Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

ja wybieram termometr
Tu się z Tobą zgadzam, jednak pozostaje kwestia temperatury końcowej, która jest zależna od upodobania danej osoby i to miałem na myśli. 
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/103/#findComment-593940
Udostępnij na innych stronach

Data wpisu Dziadka wtorek, 14 listopada 2006 

To też trzeba brać pod uwagę.... ;)  

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/103/#findComment-593968
Udostępnij na innych stronach

witam jestem ty pierwszy raz , miałem dużo pytań ale w zasadzie na wszystkie znalazłem odpowiedź , tak jak Ktoś już doradził trzeba przeczytać cały wątek i wszystko się wyjaśni , mam pytanie, może ktoś to potwierdzi , jak przykryje beczkę workiem jutowym to temperatura dymu się stabilizuje na poziomie 40-50 lub nawet niżej , to chyba  dobrze , ale jak zrobię przewiew to zaraz skacze temperatura do góry, dziś przeczytałem , że trzeba trochę uchylić, znów jak nie uchylę do gesty dym zalega w beczce i to też chyba nie jest dobrze , ma ktoś na to radę, może przyczyną jest że worek mam złożony , to jest podwójny , spróbuje go rozciąć

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/103/#findComment-594254
Udostępnij na innych stronach

Lepiej zamiast worka użyć desek.

Dzięki temu sam decydujesz którędy ma uchodzić dym i wielkością szczelin możesz regulować ciąg z którym widać masz problem.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/103/#findComment-594268
Udostępnij na innych stronach

Zapewne masz kanał do beczki.? Tak wnioskuję po objawach -  Jak rozszczelnisz worek , to zwiększa się przepływ powietrza i wywołany cug "rozpędza" palenisko. Szczelnie nie możesz zakrywać , przepływ dymu musi być swobodny - najprostszym rozwiązaniem jest wstawienie paleniska pod beczkę (usunięcie rury zupełnie)

 

może przyczyną jest że worek mam złożony

Szukasz problemu poniekąd - nie z tej strony wędzarni - problem leży bezpośrednio w palenisku i rurze. worek radzę rozciąć , bo kisisz dym - nad temperaturą musisz zapanować ilością żaru i  zdymianiem drewna bez ognia (no i nie zakrywaj szczelnie paleniska , bo to też nic dobrego - a często ludzie się tak ratuję jak temp. idzie za bardzo)

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/103/#findComment-594269
Udostępnij na innych stronach

Mam kilogramowy kawałek polędwicy zapakowany próżniowo planuje parzyć w temp.60stC. Jaki czas jest potrzebny na taki kawałek?

Poniżej masz cytat z wypowiedzi EAnny:

 

Nikomu nie polecam a zwłaszcza początkującym  :thumbsup:

Czas: oceniam wymiar najgrubszego miejsca i 10 min/cm to przybliżony czas parzenia.

Edytowane przez wojs40

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/103/#findComment-594522
Udostępnij na innych stronach

planuje parzyć w temp.60stC. Jaki czas jest potrzebny na taki kawałek?

 

 

cytat z wypowiedzi EAnny:

Nikomu nie polecam a zwłaszcza początkującym  Czas: oceniam wymiar najgrubszego miejsca i 10 min/cm to przybliżony czas parzenia.

 

Kolega @przemek1978 chce parzyć metodą sous vide, czyli woda o temperaturze docelowo zaplanowanej dla polędwicy.

Przytoczona przez @wojs40 moja sugestia 10 min/cm dotyczy tradycyjnego parzenia w wodzie o wyższej temperaturze. 

Dla uzyskania 60 st. C, kierując się powyższą sugestią należałoby parzyć w temp. ok. 68 st.C.

Czas dla metody sous vide należałoby poszukać w tabeli podanej w stosownym temacie przez StefanaS. 

Na pewno będzie dłuższy.

Ważna jest też temp. startowa wędliny.

Dlatego napisałam, że nie polecam tej metody dla mniej doświadczonych forowiczów.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/103/#findComment-594533
Udostępnij na innych stronach

 

 

Parzyłem w temp.61st.C 5 godzin wyszło idealnie.

Następna pozycja do tabeli sous vide  :thumbsup:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/103/#findComment-594605
Udostępnij na innych stronach

Na święta skorzystałem z tej metody i jest świetna, choć dokonałem pewnej modyfikacji. Szynki (mięso wyższe) nastrzykiwałem na początku. Z drugiego nastrzyku zrezygnowałem. Mięsa niskie (boczki i niskie schaby) pozostawiłem bez nastrzyku. Do kompletu dodałem odrobinę łopatki jeleniej, która mi została po kiełbasie i wyszła nieco zbyt słona. Najpewniej z przyczyny delikatności mięsa i podatności na zalewę. W zalewie mięsko było dni sześć, siódmego wisiało sobie i schło. Mięsa nie płukałem. Gdy następnym razem będę robił cokolwiek z jeleniny to na bank skrócę o dzień czas peklowania. Świetny przepis. Dzięki :)

 

 

Co to jest - mieso wyższe - i mieso niskie ......

Jestes od 2 lat na forum,a walisz takie .....

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/103/#findComment-594665
Udostępnij na innych stronach

 

 

Co to jest - mieso wyższe - i mieso niskie ......

 

Wyjaśnienie:

 

Mięso  wyższe - to jest mięso wyższe od niskiego....  Szynka jest wyższa od niskiego boczku, oczywista oczywistość. Polędwica i polędwiczka to też niskie mięska, ale karkówka, jaka ona jest, może wysoka?  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/103/#findComment-594726
Udostępnij na innych stronach

Przed wędzeniem należy dobrze osuszyć wędliny, bo wilgotne po wędzeniu będą kwaśne.  A co z wędzeniem serka twarogowego? Jutro bedę osuszał szynkę i przy okazji serek. Nie sądzę, żebym go tak osuszył jak szynkę, na pewno będzie wilgotny, a zatem powinien być kwaśny... Nie będzie jechał octem ? 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/103/#findComment-594730
Udostępnij na innych stronach

Osuszaj w temperaturze około 50 stopni C, razem z pozostałą drobnicą i będzie dobrze  :thumbsup:

To na próbę raptem dwa serki i będe osobno osuszał w piekarniku z nawiewem. Wszystko jasne, dziekuje.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/103/#findComment-594732
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jestes od 2 lat na forum,a walisz takie .....

Dwa lata na forum i jeden post....JEST MOC! 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/103/#findComment-594750
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich serdecznie,moje wędzenie rozpocząłem 2 lata temu i za każdym wędzeniem czegoś się można nauczyć.Mam pytanie,ostatnio robię szynki drobiowe peklowane na sucho,wędzone i parzone. wg.przepisu https://wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=221&Itemid=4

są bardzo pyszne i robię je kilka razy w roku,ale po ukrojeniu plasterka szynki oddzielają mi się piersi z kurczaka w zależności z ilu zrobiona jest szynka.Szukałem na forum ale znalazłem jedynie przepisy na szynkę drobiową mieloną i do szynkowara.Co trzeba zrobić,użyć, żeby piersi z kurczaka,peklowane i wędzone się nie rozpadały.Może jakiś przepis z odrobiną żelatyny !!! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/103/#findComment-595047
Udostępnij na innych stronach

Chcesz skleić dwie całe kurze piersi.?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/103/#findComment-595053
Udostępnij na innych stronach

Miejsca łączenia piersi naciąć lekko na krzyż.

Bardzo dokładnie wymasować mięso, złączyć w miejscu nacięcia, włożyć do siatki i powinno się udać.

 

Druga, bardziej pewna metoda to użycie transglutaminozy.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/103/#findComment-595064
Udostępnij na innych stronach

Oprócz nacięcia przetarł bym tarką miejsca styku.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/103/#findComment-595065
Udostępnij na innych stronach

 

 

Miejsca łączenia piersi naciąć lekko na krzyż.

Należy bardzo starannie ściągnąć wszelkie błonki, tłuszczyki a te nacięte powierzchnie najlepiej lekko rozbić drewnianym tłuczkiem.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/103/#findComment-595066
Udostępnij na innych stronach

Aniu.Nie rozbijał bym tłuczkiem bo to bardzo delikatne mięso.Zastosowanie tarki jak w przypadku polędwic w puszkach powinno wystarczyć.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/103/#findComment-595067
Udostępnij na innych stronach

Nie rozbijał bym tłuczkiem bo to bardzo delikatne mięso.Zastosowanie tarki jak w przypadku polędwic w puszkach powinno wystarczyć.

Nie wpadłam na tę tarkę   :)

To bardzo dobry pomysł.

Ze względu na delikatną strukturę mięsa zaproponowałam tłuczek drewniany.

Tarka na pewno będzie lepsza.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/103/#findComment-595069
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.