Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Raczej w salcesony :D a wiesz kto tu wymiata w tych sprawach :D . Może galareta jakaś (jako ostateczność)

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/66/#findComment-478508
Udostępnij na innych stronach

Można na tych skórkach zrobić po prostu pasztetową (nie z samych skórek oczywiście) ;-) Albo znaleźć jakiegoś optymalnego i się tym zaopiekuje

Edytowane przez panta_rei

Pozdrawiam, Sławomir.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/66/#findComment-478526
Udostępnij na innych stronach

 

 

A nie możesz napisać jeżeli nie miało to miejsca  coś w stylu "Pomyliłaś mnie z kimś innym " a nie od razu obrażać?

 

 

 

  Niezła pamięć, poważnie.Im szybciej skontaktujesz się z lekarzem, tym lepiej.Mięsem chciałem handlować?Co to za żarty?Dwa razy pytałem o ceny, raz tu i raz w shoutboxie.Tam nie dostałem odpowiedzi, więc zapytałem tu.

 

Nie było moją intencją obrażanie kogokolwiek, stwierdziłem po prostu fakt, że forumowicz albo kłamie albo ma problemy z pamięcią.Jeśli to drugie to wizyta u lekarza jest wskazana, tak czy inaczej.No, chyba że jest już w takim wieku, że problemy z pamięcią to normalka.

Pytam o ceny mięsa a mi ktoś wyjeżdża z handlem.No przepraszam ale gdzie Rzym a gdzie Krym?

 

Obrażasz (może niechcący) mnie, starszego człowieka, który czyta forum. Życzę Ci dobrej pamięci do końca długiego życia,

Romk
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/66/#findComment-478579
Udostępnij na innych stronach

mnie, starszego człowieka, który czyta forum

Z tego co pamiętam, to Ty młodzieniaszek jesteś. Półtusze przerzucałeś jakbyś piórko przekładał.  ;)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/66/#findComment-478580
Udostępnij na innych stronach

Arek, ja za bardzo sie nie przejelam, bo znam takich narwancow nerwowych, gdzie palec sie zegnie i juz krzycza, ze ich sie posadza o .... blablabla..

  Czasem warto spokojniej reagowac na czyjas pomylke,  tak jak napisal MAciek, a nie brnac dalej i poglebiac siebie.

A pytanie dziwne tutaj , zwlaszcza ,ze jest temat do cen mies na forum.


A co do pamieci, to uwierz , jeszcze ci wiekowi wiele razy ciebie przejda , bo .... i tutaj juz nie bede pisac, bo moge nieslusznie mlodszych od siebie obrazic 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/66/#findComment-478581
Udostępnij na innych stronach

Ja bym proponował tłuszcz do podrobowych a skórki na emulsję. Do konserw i kiełbasy będzie jak znalazł. 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/66/#findComment-478594
Udostępnij na innych stronach

Czy mizdra da w kiełbasie klej?

 

Mizdrę i warkocz zaliczamy do III wp. czyli do kleju.Drobno mielony X 2 w kiełbasie jak znalazł. 

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/66/#findComment-479568
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

 

 

to dobrze, 1,2 kg mi się zebrało, a pewnie jeszcze drugie tyle dojdzie za tydzień

 

No ja to już mam razem uzbierane z 7 kg..... ale to różne różności... mizdry, warkocze, trochę tłustej II... trzeba będzie zrobić jakąś kiełbachę bo Małżowina "syczy" że miejsca w zamrażalniku już nie ma nawet na pietruszkę :facepalm:  :rolleyes:  :devil:  :devil: 

Jakieś szczególne pomysły na wykorzystanie większej ilości III wp przy jakiejś kiełbasie?? Z chęcią podpatrzę jakiś fajny przepis :thumbsup:  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/66/#findComment-479825
Udostępnij na innych stronach


 

Jak rozumieć “Mięso pokroić i zapeklować na sucho 48h”   a co ze słoniną i podgardlem, tez peklować, czy może tylko solić  ?  :cry:

 

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/66/#findComment-481721
Udostępnij na innych stronach

 

 
Jak rozumieć “Mięso pokroić i zapeklować na sucho 48h”   a co ze słoniną i podgardlem, tez peklować, czy może tylko solić  ?  :cry:

 

Chcesz się wziąć za trudny wyrób jakim są parówki a nie znasz podstaw, hę?  :rolleyes:

 

http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/suche

 

Temperatury mięsa podczas produkcji itd. znasz, czy też nie?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/66/#findComment-481723
Udostępnij na innych stronach

 Pewnie źle napisałem. Peklowałem kilka razy na sucho, już mam kilka kiełbas za sobą, ostatnio parówkową. :)  Chodzi mi o podgardle, czy traktować jak słoninę i tylko solić, czy peklować. :rolleyes: Trafiło mi się podgardle prawie jak boczek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/66/#findComment-481803
Udostępnij na innych stronach

Tłustego nie pekluje się, bo nie ma co tam peklować :D

 

Tłuszcz się soli.Inne elementy w wypadku kiełbas się pekluje.Podgardle to nie sam tłuszcz.Podgardle jako element składa się ze skóry, II wp., tłuszczu i gruczołów.Jeśli byś je klasyfikował to tłuszcz byś solił a II wp. peklował, ale przecież nie klasyfikowałeś podgardla.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/66/#findComment-481830
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
Jak jest z tym pieczeniem (w piekarniku) peklowanych wyrobów. Powstał spór. Druga strona nie wędzi wyrobów bo niezdrowe a .... piecze zapeklowane w piekarniku w 180-200 C.

Do tej pory trzymałem się zasady (teoretycznie, bo nie piekę takich wyrobów w piekarniku) nie przekraczania 120 C. Powoływałem się na nasze Forum. Przeszukując  nasze Forum by znaleźć jakiś link (dowód) trafiłem na


 

nie mam racji ? :cry:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/66/#findComment-487511
Udostępnij na innych stronach

W trakcie pieczenia w wysokiej temperaturze wytwarzają się sole nitrytu i to one są szkodliwe dla zdrowia, ale ja bym nie wpadał w panikę  :)  bo kto z nas nie jadł kiełbasy peklowanej z grilla. ;)

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/66/#findComment-487623
Udostępnij na innych stronach

W trakcie pieczenia w wysokiej temperaturze wytwarzają się sole nitrytu i to one są szkodliwe dla zdrowia, ale ja bym nie wpadał w panikę  :)  bo kto z nas nie jadł kiełbasy peklowanej z grilla. ;)

 

ok, to doczytałem ale jaka jest graniczna temperatura, tz..bezpieczna. Na Forum autorytety podają 120 C, a w innym miejscu rozpowszechniane są przepisy  "piec w temp.180-200 C"    :rolleyes:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/66/#findComment-487697
Udostępnij na innych stronach

Jak jest z tym pieczeniem (w piekarniku) peklowanych wyrobów.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1116-szynka-peklowana-pieczona/?p=96044

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/66/#findComment-487711
Udostępnij na innych stronach

 

Jak jest z tym pieczeniem (w piekarniku) peklowanych wyrobów.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1116-szynka-peklowana-pieczona/?p=96044

 

Właśnie ten przepis miałem zacytować jako przykład obróbki peklowanych  do 200 C, ale miałem opory bo to temat z 2010 r. Myślałem ze coś się zmieniło.
Pierwsze zmiany temperaturowe azotynu sodu zachodzą w 163,9 C. Być może to jest ta bezpieczna temp.
Odpuszczam, i tak nie piekę peklowanych mięs.   :tongue:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/66/#findComment-487738
Udostępnij na innych stronach

Skoro temat brzmi "kilka głupich pytań" to moje pytanie chyba pasuje tu jak ulał.. Czy do wędzenia używa sie węgla drzewnego z dodatkiem zrębek czy litego drewna? Czy może ktoś to łopatologicznie opisać? Rozpalam palenisko, nagrzewam wędzarnie, tłumie ogień i dodaje zrębki/trociny?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/66/#findComment-488192
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.