Skocz do zawartości

Wyroby witta i nie tylko......


witt

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

gruba dzicza.

Proszę o przepis   :thumbsup:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Proszę o przepis  

Proszę Aniu, przekrój wstawię w późniejszym terminie, bo musi się jeszcze obsuszać.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17587-kie%C5%82basa-gruba-dzicza/ 

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zanim zapakowałem do vacuum, zrobiłem zdjęcie jak obiecałem, kięłbasy grubej dziczej.

Może mogła się dłużej podsuszać, ale już straciła 27%, a że wyjeżdżam na 2 tygodnie to ją teraz zapakowałem, aby nie był kamień.

Upiekłem również chlebek żytnio-pszenny. Na zdjęciu, wyrastanie.

post-86407-0-93204400-1599642310_thumb.jpg

post-86407-0-04005800-1599642336_thumb.jpg

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem skąd u Was tyle dziurek na przekroju :D , ale poza tym wygląda całkiem poprawnie. :thumbsup:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ten chlebek z którego przepisu

Chlebek z mojego przepisu , trzyfazowy na zakwasie i serwatce. Żytnio-pszenny 70/30. 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15543-chleba-trzeba/?p=652737

 

 

skąd u Was tyle dziurek na przekroju

Arku, tak wyszło, może za mało wyrabiałem, albo za mało trójki.

 

 

poza tym wygląda całkiem poprawnie

 

Dzięki Arku za ocenę. 

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie wiem skąd u Was tyle dziurek na przekroju

No cóż, aby wytworzyć skuteczne podciśnienie trzeba mieć niezłe ssanie  :laugh:   

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dla odmiany smaku, boczek z szynkowara z chlebkiem żytnio-pszennym:

post-86407-0-75317900-1602660143_thumb.jpg

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

przydał by się taki sąsiad

O dobrego sąsiada w obecnym czasie bardzo ciężko, dlatego od czasu do czasu go rozpieszczam. A tak na serio, dobry sąsiad to tak jak wygrana w lotto  :thumbsup:....... 

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

boczek z szynkowara z chlebkiem żytnio-pszennym:

Talerz wędlin na spotkanie sąsiedzkie:

 

Wygląda bardzo dobrze, to i musi być bardzo dobre :thumbsup:  :clap:

 

 

O dobrego sąsiada w obecnym czasie bardzo ciężko, dlatego od czasu do czasu go rozpieszczam. A tak na serio, dobry sąsiad to tak jak wygrana w lotto :thumbsup:.

 

Racja :D My mamy super sąsiadów :thumbsup:

 

Pozdrawiam !

 

 

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

a tu gdzie nie pójdziesz to "pyszności z marketu''.

Pepuś nie narzekaj. W dzisiejszych czasach rzadko od sąsiada usłyszysz zaproszenie na herbatę a Tobie jeszcze stół zastawiają. :D

 

 

 

Talerz wędlin na spotkanie sąsiedzkie:

Półmisek smacznie wygląda. :thumbsup::clap:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

"pyszności z marketu''. 

Pepuś musisz zmienić towarzystwo  :D

 

 

My mamy super sąsiadów

Radku, pielęgnuj tą znajomość. :)

 

 

Półmisek smacznie wygląda

Dziękuję Wróbelku.

 

 

to będzie trudne do skonsumowania

Wspomagacz konsumpcyjny również był. :thumbsup:

 

 

Co może dać Ci sąsiadka

Papcio, oj, oj, oj. :D  

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Golonka rolowana lub z szynkowara.

 

Naczytałem się różnych przepisów jak zrobić golonkę rolowaną lub golonkę z szynkowara i wreszcie zrobiłem sam.

Przepis jest bardzo prosty. Kupiłem golonkę tylnią, naciąłem skórę wzdłuż i wytrybowałem kości.

Następnie przygotowałem mieszankę peklującą (przyprawy w/g uznania) na sucho i natarłem mięsko od środka,

które ponacinałem na mniejsze kawałki.

Dobrze natarłem mieszanką i wstawiłem do lodówki na 48 godzin. 

Następnie zapakowałem w folię spożywczą i do parzenia. 

Szynkowar podobnie, wyłożyłem folią spożywczą i zapakowałem mięsko pierwszy kawałek, skórką do dołu a na górę do góry,

aby skórka po wyciągnięciu wsadu z szynkowara była owinięta dookoła. Mam nadzieję, że się mi udało, bo to zdjęcie dopiero zamieszczę. Szynkowar chłodzi się jeszcze w lodówce. Mniejszy kawałek wyjąłem wcześniej i dlatego jest na zdjęciu.

Parzenie w 82°C  do uzyskania w wyrobie 72°C do 74°C. Wyrób bardzo smaczny. 

Zdjęcie bloku szynkowarowego zamieszczone. 

post-86407-0-25732800-1612083517_thumb.jpg

post-86407-0-71535300-1612173600_thumb.jpg

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Człowiek już nie wie sam co by zjadł.

Postanowiłem upiec boczek rolowany w piekarniku.

Lubię takie smaki i chyba mój organizm już za czymś takim zatęsknił.

Natarłem płat boczku od strony mięsa solą i przyprawami jakie mi odpowiadają, zrolowałem i do lodówki na 12 godzin.

Następnie w rękaw i do brytwanki w temperaturze 180°C, piekłem przez 2,5 godziny.

Wyszedł bardzo smaczny. A oto wynik pieczenia:

 

post-86407-0-66361000-1612175301_thumb.jpg

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Piękny boczuś Witku, piekę podobny od lat, tyle że nie w brytfance, a zawijam taką roladę z przyprawami w folię aluminiową i na dobę do lodówki, a następnie do piecyka. Czyli wszystko tak jak Ty. Przyprawy zaś bez żadnych cudów, tylko najzwyklejszy grubo mielony pieprz, sól kłodawska, czosnek i majeranek, nic poza tym, tak lubimy najbardziej. na 1/2 godzinki przed końcem pieczenia rozcinam i odwijam folię aby boczuś się zrumienił. jeżeli trafia się boczek ze skórą, to nigdy jej nie odcinam, tylko też rumienię. Taki boczuś wymiata po prostu, niech się wszystkie szynki i polędwice schowają, "to je to panocku" :D:thumbsup: !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Postanowiłem upiec boczek rolowany w piekarniku.

 

 

 

Tłuściutki  :D

W ramach sąsiedzkiej pomocy, zrobiliśmy boczek rolowany.

Był wędzony i podpiekany. 

 

post-43626-0-73128100-1612216950_thumb.jpg

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Halusiu, piękny on jest, nie ma co gadać po próżnicy :D:thumbsup::clap: , jednak ja nie poszczę, i jeżeli chodzi o samą konsumpcję, to zdecydowanie wolę taki mocno tłuściutki, poprzerastany smakowitym tłuszczykiem,  coś a,la jak ten na fotce u Witka  :D  :thumbsup: . Lubię tłusto  :D .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.