Jump to content
Przypominam Państwu, iż celem ochrony naszych unikatowych zasobów, dostęp do działu z recepturami branżowymi możliwy jest dopiero po osiągnięciu liczby co najmniej 35 postów na forum. ×

Recommended Posts

Już troszkę przejadły nam się wyroby z praski od Miro, a ponieważ do wędzarni mamy jeszcze daleką drogę, szykuję się do wyrobów parzonych, pieczonych.

 

Proszę o poradę, jakie osłonki zamówić do

1.kiełbas drobiowych, wołowych

2.salcesonu, wątrobianki, pasztetowej

3.parówek

4.kiełbasy białej

 

każdy ma swoje ulubione pod względem przekroju, długości, kurczliwości. itp.

Będę wdzięczna za każdą radę :grin: , bo wybór u Miro ogromny, a znowu hurtowych ilości nie ma sensu zamawiać, aby nabrać doświadczenia, pozdrawiam - waga.

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/
Share on other sites

  • Replies 406
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Witam

 

Powiedz mi w jakich robisz np salceson, grube parzone? Waga:)

Salcesonu jeżeli nie robię - w żołądku lub kątnicy to robię w poliamidzie . Wiadomo , smak dla mnie gorszy ale cóż . Jeżeli chodzi o średnicę poliamidu to musisz sama zadecydować . Myślę że mniejsza średnica praktyczniejsza . Ostatnio część wątrobianki zrobiłem w osłonce białkowej i po sparzeniu i wystudzeniu podwędziłem . Była dobra ale w jelicie grubym lepiej mi smakuje .

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Proszę o poradę, jakie osłonki zamówić do

 

1.kiełbas drobiowych, wołowych

Kiełbasy parzone-osłonka barierowa lub poliamidowa np średnica 73 mm

Kiełbasy wędzone -osłonka białkowa np średnica 65mm

 

2.salcesonu,

osłonka barierowa lub poliamidowa np średnica 73 mm

 

wątrobianki, pasztetowej

osłonka barierowa lub poliamidowa np średnica 40 mm

 

3.parówek

Osłonka celulozowa 23mm

 

4.kiełbasy białej

jelita naturalne wieprzowe 26/28

 

Wszytko znajdziesz tu : www.wyroby-domowe.pl

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Tak są ale nie nadają się do wędzenia,podobno są białkowe i też są termokurczliwe. Gdzieś to słyszałem,mogę się mylić dlatego pytam fachowca w tym temacie.

Nie słyszałem o osłonkach białkowych termokurczliwych.

Są natomiast osłonki typu fibrus które pracują/kurczą się wraz z farszem ale nie na zasadzie temperatury.

"Kurczenia" fibrusów nie można porównać do osłonek termokurczliwych czy barierowych.

Bariery kurczą się ok 12 % a fibrus ok 5%

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Nie dopisałem.

 

Takie osłonki mogę mieć w ofercie ale uważam że na nasze domowe potrzeby jest to bezcelowe.Osłonka przedłuża czas świeżego wyglądu wędlin a poza tym wymaga przepełnienia osłonki, na naszych nadziewarkach ręcznych szkoda nerwów i kasy.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Witam

Osłonki fibrusowe to osłonki celulozowe( wiskoza)wzmacniane włóknami bawełny lub konopi dużo wytrzymalsze od białkowych. Faktycznie trzeba je dość mocno przepełniać np fi 60 do fi 65. Mają tę zaletę, że w trakcie wędzenia dym przenika do mięsa i np osłonka bezbarwna prawie nie zmienia koloru, bardzo są dobre do podsuszania wyrobów - ładnie przylega po wysuszeniu do farszu i bardzo łatwo odchodzi.

Pozdrawiam

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Ja używam takich: jelita cienkie, grube i ślepe, o żołądkach nie wspomnę. Po dniu, dwóch dojrzewania dają się lepiej oczyszczać. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.

Po dniu, dwóch dojrzewania dają się lepiej oczyszczać. :grin:

 

Myślę że treść z jelit masz usuniętą :smile: i moczą się w soli .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Myślę że treść z jelit masz usuniętą :smile: i moczą się w soli .

 

Tak z grubsza się trochę kiszki grube i ślepe przepłucze i w wiadro z wodą ,cienkie niekoniecznie. Za dzień jak znalazł. :grin:

 

W soli to dopiero po totalnym oczyszczeniu tylko cienkie, resztę przygotowuję na bieżąco dzień wcześniej. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.

Pytałem się ostatnio w hurtowni dodatków masarskich o cenę żołądków (tylko z ciekawości)

i uzyskałem taką odpowiedź.

Nie mam żołądków i nie mogę dostać. Powód ?

Za mało jest w kraju żołądków wołowych na wyrób garmażeryjny "flaki" przez co nastąpił wykup wieprzowych do cięcia i dodawania do wołowych jako wypełniacz.

Ale jeszcze trochę i sytuacja na pewno się unormuje bo jak gdzieś jest luka to zaraz ktoś ją wypełni :lol:

Wczoraj kupowałem w Nadarzynie - 3złocisze bez problemu :cool:

jakie będą jakościowo się okaże we wtorek :lol:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/

Witam

 

Na moje oko Andrzeju jesteś w błędzie

 

Tomuś , odnosisz się do fotki kolegi czy do zasad ogólnie przyjętych . Ja pamiętam jak fachowcy w tym czasie jak półtusze powiedzmy z grubsza stygły to zabierali się za rozbieranie i opróżnianie jelit z ich zawartości .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

natomiast kątnice i "grube" wyławiają na zamówienie

To znaczy że wracają do łask ? Jeszcze parę lat temu to brali tylko żołądki i cienkie jelita .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

z grubsza stygły to zabierali się za rozbieranie i opróżnianie jelit z ich zawartości .

Jak lekko skruszeją robota lepiej idzie. :grin:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.