Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Piszę pod swoim postem, ale sprawa pilna. Czy ktoś robił sok jabłkowy z wyciskarki wolnoobrotowej, a następnie bez gotowania go, tylko taki ''świeży'' wlewał do butelek lub słoików i poddawał dopiero pasteryzacji ? Czy nie sfermentuje ?

Dzisiaj korzystając z dnia wolnego wybrałam się do starego sadu moich znajomych i trochę jabłek nazbierałam. Jakieś 20 kg. Chciałabym je właśnie spożytkować na sok na zimę. Na ocet i smażenie do jabłecznika jeszcze uzbieram :D

Może nie są takie urodziwe, i piękne jak te w sklepie, ale na pewno zdrowsze :)

post-53395-0-72354900-1598638123_thumb.jpg

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/12/#findComment-675306
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 545
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Parę lat wstecz, na zlot przywiozłem dżem z cukinii, jabłek i czarnej jagody. Nikt, nie mógł rozpoznać składu dżemu.

Skład: 0,5 cukinia, 0,3 jabłko, 0,2 jagoda czarna ( można zastąpić borówka amerykańską) do tego pektyny( znane firmy ) i cukier.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/12/#findComment-675307
Udostępnij na innych stronach

Piszę pod swoim postem, ale sprawa pilna. Czy ktoś robił sok jabłkowy z wyciskarki wolnoobrotowej, a następnie bez gotowania go, tylko taki ''świeży'' wlewał do butelek lub słoików i poddawał dopiero pasteryzacji ? Czy nie sfermentuje?

Ekspertem nie jestem i nie mam wyciskarki,ale... Przez kilka lat (niestety już nie) miałem możliwość kupowania soku jabłkowego świeżo tłoczonego w butlach 5L przed pasteryzacją (w świetnej cenie, prosto od producenta który większe ilości pasteryzował i zaopatrywał sklepy). Nie wszystko udawało nam się wypijać, więc zaczęliśmy właśnie wlewać do słoików i pasteryzować na zimę. Robiliśmy to w piekarniku i trochę za długo / w za wysokiej temperaturze bo aż się gotowały. Zmieniały też smak na bardziej gruszkowy.

 

Ale oprócz tego nic złego się z nimi nie działo - wytrzymywały całą zimę...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/12/#findComment-675312
Udostępnij na innych stronach

Witam

Mam cztery piersi kurczaka ze skórą i kościami ok. 3kg i kilka udek. Chciałbym to uwędzić. Podrzuci ktoś jakiś prosty przepis?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/12/#findComment-675592
Udostępnij na innych stronach

To jest dobry przepis ale nie jedyny :) na forum .

https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/68-dr%C3%B3b/?prune_day=100&sort_by=Z-A&sort_key=last_post&topicfilter=all

Ja jeżeli robię drób to większe elementy nastrzykuje . Stosuje peklosól . Piersi robię na surowo  bo lubię  :) . lub pieczone elementy , parzone mniej ale to moje smaki .

Spróbuj  następnym razem inny . I wybierz który najbardziej Ci smakuje 

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/12/#findComment-675608
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Chciałem trochę poeksperymentować z zimnym wędzeniem. Czy może ktoś przesłać namiaty na przepis dotyczący zimnego wędzenia boczku lub karkówki? Czy to da się wędzić na zimno? Jaki jest efekt?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/12/#findComment-676646
Udostępnij na innych stronach

Temp.wędzenia 17-22°C w ostateczności 30°C.Czas dość długi do koloru,może być z przerwami.I to całe parametry.Tylko pamiętaj ,że czym dłuższe wędzenie to więcej WWA w wyrobie.Każdy element można wędzić na zimno tylko w niektórych wypadkach nie ma to sensu szczególnie wtedy kiedy planujesz jeszcze obrabiać mięso termicznie.Efekt to surowa wędzonka. Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/12/#findComment-676649
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy może ktoś przesłać namiaty na przepis dotyczący zimnego wędzenia boczku lub karkówki? Czy to da się wędzić na zimno? Jaki jest efekt?
 

 

Ja osobiscie wedze bardzo duzo zimnym dymem ,nie tylko to da sie wedzic na zimno ale wiele innych rzeczy (wedlin i nie tylko )


[Dodano: 10 wrz 2020 - 19:55]

30°C to nie jest wedzenie zimnym dymem ,22°C jest koniec.

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/12/#findComment-676653
Udostępnij na innych stronach

Nie bądź taki ortodoksa.Napisałem ewentualnie.Utrzymanie oďpowiedniej temperatury wędzenia zimnego wymaga dobrego sprzętu do tego wędzenia.Jak od czasu do czasu skoczy do 30 to świat się nie zawali.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/12/#findComment-676657
Udostępnij na innych stronach

Temp.wędzenia 17-22°C w ostateczności 30°C.Czas dość długi do koloru,może być z przerwami.I to całe parametry.Tylko pamiętaj ,że czym dłuższe wędzenie to więcej WWA w wyrobie.Każdy element można wędzić na zimno tylko w niektórych wypadkach nie ma to sensu szczególnie wtedy kiedy planujesz jeszcze obrabiać mięso termicznie.Efekt to surowa wędzonka.

No to arkadiusz nie pomogleś za duzo.

[Dodano: 10 wrz 2020 - 20:56]

 

Czy może ktoś przesłać namiaty na przepis dotyczący zimnego wędzenia boczku lub karkówki? Czy to da się wędzić na zimno? Jaki jest efekt?

 

 

 

Ja osobiscie wedze bardzo duzo zimnym dymem ,nie tylko to da sie wedzic na zimno ale wiele innych rzeczy (wedlin i nie tylko )

[Dodano: 10 wrz 2020 - 19:55]30°C to nie jest wedzenie zimnym dymem ,22°C jest koniec.

Ja już parę innych rzeczy wędziłem. Teraz chciałem również dorzucić karkówkę i boczek. Pewnie robi się to analogicznie do polędwicy. Ale może ktoś ma swoje spostrzeżenia, uwagi, zdjęcia i się tym dzieli na forum, nawet w swoim kąciku kuchennym.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/12/#findComment-676658
Udostępnij na innych stronach

Może i Ci nie pomogłem,ale poza mną nikt Ci na razie nie pomógł to byś chociaż to docenił co Ci napisałem.A może zrobić za Ciebie :D .A co byś jeszcze chciał wiedzieć?.Wędzenie to wędzenie.Gorące czy zimne wielkich różnic nie ma.Może tylko ta ,że w gorącym jest proces osuszania w wędzarni.W zimnym w wędzarni tego nie zrobisz bo masz za niską temperaturę.Czy Ty myślisz,że inaczej się wędzi na zimno karkówkę inaczej boczek i inaczej szynkę.Chłopie ogarnij się.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/12/#findComment-676663
Udostępnij na innych stronach

 

 

chciałem również dorzucić karkówkę i boczek. Pewnie robi się to analogicznie do polędwicy.

Wędzi się analogicznie  jednak wynik jest zgoła inny.

Zimno-wędzoną polędwicę możesz od razu konsumować, ponieważ jest elementem z minimalną zawartością kolagenu.

Zarówno karkówka jak i boczek będą twarde (a raczej włókniste) i nawet po super-cienkim pokrojeniu nie utracą charakteru żujki. 

Nadadzą się do jajecznicy lub jako dodatek wędzony do innych potraw.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/12/#findComment-676668
Udostępnij na innych stronach

A pamiętasz takiego jednego co to niby wędził na zimno boczki i rozpływały się w ustach. :D ?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/12/#findComment-676670
Udostępnij na innych stronach

.Wędzenie to wędzenie.Gorące czy zimne wielkich różnic nie ma

 

A ja powiem ze sa i jest ich pare

 

do wedzenia na cieplo peklujemy na sucho czy mokro ....do wedzena na zimno (z reguly) tylko na sucho

na cieplo wedzi sie tylko raz(ew.drugi raz po parzeniu moze byc cieplym lub zimnym ) ........ na zimno kila razy

na cieplo wedzi sie w jwdnym ciagu ..... na zimno z przerwami

na cieplo wedzi sie pod kolor ...... na zimno na "czas"

po cieplym wedzeniu produkt jest parzony .....po wedzeniu na zimno nie

po cieplym wedzeniu produkt smakuje inaczej jak po zimnym

po cieplym wedzeniu produkt jest mniej trwaly jak po wedzeniu na zmno

...........

Edytowane przez Olek.P
pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/12/#findComment-676690
Udostępnij na innych stronach

 

 

wędził na zimno boczki i rozpływały się w ustach
Bardzo dobre , ale jest sposób na to,  wprawdzie  wymagajacy specyficznej wiedzy Biochemicznej  i tak sobie myslę ,że jak udało mi sie z karkówka , to może z boczkiem też. Kwestia dobrania odpowiednich enzymów , ich stężenia

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/12/#findComment-676695
Udostępnij na innych stronach

Jak napisał Arkadiusz długie wędzenie ,to większa zawartośc  trucizny WWA.Wybieraj.

 

Dym cieply a zimny to dwie rozne rzeczy.

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/12/#findComment-676704
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dym cieply a zimny to dwie rozne rzeczy.

*9

Jasne.Czyli w zimnym nie ma WWA..  :facepalm:

 

 

Bardzo dobre , ale jest sposób na to,

 

Sposób był jeden.Wędzenie w beczce bez kontroli temperatury.Uwierz mi kopiowałem ten przepis i nic się nie rozpływało co może potwierdzić kilka osób.

 

 

 

A ja powiem ze sa i jest ich pare

 

A to niby jakie.? Bo ja piszę o samym procesie wędzeniu a Ty o całym procesie wraz z przygotowaniem mięsa do wędzenia.Chociaż i tu wielkiej różnicy nie ma.Jedyna różnica w wędzeniu gorącym, ciepłym i zimnym to różnica temperatury w komorze i czasu wędzenia.Zawsze trzeba dostarczyć dym ze spalania drewna i nic więcej.Czy będzie gorący czy zimny zawsze będzie to ten sam dym.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/12/#findComment-676725
Udostępnij na innych stronach

A pamiętasz takiego jednego co to niby wędził na zimno boczki i rozpływały się w ustach.  :D ?

 

 

Uwierz mi kopiowałem ten przepis i nic się nie rozpływało

Serio??? Kopiowałeś ???  :laugh:  :frantics:

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/12/#findComment-676729
Udostępnij na innych stronach

Czy ktoś z forumowiczów robił coś podobnego? 

post-40040-0-72631500-1599849406_thumb.jpg

post-40040-0-63285400-1599850493_thumb.jpg

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/12/#findComment-676752
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.