qba-69 Opublikowano 29 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #2551 Opublikowano 29 Marca 2018 ja wybieram termometr Tu się z Tobą zgadzam, jednak pozostaje kwestia temperatury końcowej, która jest zależna od upodobania danej osoby i to miałem na myśli. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/103/#findComment-593940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #2552 Opublikowano 29 Marca 2018 Data wpisu Dziadka wtorek, 14 listopada 2006 To też trzeba brać pod uwagę.... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/103/#findComment-593968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andu Opublikowano 31 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #2553 Opublikowano 31 Marca 2018 witam jestem ty pierwszy raz , miałem dużo pytań ale w zasadzie na wszystkie znalazłem odpowiedź , tak jak Ktoś już doradził trzeba przeczytać cały wątek i wszystko się wyjaśni , mam pytanie, może ktoś to potwierdzi , jak przykryje beczkę workiem jutowym to temperatura dymu się stabilizuje na poziomie 40-50 lub nawet niżej , to chyba dobrze , ale jak zrobię przewiew to zaraz skacze temperatura do góry, dziś przeczytałem , że trzeba trochę uchylić, znów jak nie uchylę do gesty dym zalega w beczce i to też chyba nie jest dobrze , ma ktoś na to radę, może przyczyną jest że worek mam złożony , to jest podwójny , spróbuje go rozciąć Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/103/#findComment-594254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 31 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #2554 Opublikowano 31 Marca 2018 Lepiej zamiast worka użyć desek.Dzięki temu sam decydujesz którędy ma uchodzić dym i wielkością szczelin możesz regulować ciąg z którym widać masz problem. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/103/#findComment-594268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 31 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #2555 Opublikowano 31 Marca 2018 Zapewne masz kanał do beczki.? Tak wnioskuję po objawach - Jak rozszczelnisz worek , to zwiększa się przepływ powietrza i wywołany cug "rozpędza" palenisko. Szczelnie nie możesz zakrywać , przepływ dymu musi być swobodny - najprostszym rozwiązaniem jest wstawienie paleniska pod beczkę (usunięcie rury zupełnie) może przyczyną jest że worek mam złożonySzukasz problemu poniekąd - nie z tej strony wędzarni - problem leży bezpośrednio w palenisku i rurze. worek radzę rozciąć , bo kisisz dym - nad temperaturą musisz zapanować ilością żaru i zdymianiem drewna bez ognia (no i nie zakrywaj szczelnie paleniska , bo to też nic dobrego - a często ludzie się tak ratuję jak temp. idzie za bardzo) Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/103/#findComment-594269 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2556 Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Mam kilogramowy kawałek polędwicy zapakowany próżniowo planuje parzyć w temp.60stC. Jaki czas jest potrzebny na taki kawałek? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/103/#findComment-594498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2557 Opublikowano 3 Kwietnia 2018 (edytowane) Mam kilogramowy kawałek polędwicy zapakowany próżniowo planuje parzyć w temp.60stC. Jaki czas jest potrzebny na taki kawałek?Poniżej masz cytat z wypowiedzi EAnny: Nikomu nie polecam a zwłaszcza początkującym Czas: oceniam wymiar najgrubszego miejsca i 10 min/cm to przybliżony czas parzenia. Edytowane 3 Kwietnia 2018 przez wojs40 Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/103/#findComment-594522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2558 Opublikowano 3 Kwietnia 2018 planuje parzyć w temp.60stC. Jaki czas jest potrzebny na taki kawałek? cytat z wypowiedzi EAnny:Nikomu nie polecam a zwłaszcza początkującym Czas: oceniam wymiar najgrubszego miejsca i 10 min/cm to przybliżony czas parzenia. Kolega @przemek1978 chce parzyć metodą sous vide, czyli woda o temperaturze docelowo zaplanowanej dla polędwicy.Przytoczona przez @wojs40 moja sugestia 10 min/cm dotyczy tradycyjnego parzenia w wodzie o wyższej temperaturze. Dla uzyskania 60 st. C, kierując się powyższą sugestią należałoby parzyć w temp. ok. 68 st.C.Czas dla metody sous vide należałoby poszukać w tabeli podanej w stosownym temacie przez StefanaS. Na pewno będzie dłuższy.Ważna jest też temp. startowa wędliny.Dlatego napisałam, że nie polecam tej metody dla mniej doświadczonych forowiczów. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/103/#findComment-594533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2559 Opublikowano 3 Kwietnia 2018 (edytowane) Parzyłem w temp.61st.C 5 godzin wyszło idealnie.Dziękuję za porady. Edytowane 3 Kwietnia 2018 przez przemek1978 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/103/#findComment-594594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2560 Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Parzyłem w temp.61st.C 5 godzin wyszło idealnie. Następna pozycja do tabeli sous vide Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/103/#findComment-594605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2561 Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Na święta skorzystałem z tej metody i jest świetna, choć dokonałem pewnej modyfikacji. Szynki (mięso wyższe) nastrzykiwałem na początku. Z drugiego nastrzyku zrezygnowałem. Mięsa niskie (boczki i niskie schaby) pozostawiłem bez nastrzyku. Do kompletu dodałem odrobinę łopatki jeleniej, która mi została po kiełbasie i wyszła nieco zbyt słona. Najpewniej z przyczyny delikatności mięsa i podatności na zalewę. W zalewie mięsko było dni sześć, siódmego wisiało sobie i schło. Mięsa nie płukałem. Gdy następnym razem będę robił cokolwiek z jeleniny to na bank skrócę o dzień czas peklowania. Świetny przepis. Dzięki Co to jest - mieso wyższe - i mieso niskie ......Jestes od 2 lat na forum,a walisz takie ..... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/103/#findComment-594665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2562 Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Co to jest - mieso wyższe - i mieso niskie ...... Wyjaśnienie: Mięso wyższe - to jest mięso wyższe od niskiego.... Szynka jest wyższa od niskiego boczku, oczywista oczywistość. Polędwica i polędwiczka to też niskie mięska, ale karkówka, jaka ona jest, może wysoka? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/103/#findComment-594726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2563 Opublikowano 5 Kwietnia 2018 (edytowane) Edytowane 5 Kwietnia 2018 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/103/#findComment-594728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markis Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2564 Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Przed wędzeniem należy dobrze osuszyć wędliny, bo wilgotne po wędzeniu będą kwaśne. A co z wędzeniem serka twarogowego? Jutro bedę osuszał szynkę i przy okazji serek. Nie sądzę, żebym go tak osuszył jak szynkę, na pewno będzie wilgotny, a zatem powinien być kwaśny... Nie będzie jechał octem ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/103/#findComment-594730 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2565 Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Osuszaj w temperaturze około 50 stopni C, razem z pozostałą drobnicą i będzie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/103/#findComment-594731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markis Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2566 Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Osuszaj w temperaturze około 50 stopni C, razem z pozostałą drobnicą i będzie dobrze To na próbę raptem dwa serki i będe osobno osuszał w piekarniku z nawiewem. Wszystko jasne, dziekuje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/103/#findComment-594732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2567 Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Jestes od 2 lat na forum,a walisz takie ..... Dwa lata na forum i jeden post....JEST MOC! Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/103/#findComment-594750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdzich25 Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2568 Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Witam wszystkich serdecznie,moje wędzenie rozpocząłem 2 lata temu i za każdym wędzeniem czegoś się można nauczyć.Mam pytanie,ostatnio robię szynki drobiowe peklowane na sucho,wędzone i parzone. wg.przepisu https://wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=221&Itemid=4są bardzo pyszne i robię je kilka razy w roku,ale po ukrojeniu plasterka szynki oddzielają mi się piersi z kurczaka w zależności z ilu zrobiona jest szynka.Szukałem na forum ale znalazłem jedynie przepisy na szynkę drobiową mieloną i do szynkowara.Co trzeba zrobić,użyć, żeby piersi z kurczaka,peklowane i wędzone się nie rozpadały.Może jakiś przepis z odrobiną żelatyny !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/103/#findComment-595047 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2569 Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Chcesz skleić dwie całe kurze piersi.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/103/#findComment-595053 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdzich25 Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2570 Opublikowano 10 Kwietnia 2018 dwie połówki albo trzy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/103/#findComment-595061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2571 Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Miejsca łączenia piersi naciąć lekko na krzyż.Bardzo dokładnie wymasować mięso, złączyć w miejscu nacięcia, włożyć do siatki i powinno się udać. Druga, bardziej pewna metoda to użycie transglutaminozy. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/103/#findComment-595064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2572 Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Oprócz nacięcia przetarł bym tarką miejsca styku. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/103/#findComment-595065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2573 Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Miejsca łączenia piersi naciąć lekko na krzyż. Należy bardzo starannie ściągnąć wszelkie błonki, tłuszczyki a te nacięte powierzchnie najlepiej lekko rozbić drewnianym tłuczkiem. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/103/#findComment-595066 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2574 Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Aniu.Nie rozbijał bym tłuczkiem bo to bardzo delikatne mięso.Zastosowanie tarki jak w przypadku polędwic w puszkach powinno wystarczyć. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/103/#findComment-595067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2575 Opublikowano 10 Kwietnia 2018 (edytowane) Nie rozbijał bym tłuczkiem bo to bardzo delikatne mięso.Zastosowanie tarki jak w przypadku polędwic w puszkach powinno wystarczyć.Nie wpadłam na tę tarkę To bardzo dobry pomysł.Ze względu na delikatną strukturę mięsa zaproponowałam tłuczek drewniany.Tarka na pewno będzie lepsza. Edytowane 10 Kwietnia 2018 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/103/#findComment-595069 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.