jarki Opublikowano 28 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #476 Opublikowano 28 Listopada 2020 (edytowane) Jak zrobiłeś pierwszą w życiu to powalała Myślałem że forum służy do tego żeby sobie pomagać No Kolegą wyżej edytowałeś post i już lepiej Ja się uparłem i saletra tylko idzie do słoikowej jak ciepłoWczoraj dolalem 3/4 litra wody z solą i jest ok dziś przekładaneW poniedziałek wędzę Edytowane 28 Listopada 2020 przez jarki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/20/#findComment-685827 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 28 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #477 Opublikowano 28 Listopada 2020 To racja tylko musi być "chemia" czyli z jednej strony pomagania mentorstwa a z drugiej słuchania. Zadawania pytań też ale bez próby udowodnienia "ja swoje wiem".Nic dalej śledź forum czerp wiedzę i praktykuj. Ps Mniej nerwowych wpisów a będzie dobrze Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/20/#findComment-685829 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 28 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #478 Opublikowano 28 Listopada 2020 Forum jest od tego, żeby sobie pomagać. I wielu pomogło. Ale jak zaczynasz temat tak:Mam pytanie czy robicie peklowanie na sucho bez soli peklowej? To nie licz, że ktokolwiek odpowie. Jak sama nazwa wskazuje PEKLOWANIE robi się przy użyciu SOLI PEKLUJĄCEJ. To co zrobiłeś to SOLENIE mięsa i zostawienie go na kilka dni w lodówce, a potem uwędzenie go - szczerze to nie odważyłbym się tak zrobić. Nigdy... Sól peklująca nie jest tylko dla koloru mięsa. Ona mięso zabezpiecza. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/20/#findComment-685830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarki Opublikowano 28 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #479 Opublikowano 28 Listopada 2020 (edytowane) Tak się składa że jestem OBEZNANY w tematach forum Od dziesięciu lat na pewnym tematycznym moderuję i... Jak się człowiek chce czegoś nauczyć to w tym kraju zawsze prz.eZnajdą się tacy co wszystko wiedzą i musi być tak jak oni robiąNie ja tak już jadłem całe DŁUGIE życie wierzcie mi wystarczy Gdybym wiedział jak to się robi nie pytałbym Ale wiem że tak robili nasi dziadkowie i zdrowo żyli Edytowane 28 Listopada 2020 przez jarki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/20/#findComment-685831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 28 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #480 Opublikowano 28 Listopada 2020 Tak się składa że jestem OBEZNANY w tematach forum To po co zadajesz pytania? Od dziesięciu lat na pewnym tematycznym moderuję Współczuję użytkownikom tego forum. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/20/#findComment-685833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 28 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #481 Opublikowano 28 Listopada 2020 (edytowane) Z tego co się orientuję to obecnie stosowanie saletry w Europie znaczy UE jest zabronione? Nie zalecane? z wyjątkiem niektórych długo dojrzewajacych. Do konserwy słoikow na pewno bym nie zastosowa, stosuje peklosól. Na stronie masz naukowe (biochemiczne) uzasadnienie dlaczego długo dojrzewajacy a dlaczego nie konserwy słoikowe, kiełbasy. Dlaczego nasi dziadowie stosowali kiedyś a my nie. Kiedyś było ze cukier krzepi i samo zdrowie teraz cukier to wróg. ???? Wraz z postępem nauki zmienia się podejście do wielu spraw. ???? Edytowane 28 Listopada 2020 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/20/#findComment-685834 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarki Opublikowano 28 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #482 Opublikowano 28 Listopada 2020 Chyba ta dyskusja nie ma sensu Jak nikt tu nie robi bez peklosoli Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/20/#findComment-685835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 28 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #483 Opublikowano 28 Listopada 2020 (edytowane) Aleś się uczepił tej peklosoli.Ale masz rację nikt rozsądny nie robi bez zabezpieczenia bakteriologicznego.Kolega Ci napisał białą która praktycznie natychmiast konsumujemy po obrócę robimy na soli. Generalnie robimy na soli mięso tłuszcze które nie mają krwi czyli solimy słoninę, ryby, jak koniecznie chcesz to piersi kurze. Edytowane 28 Listopada 2020 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/20/#findComment-685837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 28 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #484 Opublikowano 28 Listopada 2020 ta dyskusja nie ma sensu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/20/#findComment-685838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 28 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #485 Opublikowano 28 Listopada 2020 Znajdą się tacy co wszystko wiedzą i musi być tak jak oni robią I zobacz sam zapytałeś i sam sobie odpowiedziałeś Rozumiem ,że Twoja racja jest Twojsza albo Najtwojsza. Dla dawki 2% peklosoli w mięsie -by zbliżyć sie do granicznej dziennej dopuszczalnej musisz zjeść dziennie tej wędliny ok 9,6 kg , jak Ci sie uda to gratuluję.Na spokojnie - uwierz to najlepsze forum polskojęzyczne. Zacznij od strony głównej . Nie ma ludzi co wiedzą wszystko. Ale jak normalnie zapytasz =dostaniesz odpowiedź Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/20/#findComment-685844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 28 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #486 Opublikowano 28 Listopada 2020 (edytowane) Tak się składa że jestem OBEZNANY w tematach forum Od dziesięciu lat na pewnym tematycznym moderuję i... Jak się człowiek chce czegoś nauczyć to w tym kraju zawsze prz.eZnajdą się tacy co wszystko wiedzą i musi być tak jak oni robiąNie ja tak już jadłem całe DŁUGIE życie wierzcie mi wystarczy Gdybym wiedział jak to się robi nie pytałbym Ale wiem że tak robili nasi dziadkowie i zdrowo żyliPamiętam wędzonki moich dziadków oraz moich rodziców. To było 30-40 lat temu. Mocno solili potem moczyli a ZAWSZE wędzonki były słone... A bywało też że lekko "trącone" . Obserwuje domowy wyrób wędlin od 40 lat. Nikt nie robił na samej soli. Była saletra. Często odmierzana na łyżeczki.. Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Edytowane 28 Listopada 2020 przez Bossky Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/20/#findComment-685861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 28 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #487 Opublikowano 28 Listopada 2020 Gdybym wiedział jak to się robi nie pytałbym Ale wiem że tak robili nasi dziadkowie i zdrowo żyli Nasi dziadkowie od kiedy pamiętam używali soli i saletry, słyszałeś może o saletrze chilijskiej:azotan sodu, nitratyn, nitronatryt, - i indyjskiej:azotan potasu, nitrokalit, nitryt, saletra potasowa, Ludzkość stosuje te prochy od tysięcy lat i.... Jak się człowiek chce czegoś nauczyć to w tym kraju zawsze prz.e Znajdą się tacy co wszystko wiedzą i musi być tak jak oni robią Wystarczy odrobina chęci, to "człowiek" się nauczy, poczyta, zrozumie dlaczego inni tak robią, solenie - to też forma konserwacji mięsa, można uwędzić, sparzyć i potem szybko spożyć, będzie zdrowo i krótko, bo potem robi się szaro, potem zielono i trochę niebezpiecznie, a miało być pięknie i zdrowo. Od dziesięciu lat na pewnym tematycznym moderuję i... Jest wiele takich różnych tematycznych, taki moderator to skarb.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/20/#findComment-685863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #488 Opublikowano 28 Listopada 2020 Tak się składa że jestem OBEZNANY w tematach forum Od dziesięciu lat na pewnym tematycznym moderuję i... To na Twoim forum pozwala się obrażać publicznie innych użytkowników?W poście 474 naruszyłeś punkt 2.9 regulaminu.Ludzie starają się Ci pomóc, poświęcają swój czas, za darmochę dzielą się wiedzą a Ty piszesz: Banda debili A myślałem że najlepsze forum tematyczne To jak to jest? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/20/#findComment-685867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 28 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #489 Opublikowano 28 Listopada 2020 EAnno, daj spokój, wiesz przecież że jesień to sezon buraczany, i widać że "latoś obrodziło" . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/20/#findComment-685871 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #490 Opublikowano 29 Listopada 2020 Banda debili Za chamskie odnoszenie się do forowiczów, wylatujesz z naszego forum. Po zapoznaniu się z Twoimi postami stwierdziłem, że wszystkie zawierają elementy zaczepne. Poza tym, coś mi się wydaje, że nie byłeś tutaj obcy. Do zobaczenia. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/20/#findComment-685894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 29 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #491 Opublikowano 29 Listopada 2020 Do zobaczenia. Chyba lepiej nie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/20/#findComment-685910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #492 Opublikowano 29 Listopada 2020 Chyba lepiej nie. Gdzieś, kiedyś na wędliniarskim szlaku, jak to pisze Kolega andrzej k. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/20/#findComment-685913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 29 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #493 Opublikowano 29 Listopada 2020 A ja bym usunął z forum takiego delikwenta. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/20/#findComment-685917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #494 Opublikowano 29 Listopada 2020 Już go nie ma. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/20/#findComment-685918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 29 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #495 Opublikowano 29 Listopada 2020 Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/20/#findComment-685919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon111 Opublikowano 12 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #496 Opublikowano 12 Grudnia 2020 Przygotowuje się do pierwszego peklowania.Znalazłem tabelkę, poczytałem kilka artykułów lecz nie rozumiem tej ilości nakłuć która jest podana w tabeli. Czyli np 1.0 bądź 1.4. Jak to rozumieć? Czy może się trzymać tego że nakluwac do 10% masy kawałka mięsa? Planuje 6 dniowe peklowanie i 7 dnia ociekanie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/20/#findComment-687754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #497 Opublikowano 12 Grudnia 2020 (edytowane) Chcesz nastrzykiwać czy nakłuwać bo to jest różnica.?Mięso się nastrzykuje solanką na poczatku peklowanią w ilości 5 %-7% wagi mięsa Edytowane 12 Grudnia 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/20/#findComment-687774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon111 Opublikowano 12 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #498 Opublikowano 12 Grudnia 2020 Tak nastrzykiwac, źle się wyraziłem. Ponieważ w tabeli jest podane ilość nastrzykiwan jako 1,40 i nie wiem jak to rozumiem.W takim razie będę nastrzykiwac w takiej ilości jak podane wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/20/#findComment-687785 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #499 Opublikowano 12 Grudnia 2020 Ponieważ w tabeli jest podane ilość nastrzykiwan jako 1,40 i nie wiem jak to rozumiem. 1 nastrzyk to 60ml solanki, czyli 6% wagi miesa.1,4 nastrzyków to 60x1.4=84ml solanki, czyli 8,4%.Tak należy czytać tabelę.Przy bardzo krótkim peklowaniu tych nastrzyków może być nawet 4, czyli 24% wagi mięsa. Na filmach technologicznych jest pokazane, jak sprawdza się na wadze ilość wstrzykniętej solanki. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/20/#findComment-687789 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kondziu019 Opublikowano 15 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #500 Opublikowano 15 Grudnia 2020 Witam, mam pytanie do Was drodzy Zadymiacze. Czy peklowanie na sucho miesa do kiełbasy przez ok. 36-38h wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/20/#findComment-688395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.