek.... 17mm Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/12/#findComment-559121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #281 Opublikowano 16 Lipca 2017 Gruby jak na jelita baranie.Optymalny to w granicach 12-14 mm. Kup jelita 24/26....powinno pójść bez problemu. https://www.wyroby-domowe.pl/jelita-naturalne-jelita-baranie-c-21_40.html Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/12/#findComment-559139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #282 Opublikowano 16 Lipca 2017 Kup jelita 24/26....powinno pójść bez problemu. Ale to już nie będą kabanosy tylko kiełbasa kabanosopodobna. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/12/#findComment-559148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #283 Opublikowano 17 Lipca 2017 Cóż poradzisz przy lejku 17 mm.Kupi 22/24 i nie naciągnie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/12/#findComment-559266 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Janocha Opublikowano 17 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #284 Opublikowano 17 Lipca 2017 Dzięki za info. Posiadam nadziewarkę 5,5kg poziomą którą oferujesz w sklepie, niestety nie mogę do niej dokupić mniejszego lejka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/12/#findComment-559337 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #285 Opublikowano 17 Lipca 2017 Kup rurkę fi 12-14 mm dłuższą od lejka, jeden koniec ukształtuj w lekki stożek i włóż w lejek 17 mm.Rurka niech wystaje z 6-7 cm poza lejek. Więcej nie, bo może być za duży opór przy nadziewaniu. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/12/#findComment-559378 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldero Opublikowano 17 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #286 Opublikowano 17 Lipca 2017 Kup rurkę fi 12-14 mm dłuższą od lejka, jeden koniec ukształtuj w lekki stożek i włóż w lejek 17 mm.Rurka niech wystaje z 6-7 cm poza lejek. Więcej nie, bo może być za duży opór przy nadziewaniu.Można też użyć zwykłego plastikowego lejka, tak jak pokazałem tu: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page-14?do=findComment&comment=161582 Cytuj Pozdrawiamwaldero "Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk, a rośnie popyt na święty spokój." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/12/#findComment-559389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Janocha Opublikowano 18 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #287 Opublikowano 18 Lipca 2017 Dzięki Panowie. Super pomysły. Na pewno któryś wypróbuję. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/12/#findComment-559419 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 17 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #288 Opublikowano 17 Sierpnia 2017 Dostalem peczek takich pętelek, ale czy one sluza tylko do wieszania czy tez do wiazania np. batonow/kielbas..? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/12/#findComment-563643 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #289 Opublikowano 17 Sierpnia 2017 To są pętelki pod klips. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/12/#findComment-563649 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 17 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #290 Opublikowano 17 Sierpnia 2017 Aaaa.. Dzieki Mirek.. ☺Pytalem o ten produkt dlatego bo na YT widzialem jak gosc przygotowuje podobne petelki wlasnie do wiazania koncowek batonow.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/12/#findComment-563650 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #291 Opublikowano 17 Sierpnia 2017 Możesz je wykorzystać wkładając pod sznurek.Zawiązać i wtedy wieszasz za pętelkę. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/12/#findComment-563652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PapaJapa Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #292 Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Drodzy Forumowicze, mam wielki problem. Dziś otrzymałem pierwszy raz jelita grube ze sklepu internetowego i wziąłem się teraz za pasztetową Beiot`a. Mięsko i tłuszcze właśnie się parzą więc otworzyłem paczkę z jelitami grubymi to aż mnie cofnęło. Normalnie zapach kupy świnki. Wiem, że nie poczujecie tego przez internet, ale zrobiłem fotkę chyba zanieczyszczeń... proszę zerknijcie fachowym okiem czy to wszytko ok i histeryzuje czy jelita są zasyfione słabej jakości ? https://zapodaj.net/7188f9662f986.jpg.html https://zapodaj.net/09bb8ca7f463a.jpg.html Z góry dzięki, Marcin Cytuj Ja nie dam rady? ... to patrz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/12/#findComment-563725 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #293 Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Może źle wyszlamowwane?Przepłukaj w wodzie i przelej w środku.Jeśli zapach nie zginie, to mogły od ciepła podgnić. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/12/#findComment-563728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #294 Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Jelita były tylko byle jak wypłukane , nie odwracane nie oczyszczane. Odwróć usuń treść pokarmową i tłuszcz , dobrze przepłukaj . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/12/#findComment-563729 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PapaJapa Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #295 Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Dzięki bardzo... Niestety nie udało się pozbyć zapachu "obory" ;P... to chyba słabe, że takie coś dostaję się w sklepie. Polecicie jakiś sklep internetowy gdzie dostanę osłonki pierwszej jakości ? Cytuj Ja nie dam rady? ... to patrz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/12/#findComment-563904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jureczek4 Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #296 Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Zajrzyj tam jakość gwarantowanahttps://www.wyroby-domowe.pl/ Cytuj PozdrawiamJurek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/12/#findComment-563909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #297 Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Niestety nie udało się pozbyć zapachu "obory" Te jelita zawsze mają tzw swój zapach . To nie znaczy że mają śmierdzieć . Zrób tak jak radził DZIADEK i będzie dobrze . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/12/#findComment-563995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #298 Opublikowano 22 Sierpnia 2017 PapaJapaTak jak pisał Dziadek i AndrzejK.Zmieniaj wodę, wymocz parę godzin, na lewo, na prawo, usuń wew. tłuszcz, zanieczyszczenia.Wg zdjęcia wyglądają na świeże niedoczyszczone.Wole już takie niedoczyszczone i do poprawki niźli czyste ale zleżałe o zapachu jakiejś chemii.Tak jak pisał AndrzejK one zawsze mają swój charakterystyczny zapach, którego ja nie cierpię. Jeśli mam coś robić w grubym jelicie to szczegółowo oczyszczam (uważam aby nie rozerwać jelita) moczę długo w lodówce zmieniając często wodę z niewielką ilością octu. Ostatecznie moczę bez octu. Jelito doprowadzam do takiego stanu aby można było je zjeść razem z kaszanką czy też pasztetową bez żadnego wstrętu.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/12/#findComment-564178 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #299 Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Trudno żeby jelito wieprzowe pachniało lawendą , ale nie może śmierdzieć.Ale i tu jest problem.Co dla mnie jest naturalnym zapachem jelita, dla drugie jest smrodem.Wieprzowe to jeszcze pikuś, ale baranie i wołowe.....mogą przyprawić o mdłości. Zapach ten znika w trakcie wędzenia i trzeba się z tym pogodzić. Jelito ma mieć zapach zwierzęcia z którego pochodzi, ale nie może mieć zapachu zgnilizny, bo wtedy już niczym go nie uratujemy. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/12/#findComment-564231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szpetny Opublikowano 12 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #300 Opublikowano 12 Listopada 2017 Cześć,dopiero niedawno kupiłem nadziewarkę i mam małe doświadczenie z jelitami dlatego chciałby się Was poradzić. Kupiłem jelita wieprzowe 26-28 i mam do nich 2 zastrzeżenia:1. W paczce znajdowały się jelita o wyraźnie różnej kolorystyce. Czy może to oznaczać że część jelit mogła być źle zabezpieczona i się rozwinęły jakieś bakterie czy może po prostu pochodzą z innej sztuki więc mają inny kolor i nie ma się czym przejmować? Dodam, że opakowanie z jelitami było oryginalnie szczelnie zamknięte a zapach pomimo że bardziej intensywny niż do tej pory spotykałem uważam za akcepowaly. W załączeni 2 zdjęcia - porównanie jelit z tej samej paczki (część już moczyłem) oraz porównanie ciemnych jelit z zupełnie inną partią jelit.Szukałem odpowiedzi co o tym sądzić ale znalazłem tylko taki wpis DZIADKA:"Kupując jelita trzeba patrzeć na kolor. Jasne przeważnie świeże ale mogą byc bardzo słabe . Są i lekko jasno brązowe i tu również loteria. " 2. Odmoczyłem jaśniejsze jelita ze wspomnianej paczki i jak chciałem je przelać, zauważyłem że w środku jelita znajduje się sporo "treści" (sorry, nie mam pojęcia jak to określić, jednak na pewno nie są to odchody, może tłuszcz?). Jelita które miałem okazje do tej pory napełniać zawsze były w środku czyste, gładkie oraz były bardziej przeźroczyste niż te które mam. Czy te jelita są dobrze wyczyszczone i czy nadają się w takim stanie do użycia? W załączeniu oczywiście zdjęcia.Szukałem informacji między innymi w temacie o czyszczeniu jelit, ale niestety to stare tematy i linki do wielu zdjęć wygasły ;/ Liczę na Wasze doświadczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/12/#findComment-575213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.