Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dlaczego mało bezpieczny ? Jeśli użyjesz desek nie oliwionych bejcowanych czy malowanych innym swiństwem będzie ok. Jeśli jednak Ci to nie odpowiada szalunek zrób z pojedyńczych klepek nie skręcając srubami demontujac podpory szalunek się rozpadnie , jak nie patrz pierwsza propozycja

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Witam ! Po prostu pomysł spalenia wydaje się mało bezpieczny więc uważam swoje zdziwienie za zasadne. Dziękuję za podpowiedź i pozdrawiam :)

Edytowane przez EAnna

Przyprawą potrawy jest głód. " CYCERON"

Panowie,

proszę nie cytować całych postów tylko wybrać istotny fragment i zacytować selektywnie.

Robią się nieczytelne tasiemce  :devil:

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Szukam i nie mogę znaleźć tematu o wędzarni z paleniskiem ładowanym od góry.

Palenisko było wkopane w ziemię a na górze miało drzwiczki czy coś w tym stylu.

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Poszukaj u Dziadka.On miał taką wędzarnię.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Poszukaj u Dziadka.On miał taką wędzarnię.

Znalazłem ????

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

Tomek też ma taką wędzarnię.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

• 3 tygodnie później...

witam.

Panowie prośba o  pomoc.

Jestem na etapie budowy grilo- wędzarni . Jak narzazie wylałem płyte fundamentową i wymurowałem na niej  z otoczaków podstawę wysokości ok 80 cm. W podstawie od frontu jest wnęka ozdobna na drewno w kształcie łuku oraz   z  boku od tyłu palenisko wyspawane z blachy 3mm do którego doprowadzona jest rura 150mm z kolanem( jako kanał dymowy). Podstawa wewnątrz razem z paleniskiem jest zasypana keramzytem. Na wierzch jest wylana zazbrojona prętami wylewka.Wszystko to tworzy   stół. o wymiarach 180x90cm

Co dalej

Na podstawie planuje wykonać 2 komory, jedną dla wędzarki, druga na grill. Mam w zapasie cegłę klinkierową i teraz pytanie

czy cegłę od środka w przypadku komory wędzarniczej obłożyć drewnem  jak tak to jakim? czy  komorę grila wraz z paleniskiem  wyłożyć cegłą szamotową? Z tym szamotem słyszałem rożne opinie na temat szkodliwości.

dzięki za rady.

przeczytałem  już wiem  żeby wyłożyć od środka  deską wędzarkę po wymurowaniu z klinkieru. Grilla chyba wykładał szamotem nie będę, Wymuruję w środku palenisko z kamienia naturalnego.

Martwi mnie trochę jak to niektórzy nazywają parowóz z kominem, większość buduje palenisko bezpośrednie, u mnie już to zalałem betonem, Czy macie jakieś propozycje co poprawić w tym przypadku.

Edytowane przez mariusz#

już to zalałem betonem,
Wywiercić koronką 220-250 mm i jest super otwór - a jak nie masz

takiej możliwości - to odrysować okrąg od np. wiadra - udarówka i rozkuć puki nie ma ścian i dachu - później jest trudniej . Wybacz ale czasem frycowe kosztuje :rolleyes:  

Muskie - to ryba 🙃

Witam, potrzebuje kilka odpowiedzi odnośnie budowy wędzarni z cegły, pewnie może gdzieś tam są w opcji "szukaj" ale nie mam już zbytnio czasu aby wyszukiwać je wszystkie osobno a zacząłem budowę wędzarni z paleniskiem bezpośrednio pod nią o wymiarach wew. 110cm wysokość 80cm szerokość 80cm głębokość i nie chcę popełnić zbyt dużo błędów. 1.Jaka musi być średnica komina i czy musi być jakoś ocieplony? 2.Jak duże musi być przy tych wymiarach palenisko(wysokość,szerokość)? 3.jak duży musi być deflektor?(jak wysoko zamontowany?czy podwójny?i czy z otworami?) 4.o jakich wymiarach muszą być drzwiczki od paleniska? 5.jak gruby musi być strop nad paleniskiem i czy jakoś ocieplony przed nadmiernym nagrzewaniem? 6.jaka średnica otworu dymnego?

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Witam,buduję wędzarnie z paleniskiem pośrednim. Palenisko 80x80 z   cegły czerwonej oraz kanał dymny z rury kominkowej 2mm  o średnicy 200mm i długości  około 1500 mm od ściany paleniska do środka komory, izolacja z wełny mineralnej i obmurowane cegłą czerwoną. Komorę chce zbudować drewnianą  80x80 z zewnątrz. Nigdzie nie mogę znaleźć info jaka powinna być wysoka w stosunku do paleniska i kanału dymnego. Czy ma to w ogóle znaczenie? czy mogą być deski 25mm bez izolacji?

Pomożecie?

• 2 tygodnie później...

Witam, mam pytanie odnośnie kijów wędzarniczych. Jaką maja mieć średnice i za jakiego materiału mają być zrobione. Oglądałem takie rurki ze stali nierdzewnej, koszt trochę większy niż drewniane, ale będą na długie lata. Co o tym myślicie?

W przemysłowych wędzarniach wykorzystuje sie metalowe kątowniki, które z uwagi na swoj kształt, mają bardzo mały kontakt z np. kiełbasą. Są łatwe w utrzymaniu czystości i trwałe.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Kij od miotły...najlepszy.

Metal, fajna rzecz ale gorący jest...????

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

Witam, mam pytanie odnośnie kijów wędzarniczych. Jaką maja mieć średnice i za jakiego materiału mają być zrobione. Oglądałem takie rurki ze stali nierdzewnej, koszt trochę większy niż drewniane, ale będą na długie lata. Co o tym myślicie?

https://www.gastrosilesia.pl/kij-wedzarniczy-gwiazdka-aluminiowy-dlugosc-mm,18,2,10619

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

Miłego dnia. 

Witam własnie rozpoczynam budowe swojej wedzarni z cegły i mam pytania czy rura dymowa w moim przypadku ceramiczna musi być lekko pod ukosem czy moze byc w poziome  chodzi mi o odcinek od paleniska do komory wedzarniczej