Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jak zrobiłeś pierwszą w życiu to powalała

Myślałem że forum służy do tego żeby sobie pomagać

 

 

No Kolegą wyżej edytowałeś post i już lepiej :)

Ja się uparłem i saletra tylko idzie do słoikowej jak ciepło

Wczoraj dolalem 3/4 litra wody z solą i jest ok dziś przekładane

W poniedziałek wędzę

Edytowane przez jarki
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/20/#findComment-685827
Udostępnij na innych stronach

To racja tylko musi być "chemia" czyli z jednej strony pomagania mentorstwa a z drugiej słuchania. Zadawania pytań też ale bez próby udowodnienia "ja swoje wiem".

Nic dalej śledź forum czerp wiedzę i praktykuj.

 

 

Ps

Mniej nerwowych wpisów a będzie dobrze

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/20/#findComment-685829
Udostępnij na innych stronach

Forum jest od tego, żeby sobie pomagać. I wielu pomogło.

Ale jak zaczynasz temat tak:

Mam pytanie czy robicie peklowanie na sucho bez soli peklowej?

 

To nie licz, że ktokolwiek odpowie. Jak sama nazwa wskazuje PEKLOWANIE robi się przy użyciu SOLI PEKLUJĄCEJ.

To co zrobiłeś to SOLENIE mięsa i zostawienie go na kilka dni w lodówce, a potem uwędzenie go - szczerze to nie odważyłbym się tak zrobić. Nigdy...

 

Sól peklująca nie jest tylko dla koloru mięsa. Ona mięso zabezpiecza.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/20/#findComment-685830
Udostępnij na innych stronach

Tak się składa że jestem OBEZNANY w tematach forum

Od dziesięciu lat na pewnym tematycznym moderuję i...:)

 

Jak się człowiek chce czegoś nauczyć to w tym kraju zawsze prz.e

Znajdą się tacy co wszystko wiedzą i musi być tak jak oni robią

Nie ja tak już jadłem całe DŁUGIE życie wierzcie mi wystarczy

 

Gdybym wiedział jak to się robi nie pytałbym

Ale wiem że tak robili nasi dziadkowie i zdrowo żyli

Edytowane przez jarki
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/20/#findComment-685831
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tak się składa że jestem OBEZNANY w tematach forum

To po co zadajesz pytania?

 

 

Od dziesięciu lat na pewnym tematycznym moderuję

Współczuję użytkownikom tego forum.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/20/#findComment-685833
Udostępnij na innych stronach

Z tego co się orientuję to obecnie stosowanie saletry w Europie znaczy UE jest zabronione? Nie zalecane? z wyjątkiem niektórych długo dojrzewajacych.

Do konserwy słoikow na pewno bym nie zastosowa, stosuje peklosól.

Na stronie masz naukowe (biochemiczne) uzasadnienie dlaczego długo dojrzewajacy a dlaczego nie konserwy słoikowe, kiełbasy.

 

Dlaczego nasi dziadowie stosowali kiedyś a my nie. Kiedyś było ze cukier krzepi i samo zdrowie teraz cukier to wróg. ???? Wraz z postępem nauki zmienia się podejście do wielu spraw. ????

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/20/#findComment-685834
Udostępnij na innych stronach

Aleś się uczepił tej peklosoli.

Ale masz rację nikt rozsądny nie robi bez zabezpieczenia bakteriologicznego.

Kolega Ci napisał białą która praktycznie natychmiast konsumujemy po obrócę robimy na soli. Generalnie robimy na soli mięso tłuszcze które nie mają krwi czyli solimy słoninę, ryby, jak koniecznie chcesz to piersi kurze.

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/20/#findComment-685837
Udostępnij na innych stronach

 

 

Znajdą się tacy co wszystko wiedzą i musi być tak jak oni robią
I zobacz sam zapytałeś i sam sobie odpowiedziałeś  :facepalm:  Rozumiem ,że Twoja racja jest Twojsza albo Najtwojsza. 

Dla dawki 2% peklosoli w mięsie -by zbliżyć sie do granicznej dziennej dopuszczalnej musisz zjeść dziennie tej wędliny ok 9,6 kg , jak Ci sie uda to gratuluję.

Na spokojnie - uwierz to najlepsze forum polskojęzyczne. Zacznij od strony głównej . Nie ma ludzi co wiedzą wszystko. Ale jak normalnie zapytasz =dostaniesz odpowiedź  :yes:

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/20/#findComment-685844
Udostępnij na innych stronach

Tak się składa że jestem OBEZNANY w tematach forum

Od dziesięciu lat na pewnym tematycznym moderuję i...:)

 

Jak się człowiek chce czegoś nauczyć to w tym kraju zawsze prz.e

Znajdą się tacy co wszystko wiedzą i musi być tak jak oni robią

Nie ja tak już jadłem całe DŁUGIE życie wierzcie mi wystarczy

 

Gdybym wiedział jak to się robi nie pytałbym

Ale wiem że tak robili nasi dziadkowie i zdrowo żyli

Pamiętam wędzonki moich dziadków oraz moich rodziców. To było 30-40 lat temu. Mocno solili potem moczyli a ZAWSZE wędzonki były słone... A bywało też że lekko "trącone" . Obserwuje domowy wyrób wędlin od 40 lat. Nikt nie robił na samej soli. Była saletra. Często odmierzana na łyżeczki..

 

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Bossky
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/20/#findComment-685861
Udostępnij na innych stronach

 

 

Gdybym wiedział jak to się robi nie pytałbym Ale wiem że tak robili nasi dziadkowie i zdrowo żyli

 

Nasi dziadkowie od kiedy pamiętam używali soli i  saletry, słyszałeś może o saletrze chilijskiej:

-  i indyjskiej:

 

Ludzkość stosuje te prochy od tysięcy lat i....  

 

 

Jak się człowiek chce czegoś nauczyć to w tym kraju zawsze prz.e Znajdą się tacy co wszystko wiedzą i musi być tak jak oni robią

 

Wystarczy odrobina chęci, to "człowiek" się nauczy, poczyta, zrozumie dlaczego inni tak robią, solenie - to też forma konserwacji mięsa, można uwędzić, sparzyć i potem szybko spożyć, będzie zdrowo i krótko, bo potem  robi się szaro, potem zielono i trochę niebezpiecznie, a miało być pięknie i zdrowo. :cool:

 

Od dziesięciu lat na pewnym tematycznym moderuję i...

 

Jest wiele takich różnych tematycznych, taki moderator to skarb....  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/20/#findComment-685863
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tak się składa że jestem OBEZNANY w tematach forum Od dziesięciu lat na pewnym tematycznym moderuję i...

To na Twoim forum pozwala się obrażać publicznie innych użytkowników?

W poście 474 naruszyłeś punkt 2.9 regulaminu.

Ludzie starają się Ci pomóc, poświęcają swój czas, za darmochę dzielą się wiedzą a Ty piszesz:

 

 

Banda debili A myślałem że najlepsze forum tematyczne
 

To jak to jest?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/20/#findComment-685867
Udostępnij na innych stronach

 

 

Banda debili

Za chamskie odnoszenie się do forowiczów, wylatujesz z naszego forum. Po zapoznaniu się z Twoimi postami stwierdziłem, że wszystkie zawierają elementy zaczepne. Poza tym, coś mi się wydaje, że nie byłeś tutaj obcy. ;) Do zobaczenia.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/20/#findComment-685894
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chyba lepiej nie.

Gdzieś, kiedyś na wędliniarskim szlaku, jak to pisze Kolega andrzej k. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/20/#findComment-685913
Udostępnij na innych stronach

A ja bym usunął z forum takiego delikwenta. :excl:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/20/#findComment-685917
Udostępnij na innych stronach

Już go nie ma.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/20/#findComment-685918
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Przygotowuje się do pierwszego peklowania.

Znalazłem tabelkę, poczytałem kilka artykułów lecz nie rozumiem tej ilości nakłuć która jest podana w tabeli.

Czyli np 1.0 bądź 1.4. Jak to rozumieć? Czy może się trzymać tego że nakluwac do 10% masy kawałka mięsa?

Planuje 6 dniowe peklowanie i 7 dnia ociekanie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/20/#findComment-687754
Udostępnij na innych stronach

Chcesz nastrzykiwać czy nakłuwać bo to jest różnica.?Mięso się nastrzykuje solanką na poczatku peklowanią w ilości 5 %-7% wagi mięsa

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/20/#findComment-687774
Udostępnij na innych stronach

Tak nastrzykiwac, źle się wyraziłem. Ponieważ w tabeli jest podane ilość nastrzykiwan jako 1,40 i nie wiem jak to rozumiem.

W takim razie będę nastrzykiwac w takiej ilości jak podane wyżej.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/20/#findComment-687785
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ponieważ w tabeli jest podane ilość nastrzykiwan jako 1,40 i nie wiem jak to rozumiem.
  • 1 nastrzyk to 60ml solanki, czyli 6% wagi miesa.
  • 1,4 nastrzyków to 60x1.4=84ml solanki, czyli 8,4%.

Tak należy czytać tabelę.

Przy bardzo krótkim peklowaniu tych nastrzyków może być nawet 4, czyli 24% wagi mięsa. 

Na filmach technologicznych jest pokazane, jak sprawdza się na wadze ilość wstrzykniętej solanki.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/20/#findComment-687789
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.