Maxell Opublikowano 23 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 23 Stycznia 2018 Dymogenerator (zależy jakiej konstrukcji) daje z zasady minimalna ilość ciepła, więc przy tej temperaturze zewnętrznej i wędzarni na dworze, nie uzyskasz rewelacyjnych rezultatów. Jednak każdy przypadek jest inny i najpierw musisz sprawdzić to sam, mierząc temperaturę w komorze po włączeniu dymogeneratora. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/6/#findComment-585937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amatorwędzenia Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 13 Kwietnia 2018 (edytowane) Witam po raz pierwszy Od kilku dni czytam na forum w jaki poprawny sposób powinienem przygotować zalewę do peklowania i wyczytałem kilkanaście wersi z różnymi wariantami ilości peklosoli itp. Tabelka w Excelu u mnie się otwiera i działa poprawnie ale ja do tej pory stosowałem przepis, który otrzymałem od znajomego (na jajko) wiem co sądzicie o tym sposobie. Do tej pory wędziłem w starej beczce stalowej i postanowiłem wybudować NOWĄ drewnianą wędzarnię i mam zamiar już jutro wypróbować ją pierwszy raz. Przepis, który stosowałem do tej pory to:- jałowiec ok jedna garść,- liść laurowy 4-5 liści,- czosnek 4-5 ząbków,- pieprz 3-4 sypnięć,- sól peklowa ( do wypłynięcia jajka)- woda z kranu Całkiem niedawno znajomy podał mi abym zastosował 40g peklosoli na kg mięsa, ja mam 2x po 4,5 kg. Łącznie polędwiczek 3,9kg (8 szt), schabu karkowego (3 x 1,1 kg), 1 szynka 1,12 kg oraz 2 x chudy boczek po 1,1 kg. Tą ilość mięsa podzieliłem na pół i pekluję w dwóch garnkach po 8 litrów. Ilość przypraw dałem jak powyżej a peklosoli 140 g na garnek ilość wody to ok 2,3 litra. Mam pytanie czy zastosowane proporcje są prawidłowe? W poniedziałek wieczorem mięsko wylądowało w zalewie BEZ UŻYCIA JAJA. w dniu wczorajszym wykonałem nastrzyki szyki i karkowego a całość znajduje się w lodówce. Proszę o opinię i sugestię. Edytowane 13 Kwietnia 2018 przez Bee Gees Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/6/#findComment-595251 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 13 Kwietnia 2018 https://wedlinydomowe.pl/peklowanie/tabela-peklowania-mokrego/1327-tabela-peklowania-mokrego Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/6/#findComment-595255 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 13 Kwietnia 2018 (edytowane) Polędwice, polędwiczki ,filet z indyka - solanka 8% (80g peklosoli/ 1l wody)Reszta wędzonek solanka - 10% (100g peklosoli/ 1 l wody)Peklowanie min 8 dni .0,4l - 0,5l solanki /kg mięsa Przyprawy jak kto lubi.Większość nie używa przypraw bo jak je się zastosuje to wszystko smakuje tak samo.I żadne jajko tylko waga do odmierzenia peklosoli. Edytowane 13 Kwietnia 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/6/#findComment-595261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amatorwędzenia Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 13 Kwietnia 2018 https://wedlinydomowe.pl/peklowanie/tabela-peklowania-mokrego/1327-tabela-peklowania-mokregoWidziałem tą tabelę i wiem ile powinienem dać peklosoli. Dałem prawie połowę mniej i stąd moje pytanie co powinienem teraz zrobić? Dodać soli? dłużej trzymać w zalewie - i ile czasu dłużej? i czy te składniki przypraw są ok czy też powinienem na przyszłość coś zmienić.[Dodano: 13 kwi 2018 - 13:10]Polędwice, polędwiczki ,filet z indyka - solanka 8% (80g peklosoli/ 1l wody)Reszta wędzonek solanka - 10% (100g peklosoli/ 1 l wody)Peklowanie min 8 dni .0,4l - 0,5l solanki /kg mięsa Przyprawy jak kto lubi.Większość nie używa przypraw bo jak je się zastosuje to wszystko smakuje tak samo.I żadne jajko tylko waga do odmierzenia peklosoli.Dzięki za info. Jajka już nie używam kupiłem wagę, termometr do wędzarni też jest. To że wszystko smakuje podobnie przy stosowaniu przypraw to masz rację.Czyli następnym razem sama sól peklowa? A co mam teraz zrobić? Możecie coś poradzić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/6/#findComment-595262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 13 Kwietnia 2018 A co mam teraz zrobić? Możecie coś poradzić. nic - poczekać upeklować - osuszyć- uwędzić -zjeść . Następnym razem - spróbuj oddzielnie peklować polędwiczki i polędwice - a osobno resztę mięska - TYLKO na peklosoli - poczujesz różnicę iiii drogi Bracie czytać to forum czytać - i pytać przed a nie po Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/6/#findComment-595265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amatorwędzenia Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 13 Kwietnia 2018 (edytowane) Nowa wędzarnie skończyłem 2 tygodnie temu, a czytam od wtorku tylko mięsko zapeklowane od poniedziałku wieczór. Mięso mam w 2 garnkach, w jednym polędwiczki i jedną karkówkę a w drugim 2x karkowy, synka i 2x boczek. Szukam odpowiednio dużego naczynia do peklowania a że trzymam to w lodówce to już o opinii żony nie wspomnę. W tym tygodniu nie zagląda do lodówki i jej robię kanapki do pracy.Dosypać więcej peklosoli? Edytowane 13 Kwietnia 2018 przez Amatorwędzenia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/6/#findComment-595266 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Czyli następnym razem sama sól peklowa? Większość tak robi. A co mam teraz zrobić? Możecie coś poradzić. Dosyp 70 g peklosoli do tych 2,3l wody i pekluj dalej. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/6/#findComment-595272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 13 Kwietnia 2018 (edytowane) w 2 garnkach, w jednym polędwiczki i jedną karkówkę a w drugim 2x karkowy, synka i 2x boczek. Szukam odpowiednio dużego naczynia do peklowania a że trzymam to w lodówce Skoro nawet synka zapeklowałeś to się nie dziwię, że żona: W tym tygodniu nie zagląda do lodówkiMusi się z tym biedna oswoić Edytowane 13 Kwietnia 2018 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/6/#findComment-595275 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amatorwędzenia Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 13 Kwietnia 2018 (edytowane) Ok dzięki za informację, wygląda na to że jutro wędzenie się nie odbędzie a taki był plan. Edytowane 13 Kwietnia 2018 przez Amatorwędzenia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/6/#findComment-595278 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Tylko nie przekrocz ośmiu do dziesięciu dni peklowania Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/6/#findComment-595281 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amatorwędzenia Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 13 Kwietnia 2018 arkadiusz wielkie dzięki za pomoc. W takim razie wtorek będę wędził w nowej wędzarni. Dam znać jak wyszło. Gorąco pozdrawiam.[Dodano: 13 kwi 2018 - 17:58] w 2 garnkach, w jednym polędwiczki i jedną karkówkę a w drugim 2x karkowy, synka i 2x boczek. Szukam odpowiednio dużego naczynia do peklowania a że trzymam to w lodówce Skoro nawet synka zapeklowałeś to się nie dziwię, że żona: W tym tygodniu nie zagląda do lodówkiMusi się z tym biedna oswoić Następnym razem poproszę go żeby tam nie wchodził - żeby mamusia nie czuła się nieswojo ps. zwykła omyłka literowa ale na wesoło Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/6/#findComment-595285 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Na przyszłość musisz sam sobie dobrać stopień słoności solanki.Niestety jest to metoda prób i błędów.Dzisiejszych porad nie bierz pod uwagę dobierając solankę bo to proces awaryjny.Spróbuj następnym razem zrobić solankę jaką Ci podałem na początku i wtedy ocenisz czy słoność gotowego produktu Ci odpowiada.Jak nie to będziemy kombinować z mocą solanki i czasem peklowania.Daj znać.Powodzenia. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/6/#findComment-595289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 13 Kwietnia 2018 (edytowane) Przyprawy jak przyprawy ale garść jałowca to trochę dużo . Na tą ilość mięsa reszta jak dla mnie okay ja jeszcze daje kolendra, ziele angielskie czasami gorczyce.Daje tak aby była nuta, a nie perfumeria ????Przyprawy dawaj jako całe, ewentualnie zmiażdżone, ale nie mielone, a mam wrażenie że tak dałeś pieprz. Przyprawy za wyjątkiem czosnku zagotuj i wystdzony wywar dodawaj do zalewy. Wywar doliczasz do ilości wody. Kup peklosól po ca.3 PLN/kg (jak dobrze pamiętam) w hurtowni masarskiej. Adresy znajdziesz w necie, na stronie też są adresy (ale koszt przesyłki może być droższy o peklosoli). Bo coś mi się wydaje że używasz soli peklowniczej z marketu 50 g po 3 PLN, a to peklosól tylko że w małym opakowaniu i drogo wychodzi. Ja praktycznie zawsze czy tydzień czy dwa dodatkowo nastrzykuje mięso. Raczej nie odbierzam ile nastrzykuje ale sporo. Ci do słoności tak jak Ci pisali, musisz znaleść swoją. Ja mam mniejsza niż Arkadiusz a niby słonolubny jestem Edytowane 13 Kwietnia 2018 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/6/#findComment-595290 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amatorwędzenia Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 13 Kwietnia 2018 (edytowane) Opakowanie jałowca wsypałem do moździerza i rozgniotłem i wszystkie inne przyprawy (czosnek, ziele ang. liście laurowe i pieprz) zaparzyłem ok 15 minut i sam wywar podzieliłem na 2 porcje.Więc sama zalewa jest klarowna.Sól peklową kupiłem w opakowaniu 10 kg za 29zł w sklepie z akcesoriami wędzarniczymi - przy okazji wziąłem termometr, haki oraz 150 mb siatki Edytowane 13 Kwietnia 2018 przez Amatorwędzenia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/6/#findComment-595292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 13 Kwietnia 2018 coś mi się wydaje że używasz soli peklowniczej z marketu 50 g po 3 PLN, a to peklosól tylko że w małym opakowaniu i drogo wychodzi. W niekktórych marketach jest peklosól w 1kg opakowaniach, po 3zł/kg (może trochę drożej).Tylko zwróć uwage, żeby miała biały kolor. Ta kremowa może już być zwietrzała. U nas taka "duża" peklosól bywa w Kauflandzie i Tesco. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/6/#findComment-595293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Spróbuj zapeklować część mięska bez przypraw [sama peklosól +woda] MIRO w sklepie na stronie ma taki szybki kalkulator http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/solankamokro.html Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/6/#findComment-595304 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 13 Kwietnia 2018 (edytowane) Jak kupiłeś 10 kg peklosoli to szczelnie zamknij. A jak będzie dłużej stała to nitryt ma tendencję do przemieszczania się w dół, więc dobrze jak byś brał po dłuższym czasie przemieszac. Ja daje do słoików, chyba jest mi najpraktyczniej. Edytowane 13 Kwietnia 2018 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/6/#findComment-595306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amatorwędzenia Opublikowano 19 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 19 Kwietnia 2018 Witam,Wędzenie odbyło się wczoraj i wszystko wyszło smaczne. Szynka soczysta i miękka. Jak wiadomo każdy ma swój smak dla mnie troszkę słone a dla innych w sam raz. Jeszcze raz dzięki za rady i pomoc. Pozdrawiam Amator Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/6/#findComment-595891 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Wędzenie odbyło się wczoraj i wszystko wyszło smaczne No to pochwal się w odpowiednim dziale. Jakaś fotka Jak wiadomo każdy ma swój smak dla mnie troszkę słone a dla innych w sam raz. Przy następnym peklowaniu daj 1-2g/kg mniej peklosoli i dopieścisz słoność Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/6/#findComment-595987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Misiek_ Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Przy następnym peklowaniu daj 1-2g/kg mniej peklosoli i dopieścisz słoność Chyba procent dwa mniej skoro na mokro, a wcześniej była mowa o peklowaniu na mokro. Przy zachowaniu tego samego czasu peklowania następnym razem daj zamiast 10% peklosoli (w stosunku do wody) 8% np. byle nie za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/6/#findComment-596034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Wędzenie odbyło się wczoraj i wszystko wyszło smaczne. Szynka soczysta i miękka. Jak wiadomo każdy ma swój smak dla mnie troszkę słone a dla innych w sam raz. to teraz 3 dni słoność powinna się trochę ustabilizować - jaka jest np. dzisiaj ? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/6/#findComment-596037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akwz47 Opublikowano 21 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 21 Lipca 2018 Witajcie Jestem zmuszony wędzić wcześniej o 1 dnień: solanka zrobiona wg tabeli Dziadka4 dni, 2,4l wody, 360g peklosoli. Mięso zapeklowane wczoraj wieczorem.co mam w takim wypadku zrobić?Logicznym by było rozpuścić 24g peklo jak przy peklowaniu 3 dniowym, ale zanim to zrobię minie ok 20h. Nie będzie wtedy za słono?Czy może lepiej rozpuścić 12g? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/6/#findComment-602873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 21 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 21 Lipca 2018 Nic nie zmieniaj, ewentualnie sprawdź słoność mięsa i wędź. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/6/#findComment-602874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 21 Lipca 2018 Nic nie zmieniaj, ewentualnie sprawdź słoność mięsa i wędź. Nic nie zmieniaj , ale z tym sprawdzeniem słoności może być problem bo zapeklowane surowe mięso jest bardziej słone od gotowej wędzonki i trudno będzie wyczuć tą różnicę Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/6/#findComment-602875 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.