wkladzik Opublikowano 26 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #3201 Opublikowano 26 Marca 2024 Nie mogę niestety edytować, do klasy 3 zaliczyłem również warkocz że schabu , bo tak wyczytałem na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/129/#findComment-913077 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 26 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #3202 Opublikowano 26 Marca 2024 5 minut temu, wkladzik napisał(a): klasy 3 zaliczyłem również warkocz że schabu , bo tak wyczytałem na forum. Dokładnie tak należ klasyfikować warkocz 👍pomimo tego, że warkocze z dzisiejszych świń wyglądają jak kl IIb której nazewnictwo już dziś nie istnieje a szkoda. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/129/#findComment-913078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkladzik Opublikowano 26 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #3203 Opublikowano 26 Marca 2024 (edytowane) Czyli podsumowując 1 klasa 1.75kg 25% (szynka) 2 klasa 3.5kg 50% (Szynka+łoptka+ dokupie 2.5kg boczku) 3 klasa 1.75 25% (warkocz, szynka, łopatka , golonka) to co widać na zdjeciu Wyjdzie coś z tego ? Edytowane 26 Marca 2024 przez wkladzik Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/129/#findComment-913102 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #3204 Opublikowano 26 Marca 2024 (edytowane) 2 godziny temu, wkladzik napisał(a): Może pokuszę się o kiełbasę kruchą, pierwszy raz robię z tego co mam, a nie z gotowych przepisów. Kruchą z 20% w składzie III wp.🤣Zapomnij. No może jak zaparzysz mięso albo dodasz ocet lub kwas mlekowy to może się uda .Ja nie daję obecnie do żadnej kiełbasy III wp oprócz białej chyba ,że kupię świnie hodowaną w sposób obecnie rzadko spotykany czyli gospodarski i to ze starszej sztuki. Edytowane 26 Marca 2024 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/129/#findComment-913103 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkladzik Opublikowano 26 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #3205 Opublikowano 26 Marca 2024 Nie mam ciśnienia na krucha, ale też nie chce by wyszła twarda jak kij 😁 Pierwszy i ostatni raz bawię się w takie czarowanie, następnym razem to co mi się zostanie pójdzie na konserwę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/129/#findComment-913105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 26 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #3206 Opublikowano 26 Marca 2024 2 godziny temu, wkladzik napisał(a): Pierwszy i ostatni raz bawię się w takie czarowanie, następnym razem to co mi się zostanie pójdzie na konserwę. Nie poddawaj się, internet pełen jest takich co nie wiedzą jak klasyfikować Czytaj, oglądaj, próbuj, pojedź na kurs i ogarniesz wszystko! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/129/#findComment-913128 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 27 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #3207 Opublikowano 27 Marca 2024 W dniu 26.03.2024 o 21:56, sobol napisał(a): Nie poddawaj się, internet pełen jest takich co nie wiedzą jak klasyfikować Nawet prowadzą swoje kanały na you tube .🤣 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/129/#findComment-913344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkladzik Opublikowano 28 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #3208 Opublikowano 28 Marca 2024 Poprawiłem klase 3 wykroilem z niej tluszcz. Ta kielbasa to moja improwizacja bo nie mogłem się podpiąć swoim składem do gotowego przepisu. Klasa 1 szynka zmielona na szarpaku Klasa 2 boczek zmielony na sitku 8mm Klase 3 glownie warkocz zmieliłem dwa razy na sitku 4mm. I tu mam niewiadomą, jedni łącza wszystko na razem dodają przyprawę plus wode i mieszają do uzyskania kleistosci. Inni natomiast najpierw mieszają klase 1 z 3 a potem dają przyprawy. Ogólnie jest kila sposobów na kielbase. Czy ja ze swoimi składnikami mogę wszystko dodać do siebie , przyprawy , wode , wymieszać i odstawić do lodówki na 24 godziny, a potem znowu przemieszać farszu , nabić w jelito , osadzic 2h i wędzić. ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/129/#findComment-913480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon111 Opublikowano 1 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #3209 Opublikowano 1 Lipca 2024 Czy przy obecnych temperaturach ok 15 stopni(w nocy) można wywiesić wędliny po peklowaniu, na noc aby obciekły? Czy może się już z nimi coś zacząć złego dziać? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/129/#findComment-934629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #3210 Opublikowano 1 Lipca 2024 3 godziny temu, Szymon111 napisał(a): Czy przy obecnych temperaturach ok 15 stopni(w nocy) można wywiesić wędliny po peklowaniu, na noc aby obciekły? Ja bym nie ryzykował.12 h ociekania to w temp. 4-6 C Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/129/#findComment-934670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekkr Opublikowano 24 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #3211 Opublikowano 24 Listopada 2024 Dzień dobry państwu, po wielu latach czytania, spaleniu dwóch blenderów przy kutrowaniu pasztetów przyszedł czas na wędzenie...i od razu dałem ciała. Pytanie z którym przychodzę to czy 30dkg peklosoli na 11kg wsadu kiełbasianego to dużo za dużo? Zalecane przez browin maksymalnie 17g/kg daje 102mg azotynu sodu i takie ograniczenie dla zawartości w kiełbasie znalazłem w sieci (znaczy zgadzałoby się), natomiast dla wędlin widzę 150mg/kg i zastanawiam się czy jestem w stanie zrobić sobie krzywdę tą kiełbasą? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/129/#findComment-970619 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 24 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #3212 Opublikowano 24 Listopada 2024 (edytowane) 7 minut temu, jacekkr napisał(a): Pytanie z którym przychodzę to czy 30dkg peklosoli na 11kg wsadu kiełbasianego to dużo za dużo? To daje jakieś 27,2g na kilogram ... ja do swojej dodaje 16g(wędzenie/dopiekanie) jeśli idzie do parzenia 18/20g . Ilość o której piszesz jak dla mnie to dużo za dużo, niejadalne . Edytowane 24 Listopada 2024 przez szrekPL 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/129/#findComment-970621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 24 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #3213 Opublikowano 24 Listopada 2024 57 minut temu, szrekPL napisał(a): Ilość o której piszesz jak dla mnie to dużo za dużo, niejadalne . Od razu niejadalne, jak ktoś lubi słone to zje Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/129/#findComment-970649 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 24 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #3214 Opublikowano 24 Listopada 2024 Rozumiem że peklowałeś na sucho? Jeżeli tak to w zależności jak słone wyroby lubisz powinieneś trzymać się dawki 15-18g/kg, tu wychodzi ponad 27g/kg, za dużo, będzie za słono, choć są tacy co dają 22-24g/kg. Jeżeli peklowałeś na mokro to na forum są tabelki jak przygotować odpowiednie stężenie zalewy, ale jak dobrze pamiętam to maksymalna dawka to 30-40g/kg rozpuszczona w 0,4 litra wody, choć mogę nie pamiętaćdokładnie ponieważ ja pekluję na sucho. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/129/#findComment-970650 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekkr Opublikowano 24 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #3215 Opublikowano 24 Listopada 2024 Dziękuję za odpowiedzi, tak, peklowałem na sucho. I tak, jest słona ale nie jest niejadalna. A jeśli nikt nie krzyczy żeby utylizować to rozumiem że krzywdy sobie nie zrobię taką ilością pekli? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/129/#findComment-970656 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 24 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #3216 Opublikowano 24 Listopada 2024 1 minutę temu, jacekkr napisał(a): I tak, jest słona ale nie jest niejadalna. A Szreku Ty od razu niejadalne, a kolega jest słonolubny Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/129/#findComment-970657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 24 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #3217 Opublikowano 24 Listopada 2024 19 minut temu, jacekkr napisał(a): Dziękuję za odpowiedzi, tak, peklowałem na sucho. I tak, jest słona ale nie jest niejadalna. A jeśli nikt nie krzyczy żeby utylizować to rozumiem że krzywdy sobie nie zrobię taką ilością pekli? Spokojnie możesz konsumować trochę więcej płynów spożyjesz tylko do popijania i tyle, pekla to mieszanka zwykłej soli i nitrytu żeby zaszkodził musiałbyś zjeść ilość jakiej nie daje się do żadnego jedzenia...poczytaj w wolnej chwili żeby rozwiać wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/129/#findComment-970666 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 24 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #3218 Opublikowano 24 Listopada 2024 20 minut temu, BazylWidzew napisał(a): Szreku Ty od razu niejadalne, a kolega jest słonolubny Tak masz racje to były zbyt pochopne wnioski Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/129/#findComment-970667 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 24 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #3219 Opublikowano 24 Listopada 2024 1 godzinę temu, jacekkr napisał(a): zastanawiam się czy jestem w stanie zrobić sobie krzywdę tą kiełbasą? Na pewno jesteś.... coś wymyślisz wierzę w Twoją fantazję ale po co, skoro nie jest za słona to po prostu zużyj, np do bigosu, na ciepło z wody...dasz radę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/129/#findComment-970673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 24 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #3220 Opublikowano 24 Listopada 2024 24 minuty temu, szrekPL napisał(a): na ciepło z wody...dasz radę Dwa dni parzyć? Rada dobra, ale nie do końca. Sparz kiełbasę, na tej wodzie ugotuj żur. Przed końcem gotowania wrzuć kiełbasę koniecznie pokrojoną w mniejsze kawałki, wtedy się bardziej odsoli niż w całości. Jeżeli masz za dużo tej przesolonej kiełbasy to możesz mi przesłać 😁 Tak na poważnie to powciskaj tę kiełbasą w słoiki razem ze sparzoną cebulą. Zalej płynnym smalcem i pasteryzuj. Wykorzystasz do różnych rzeczy, tylko wyobraźnia ciebie ogranicza. Może się okazać że po pasteryzacji smaki słone się wyrównają i problem z głowy. P.s. nie słuchaj się Shreka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/129/#findComment-970689 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 24 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #3221 Opublikowano 24 Listopada 2024 1 godzinę temu, jacekkr napisał(a): Dziękuję za odpowiedzi, tak, peklowałem na sucho. I tak, jest słona ale nie jest niejadalna. A jeśli nikt nie krzyczy żeby utylizować to rozumiem że krzywdy sobie nie zrobię taką ilością pekli? Zalecam spożywać z dużą ilością ulubionego złotego płynu zwanego piwem 😉😊 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/129/#findComment-970705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkladzik Opublikowano 21 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #3222 Opublikowano 21 Grudnia 2024 Cześć. Kupiłem w mięsnym ligawe wieprzową, przynajmniej tak nazwał ten mięsień sprzedawca, ja znam tylko ligawe wołową. W dotyku jest dosyć delikatny. Możecie mi powiedzieć co to za mięsień i do ilu stopni parzyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/129/#findComment-977381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 21 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #3223 Opublikowano 21 Grudnia 2024 17 minut temu, wkladzik napisał(a): Możecie mi powiedzieć co to za mięsień i do ilu stopni parzyć ? Jest to mięsień półścięgnisty szynki. Podstawowe mięśnie szynki (bez biodrówki i bez golonki) to: półbłoniasty dwugłowy czterogłowy półścięgnisty Parzenie tak, jak całej szynki. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/129/#findComment-977383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #3224 Opublikowano 21 Grudnia 2024 5 godzin temu, EAnna napisał(a): Podstawowe mięśnie szynki (bez biodrówki i bez golonki) to: Jeśli mogę to uzupełnię ,że jest jeszcze mięsień smukły to taki na samej górze pod skórą i tłuszczem świetny do kiełbasy okrywający częściowo mięsień czterogłowy i mięsień półbłoniasty. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/129/#findComment-977458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 21 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #3225 Opublikowano 21 Grudnia 2024 6 godzin temu, wkladzik napisał(a): Kupiłem w mięsnym ligawe wieprzową, przynajmniej tak nazwał ten mięsień sprzedawca, ja znam tylko ligawe wołową. Zapraszam do zakupu. 1 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/129/#findComment-977463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.