Skocz do zawartości

Wyroby wędzone


Gość Efffa

Rekomendowane odpowiedzi

Serki wędzone, naturalne i w przyprawach: pomidory/chili/oregano, cebulka prażona, czubryca czerwona

 

Wykorzystałam proporcje do solanki, które mi podpowiedziała Halusia lecz teraz nie możemy dojść do tego, kto jest ich autorem, jeśli się znajdzie to niech się przyzna bo słoność dla mnie w punkt, idealna :)

 

100 soli zwykłej/1,5 l wody

 

Solankowanie 12 h w temperaturze pokojowej (ja robiłam ze względu na dyspozycyjność czasową 8 h w pokojowej i 4h w lodówce).

 

Następnie ociekanie na kratce, delikatne obsuszenie ręcznikiem papierowym, suszenie w piekarniku około 60 min w temperaturze 45 st, dopiero obtoczenie w przyprawach i dymienie w temp 50-55 st do koloru, ale nie zajęło mi więcej niż 3,5 h.

post-93537-0-56353300-1540025953_thumb.jpeg

post-93537-0-26556300-1540025967_thumb.jpeg

post-93537-0-79921700-1540025978_thumb.jpeg

post-93537-0-24499400-1540025999_thumb.jpeg

post-93537-0-29022300-1540026017_thumb.jpeg

post-93537-0-16601000-1540026031_thumb.jpeg

post-93537-0-51871500-1540026047_thumb.jpeg

post-93537-0-32852100-1540026067_thumb.jpeg

post-93537-0-32300400-1540026094_thumb.jpeg

post-93537-0-40755500-1540026109_thumb.jpeg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 178
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Serki wędzone, naturalne

No nie opowiadaj, malowane przecież, jakieś wystawowe, zdjęciowe   :D  :tongue:  

Radość patrzeć na takie wyroby  :clap:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

mój maluci kącik będzie w miarę czasu uzupełniany
Brawo - jak każdy da po 1 wypracowanym przepisie to już będzie ponad 40 000 - a jak więcej  :thumbsup:  Wędzoneczki naprawdę ładne ;) 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Serki wędzone, naturalne i w przyprawach: pomidory/chili/oregano, cebulka prażona, czubryca czerwona

 

Najlepsze serki swojej produkcji, ale te mam też sprawdzone i śmiem napisać , że również mi bardzo smakują . :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Serki wędzone, naturalne i w przyprawach: pomidory/chili/oregano, cebulka prażona, czubryca czerwona

 

Najlepsze serki swojej produkcji, ale te mam też sprawdzone i śmiem napisać , że również mi bardzo smakują . :)

 

Czytałam ostatnio, że wcale nie tak trudno je zrobić - na pewno kiedyś spróbuję :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czytałam ostatnio, że wcale nie tak trudno je zrobić - na pewno kiedyś spróbuję

 

Słuchaj kochana, ja już pierwszą próbę ma za sobą. Ale ciężko mi się za nie zabrać. Mało tego cały sprzęt czeka na mnie w piwnicy . :)  :facepalm:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

 

 

Czytałam ostatnio, że wcale nie tak trudno je zrobić - na pewno kiedyś spróbuję

 

Słuchaj kochana, ja już pierwszą próbę ma za sobą. Ale ciężko mi się za nie zabrać. Mało tego cały sprzęt czeka na mnie w piwnicy . :)  :facepalm:

 

To ja poczekam aż przetrzesz szlaki :P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Kabanosy Halusi :)

 

https://www.wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/1710-kabanosy-wieprzowe-halusi?fbclid=IwAR2vTr2-80Eym9lot6E7b9tZqNKvanYFDahGbgvpS7gf_DyFOjATi7FyV84

 

Po konsultacjach z Haliną zmienione proporcje mięsa na:

1,5 kg wp I

3,5 kg wp II (1,6 kg podgardla i 1,9 kg okrawki z szynki + reszta łopatki)

post-93537-0-65202900-1546956335_thumb.jpeg

post-93537-0-24237500-1546956345_thumb.jpeg

post-93537-0-45499900-1546956355_thumb.jpeg

post-93537-0-25303500-1546956366_thumb.jpeg

post-93537-0-66865200-1546956379_thumb.jpeg

post-93537-0-60587600-1546956469_thumb.jpg

post-93537-0-20102000-1546956491_thumb.jpeg

post-93537-0-21967100-1546956504_thumb.jpeg

post-93537-0-93498400-1546956520_thumb.jpeg

post-93537-0-77920600-1546956564_thumb.jpg

Edytowane przez Efffa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ewka, testując nową nadziewarkę zdecydowałaś się że na pierwszy ogień pójdą kabanosy.

Efekt jest rewelacyjny, poradziłaś sobie wspaniale. 

Kabanosy cudnej urody  :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

na pewno kiedyś spróbuję
Naprawdę warto - tylko dostęp do mleka  :cry: 
[Dodano: 08 sty 2019 - 18:58]

 

 

Kabanosy
Moje zdanie na temat koloru już znasz - taki lubie  :thumbsup: Jak Ci poszło z jelitami ?

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Efffa bardzo ładne kabanie :) nie wiem jaki masz daszek w wędzarni,ale jest coś niepokojącego co sprawia iż robią się zacieki kondensatu (dym+para) na batonach (jeżeli to jest blaszany daszek należy go ocieplić)

Mi sie wydaje, że to tłuszcz się wytopił, bo robione w borniaku. @Efffa co ty na to?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Kabanosy Halusi
 

Ładne kabanosiki Ci wyszły. :thumbsup:  :clap:  

 

Dziękuję :)

[Dodano: 08 sty 2019 - 21:29]

 

 

że na pierwszy ogień pójdą kabanosy.
Halinko tylko dla kabanosów zdecydowałam się ją kupić, bo inaczej dalej bym się męczyła na kenwoodzie :D Dziękuję za wsparcie i pomoc  :angel:  :)

[Dodano: 08 sty 2019 - 21:32]

 

 

Jak Ci poszło z jelitami ?
zakupiłam tubowane, bo mnie nastraszyli, że ciężko  oraz zwykły pęczek. Na pierwszy rzut poszły tuby - jeśli chodzi o naciąganie i tak dalej bardzo fajnie i sprawnie, nie widziałam większych problemów niż np z wieprzowymi do białej. Zabrakło mi tubowanych to jeszcze namoczyłam 4 m z pęczka - szczerze, poszło sprawnie i szybko, bezproblemowo. Także spokojnie już więcej tubowanych nie będę zamawiać. Pierwszy kabanos miał 20 cm, bo jelito pękło ale przez to, że nie wyczułam nadziewarki. Później już ok, sprawna i szybka robota.

[Dodano: 08 sty 2019 - 21:34]

nie wiem jaki masz daszek w wędzarni

mam wędzarnię drewnianą, ale elektryczną. A jeśli chodzi o zacieki to jest tłuszcz. Halusia pisała - podpiekaj aż tłuszcz pocieknie ... to pociekł :P wędzarnia bardzo stabilna i konkretna, bezproblemowo utrzymuje temp 100 st przy wygrzewaniu, a podpiekanie w 85 st tym bardziej nie sprawia problemu

[Dodano: 08 sty 2019 - 21:36]

 

 

Jeśli  smakują tak  jak  wyglądają
nawet zdjęcia nie oddają smaku, zakochałam się :D ale to chyba syndrom każdego pierwszego wyrobu. Kabanosy robiłam pierwszy raz, dopiero od kilku dni jestem szczęśliwą posiadaczką nadziewarki :D 

[Dodano: 08 sty 2019 - 21:37]

 

 

@Efffa co ty na to?
zgadza się, to tłuszcz. Pisałam wyżej :D ale nie borniak a drewniana, lecz również elektryczna. Zdj ciut wyżej :) 

post-93537-0-04984000-1546979697_thumb.jpeg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Efffa bardzo ładne kabanie  nie wiem jaki masz daszek w wędzarni,ale jest coś niepokojącego co sprawia iż robią się zacieki kondensatu (dym+para) na batonach (jeżeli to jest blaszany daszek należy go ocieplić)
achh jeszcze zapomniałam ... zacieków nie było przed podpiekaniem. Pojawiły się po skończonym podpiekaniu. Później większość skapało jak wisiały a tego co jest na zdjęciu przetarłam i nie ma już zacieku.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
Moja  kiełbasa improwizowana, wołowo-wieprzowa z jałowcem, z zestawem przypraw jak do myśliwskiej. Lubię cienkie kiełbasy drobniej zmielone, ale nic nie stoi na przeszkodzie mielić na sitkach większych wołowiny lub wp II
 
1 kg wołowiny kl I na 8mm
1.5 kg wp II na 6 mm
0.5 kg wp III na 4 mm
1 kg podgardla 6 mm
 
Peklowane 48h 18g peklo/kg, podgardle miałam mięsne więc również peklo. Jeśli sam tłuszcz - używamy soli niejodowanej
 
5 % wody
 
Przyprawy jak do myśliwskiej, na kg:
1.5 g pieprz
1.5 g jałowiec mielony
2 g czosnku
0.5 g cukru
 
Osadzanie 2-3 godziny w pokojowej temp
 
Wędzona 55 st do koloru (około 3 h), podpiekana w temp 90 st do 68 st w środku
 
Zdj zrobione kolejnego dnia, część się podsusza, część jedzona na bieżąco

[Dodano: 24 sty 2019 - 10:28]

Filet z indyka, wędzony i później parzony z zielonym pieprzem

 

filet z indyka

sól peklowa 18g/kg - do drobiu również używam peklo, można zrobić na soli jak to woli :P

 

Przyprawy na 1 kg:

2 g pieprzu białego

3 g czosnku

10% wody 

pieprz zielony w ziarenkach od serca, z łapy (1 łyżka około na 1 kg mięsa)

 

Po peklowaniu zmielone na 8 mm, dodane przyprawy, woda wymieszane aż będzie się kleić

 

Nabite w osłonki białkowe 65 mm

 

osadzanie 2-3 h w pokojowej

osuszane 45 st bez dymu, wędzone w 55 st do koloru (ponad 3h), później parzone woda 75 st do 72 we wsadzie

post-93537-0-60593100-1548321582_thumb.jpeg

post-93537-0-04678000-1548321593_thumb.jpeg

post-93537-0-19261800-1548321603_thumb.jpeg

post-93537-0-09653400-1548321614_thumb.jpeg

post-93537-0-64886600-1548321627_thumb.jpeg

post-93537-0-68165800-1548321639_thumb.jpeg

post-93537-0-23181700-1548322089_thumb.jpeg

post-93537-0-44732500-1548322099_thumb.jpeg

post-93537-0-78348700-1548322108_thumb.jpeg

post-93537-0-01690100-1548322118_thumb.jpeg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@Efffa,

pięknie wykonane i apetycznie kuszące wyroby  :tongue:

  Jak marzenie  :clap:  :clap:  :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.