miro Opublikowano 30 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #1676 Opublikowano 30 Marca 2016 kolejny naukowy bełkotMiro, jestem kolejny raz pod ogromnym wrażeniem w tak jasny sposób wyrażonej przez Ciebie opinii. A jak inaczej opisać to czym jesteśmy "karmieni" przez media?Jednego dnia kawa szkodzi, a na drugi dzień czytasz że wręcz jest odwrotnie.Czerwone mięso jest be..... bo coś tam naukowcy stwierdzili, mija jakiś czas i czerwone mięso jest polecane.Lekarz zaleca spożywanie mięsa drobiowego, bo jest zdrowe, chude i bez tłuszczu, ale jak sobie pomyślę co w nim jest wstrzyknięte i czym kurczak był karmiony, to mi się tym "zdrowiem" odbija na samą myśl że mam go jeść. I tak jest z każdym produktem.Raz szkodzi, a zaraz leczy..... i zależy to tylko od tego, kto sponsoruje badania. To gdzie leży prawda? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/68/#findComment-488349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 30 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #1677 Opublikowano 30 Marca 2016 tak się uparłam na parzenie tej białej kiełbaski w workach próżniowych zeby mi te smaki do wody nie uleciały...I jaki efekt? Jak ze słonością? No to właśnie pytam...ale powtórzę-część białej kiełbaski surowej popakowałam próżniowo i czeka w zamrażarce na grilowanie.Pytałam,czy parzyć ją przed grilowaniem ,a jeżeli tak ,to czy mogę ją parzyć w tych woreczkach?,czy lepiej grilować taką surową? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/68/#findComment-488356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 30 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #1678 Opublikowano 30 Marca 2016 To gdzie leży prawda? zawsze po środku. W zależności z której strony patrzysz, widzisz to co chcesz. Jednak zasada podstawowa jest jedna: mięsa peklowane jak najmniej obrabiamy termicznie, a już na pewno nie grillujemy. Każde tłuszcze podgrzane powyżej 240 st zaczynają w dużej ilości wytwarzać benzopiren. Najgorszy jest efekt podczas grillowania i spalanie kapiącego tłuszczu, który dymi na niebiesko. Powstają duże ilości dioksyn. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/68/#findComment-488357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 30 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #1679 Opublikowano 30 Marca 2016 (edytowane) Dioksyny z kapiącego na żar tłuszczu powstają niezależnie od zawartości peklosoli. Pierwsze zmiany temperaturowe azotynu sodu zachodzą w 163,9 C. Być może to jest ta bezpieczna temp.Moim zdaniem, jeśli mięso złapie taką temperaturę, to nie będzie nadawało się do jedzenia. Już 101C pozbawia go wody.Nie wiem, nie promuję grilowania wyrobów z peklosolą, ale w tym świetle nie wydaje mi się to aż tak bardzo niebezpieczne. Edytowane 30 Marca 2016 przez ZLeP Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/68/#findComment-488362 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 30 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #1680 Opublikowano 30 Marca 2016 (edytowane) To gdzie leży prawda? w naszym forumowym Klubie Zdrowia .... żarcik taki Edytowane 30 Marca 2016 przez Maad Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/68/#findComment-488364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 30 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #1681 Opublikowano 30 Marca 2016 Pytałam,czy parzyć ją przed grilowaniem ,a jeżeli tak ,to czy mogę ją parzyć w tych woreczkach?,czy lepiej grilować taką surową? Sparzyć przed grillowaniem i bez woreczków. Nic Ci nie ucieknie. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/68/#findComment-488372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 30 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #1682 Opublikowano 30 Marca 2016 (edytowane) Dobry wiczór. Chciałbym wykonać wędlinę dorbiową w osłonce barierowej np. taką. Teść ma kilka starych kogutów, z których jak robimy rosół to muszą się dłuuugo gotować aby mięso było miękkie. I tu moje pytanie czy mięso z takich kogutów nadaje się na taki wyrób? Edytowane 30 Marca 2016 przez muniek123 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/68/#findComment-488383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 30 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #1683 Opublikowano 30 Marca 2016 Chciałbym wykonać wędlinę dorbiową w osłonce barierowej np. taką. Teść ma kilka starych kogutów, z których jak robimy rosół to muszą się dłuuugo gotować aby mięso było miękkie. I tu moje pytanie czy mięso z takich kogutów nadaje się na taki wyrób? Nie wiem jak stare są koguty. Zrób próbę i będziesz wiedział. jeśli okaże się, że wyrób nie spełnia twoich oczekiwań to zużyć jako farsz wiążący. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/68/#findComment-488391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 30 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #1684 Opublikowano 30 Marca 2016 Czyli jest szansa, że gotowy wyrób nie będzie twardy? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/68/#findComment-488394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 30 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #1685 Opublikowano 30 Marca 2016 nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/68/#findComment-488396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 30 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #1686 Opublikowano 30 Marca 2016 Nie wiem, nie promuję grilowania wyrobów z peklosolą, ale w tym świetle nie wydaje mi się to aż tak bardzo niebezpieczne. Co tam nitrozoaminy, wystarczy obrócić głowę i nie patrzyć. Najważniejsze, że smakuje. I tym "optymistycznym akcentem zatwierdzimy pieczenie, smażenie i grillowanie bo co smakuje, to dobre". Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/68/#findComment-488408 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #1687 Opublikowano 30 Marca 2016 Chyba nie chodzi o zatwierdzenie, ale o rozsądek.Nie chce mi się wierzyć, że robiąc jakąś potrawę nie smażysz Andyandy boczku czy kiełbasy? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/68/#findComment-488429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 30 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #1688 Opublikowano 30 Marca 2016 Muniek123,mięso z starych kogutów trzeba drobno zmielić.Ja bym zrobił pasztety zamiast mielonkę w osłonce barierowej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/68/#findComment-488438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 30 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #1689 Opublikowano 30 Marca 2016 Andyandy, Miro... nie dajcie się Panowie zwariować bo za chwilę gremialnie stwierdzicie że wszystko dookoła jest be. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/68/#findComment-488448 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 31 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #1690 Opublikowano 31 Marca 2016 Według badań z tego wszystkiego największym zagrożeniem jest samo "czerwone mięso" .Czy czeka nas wegetarianizm Nie radzę , bo jeśli chodzi o nitrozoaminy To warzywka są nie mniejszym zagrożeniem . I żeby było jasne nie jestem zwolennikiem "olewania" kancerogenów, należy rozsądnie minimalizować ich spożycie. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/68/#findComment-488470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 31 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #1691 Opublikowano 31 Marca 2016 Nie wiem, nie promuję grilowania wyrobów z peklosolą, ale w tym świetle nie wydaje mi się to aż tak bardzo niebezpieczne. Co tam nitrozoaminy, wystarczy obrócić głowę i nie patrzyć. Najważniejsze, że smakuje. I tym "optymistycznym akcentem zatwierdzimy pieczenie, smażenie i grillowanie bo co smakuje, to dobre". Andyandy, a tak bardziej merytorycznie? Temat jest związany z wpływem na nasze zdrowie praktykowanym przez wielu grilowaniem peklowanych peklosolą produktów. Myślę, że bardzo ważny, więc dyskusja powinna być na poziomie, a nie sama krytyka bez uzasadnienia.Bardzo możliwe, że na tą krytykę zasłużyłem, ale chciałbym wiedzieć dlaczego. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/68/#findComment-488539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1692 Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Wobec wielu wątpliwości zwracam się z pytaniem do Rady Starszych: " czy można używać do wyrobów czosnku, który rozpoczyna już wegetację, jeżeli tak to czy kroić, miażdżyć jak leci czy pozbywać się zielonych wyrostków- kiełków?" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/68/#findComment-490844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1693 Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Musisz sie pozbyc zielonych kielkow Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/68/#findComment-490851 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1694 Opublikowano 12 Kwietnia 2016 rozumiem, dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/68/#findComment-490910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 3 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #1695 Opublikowano 3 Maja 2016 powstał problem dyskusyjny: czy parzenie salcesonu w termokurczliwej osłonce jest możliwe i czy przed parzeniem możn je nakłuwać.PS.temat "bardzo gorący" proszę o szybkie odpowiedzi i Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/68/#findComment-494838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 3 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #1696 Opublikowano 3 Maja 2016 Parzenie jest możliwe, ale bez nakłuwania. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/68/#findComment-494840 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 3 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #1697 Opublikowano 3 Maja 2016 w oslonce mozna ,a nakluwac zeby soki wyciekly? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/68/#findComment-494851 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #1698 Opublikowano 3 Maja 2016 czy przed parzeniem możn je nakłuwać. PS. Nie nakłuwa się osłonek termokurczliwych.!!!!!! Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/68/#findComment-494853 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 3 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #1699 Opublikowano 3 Maja 2016 Nie nakłuwa się osłonek termokurczliwych.!!!!!! Nakłuwamy tylko osłonki naturalne. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/68/#findComment-494878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 4 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #1700 Opublikowano 4 Maja 2016 Dziękuję za odpowiedzi w temacie, choć mój adwersarz nie do końca by przekonany, że nie ma racji. PS.Mój przeciwnik to "stary rzeźnik"- mówię o praktyce, do którego nie trafiają argumenty , które nie są po jego myśli Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/68/#findComment-494957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.