Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

kolejny naukowy bełkot

Miro, jestem kolejny raz pod ogromnym wrażeniem w tak jasny sposób wyrażonej przez Ciebie opinii.

 

 

A jak inaczej opisać to czym jesteśmy "karmieni" przez media?

Jednego dnia kawa szkodzi, a na drugi dzień czytasz że wręcz jest odwrotnie.

Czerwone mięso jest be..... bo coś tam naukowcy stwierdzili, mija jakiś czas i czerwone mięso jest polecane.

Lekarz zaleca spożywanie mięsa drobiowego, bo jest zdrowe, chude i bez tłuszczu, ale jak sobie pomyślę co w nim jest wstrzyknięte i czym kurczak był karmiony,  to mi się tym "zdrowiem" odbija  na samą myśl że mam go jeść.

 

I tak jest z każdym produktem.

Raz szkodzi, a zaraz leczy..... i zależy to tylko od tego, kto sponsoruje badania.

 

To gdzie leży prawda?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/68/#findComment-488349
Udostępnij na innych stronach

 

tak się uparłam na parzenie tej białej kiełbaski w workach próżniowych zeby mi te smaki do wody nie uleciały...

I jaki efekt? Jak ze słonością?

 

No to właśnie pytam...ale powtórzę-część białej kiełbaski surowej popakowałam próżniowo i czeka w zamrażarce na grilowanie.Pytałam,czy parzyć ją przed grilowaniem ,a jeżeli tak ,to czy mogę ją parzyć w tych woreczkach?,czy lepiej  grilować taką surową?

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/68/#findComment-488356
Udostępnij na innych stronach

 

 

To gdzie leży prawda?
zawsze po środku. W zależności z której strony patrzysz, widzisz to co chcesz. Jednak zasada podstawowa jest jedna:  mięsa peklowane jak najmniej obrabiamy termicznie, a już na pewno nie grillujemy. Każde tłuszcze podgrzane powyżej 240 st zaczynają w dużej ilości wytwarzać benzopiren. Najgorszy jest efekt podczas grillowania i spalanie kapiącego tłuszczu, który dymi na niebiesko. Powstają duże ilości dioksyn.  
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/68/#findComment-488357
Udostępnij na innych stronach

Dioksyny z kapiącego na żar tłuszczu powstają niezależnie od zawartości peklosoli.

 

 

 

Pierwsze zmiany temperaturowe azotynu sodu zachodzą w 163,9 C. Być może to jest ta bezpieczna temp.

Moim zdaniem, jeśli mięso złapie taką temperaturę, to nie będzie nadawało się do jedzenia. Już 101C pozbawia go wody.

Nie wiem, nie promuję grilowania wyrobów z peklosolą, ale w tym świetle nie wydaje mi się to aż tak bardzo niebezpieczne.

Edytowane przez ZLeP
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/68/#findComment-488362
Udostępnij na innych stronach

To gdzie leży prawda?

 

w naszym forumowym Klubie Zdrowia ;):tongue::D

 

.... żarcik taki ;)

Edytowane przez Maad

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/68/#findComment-488364
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pytałam,czy parzyć ją przed grilowaniem ,a jeżeli tak ,to czy mogę ją parzyć w tych woreczkach?,czy lepiej  grilować taką surową?

 

Sparzyć przed grillowaniem i bez woreczków. Nic Ci nie ucieknie. 

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/68/#findComment-488372
Udostępnij na innych stronach

Dobry wiczór.

Chciałbym wykonać wędlinę dorbiową w osłonce barierowej np. taką.

Teść ma kilka starych kogutów, z których jak robimy rosół to muszą się dłuuugo gotować aby mięso było miękkie.

I tu moje pytanie czy mięso z takich kogutów nadaje się na taki wyrób?

Edytowane przez muniek123
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/68/#findComment-488383
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chciałbym wykonać wędlinę dorbiową w osłonce barierowej np. taką. Teść ma kilka starych kogutów, z których jak robimy rosół to muszą się dłuuugo gotować aby mięso było miękkie. I tu moje pytanie czy mięso z takich kogutów nadaje się na taki wyrób?
Nie wiem jak stare są koguty. Zrób próbę i będziesz wiedział. jeśli okaże się, że wyrób nie spełnia twoich oczekiwań to zużyć jako farsz wiążący.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/68/#findComment-488391
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie wiem, nie promuję grilowania wyrobów z peklosolą, ale w tym świetle nie wydaje mi się to aż tak bardzo niebezpieczne.
  Co tam nitrozoaminy, wystarczy obrócić głowę i nie patrzyć. :facepalm:  Najważniejsze, że smakuje. :w00t: I tym "optymistycznym akcentem zatwierdzimy pieczenie, smażenie i grillowanie bo co smakuje, to dobre".  :cry:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/68/#findComment-488408
Udostępnij na innych stronach

Chyba nie chodzi o zatwierdzenie, ale o rozsądek.

Nie chce mi się wierzyć, że robiąc jakąś potrawę nie smażysz Andyandy boczku czy kiełbasy?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/68/#findComment-488429
Udostępnij na innych stronach

Andyandy, Miro... nie dajcie się Panowie zwariować bo za chwilę gremialnie stwierdzicie że wszystko dookoła jest be.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/68/#findComment-488448
Udostępnij na innych stronach

Według  badań z tego wszystkiego  największym zagrożeniem  jest samo  :rolleyes:  "czerwone mięso" .

Czy czeka nas  wegetarianizm  :facepalm:   :question:

Nie  radzę :tongue:  ,  bo jeśli chodzi o  

 

nitrozoaminy

To   warzywka  są  nie  mniejszym  zagrożeniem  :D  .

 

I żeby było  jasne nie jestem  zwolennikiem  "olewania" kancerogenów, należy  rozsądnie  minimalizować ich spożycie.  

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/68/#findComment-488470
Udostępnij na innych stronach

 

Nie wiem, nie promuję grilowania wyrobów z peklosolą, ale w tym świetle nie wydaje mi się to aż tak bardzo niebezpieczne.
  Co tam nitrozoaminy, wystarczy obrócić głowę i nie patrzyć. :facepalm:  Najważniejsze, że smakuje. :w00t: I tym "optymistycznym akcentem zatwierdzimy pieczenie, smażenie i grillowanie bo co smakuje, to dobre".  :cry:

 

Andyandy, a tak bardziej merytorycznie? Temat jest związany z wpływem na nasze zdrowie praktykowanym przez wielu grilowaniem peklowanych peklosolą  produktów. Myślę, że bardzo ważny, więc dyskusja powinna być na poziomie, a nie sama krytyka bez uzasadnienia.

Bardzo możliwe, że na tą krytykę zasłużyłem, ale chciałbym wiedzieć dlaczego.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/68/#findComment-488539
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wobec wielu wątpliwości zwracam się z pytaniem do Rady Starszych: " czy można używać do wyrobów czosnku, który rozpoczyna już wegetację, jeżeli tak to czy kroić, miażdżyć jak leci czy pozbywać się zielonych wyrostków- kiełków?"

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/68/#findComment-490844
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

powstał problem dyskusyjny: czy parzenie salcesonu w termokurczliwej osłonce jest możliwe i czy przed parzeniem możn je nakłuwać.

PS.

temat "bardzo gorący" proszę o szybkie odpowiedzi :facepalm:

 

i

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/68/#findComment-494838
Udostępnij na innych stronach

w oslonce mozna ,a nakluwac zeby soki wyciekly?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/68/#findComment-494851
Udostępnij na innych stronach

 

 

czy przed parzeniem możn je nakłuwać. PS.

 

Nie nakłuwa się osłonek termokurczliwych.!!!!!!

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/68/#findComment-494853
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie nakłuwa się osłonek termokurczliwych.!!!!!!
Nakłuwamy tylko osłonki naturalne.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/68/#findComment-494878
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za odpowiedzi w temacie, choć mój adwersarz nie do końca by przekonany, że nie ma racji. :clap:

PS.

Mój przeciwnik to "stary rzeźnik"- mówię o praktyce, do którego nie trafiają argumenty , które nie są po jego myśli :facepalm:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/68/#findComment-494957
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.