Gonzo Opublikowano 25 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 25 Marca 2013 Jak to obliczyłeś :question: 1kg boczek 30/70 daje 70dkg tłuszczu+ 60dkg słoniny =1,3kg tłuszczu A ile jest masy tłuszczowej np. w wp.II 30/70 Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/5/#findComment-277176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 25 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 25 Marca 2013 A ile jest masy tłuszczowej np. w wp.II 30/70 jeżeli 30/70 to rozumuję że 30% mięsa i 70% tkanki tłuszczowej Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/5/#findComment-277194 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 25 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 25 Marca 2013 jeżeli 30/70 to rozumuję że 30% mięsa i 70% tkanki tłuszczowej To powinno być zapisane 70/30 Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/5/#findComment-277203 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 25 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 25 Marca 2013 Patrząc na ceny i zapisy przy nich to wygląda tak że pierwsze jest mięso później tłuszcz 70/30 http://www.netbrokers.pl/notowania_mieso.php?newlang=polish&gielda=netbrokers Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/5/#findComment-277240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 25 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 25 Marca 2013 Patrząc na ceny i zapisy przy nich to wygląda tak że pierwsze jest mięso później tłuszcz 70/30 http://www.netbrokers.pl/notowania_mieso.php?newlang=polish&gielda=netbrokers Dziadku, ja tylko pamiętam co pisałeś. Wp .kl II jest mięsem drobnym gdzie normy poszczególnym klasom przypisują odpowiednią zawartość tłuszczu. Mówimy wieprzowina kl II o zawartości tłuszczu np. 40% to zapiszemy ją, Wp. kl II 40/ 60 . O zawartości tłuszczu 50% to wp kl II 50/50 . Czy o zawartości tłuszczu 70% zapiszemy 30/70. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/5/#findComment-277259 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 25 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 25 Marca 2013 Remua, jeżeli robisz z przepisu "Szynka "SUROWA" wędzona Demon'a to dlaczego się dziwisz, że jest surowa? Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/5/#findComment-277262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 25 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 25 Marca 2013 Mówimy wieprzowina kl II o zawartości tłuszczu np. 40% to zapiszemy ją, Wp. kl II 40/ 60 . O zawartości tłuszczu 50% to wp kl II 50/50 . Czy o zawartości tłuszczu 70% zapiszemy 30/70. Tutaj jest dylemat dla mnie również bo takich określeń nie było. Teraz Polskie Normy klasyfikacji mięsa są nie przestrzegane, każdy określa jak chce i stąd mamy pewne nieścisłości. Np. kupiłem mięso drobne wieprzowe kl II o zawartości 40% tłuszczu jak to zapiszę logicznie było by 40/60 bo wymieniam jako wiodący wskaźnik tłuszcz reszta mięso. To samo odwrotnie kupiłem wp kl II o zawartości 60% mięsa logicznie myśląc zapiszę 60/40 Czy o zawartości tłuszczu 70% zapiszemy 30/70 Myślę że gdy wymieniam tłuszcz na pierwszym miejscu to zapiszę 70/30 i to jest mylące. Wniosek-określajmy to bez określania np Wp. kl I 90/10 , Wp kl II 80/20, 60/40, 50/50. Znaczy pierwsze mięso drugie tłuszcz. Po przekroczeniu 50% nie wiem czy to będzie logiczne 40/60 ,30/70 20/80 gdzie dalej pierwszą wartością jest mięso drugą tłuszcz. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/5/#findComment-277279 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 25 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 25 Marca 2013 Mówimy wieprzowina kl II o zawartości tłuszczu np. 40% to zapiszemy ją, Wp. kl II 40/ 60 . O zawartości tłuszczu 50% to wp kl II 50/50 . Czy o zawartości tłuszczu 70% zapiszemy 30/70. Tutaj jest dylemat dla mnie również bo takich określeń nie było. Teraz Polskie Normy klasyfikacji mięsa są nie przestrzegane, każdy określa jak chce i stąd mamy pewne nieścisłości. Np. kupiłem mięso drobne wieprzowe kl II o zawartości 40% tłuszczu jak to zapiszę logicznie było by 40/60 bo wymieniam jako wiodący wskaźnik tłuszcz reszta mięso. To samo odwrotnie kupiłem wp kl II o zawartości 60% mięsa logicznie myśląc zapiszę 60/40 Czy o zawartości tłuszczu 70% zapiszemy 30/70 Myślę że gdy wymieniam tłuszcz na pierwszym miejscu to zapiszę 70/30 i to jest mylące. Wniosek-określajmy to bez określania np Wp. kl I 90/10 , Wp kl II 80/20, 60/40, 50/50. Znaczy pierwsze mięso drugie tłuszcz. Po przekroczeniu 50% nie wiem czy to będzie logiczne 40/60 ,30/70 20/80 gdzie dalej pierwszą wartością jest mięso drugą tłuszcz. Dziadku, bez względu na to jaki jest większościowy udział % czy mięsa czy tłuszczu , zawsze pierwszy podaje się udział % mięsa - taka jest zasada stosowana na całym świecie. Miałem gdzieś link odwołujący do stosownych materiałów w tym zakresie - jak znajdę to postaram się wrzucić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/5/#findComment-277291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 25 Marca 2013 Tutaj jest dylemat dla mnie również bo takich określeń nie było A teraz są :grin: .Zawsze na pierwszej pozycji jest mięso potem / tłuszcz.Jak do tej pory nie spotkałem jeszcze mięsa gdzie byłaby przewaga tłuszczu.Największa proporcja mięsa i tłuszczu jaką spotkałem to 50/50. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/5/#findComment-277303 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 25 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 25 Marca 2013 Tutaj jest dylemat Dla mnie również, nie wiem jak powinno się określać. Zapisując 30/70 miałem na myśli mięso/tłuszcz gdyż tak mi to logicznie lepiej pasowało. Na pierwszym miejscu towar bardziej wartościowy. Mała dygresja co do: Patrząc na ceny i zapisy przy nich to wygląda tak że pierwsze jest mięso później tłuszcz 70/30 http://www.netbrokers.pl/...elda=netbrokers może tu jest podany pierwszy tłuszcz :wink: ostatnio będąc w mieśnym słonina stała za 9,90 i to cienka jak naleśniki :grin: Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/5/#findComment-277311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 25 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 25 Marca 2013 może tu jest podany pierwszy tłuszczNie .Pierwsze mięso bo jak by inaczej to czym więcej tłuszczu tym droższe by było. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/5/#findComment-277312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kafelek Opublikowano 28 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 28 Marca 2013 witam mam pytanie , ile dni można przechowywać białą kiełbasę nie parzoną w lodówce wszędzie jest podawane by większe zapasy mrozić to rozumiem , ale nigdzie się raczej nie spotkałem z odpowiedzią na moje pytanie więc proszę o odpowiedz ile czasu może leżeć w lodówce by było to bezpieczne dla nas Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/5/#findComment-278033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 28 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 28 Marca 2013 myślę, że w zależności od tego, jaki poziom czystości udało Ci się zachować w czasie produkcji, od 24 do 48 godz Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/5/#findComment-278034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 28 Marca 2013 Taki wyrób przeznaczony jest do szybkiego spożycia.Trochę można pozostawić w lodówce i tak jak pisze Maad szybko spożyć.Pozostałą kiełbasę lepiej zamrozić i na spokojnie odmrozić w lodówce i sparzyć. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/5/#findComment-278037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 28 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 28 Marca 2013 Oczywiście że tak,najlepiej termokurczliwej. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/5/#findComment-278057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fazi Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Witam wszystkich. Mam pytanie.Może głupie, ale nie znam odpowiedzi. Na forum przez ponad miesiąc czytania niestety nie znalazłem wiele na ten temat. Może źle szukałem.Co robicie ze skórą pozostałą z rozbioru półtuszy wieprzowej? Do czego ją wykorzystujecie i w jaki sposób? Może nie zostaje? Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/5/#findComment-281306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Co robicie ze skórą pozostałą z rozbioru półtuszy wieprzowej? Do czego ją wykorzystujecie i w jaki sposób? Może nie zostaje? Z góry dziękuję za odpowiedź. niektórzy robią z tego emulsję "żelującą" inni dają do salcesonu, kaszanki, drobno zmieloną, a najlepsza to jest gotowana z kapustą kiszoną :grin: :thumbsup: Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/5/#findComment-281307 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fazi Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Właśnie :idea: ! Emulsję żelującą. Czytałem coś tutaj o tym, ale niewiele mi w głowie zostało.Muszę znaleźć ten wpis. Jeszcze miesiąc temu wchodząc tu pierwszy raz nie przypuszczałem, że będę chciał świnkę kupować i sam ją przerabiać. Muszę się dobrze przygotować, żeby plamy nie dać. Dziękuję za szybką odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/5/#findComment-281308 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szotornik Opublikowano 29 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 29 Czerwca 2013 witam moje pytanie tez może głupie a brzmi następująco jaki szynkowar kupić Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/5/#findComment-290515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 29 Czerwca 2013 Krótka odpowiedź.Jaki rodzina taki szynkowar. A kształt, to już według upodobań klienta. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/5/#findComment-290518 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szotornik Opublikowano 29 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 29 Czerwca 2013 no tak tylko jedne maja takie druty do wyciągania tej szynki inne tego na przykład nie maja jedne maja 2 sprężyny a inne 1 możesz poleci jakiś konkretny model albo chociaż firmę z góry dzięki [ Dodano: Sob 29 Cze, 2013 21:17 ]http://www.taniomania.pl/q/Szynkowar?gclid=CODDzNzhibgCFQEQ3godXmMApA najwięcej jest takich w internecie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/5/#findComment-290521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 29 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 29 Czerwca 2013 miro ci poradzi , ale pisz bardziej logicznie - sobota wieczorem nie wskazuje na dobre pojmowanie pojęć :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/5/#findComment-290528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 29 Czerwca 2013 Jeśli chodzi o produkty z mojego sklepu to wszystkie spełniają swoją funkcję.Okrągłe mają wysuwane dno, a owalne drugie wyciągane dno.Przy okrągłych po zakończeniu parzenia luzujesz dno i wyrób wyciskasz naciskając na docisk, a przy owalnych wyciągasz gotowy wyrób ciągnąc za drugie dno.Sprężyna i docisk są mocne i dobrane tak, że możesz zrobić cały wsad lub jego np. połowę. Do Ciebie należ jedynie wybór kształtu szynkowara. Na temat innych się nie wypowiadam, bo ich konstrukcji nie znam. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/5/#findComment-290531 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 20 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 20 Lipca 2013 No i mamy kolejne głupie pytanie .Do parzenia uzywam garnki ,w których się mieści ok.3 kg mięsa [trzy szynki po ok.1kg]Czy mając włozone te 3kg mam parzyć je 3godz??,czy bardziej prawdopodobne 1godz..?Czy jezeli jedna z szynek ma np.1.5kg to mam ja zostawić na 1.5 godz .a te dwie wyjac po godzinie? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/5/#findComment-293463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 20 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 20 Lipca 2013 Czy mając włozone te 3kg mam parzyć je 3godz??,czy bardziej prawdopodobne 1godz..?Czy jezeli jedna z szynek ma np.1.5kg to mam ja zostawić na 1.5 godz .a te dwie wyjac po godzinie? nie tak tak ... pod warunkiem, że szynki mają w miarę kulisty kształt i trochę luzu w garnku a najlepiej zainwestować parę PLN w termometr bagnetowy Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/5/#findComment-293464 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.