Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jak to obliczyłeś :question:

1kg boczek 30/70 daje 70dkg tłuszczu+ 60dkg słoniny =1,3kg tłuszczu

A ile jest masy tłuszczowej np. w wp.II 30/70

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/5/#findComment-277176
Udostępnij na innych stronach

A ile jest masy tłuszczowej np. w wp.II 30/70

jeżeli 30/70 to rozumuję że 30% mięsa i 70% tkanki tłuszczowej

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/5/#findComment-277194
Udostępnij na innych stronach

Patrząc na ceny i zapisy przy nich to wygląda tak że pierwsze jest mięso później tłuszcz 70/30

http://www.netbrokers.pl/notowania_mieso.php?newlang=polish&gielda=netbrokers

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/5/#findComment-277240
Udostępnij na innych stronach

Patrząc na ceny i zapisy przy nich to wygląda tak że pierwsze jest mięso później tłuszcz 70/30

http://www.netbrokers.pl/notowania_mieso.php?newlang=polish&gielda=netbrokers

Dziadku, ja tylko pamiętam co pisałeś.

 

Wp .kl II jest mięsem drobnym gdzie normy poszczególnym klasom przypisują odpowiednią zawartość tłuszczu. Mówimy wieprzowina kl II o zawartości tłuszczu np. 40% to zapiszemy ją, Wp. kl II 40/ 60 . O zawartości tłuszczu 50% to wp kl II 50/50 . Czy o zawartości tłuszczu 70% zapiszemy 30/70.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/5/#findComment-277259
Udostępnij na innych stronach

Mówimy wieprzowina kl II o zawartości tłuszczu np. 40% to zapiszemy ją, Wp. kl II 40/ 60 . O zawartości tłuszczu 50% to wp kl II 50/50 . Czy o zawartości tłuszczu 70% zapiszemy 30/70.

Tutaj jest dylemat dla mnie również bo takich określeń nie było. Teraz Polskie Normy klasyfikacji mięsa są nie przestrzegane, każdy określa jak chce i stąd mamy pewne nieścisłości. Np. kupiłem mięso drobne wieprzowe kl II o zawartości 40% tłuszczu jak to zapiszę logicznie było by 40/60 bo wymieniam jako wiodący wskaźnik tłuszcz reszta mięso. To samo odwrotnie kupiłem wp kl II o zawartości 60% mięsa logicznie myśląc zapiszę 60/40

Czy o zawartości tłuszczu 70% zapiszemy 30/70

Myślę że gdy wymieniam tłuszcz na pierwszym miejscu to zapiszę 70/30 i to jest mylące. Wniosek-określajmy to bez określania np

Wp. kl I 90/10 , Wp kl II 80/20, 60/40, 50/50. Znaczy pierwsze mięso drugie tłuszcz. Po przekroczeniu 50% nie wiem czy to będzie logiczne 40/60 ,30/70 20/80 gdzie dalej pierwszą wartością jest mięso drugą tłuszcz.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/5/#findComment-277279
Udostępnij na innych stronach

Mówimy wieprzowina kl II o zawartości tłuszczu np. 40% to zapiszemy ją, Wp. kl II 40/ 60 . O zawartości tłuszczu 50% to wp kl II 50/50 . Czy o zawartości tłuszczu 70% zapiszemy 30/70.

Tutaj jest dylemat dla mnie również bo takich określeń nie było. Teraz Polskie Normy klasyfikacji mięsa są nie przestrzegane, każdy określa jak chce i stąd mamy pewne nieścisłości. Np. kupiłem mięso drobne wieprzowe kl II o zawartości 40% tłuszczu jak to zapiszę logicznie było by 40/60 bo wymieniam jako wiodący wskaźnik tłuszcz reszta mięso. To samo odwrotnie kupiłem wp kl II o zawartości 60% mięsa logicznie myśląc zapiszę 60/40

Czy o zawartości tłuszczu 70% zapiszemy 30/70

Myślę że gdy wymieniam tłuszcz na pierwszym miejscu to zapiszę 70/30 i to jest mylące. Wniosek-określajmy to bez określania np

Wp. kl I 90/10 , Wp kl II 80/20, 60/40, 50/50. Znaczy pierwsze mięso drugie tłuszcz. Po przekroczeniu 50% nie wiem czy to będzie logiczne 40/60 ,30/70 20/80 gdzie dalej pierwszą wartością jest mięso drugą tłuszcz.

 

Dziadku, bez względu na to jaki jest większościowy udział % czy mięsa czy tłuszczu , zawsze pierwszy podaje się udział % mięsa - taka jest zasada stosowana na całym świecie. Miałem gdzieś link odwołujący do stosownych materiałów w tym zakresie - jak znajdę to postaram się wrzucić.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/5/#findComment-277291
Udostępnij na innych stronach

Tutaj jest dylemat dla mnie również bo takich określeń nie było

A teraz są :grin: .Zawsze na pierwszej pozycji jest mięso potem / tłuszcz.Jak do tej pory nie spotkałem jeszcze mięsa gdzie byłaby przewaga tłuszczu.Największa proporcja mięsa i tłuszczu jaką spotkałem to 50/50.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/5/#findComment-277303
Udostępnij na innych stronach

Tutaj jest dylemat

Dla mnie również, nie wiem jak powinno się określać. Zapisując 30/70 miałem na myśli mięso/tłuszcz gdyż tak mi to logicznie lepiej pasowało. Na pierwszym miejscu towar bardziej wartościowy.

 

Mała dygresja co do:

 

Patrząc na ceny i zapisy przy nich to wygląda tak że pierwsze jest mięso później tłuszcz 70/30

http://www.netbrokers.pl/...elda=netbrokers

może tu jest podany pierwszy tłuszcz :wink: ostatnio będąc w mieśnym słonina stała za 9,90 i to cienka jak naleśniki :grin:

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/5/#findComment-277311
Udostępnij na innych stronach

może tu jest podany pierwszy tłuszcz
Nie .Pierwsze mięso bo jak by inaczej to czym więcej tłuszczu tym droższe by było.
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/5/#findComment-277312
Udostępnij na innych stronach

witam mam pytanie , ile dni można przechowywać białą kiełbasę nie parzoną w lodówce wszędzie jest podawane by większe zapasy mrozić to rozumiem , ale nigdzie się raczej nie spotkałem z odpowiedzią na moje pytanie więc proszę o odpowiedz ile czasu może leżeć w lodówce by było to bezpieczne dla nas
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/5/#findComment-278033
Udostępnij na innych stronach

myślę, że w zależności od tego, jaki poziom czystości udało Ci się zachować w czasie produkcji, od 24 do 48 godz

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/5/#findComment-278034
Udostępnij na innych stronach

Taki wyrób przeznaczony jest do szybkiego spożycia.

Trochę można pozostawić w lodówce i tak jak pisze Maad szybko spożyć.

Pozostałą kiełbasę lepiej zamrozić i na spokojnie odmrozić w lodówce i sparzyć.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/5/#findComment-278037
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście że tak,najlepiej termokurczliwej.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/5/#findComment-278057
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Witam wszystkich. Mam pytanie.Może głupie, ale nie znam odpowiedzi. Na forum przez ponad miesiąc czytania niestety nie znalazłem wiele na ten temat. Może źle szukałem.

Co robicie ze skórą pozostałą z rozbioru półtuszy wieprzowej? Do czego ją wykorzystujecie i w jaki sposób? Może nie zostaje? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/5/#findComment-281306
Udostępnij na innych stronach

Co robicie ze skórą pozostałą z rozbioru półtuszy wieprzowej? Do czego ją wykorzystujecie i w jaki sposób? Może nie zostaje? Z góry dziękuję za odpowiedź.

niektórzy robią z tego emulsję "żelującą" inni dają do salcesonu, kaszanki, drobno zmieloną, a najlepsza to jest gotowana z kapustą kiszoną :grin: :thumbsup:

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/5/#findComment-281307
Udostępnij na innych stronach

Właśnie :idea: ! Emulsję żelującą. Czytałem coś tutaj o tym, ale niewiele mi w głowie zostało.Muszę znaleźć ten wpis. Jeszcze miesiąc temu wchodząc tu pierwszy raz nie przypuszczałem, że będę chciał świnkę kupować i sam ją przerabiać. Muszę się dobrze przygotować, żeby plamy nie dać. Dziękuję za szybką odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/5/#findComment-281308
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Krótka odpowiedź.

Jaki rodzina taki szynkowar.

 

A kształt, to już według upodobań klienta.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/5/#findComment-290518
Udostępnij na innych stronach

no tak tylko jedne maja takie druty do wyciągania tej szynki inne tego na przykład nie maja jedne maja 2 sprężyny a inne 1 możesz poleci jakiś konkretny model albo chociaż firmę z góry dzięki

 

[ Dodano: Sob 29 Cze, 2013 21:17 ]

http://www.taniomania.pl/q/Szynkowar?gclid=CODDzNzhibgCFQEQ3godXmMApA najwięcej jest takich w internecie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/5/#findComment-290521
Udostępnij na innych stronach

miro ci poradzi , ale pisz bardziej logicznie - sobota wieczorem nie wskazuje na dobre pojmowanie pojęć :grin: :grin: :grin: :grin: :grin:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/5/#findComment-290528
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chodzi o produkty z mojego sklepu to wszystkie spełniają swoją funkcję.

Okrągłe mają wysuwane dno, a owalne drugie wyciągane dno.

Przy okrągłych po zakończeniu parzenia luzujesz dno i wyrób wyciskasz naciskając na docisk, a przy owalnych wyciągasz gotowy wyrób ciągnąc za drugie dno.

Sprężyna i docisk są mocne i dobrane tak, że możesz zrobić cały wsad lub jego np. połowę.

 

Do Ciebie należ jedynie wybór kształtu szynkowara.

 

Na temat innych się nie wypowiadam, bo ich konstrukcji nie znam.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/5/#findComment-290531
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
No i mamy kolejne głupie pytanie .Do parzenia uzywam garnki ,w których się mieści ok.3 kg mięsa [trzy szynki po ok.1kg]Czy mając włozone te 3kg mam parzyć je 3godz??,czy bardziej prawdopodobne 1godz..?Czy jezeli jedna z szynek ma np.1.5kg to mam ja zostawić na 1.5 godz .a te dwie wyjac po godzinie?
beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/5/#findComment-293463
Udostępnij na innych stronach

Czy mając włozone te 3kg mam parzyć je 3godz??,czy bardziej prawdopodobne 1godz..?Czy jezeli jedna z szynek ma np.1.5kg to mam ja zostawić na 1.5 godz .a te dwie wyjac po godzinie?

nie

tak

tak

 

... pod warunkiem, że szynki mają w miarę kulisty kształt i trochę luzu w garnku

 

a najlepiej zainwestować parę PLN w termometr bagnetowy :)

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/5/#findComment-293464
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.