Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dymogenerator (zależy jakiej konstrukcji) daje z zasady minimalna ilość ciepła, więc przy tej temperaturze zewnętrznej i wędzarni na dworze, nie uzyskasz rewelacyjnych rezultatów. Jednak każdy przypadek jest inny i najpierw musisz sprawdzić to sam, mierząc temperaturę w komorze po włączeniu dymogeneratora.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/6/#findComment-585937
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Witam po raz pierwszy :)

Od kilku dni czytam na forum w jaki poprawny sposób powinienem przygotować zalewę do peklowania i wyczytałem kilkanaście wersi z różnymi wariantami ilości peklosoli itp. Tabelka w Excelu u mnie się otwiera i działa poprawnie ale ja do tej pory stosowałem przepis, który otrzymałem od znajomego (na jajko) wiem co sądzicie o tym sposobie. Do tej pory wędziłem w starej beczce stalowej i postanowiłem wybudować NOWĄ drewnianą wędzarnię i mam zamiar już jutro wypróbować ją pierwszy raz.

Przepis, który stosowałem do tej pory to:

- jałowiec ok jedna garść,

- liść laurowy 4-5 liści,

- czosnek 4-5 ząbków,

- pieprz 3-4 sypnięć,

- sól peklowa ( do wypłynięcia jajka)

- woda z kranu

 

Całkiem niedawno znajomy podał mi abym zastosował 40g peklosoli na kg mięsa, ja mam 2x po 4,5 kg. Łącznie polędwiczek 3,9kg (8 szt), schabu karkowego (3 x 1,1 kg), 1 szynka 1,12 kg oraz 2 x chudy boczek po 1,1 kg. Tą ilość mięsa podzieliłem na pół i pekluję w dwóch garnkach po 8 litrów. Ilość przypraw dałem jak powyżej a peklosoli 140 g na garnek ilość wody to ok 2,3 litra. Mam pytanie czy zastosowane proporcje są prawidłowe?

W poniedziałek wieczorem mięsko wylądowało w zalewie BEZ UŻYCIA JAJA. w dniu wczorajszym wykonałem nastrzyki szyki i karkowego a całość znajduje się w lodówce.

 

Proszę o opinię i sugestię.

Edytowane przez Bee Gees
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/6/#findComment-595251
Udostępnij na innych stronach

Polędwice, polędwiczki ,filet z indyka - solanka 8% (80g peklosoli/ 1l wody)

Reszta wędzonek solanka - 10% (100g peklosoli/ 1 l wody)

Peklowanie min 8 dni .0,4l - 0,5l solanki /kg mięsa 

Przyprawy jak kto lubi.Większość nie używa przypraw bo jak je się zastosuje to wszystko smakuje tak samo.I żadne jajko tylko waga do odmierzenia peklosoli.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/6/#findComment-595261
Udostępnij na innych stronach

Widziałem tą tabelę i wiem ile powinienem dać peklosoli. Dałem prawie połowę mniej i stąd moje pytanie co powinienem teraz zrobić? Dodać soli? dłużej trzymać w zalewie - i ile czasu dłużej? i czy te składniki przypraw są ok czy też powinienem na przyszłość coś zmienić.

[Dodano: 13 kwi 2018 - 13:10]

Polędwice, polędwiczki ,filet z indyka - solanka 8% (80g peklosoli/ 1l wody)

Reszta wędzonek solanka - 10% (100g peklosoli/ 1 l wody)

Peklowanie min 8 dni .0,4l - 0,5l solanki /kg mięsa 

Przyprawy jak kto lubi.Większość nie używa przypraw bo jak je się zastosuje to wszystko smakuje tak samo.I żadne jajko tylko waga do odmierzenia peklosoli.

Dzięki za info. Jajka już nie używam kupiłem wagę, termometr do wędzarni też jest. 

To że wszystko smakuje podobnie przy stosowaniu przypraw to masz rację.

Czyli następnym razem sama sól peklowa? A co mam teraz zrobić? Możecie coś poradzić.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/6/#findComment-595262
Udostępnij na innych stronach

 

 

A co mam teraz zrobić? Możecie coś poradzić.
nic - poczekać upeklować - osuszyć- uwędzić -zjeść . Następnym razem - spróbuj oddzielnie peklować polędwiczki i polędwice - a osobno resztę mięska - TYLKO na peklosoli - poczujesz różnicę  :D ​  iiii drogi Bracie czytać to forum czytać - i pytać przed a nie po  ;) 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/6/#findComment-595265
Udostępnij na innych stronach

Nowa wędzarnie skończyłem 2 tygodnie temu, a czytam od wtorku tylko mięsko zapeklowane od poniedziałku wieczór. Mięso mam w 2 garnkach, w jednym polędwiczki i jedną karkówkę a w drugim 2x karkowy, synka i 2x boczek. Szukam odpowiednio dużego naczynia do peklowania a że trzymam to w lodówce to już o opinii żony nie wspomnę. W tym tygodniu nie zagląda do lodówki :( i jej robię kanapki do pracy.

Dosypać więcej peklosoli?

Edytowane przez Amatorwędzenia
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/6/#findComment-595266
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czyli następnym razem sama sól peklowa?

 

Większość tak robi.

 

 

 

A co mam teraz zrobić? Możecie coś poradzić.

 

Dosyp 70 g peklosoli do tych 2,3l wody i pekluj dalej.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/6/#findComment-595272
Udostępnij na innych stronach

w 2 garnkach, w jednym polędwiczki i jedną karkówkę a w drugim 2x karkowy, synka i 2x boczek. Szukam odpowiednio dużego naczynia do peklowania a że trzymam to w lodówce

 

Skoro nawet synka zapeklowałeś to się nie dziwię, że żona:

 

 

W tym tygodniu nie zagląda do lodówki

Musi się z tym biedna oswoić 

:facepalm:  :facepalm:  :facepalm:

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/6/#findComment-595275
Udostępnij na innych stronach

Ok dzięki za informację, wygląda na to że jutro wędzenie się nie odbędzie a taki był plan.

Edytowane przez Amatorwędzenia
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/6/#findComment-595278
Udostępnij na innych stronach

Tylko nie przekrocz ośmiu do dziesięciu dni peklowania

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/6/#findComment-595281
Udostępnij na innych stronach

arkadiusz wielkie dzięki za pomoc. :clap:

 

W takim razie wtorek będę wędził w nowej wędzarni. Dam znać jak wyszło.

 

Gorąco pozdrawiam.


[Dodano: 13 kwi 2018 - 17:58]

 

w 2 garnkach, w jednym polędwiczki i jedną karkówkę a w drugim 2x karkowy, synka i 2x boczek. Szukam odpowiednio dużego naczynia do peklowania a że trzymam to w lodówce

 

Skoro nawet synka zapeklowałeś to się nie dziwię, że żona:

 

 

W tym tygodniu nie zagląda do lodówki

Musi się z tym biedna oswoić 

:facepalm:  :facepalm:  :facepalm:

 

Następnym razem poproszę go żeby tam nie wchodził :D - żeby mamusia nie czuła się nieswojo

 

ps. zwykła omyłka literowa ale na wesoło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/6/#findComment-595285
Udostępnij na innych stronach

Na przyszłość musisz sam sobie dobrać stopień słoności solanki.Niestety jest to metoda prób i błędów.Dzisiejszych porad nie bierz pod uwagę dobierając solankę bo to proces awaryjny.Spróbuj następnym razem zrobić solankę jaką Ci podałem na początku i wtedy ocenisz czy słoność gotowego produktu Ci odpowiada.Jak nie to będziemy kombinować z mocą solanki i czasem peklowania.Daj znać.Powodzenia.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/6/#findComment-595289
Udostępnij na innych stronach

Przyprawy jak przyprawy ale garść jałowca to trochę dużo . Na tą ilość mięsa reszta jak dla mnie okay ja jeszcze daje kolendra, ziele angielskie czasami gorczyce.Daje tak aby była nuta, a nie perfumeria ????Przyprawy dawaj jako całe, ewentualnie zmiażdżone, ale nie mielone, a mam wrażenie że tak dałeś pieprz. Przyprawy za wyjątkiem czosnku zagotuj i wystdzony wywar

dodawaj do zalewy. Wywar doliczasz do ilości wody. Kup peklosól po ca.3 PLN/kg (jak dobrze pamiętam) w hurtowni masarskiej. Adresy znajdziesz w necie, na stronie też są adresy (ale koszt przesyłki może być droższy o peklosoli). Bo coś mi się wydaje że używasz soli peklowniczej z marketu 50 g po 3 PLN, a to peklosól tylko że w małym opakowaniu i drogo wychodzi. Ja praktycznie zawsze czy tydzień czy dwa dodatkowo nastrzykuje mięso. Raczej nie odbierzam ile nastrzykuje ale sporo. Ci do słoności tak jak Ci pisali, musisz znaleść swoją. Ja mam mniejsza niż Arkadiusz a niby słonolubny jestem

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/6/#findComment-595290
Udostępnij na innych stronach

Opakowanie jałowca wsypałem do moździerza i rozgniotłem i wszystkie inne przyprawy (czosnek, ziele ang. liście laurowe i pieprz) zaparzyłem ok 15 minut i sam wywar podzieliłem na 2 porcje.

Więc sama zalewa jest klarowna.

Sól peklową kupiłem w opakowaniu 10 kg za 29zł w sklepie z akcesoriami wędzarniczymi - przy okazji wziąłem termometr, haki oraz 150 mb siatki 

Edytowane przez Amatorwędzenia
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/6/#findComment-595292
Udostępnij na innych stronach

 

 

coś mi się wydaje że używasz soli peklowniczej z marketu 50 g po 3 PLN, a to peklosól tylko że w małym opakowaniu i drogo wychodzi.

W niekktórych marketach jest peklosól w 1kg opakowaniach, po 3zł/kg (może trochę drożej).

Tylko zwróć uwage, żeby miała biały kolor. Ta kremowa może już być zwietrzała. 

U nas taka "duża" peklosól bywa w Kauflandzie i Tesco.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/6/#findComment-595293
Udostępnij na innych stronach

Spróbuj zapeklować część mięska bez przypraw [sama peklosól +woda]

 MIRO w sklepie na stronie ma taki szybki kalkulator http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/solankamokro.html

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/6/#findComment-595304
Udostępnij na innych stronach

Jak kupiłeś 10 kg peklosoli to szczelnie zamknij. A jak będzie dłużej stała to nitryt ma tendencję do przemieszczania się w dół, więc dobrze jak byś brał po dłuższym czasie przemieszac. Ja daje do słoików, chyba jest mi najpraktyczniej. Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/6/#findComment-595306
Udostępnij na innych stronach

Witam,

Wędzenie odbyło się wczoraj i wszystko wyszło smaczne. Szynka soczysta i miękka. Jak wiadomo każdy ma swój smak dla mnie troszkę słone a dla innych w sam raz. 

Jeszcze raz dzięki za rady i pomoc.

 

Pozdrawiam Amator

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/6/#findComment-595891
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wędzenie odbyło się wczoraj i wszystko wyszło smaczne

No to pochwal się w odpowiednim dziale. Jakaś fotka  :) 

 

 

Jak wiadomo każdy ma swój smak dla mnie troszkę słone a dla innych w sam raz.

Przy następnym peklowaniu daj 1-2g/kg mniej peklosoli i dopieścisz słoność ;)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/6/#findComment-595987
Udostępnij na innych stronach

Przy następnym peklowaniu daj 1-2g/kg mniej peklosoli i dopieścisz słoność ;)

Chyba procent dwa mniej skoro na mokro, a wcześniej była mowa o peklowaniu na mokro.

 

Przy zachowaniu tego samego czasu peklowania następnym razem daj zamiast 10% peklosoli (w stosunku do wody) 8% np. byle nie za mało.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/6/#findComment-596034
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wędzenie odbyło się wczoraj i wszystko wyszło smaczne. Szynka soczysta i miękka. Jak wiadomo każdy ma swój smak dla mnie troszkę słone a dla innych w sam raz.
to teraz 3 dni ;)  słoność powinna się trochę ustabilizować - jaka jest  np. dzisiaj ? 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/6/#findComment-596037
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Witajcie

 

Jestem zmuszony wędzić wcześniej o 1 dnień: solanka zrobiona wg tabeli Dziadka

4 dni, 2,4l wody, 360g peklosoli. Mięso zapeklowane wczoraj wieczorem.

co mam w takim wypadku zrobić?

Logicznym by było rozpuścić 24g peklo jak przy peklowaniu 3 dniowym, ale zanim to zrobię minie ok 20h. Nie będzie wtedy za słono?

Czy może lepiej rozpuścić 12g?

 

Pozdrawiam

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/6/#findComment-602873
Udostępnij na innych stronach

Nic nie zmieniaj, ewentualnie sprawdź słoność mięsa i wędź.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/6/#findComment-602874
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nic nie zmieniaj, ewentualnie sprawdź słoność mięsa i wędź.

 

Nic nie zmieniaj , ale z tym sprawdzeniem słoności może być problem bo zapeklowane surowe mięso jest bardziej słone od gotowej wędzonki i trudno będzie wyczuć tą różnicę 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/6/#findComment-602875
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.