janusz_p Opublikowano 28 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #2426 Opublikowano 28 Stycznia 2018 (edytowane) Dla porównania dołoże ilość azotanów/azotynów w mięsie po peklowaniu. Edytowane 28 Stycznia 2018 przez janusz_p Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/98/#findComment-586598 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emmac Opublikowano 9 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #2427 Opublikowano 9 Lutego 2018 Witam, czy sól morska niejodowana nada się do solanki (pstrągi)8 szt około 400g każdy, ilu procentową solankę zrobić przy tej wadze ryby?? ile litrów solanki na kg ryby??pytania dla Was banalne ale to moje pierwsze wędzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/98/#findComment-588257 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #2428 Opublikowano 9 Lutego 2018 Najlepsza byłaby sól warzonka, gdyż wymienione przez Ciebie maja zawsze sporo zanieczyszczeń. Tym razem użyj jednej z nich tej, którą masz pod ręką. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/98/#findComment-588258 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #2429 Opublikowano 9 Lutego 2018 Nie wiem jak jesteś słonolubny, ale ja bym zrobił solankę 8-10 % i zalał nią rybę aby solanka przykryła rybę i trzymał 8- 10 h Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/98/#findComment-588262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emmac Opublikowano 9 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #2430 Opublikowano 9 Lutego 2018 dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/98/#findComment-588264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emmac Opublikowano 9 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #2431 Opublikowano 9 Lutego 2018 na przyszłość, gdzie kupić w/w warzonkę? no i czy mowa o soli warzonej, czy to konkretna nazwa? gdzieś na forum wyczytałem że odradzali soli warzonej i jodowanej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/98/#findComment-588272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #2432 Opublikowano 9 Lutego 2018 Nie kupujesz jodowanej, tylko zwykłą. na stronie głównej forum, po prawej, masz do wyboru 3 sklepy z art. masarskimi. Na pewno w którymś z nich warto zrobić zakupy. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/98/#findComment-588273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #2433 Opublikowano 9 Lutego 2018 Na spokojnie i po kolei. Tak są właśnie ułożone poszczególne subfora. Jak czegoś nie będziesz wiedział, to pytaj. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/98/#findComment-588275 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 10 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #2434 Opublikowano 10 Lutego 2018 (edytowane) na przyszłość, gdzie kupić w/w warzonkę? no i czy mowa o soli warzonej, czy to konkretna nazwa? gdzieś na forum wyczytałem że odradzali soli warzonej i jodowanej. 1kg soli niejodowanej na 10l wody na 2 doby. Należy stosować sól niejodowaną która równomiernie nasala rybę, w przypadku soli jodowanej która jest żrąca efektu takiego nie uzyskamy. Edytowane 10 Lutego 2018 przez wojs40 Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/98/#findComment-588306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 10 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #2435 Opublikowano 10 Lutego 2018 w przypadku soli jodowanej która jest żrącaMożesz to rozwinąć? Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/98/#findComment-588361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 10 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #2436 Opublikowano 10 Lutego 2018 A dlaczego nie używać do solenia ryb soli warzonej z dodatkiem jodu. Można i to bez problemu. Jod jest bardzo potrzebnym mikroelementem i im dalej od morza tym mniej jest go w produktach. Sól kamienna zawiera jod naturalny i taką solimy ryby lub używamy do przetworów. Sól warzona podczas oczyszczania jest pozbawiona mikroelementów, dlatego się joduje celowo. Można soli jodowanej używać do solenia ryb. Ryby morskie zawierają więcej jodu niż możemy znaleźć w 1 kg soli warzonej. Jod jest niezbędny do prawidłowej pracy tarczycy, wspomaga również odporność. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/98/#findComment-588369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #2437 Opublikowano 10 Lutego 2018 1. Sól warzona spożywcza niejodowana używana jest w Polsce do wszelkiego rodzaju kiszonek i w produkcji wędliniarskiej. kamienna niejodowana wskazana jest przy produkcji kiszonek, ale z uwagi na sporo zanieczyszczeń, w przemyśle mięsnym jest praktycznie nie używana.2. Sól morska używana jest do produkcji wyrobów długo dojrzewających.3. Sól jodowana (kamienna lub warzona) używana jest w kuchni jako dodatek do potraw. Zawiera: chlorek sodu (NaCl) min. 99,0 %, substancję przeciwzbrylającą E 536, jodan potasu (KIO) lub sam jod.Ryby, a szczególnie ryby morskie zawierają wystarczająca ilość jodu (zapotrzebowanie miesięczne dorosłego człowieka na jod, pokrywa się jego ilością nie większą od główki szpilki), by przy zbilansowanej diecie i zalecanym ich spożyciu, zapewnić całkowicie zapotrzebowanie organizmu na ten pierwiastek. Nie istnieje zatem potrzeba używania soli jodowanej przy nasalaniu ryb. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/98/#findComment-588397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 11 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #2438 Opublikowano 11 Lutego 2018 (edytowane) w przypadku soli jodowanej która jest żrącaMożesz to rozwinąć? Nie będę rozwijał naukowych wywodów bo się na tym nie znam. Powyższe stwierdzenie jest zasięgnięte z filmu który zakupiłem na tym forum, a solanka którą robiłem wg. podanego wyżej przepisu jest jak dla mnie akurat i stężenie jest również z tego filmiku. Powiem jeszcze, że podczas mojego ostatniego wędzenia pstrągów zrobiłem solankę wg mojego sprawdzonego przepisu, a kumpel nie mając soli niejodowanej, a z lenistwa nie chciało mu się jechać do sklepu zrobił solankę o tym samym stężeniu z soli którą miał w domu, z jodowanej i jego ryby były znacznie bardziej słone. Edytowane 11 Lutego 2018 przez wojs40 Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/98/#findComment-588421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 11 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #2439 Opublikowano 11 Lutego 2018 (edytowane) Chodziło mi tylko o stwierdzenie że - jest żrąca . W ogólnym rozumieniu : (cytat z Wikipedii) Substancja żrąca – substancja chemiczna, która w kontakcie z innymi materiałami lub substancjami niszczy je lub nieodwracalnie uszkadza. W przypadku człowieka, działanie substancji żrącej powoduje zazwyczaj podrażnienie lub oparzenie chemiczne skóry, błon śluzowych bądź oczu, a w wyniku wdychania lub spożycia – także dróg oddechowych i układu pokarmowego[1]. Powiem jeszcze, że podczas mojego ostatniego wędzenia pstrągów zrobiłem solankę wg mojego sprawdzonego przepisu, a kumpel nie mając soli niejodowanej, a z lenistwa nie chciało mu się jechać do sklepu zrobił solankę o tym samym stężeniu z soli którą miał w domu, z jodowanej i jego ryby były znacznie bardziej słone. Śladowa ilość jodu (KI , KIO ) wpływa na prędkość wnikania soli w mięso , tak bardzo , że po paru godzinach można odczuć różnicę słoności w wyrobie? . W tym przypadku jeżeli wielkość (waga) ryb były identyczne , ilość i stężenie solanki takie same , to raczej tylko temperatura przechowywania nasolankowanych ryb miała wpływ na słoność produktu , a nie sól. Edytowane 11 Lutego 2018 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/98/#findComment-588426 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 11 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #2440 Opublikowano 11 Lutego 2018 (edytowane) Binio, może użyłem niefortunnie przymiotnika "żrąca", się okazuję że trzeba pilnować się na każdym kroku żeby nie dostać wikipedią po oczach. Przepraszam za wprowadzenie w błąd. Chodziło mi o to że używając soli jodowanej ryba jest bardziej aktywna, mocniej wnika w rybę i nie da się jej "odsolić" przez moczenie. Powtarzam, nie będę robił wywodów naukowych i wdawał się w polemiki, polecam film, mnie bardzo pomógł, Pan Leszek Kosarzecki świetnie przedstawia cały proces, od świeżej ryby po gotowy wyrób. p.s.cyt. z filmu " sól jodowana jest piekielnie żrąca" Edytowane 11 Lutego 2018 przez wojs40 Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/98/#findComment-588441 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 11 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #2441 Opublikowano 11 Lutego 2018 (edytowane) Nie wiem czy czasami nie nad interprutuje ale jod ma właściwości dezynfekujące (fakt że w jodynie stężenie jest większe ) a nam zależy na dobrych bakteriach. Więc jako tako sól jodowana nie powinna by używana w przetworach.Chociaż ja jak nie mam/ nie miałem niejodowanej to użyłem /używam jodowanej i nie zauważyłem różnicy. Edytowane 11 Lutego 2018 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/98/#findComment-588448 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyciu Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #2442 Opublikowano 17 Lutego 2018 Witam,mam mały problem ze słoikami, według przepisu SP. mojego dziadka ktory wkladal kielbasy, szynki , miesa do słoja, na spod wlewał 3,4 lyzki stolowe wody i gotowal je okolo 2 godzin tylko raz i to naprawde bylo zawsze smaczne i zawsze mu wychodziło a mi cos nie chce, tzn. zrobiłem tak jak on z tym ze gotowałem 3 dni według czasów podanych wyzej i nawet po pierwszym dniu, 2 czy trzecim mam cały czas pokrywki wypchane do góry i to bardzo mocno, tluszcz i galaretka sie sama wytworzyla w sloju tak do polowy a sloiki sa nie po za ciagane tylko nabrzmiałe, prosze o pomoc lub jakies rady mimo ze temat dosc stary jest Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/98/#findComment-589169 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tobiaszboksik Opublikowano 18 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #2443 Opublikowano 18 Lutego 2018 Przy topieniu słoniny na smalec pojawiła się piana w dość dużęj ilości i wyglądało jakby parowała woda pojawiła się para. Było to w końcowej fazie wytapiania Czy coś do niej mogli dodać np nastrzyknęli wodę (ale nie było widać otworków) czy peklowali ją. Słonina gruba na 3 cm ze skórą ładnie pachnąca.Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/98/#findComment-589302 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 18 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #2444 Opublikowano 18 Lutego 2018 ...woda - słonina ma w swojej strukturze wodę - i nie wytapiaj na za silnym ogniu.....Poza tym słonina 3cm, a tu takie przetapianie - ładna wędzona by była.... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/98/#findComment-589303 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tobiaszboksik Opublikowano 18 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #2445 Opublikowano 18 Lutego 2018 Dzięki, wytapiałem jak zawsze, nigdy tak nie było. Wędzenie dopiero na wiosnę, bo wędzarnia na działce. Słoninka ze sklepu firmowego niewielkiej masarni, ceny niskie, towar dobry i mają wszystko, ozory, ogony łby, żołądki itp itd wyroby też super wędliny długo dojrzewające, salcesony, pasztetowe, można zamówić wszystko nawet całą nogę wędzoną. I do tego ładna i sympatyczna ekspedientka. Dziwię się tylko, że ludzie pędząc po plastikowe wyroby do Nowaka, Gzelli omijają ten sklepik.Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/98/#findComment-589305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 24 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #2446 Opublikowano 24 Lutego 2018 Mam pytanie odnośnie nabijania w osłonki białkowe.Czy po nabiciu farszu w takie osłonki np. krakowskiej, też się je nakłuwa jak przy naturalnych jelitach? Pozdrowionka Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/98/#findComment-589923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 24 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #2447 Opublikowano 24 Lutego 2018 Ja nakłuwam Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/98/#findComment-589925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 24 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #2448 Opublikowano 24 Lutego 2018 Dzięki Krystian, bo nie byłem pewien, a gdzieś na forum o tym czytałem. Pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/98/#findComment-589928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 24 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #2449 Opublikowano 24 Lutego 2018 Nakłuwaj, tylko ostrożnie ostrą igłą, bo inaczej może osłonka później pęknąć. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/98/#findComment-589937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 24 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #2450 Opublikowano 24 Lutego 2018 Miro dzięki za podpowiedz, tym razem nakłułem.Ostatnio miałem 3 cm pęknięcie na jednej sztuce przy parzeniu.Zastanawiałem się, dlaczego, bo 4 sztuki były dobre.Teraz mam wytłumaczenie, bo najpierw myślałem, że przy wkładaniu do parzenia sam uszkodziłem. Dzięki , serdeczne pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/98/#findComment-589939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.