Anuś Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #276 Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Piszę pod swoim postem, ale sprawa pilna. Czy ktoś robił sok jabłkowy z wyciskarki wolnoobrotowej, a następnie bez gotowania go, tylko taki ''świeży'' wlewał do butelek lub słoików i poddawał dopiero pasteryzacji ? Czy nie sfermentuje ?Dzisiaj korzystając z dnia wolnego wybrałam się do starego sadu moich znajomych i trochę jabłek nazbierałam. Jakieś 20 kg. Chciałabym je właśnie spożytkować na sok na zimę. Na ocet i smażenie do jabłecznika jeszcze uzbieram Może nie są takie urodziwe, i piękne jak te w sklepie, ale na pewno zdrowsze Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/12/#findComment-675306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #277 Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Parę lat wstecz, na zlot przywiozłem dżem z cukinii, jabłek i czarnej jagody. Nikt, nie mógł rozpoznać składu dżemu.Skład: 0,5 cukinia, 0,3 jabłko, 0,2 jagoda czarna ( można zastąpić borówka amerykańską) do tego pektyny( znane firmy ) i cukier. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/12/#findComment-675307 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #278 Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Piszę pod swoim postem, ale sprawa pilna. Czy ktoś robił sok jabłkowy z wyciskarki wolnoobrotowej, a następnie bez gotowania go, tylko taki ''świeży'' wlewał do butelek lub słoików i poddawał dopiero pasteryzacji ? Czy nie sfermentuje?Ekspertem nie jestem i nie mam wyciskarki,ale... Przez kilka lat (niestety już nie) miałem możliwość kupowania soku jabłkowego świeżo tłoczonego w butlach 5L przed pasteryzacją (w świetnej cenie, prosto od producenta który większe ilości pasteryzował i zaopatrywał sklepy). Nie wszystko udawało nam się wypijać, więc zaczęliśmy właśnie wlewać do słoików i pasteryzować na zimę. Robiliśmy to w piekarniku i trochę za długo / w za wysokiej temperaturze bo aż się gotowały. Zmieniały też smak na bardziej gruszkowy. Ale oprócz tego nic złego się z nimi nie działo - wytrzymywały całą zimę... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/12/#findComment-675312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej. Z Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #279 Opublikowano 31 Sierpnia 2020 WitamMam cztery piersi kurczaka ze skórą i kościami ok. 3kg i kilka udek. Chciałbym to uwędzić. Podrzuci ktoś jakiś prosty przepis? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/12/#findComment-675592 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
habson Opublikowano 1 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #280 Opublikowano 1 Września 2020 Zawsze robię drób wg tego sprawdzonego przepisuhttps://wedlinydomowe.pl/wedzonki/wedzonki-drobiowe/899-weekendowy-kurczak-aromatyczny-dziadka-czesc-i Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/12/#findComment-675598 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 1 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #281 Opublikowano 1 Września 2020 (edytowane) Zawsze robię drób wg tego sprawdzonego przepisuhttps://wedlinydomowe.pl/wedzonki/wedzonki-drobiowe/899-weekendowy-kurczak-aromatyczny-dziadka-czesc-iTo jest dobry przepis ale nie jedyny na forum .https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/68-dr%C3%B3b/?prune_day=100&sort_by=Z-A&sort_key=last_post&topicfilter=allJa jeżeli robię drób to większe elementy nastrzykuje . Stosuje peklosól . Piersi robię na surowo bo lubię . lub pieczone elementy , parzone mniej ale to moje smaki .Spróbuj następnym razem inny . I wybierz który najbardziej Ci smakuje Edytowane 1 Września 2020 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/12/#findComment-675608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 2 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #282 Opublikowano 2 Września 2020 Papcio masz może ten przepis na kiszenie całej kapusty? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/12/#findComment-675760 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 10 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #283 Opublikowano 10 Września 2020 Chciałem trochę poeksperymentować z zimnym wędzeniem. Czy może ktoś przesłać namiaty na przepis dotyczący zimnego wędzenia boczku lub karkówki? Czy to da się wędzić na zimno? Jaki jest efekt? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/12/#findComment-676646 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #284 Opublikowano 10 Września 2020 (edytowane) Temp.wędzenia 17-22°C w ostateczności 30°C.Czas dość długi do koloru,może być z przerwami.I to całe parametry.Tylko pamiętaj ,że czym dłuższe wędzenie to więcej WWA w wyrobie.Każdy element można wędzić na zimno tylko w niektórych wypadkach nie ma to sensu szczególnie wtedy kiedy planujesz jeszcze obrabiać mięso termicznie.Efekt to surowa wędzonka. Edytowane 10 Września 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/12/#findComment-676649 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 10 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #285 Opublikowano 10 Września 2020 Czy może ktoś przesłać namiaty na przepis dotyczący zimnego wędzenia boczku lub karkówki? Czy to da się wędzić na zimno? Jaki jest efekt? Ja osobiscie wedze bardzo duzo zimnym dymem ,nie tylko to da sie wedzic na zimno ale wiele innych rzeczy (wedlin i nie tylko )[Dodano: 10 wrz 2020 - 19:55]30°C to nie jest wedzenie zimnym dymem ,22°C jest koniec. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/12/#findComment-676653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #286 Opublikowano 10 Września 2020 Nie bądź taki ortodoksa.Napisałem ewentualnie.Utrzymanie oďpowiedniej temperatury wędzenia zimnego wymaga dobrego sprzętu do tego wędzenia.Jak od czasu do czasu skoczy do 30 to świat się nie zawali. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/12/#findComment-676657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 10 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #287 Opublikowano 10 Września 2020 Temp.wędzenia 17-22°C w ostateczności 30°C.Czas dość długi do koloru,może być z przerwami.I to całe parametry.Tylko pamiętaj ,że czym dłuższe wędzenie to więcej WWA w wyrobie.Każdy element można wędzić na zimno tylko w niektórych wypadkach nie ma to sensu szczególnie wtedy kiedy planujesz jeszcze obrabiać mięso termicznie.Efekt to surowa wędzonka.No to arkadiusz nie pomogleś za duzo.[Dodano: 10 wrz 2020 - 20:56] Czy może ktoś przesłać namiaty na przepis dotyczący zimnego wędzenia boczku lub karkówki? Czy to da się wędzić na zimno? Jaki jest efekt? Ja osobiscie wedze bardzo duzo zimnym dymem ,nie tylko to da sie wedzic na zimno ale wiele innych rzeczy (wedlin i nie tylko )[Dodano: 10 wrz 2020 - 19:55]30°C to nie jest wedzenie zimnym dymem ,22°C jest koniec.Ja już parę innych rzeczy wędziłem. Teraz chciałem również dorzucić karkówkę i boczek. Pewnie robi się to analogicznie do polędwicy. Ale może ktoś ma swoje spostrzeżenia, uwagi, zdjęcia i się tym dzieli na forum, nawet w swoim kąciku kuchennym. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/12/#findComment-676658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #288 Opublikowano 10 Września 2020 (edytowane) Może i Ci nie pomogłem,ale poza mną nikt Ci na razie nie pomógł to byś chociaż to docenił co Ci napisałem.A może zrobić za Ciebie .A co byś jeszcze chciał wiedzieć?.Wędzenie to wędzenie.Gorące czy zimne wielkich różnic nie ma.Może tylko ta ,że w gorącym jest proces osuszania w wędzarni.W zimnym w wędzarni tego nie zrobisz bo masz za niską temperaturę.Czy Ty myślisz,że inaczej się wędzi na zimno karkówkę inaczej boczek i inaczej szynkę.Chłopie ogarnij się. Edytowane 10 Września 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/12/#findComment-676663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #289 Opublikowano 10 Września 2020 chciałem również dorzucić karkówkę i boczek. Pewnie robi się to analogicznie do polędwicy. Wędzi się analogicznie jednak wynik jest zgoła inny.Zimno-wędzoną polędwicę możesz od razu konsumować, ponieważ jest elementem z minimalną zawartością kolagenu.Zarówno karkówka jak i boczek będą twarde (a raczej włókniste) i nawet po super-cienkim pokrojeniu nie utracą charakteru żujki. Nadadzą się do jajecznicy lub jako dodatek wędzony do innych potraw. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/12/#findComment-676668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #290 Opublikowano 10 Września 2020 A pamiętasz takiego jednego co to niby wędził na zimno boczki i rozpływały się w ustach. ? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/12/#findComment-676670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 11 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #291 Opublikowano 11 Września 2020 (edytowane) .Wędzenie to wędzenie.Gorące czy zimne wielkich różnic nie ma A ja powiem ze sa i jest ich pare do wedzenia na cieplo peklujemy na sucho czy mokro ....do wedzena na zimno (z reguly) tylko na suchona cieplo wedzi sie tylko raz(ew.drugi raz po parzeniu moze byc cieplym lub zimnym ) ........ na zimno kila razyna cieplo wedzi sie w jwdnym ciagu ..... na zimno z przerwamina cieplo wedzi sie pod kolor ...... na zimno na "czas"po cieplym wedzeniu produkt jest parzony .....po wedzeniu na zimno niepo cieplym wedzeniu produkt smakuje inaczej jak po zimnympo cieplym wedzeniu produkt jest mniej trwaly jak po wedzeniu na zmno........... Edytowane 11 Września 2020 przez Olek.P Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/12/#findComment-676690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 11 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #292 Opublikowano 11 Września 2020 wędził na zimno boczki i rozpływały się w ustach Bardzo dobre , ale jest sposób na to, wprawdzie wymagajacy specyficznej wiedzy Biochemicznej i tak sobie myslę ,że jak udało mi sie z karkówka , to może z boczkiem też. Kwestia dobrania odpowiednich enzymów , ich stężenia Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/12/#findComment-676695 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 11 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #293 Opublikowano 11 Września 2020 Jak napisał Arkadiusz długie wędzenie ,to większa zawartośc trucizny WWA.Wybieraj. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/12/#findComment-676703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 11 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #294 Opublikowano 11 Września 2020 Jak napisał Arkadiusz długie wędzenie ,to większa zawartośc trucizny WWA.Wybieraj. Dym cieply a zimny to dwie rozne rzeczy. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/12/#findComment-676704 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #295 Opublikowano 11 Września 2020 Dym cieply a zimny to dwie rozne rzeczy. *9Jasne.Czyli w zimnym nie ma WWA.. Bardzo dobre , ale jest sposób na to, Sposób był jeden.Wędzenie w beczce bez kontroli temperatury.Uwierz mi kopiowałem ten przepis i nic się nie rozpływało co może potwierdzić kilka osób. A ja powiem ze sa i jest ich pare A to niby jakie.? Bo ja piszę o samym procesie wędzeniu a Ty o całym procesie wraz z przygotowaniem mięsa do wędzenia.Chociaż i tu wielkiej różnicy nie ma.Jedyna różnica w wędzeniu gorącym, ciepłym i zimnym to różnica temperatury w komorze i czasu wędzenia.Zawsze trzeba dostarczyć dym ze spalania drewna i nic więcej.Czy będzie gorący czy zimny zawsze będzie to ten sam dym. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/12/#findComment-676725 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #296 Opublikowano 11 Września 2020 (edytowane) A pamiętasz takiego jednego co to niby wędził na zimno boczki i rozpływały się w ustach. ? Uwierz mi kopiowałem ten przepis i nic się nie rozpływałoSerio??? Kopiowałeś ??? Edytowane 11 Września 2020 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/12/#findComment-676729 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 11 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #297 Opublikowano 11 Września 2020 Dziekuję EAnna i Olek.P za cenne informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/12/#findComment-676737 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 11 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #298 Opublikowano 11 Września 2020 To i ja się zapytam. Od czasu do czasu kupuję szynkę "polską surową". Czy ktoś z forumowiczów robił coś podobnego? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/12/#findComment-676747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #299 Opublikowano 11 Września 2020 (edytowane) Czy ktoś z forumowiczów robił coś podobnego? Edytowane 11 Września 2020 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/12/#findComment-676752 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 11 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #300 Opublikowano 11 Września 2020 (edytowane) @EAnna nie rozumiem. Edytowane 11 Września 2020 przez quadro555 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/12/#findComment-676754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.