Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wyroby witta i nie tylko......


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
294 odpowiedzi w tym temacie

#201 Muski

Muski
  • **VIP**
  • 8774 postów

Napisano 28 kwi 2020 - 12:39

Sąsiad zadowolony, a to najważniejsze.
  :w00t:  :frantics: A sąsiadka ;)  :rolleyes:  

#202 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2138 postów

Napisano 28 kwi 2020 - 13:48

A sąsiadka

Sąsiadka chyba również zadowolona.  :D



#203 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2138 postów

Napisano 29 kwi 2020 - 10:00

 Mielonka wieprzowa z karkówki w słoiku.

 

Składniki:

 

1,2 kg karkówki wieprzowej

50 ml wody

 

Przyprawy na 1  kg farszu:

Peklosól                               -  16 g

Pieprz czarny nat. miel.       -    3 g

Czosnek świeży                   -    2 g

Majeranek suszony              -    2 g

 

Przygotowanie:

Mięso kroimy w małe kawałki i peklujemy na sucho przez 48 godzin w temperaturze 5°C.

Po tym okresie mielimy na sitku 8 mm. Dodajemy przyprawy, wodę i dobrze mieszamy do osiągnięcia kleistości.

Napełniamy w przygotowane słoiczki 1,5 cm od rantu i tyndalizujemy 2-3 krotnie w odstępach 1- 2 dniowych. Przez dodanie wody wytworzyła się galaretka, którą bardzo lubię. 

Załączone pliki


Użytkownik witt edytował ten post 01 maj 2020 - 05:31


#204 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2138 postów

Napisano 13 lip 2020 - 04:27

Przepis na kapustę, którą robię na zloty i zawsze do grilla.

Jest dużo zapytań o przepis, dlatego podaję również tu, w moim kąciku kulinarnym, aby łatwiej było do znalezienia.

 

https://wedlinydomow...episy/?p=660070


Użytkownik witt edytował ten post 13 lip 2020 - 04:33


#205 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2138 postów

Napisano 17 lip 2020 - 10:25

Jak to niektórzy mówia, trochę na śniadanko:

Krakowska parzona , boczek parzony i trochę cieńkiej kiełbaski:

Załączone pliki


Użytkownik witt edytował ten post 17 lip 2020 - 10:29


#206 karolszymczak

karolszymczak
  • **VIP-Organizator**
  • 8072 postów

Napisano 17 lip 2020 - 16:21

Witek bardzo ladne!

#207 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2138 postów

Napisano 17 lip 2020 - 18:06

bardzo ladne

Dzięki Karol , były już braki lodówkowe.

Pozdrowienia



#208 andrzej k

andrzej k
  • ***SUPER VIP***
  • 13721 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 17 lip 2020 - 19:44

Witku no to będzie na śniadanko.

#209 Muski

Muski
  • **VIP**
  • 8774 postów

Napisano 17 lip 2020 - 19:47

Cienka fotogeniczna  :thumbsup:  :clap:



#210 @halusia@

@halusia@
  • ***SUPER VIP***
  • 7358 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 17 lip 2020 - 21:16

Jak to niektórzy mówia, trochę na śniadanko:
 

 

Super zestaw  Witku,  na pewno starczy na niejedno śniadanko  :tongue:  :clap:



#211 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2138 postów

Napisano 07 sie 2020 - 18:12

Nigdy nie robiłem kiełbasy żywieckiej.

Dzisiaj zrobiłem i wyszła bardzo dobra. Na śniadanko wystarczy  :D

Teraz się obsusza.

Załączone pliki


Użytkownik witt edytował ten post 07 sie 2020 - 18:14


#212 EAnna

EAnna
  • Moderatorzy
  • 11039 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 07 sie 2020 - 18:17

Nigdy nie robiłem kiełbasy żywieckiej.

To jest bardzo dobra kiełbasa   :thumbsup:

Moim drugim faworytem jest kminkowa  :tongue:

Kupowałam po jednym plasterku na bułce w drodze do szkoły  :laugh:

Również polecam.



#213 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2138 postów

Napisano 07 sie 2020 - 18:26

To jest bardzo dobra kiełbasa

Jestem tego samego zdania Aniu  :thumbsup: 



#214 Maniek96

Maniek96
  • Użytkownicy
  • 657 postów
  • MiejscowośćGniezno

Napisano 07 sie 2020 - 18:35

Ja dzisiaj zapeklowalem surowiec na żywiecką i kabanosy w niedzielę produkcja ???? na zlot zdąży doschnąć ???? mam nadzieję że doczeka ????

#215 @halusia@

@halusia@
  • ***SUPER VIP***
  • 7358 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 07 sie 2020 - 18:42

Nigdy nie robiłem kiełbasy żywieckiej. Dzisiaj zrobiłem i wyszła bardzo dobra.
 

 

Z którego przepisu robiłeś Witku. :clap:

Wygląda elegancko, pewnie w swojej karierze raz robiłam  :facepalm:



#216 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2138 postów

Napisano 07 sie 2020 - 19:25

Z którego przepisu robiłeś Witku

Halu, robiłem podobnie jak robię krakowską, jedyną różnicą są przyprawy.

Do żywieckiej dodałem 18 g peklosoli, 3 g pieprzu naturalnego, 5 g czosnku naturalnego i 2 g cukru, wszystko na 1 kg farszu. Dodałem 5% wody do całości . 

WpI - sitko 16 mm, wpII - 8 mm, wp III - 2 mm. 

WpI można jak się chce pokroić w kostkę ok. 3 x 3 cm. a następnie uplastycznić.


[Dodano: 07 sie 2020 - 20:25]

 

 

na zlot zdąży doschnąć

Mariusz, ja również podsuszam... spotkanie na zlocie.  


Użytkownik witt edytował ten post 08 sie 2020 - 11:09


#217 electra

electra
  • **VIP**
  • 6379 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 07 sie 2020 - 20:39

Zywiecka jest bardzo dobra ..ja czasem  u nas kupuje cos w podobie z rena ...Juz kilka razy pytalam jak robia ale nie chca sie pochwalic  ;)



#218 andrzej k

andrzej k
  • ***SUPER VIP***
  • 13721 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 07 sie 2020 - 20:42

jedyną różnicą są przyprawy.

 

 

No i powinien  być mniejszy rozmiar osłonki .  :tongue: :D  

 

 

Pozdrawiam :thumbsup:



#219 EAnna

EAnna
  • Moderatorzy
  • 11039 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 07 sie 2020 - 20:48

No i powinien  być

I chyba wołowinki trochę - mówię o klasyku  :)  



#220 andrzej k

andrzej k
  • ***SUPER VIP***
  • 13721 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 07 sie 2020 - 22:03

I chyba wołowinki trochę - mówię o klasyku

 

 

Tak Aniu :)






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych