Gość Efffa Opublikowano 20 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 20 Października 2018 Serki wędzone, naturalne i w przyprawach: pomidory/chili/oregano, cebulka prażona, czubryca czerwona Wykorzystałam proporcje do solanki, które mi podpowiedziała Halusia lecz teraz nie możemy dojść do tego, kto jest ich autorem, jeśli się znajdzie to niech się przyzna bo słoność dla mnie w punkt, idealna 100 soli zwykłej/1,5 l wody Solankowanie 12 h w temperaturze pokojowej (ja robiłam ze względu na dyspozycyjność czasową 8 h w pokojowej i 4h w lodówce). Następnie ociekanie na kratce, delikatne obsuszenie ręcznikiem papierowym, suszenie w piekarniku około 60 min w temperaturze 45 st, dopiero obtoczenie w przyprawach i dymienie w temp 50-55 st do koloru, ale nie zajęło mi więcej niż 3,5 h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 20 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 20 Października 2018 Co tu dużo pisać. Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 20 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 20 Października 2018 Wyjątkowo donośne wejście do półświatek Jedzących Dym Brawo Efffa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 21 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 21 Października 2018 Wyjątkowo donośne wejście do półświatek Jedzących Dym Brawo Efffa Hehehe, no wybacz, że tak od dupki strony zaczynam ale mój maluci kącik będzie w miarę czasu uzupełniany troszkę się tego nazbierało przez te lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 21 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 21 Października 2018 Śliczności, pięknie pomalowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 21 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 21 Października 2018 Serki wędzone, naturalne No nie opowiadaj, malowane przecież, jakieś wystawowe, zdjęciowe Radość patrzeć na takie wyroby Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 21 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 21 Października 2018 mój maluci kącik będzie w miarę czasu uzupełniany Brawo - jak każdy da po 1 wypracowanym przepisie to już będzie ponad 40 000 - a jak więcej Wędzoneczki naprawdę ładne Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 22 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 22 Października 2018 Serki wędzone, naturalneNo nie opowiadaj, malowane przecież, jakieś wystawowe, zdjęciowe Radość patrzeć na takie wyroby Dziękuję bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 22 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 22 Października 2018 Serki wędzone, naturalne i w przyprawach: pomidory/chili/oregano, cebulka prażona, czubryca czerwona Najlepsze serki swojej produkcji, ale te mam też sprawdzone i śmiem napisać , że również mi bardzo smakują . Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 22 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 22 Października 2018 Serki wędzone, naturalne i w przyprawach: pomidory/chili/oregano, cebulka prażona, czubryca czerwona Najlepsze serki swojej produkcji, ale te mam też sprawdzone i śmiem napisać , że również mi bardzo smakują . Czytałam ostatnio, że wcale nie tak trudno je zrobić - na pewno kiedyś spróbuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 22 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 22 Października 2018 Czytałam ostatnio, że wcale nie tak trudno je zrobić - na pewno kiedyś spróbuję Słuchaj kochana, ja już pierwszą próbę ma za sobą. Ale ciężko mi się za nie zabrać. Mało tego cały sprzęt czeka na mnie w piwnicy . Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 22 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 22 Października 2018 Czytałam ostatnio, że wcale nie tak trudno je zrobić - na pewno kiedyś spróbuję Słuchaj kochana, ja już pierwszą próbę ma za sobą. Ale ciężko mi się za nie zabrać. Mało tego cały sprzęt czeka na mnie w piwnicy . To ja poczekam aż przetrzesz szlaki :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 8 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 8 Stycznia 2019 (edytowane) Kabanosy Halusi https://www.wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/1710-kabanosy-wieprzowe-halusi?fbclid=IwAR2vTr2-80Eym9lot6E7b9tZqNKvanYFDahGbgvpS7gf_DyFOjATi7FyV84 Po konsultacjach z Haliną zmienione proporcje mięsa na:1,5 kg wp I3,5 kg wp II (1,6 kg podgardla i 1,9 kg okrawki z szynki + reszta łopatki) Edytowane 8 Stycznia 2019 przez Efffa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 8 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 8 Stycznia 2019 Kabanosy Halusi Ładne kabanosiki Ci wyszły. Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 8 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 8 Stycznia 2019 Ewka, testując nową nadziewarkę zdecydowałaś się że na pierwszy ogień pójdą kabanosy.Efekt jest rewelacyjny, poradziłaś sobie wspaniale. Kabanosy cudnej urody Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 8 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 8 Stycznia 2019 na pewno kiedyś spróbuję Naprawdę warto - tylko dostęp do mleka [Dodano: 08 sty 2019 - 18:58] Kabanosy Moje zdanie na temat koloru już znasz - taki lubie Jak Ci poszło z jelitami ? Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 8 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 8 Stycznia 2019 Efffa bardzo ładne kabanie nie wiem jaki masz daszek w wędzarni,ale jest coś niepokojącego co sprawia iż robią się zaciekikondensatu (dym+para) na batonach (jeżeli to jest blaszany daszek należy go ocieplić) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 8 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 8 Stycznia 2019 Kabanosy Jeśli smakują tak jak wyglądają to SUPER . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz_p Opublikowano 8 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 8 Stycznia 2019 Efffa bardzo ładne kabanie nie wiem jaki masz daszek w wędzarni,ale jest coś niepokojącego co sprawia iż robią się zacieki kondensatu (dym+para) na batonach (jeżeli to jest blaszany daszek należy go ocieplić) Mi sie wydaje, że to tłuszcz się wytopił, bo robione w borniaku. @Efffa co ty na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 8 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 8 Stycznia 2019 Kabanosy Halusi Ładne kabanosiki Ci wyszły. Dziękuję [Dodano: 08 sty 2019 - 21:29] że na pierwszy ogień pójdą kabanosy. Halinko tylko dla kabanosów zdecydowałam się ją kupić, bo inaczej dalej bym się męczyła na kenwoodzie Dziękuję za wsparcie i pomoc [Dodano: 08 sty 2019 - 21:32] Jak Ci poszło z jelitami ? zakupiłam tubowane, bo mnie nastraszyli, że ciężko oraz zwykły pęczek. Na pierwszy rzut poszły tuby - jeśli chodzi o naciąganie i tak dalej bardzo fajnie i sprawnie, nie widziałam większych problemów niż np z wieprzowymi do białej. Zabrakło mi tubowanych to jeszcze namoczyłam 4 m z pęczka - szczerze, poszło sprawnie i szybko, bezproblemowo. Także spokojnie już więcej tubowanych nie będę zamawiać. Pierwszy kabanos miał 20 cm, bo jelito pękło ale przez to, że nie wyczułam nadziewarki. Później już ok, sprawna i szybka robota.[Dodano: 08 sty 2019 - 21:34]nie wiem jaki masz daszek w wędzarnimam wędzarnię drewnianą, ale elektryczną. A jeśli chodzi o zacieki to jest tłuszcz. Halusia pisała - podpiekaj aż tłuszcz pocieknie ... to pociekł :P wędzarnia bardzo stabilna i konkretna, bezproblemowo utrzymuje temp 100 st przy wygrzewaniu, a podpiekanie w 85 st tym bardziej nie sprawia problemu[Dodano: 08 sty 2019 - 21:36] Jeśli smakują tak jak wyglądają nawet zdjęcia nie oddają smaku, zakochałam się ale to chyba syndrom każdego pierwszego wyrobu. Kabanosy robiłam pierwszy raz, dopiero od kilku dni jestem szczęśliwą posiadaczką nadziewarki [Dodano: 08 sty 2019 - 21:37] @Efffa co ty na to? zgadza się, to tłuszcz. Pisałam wyżej ale nie borniak a drewniana, lecz również elektryczna. Zdj ciut wyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 8 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 8 Stycznia 2019 Efffa bardzo ładne kabanie nie wiem jaki masz daszek w wędzarni,ale jest coś niepokojącego co sprawia iż robią się zacieki kondensatu (dym+para) na batonach (jeżeli to jest blaszany daszek należy go ocieplić) achh jeszcze zapomniałam ... zacieków nie było przed podpiekaniem. Pojawiły się po skończonym podpiekaniu. Później większość skapało jak wisiały a tego co jest na zdjęciu przetarłam i nie ma już zacieku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 24 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 24 Stycznia 2019 Moja kiełbasa improwizowana, wołowo-wieprzowa z jałowcem, z zestawem przypraw jak do myśliwskiej. Lubię cienkie kiełbasy drobniej zmielone, ale nic nie stoi na przeszkodzie mielić na sitkach większych wołowiny lub wp II 1 kg wołowiny kl I na 8mm1.5 kg wp II na 6 mm0.5 kg wp III na 4 mm1 kg podgardla 6 mm Peklowane 48h 18g peklo/kg, podgardle miałam mięsne więc również peklo. Jeśli sam tłuszcz - używamy soli niejodowanej 5 % wody Przyprawy jak do myśliwskiej, na kg:1.5 g pieprz1.5 g jałowiec mielony2 g czosnku0.5 g cukru Osadzanie 2-3 godziny w pokojowej temp Wędzona 55 st do koloru (około 3 h), podpiekana w temp 90 st do 68 st w środku Zdj zrobione kolejnego dnia, część się podsusza, część jedzona na bieżąco[Dodano: 24 sty 2019 - 10:28]Filet z indyka, wędzony i później parzony z zielonym pieprzem filet z indykasól peklowa 18g/kg - do drobiu również używam peklo, można zrobić na soli jak to woli :P Przyprawy na 1 kg:2 g pieprzu białego3 g czosnku10% wody pieprz zielony w ziarenkach od serca, z łapy (1 łyżka około na 1 kg mięsa) Po peklowaniu zmielone na 8 mm, dodane przyprawy, woda wymieszane aż będzie się kleić Nabite w osłonki białkowe 65 mm osadzanie 2-3 h w pokojowejosuszane 45 st bez dymu, wędzone w 55 st do koloru (ponad 3h), później parzone woda 75 st do 72 we wsadzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 24 Stycznia 2019 @Efffa,pięknie wykonane i apetycznie kuszące wyroby Jak marzenie Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 24 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 24 Stycznia 2019 Efffa, super wyglądają Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 24 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 24 Stycznia 2019 Obslinilem monitor bo wygladaja jak "zywe" i chcialem polizac chociaz ... poprostu piekne Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.