Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, wkladzik napisał(a):

klasy 3 zaliczyłem również warkocz że schabu , bo tak wyczytałem na forum. 

Dokładnie tak należ klasyfikować warkocz 👍pomimo tego, że warkocze z dzisiejszych świń wyglądają jak kl IIb której nazewnictwo już dziś nie istnieje a szkoda.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/129/#findComment-913078
Udostępnij na innych stronach

Czyli podsumowując

1 klasa 1.75kg 25% (szynka)

2 klasa 3.5kg 50% (Szynka+łoptka+ dokupie 2.5kg boczku)

3 klasa 1.75 25% (warkocz, szynka, łopatka , golonka) to co widać na zdjeciu

Wyjdzie coś z tego ;) ?

Edytowane przez wkladzik
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/129/#findComment-913102
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, wkladzik napisał(a):

Może pokuszę się o kiełbasę kruchą, pierwszy raz robię z tego co mam, a nie z gotowych przepisów. 

Kruchą z 20%  w składzie III wp.🤣Zapomnij. No może jak zaparzysz mięso albo dodasz ocet lub kwas mlekowy to może się uda .Ja nie daję obecnie do  żadnej kiełbasy III wp oprócz białej chyba ,że kupię świnie hodowaną w sposób obecnie rzadko spotykany czyli gospodarski i to ze starszej sztuki.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/129/#findComment-913103
Udostępnij na innych stronach

Nie mam ciśnienia na krucha, ale też nie chce by wyszła twarda jak kij 😁

 

Pierwszy i ostatni raz bawię się w takie czarowanie, następnym razem to co mi się zostanie pójdzie na konserwę. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/129/#findComment-913105
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, wkladzik napisał(a):

Pierwszy i ostatni raz bawię się w takie czarowanie, następnym razem to co mi się zostanie pójdzie na konserwę. 

Nie poddawaj się, internet pełen jest takich co nie wiedzą jak klasyfikować :) Czytaj, oglądaj, próbuj, pojedź na kurs i ogarniesz wszystko!

  • Upvote 2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/129/#findComment-913128
Udostępnij na innych stronach

W dniu 26.03.2024 o 21:56, sobol napisał(a):

Nie poddawaj się, internet pełen jest takich co nie wiedzą jak klasyfikować

Nawet prowadzą swoje kanały na you tube .🤣

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/129/#findComment-913344
Udostępnij na innych stronach

Poprawiłem klase 3 wykroilem z niej tluszcz. 

Ta kielbasa to moja improwizacja bo nie mogłem się podpiąć swoim składem do gotowego przepisu. 

Klasa 1 szynka zmielona na szarpaku

Klasa 2 boczek  zmielony na sitku 8mm

Klase 3 glownie warkocz zmieliłem  dwa razy na sitku 4mm.

 

I tu mam niewiadomą, jedni łącza wszystko na razem dodają przyprawę plus wode i mieszają do uzyskania kleistosci. 

Inni natomiast najpierw mieszają klase 1 z 3 a potem  dają przyprawy. Ogólnie jest kila sposobów na kielbase. 

 

Czy ja ze swoimi składnikami mogę wszystko dodać do siebie , przyprawy , wode , wymieszać i odstawić do lodówki na 24 godziny, a potem znowu przemieszać farszu , nabić w jelito , osadzic 2h i wędzić. ?  

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/129/#findComment-913480
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Czy przy obecnych temperaturach ok 15 stopni(w nocy) można wywiesić wędliny po peklowaniu, na noc aby obciekły?

Czy może się już z nimi coś zacząć złego dziać?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/129/#findComment-934629
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, Szymon111 napisał(a):

Czy przy obecnych temperaturach ok 15 stopni(w nocy) można wywiesić wędliny po peklowaniu, na noc aby obciekły?

Ja bym nie ryzykował.12 h ociekania to w temp. 4-6 C

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/129/#findComment-934670
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Dzień dobry państwu, po wielu latach czytania, spaleniu dwóch blenderów przy kutrowaniu pasztetów przyszedł czas na wędzenie...i od razu dałem ciała. Pytanie z którym przychodzę to czy 30dkg peklosoli na 11kg wsadu kiełbasianego to dużo za dużo? Zalecane przez browin maksymalnie 17g/kg daje 102mg azotynu sodu i takie ograniczenie dla zawartości w kiełbasie znalazłem w sieci (znaczy zgadzałoby się), natomiast dla wędlin widzę 150mg/kg i zastanawiam się czy jestem w stanie zrobić sobie krzywdę tą kiełbasą?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/129/#findComment-970619
Udostępnij na innych stronach

7 minut temu, jacekkr napisał(a):

Pytanie z którym przychodzę to czy 30dkg peklosoli na 11kg wsadu kiełbasianego to dużo za dużo?

To daje jakieś 27,2g na kilogram ... ja do swojej dodaje 16g(wędzenie/dopiekanie) jeśli idzie do parzenia 18/20g . Ilość o której piszesz jak dla mnie to dużo za dużo, niejadalne .

Edytowane przez szrekPL
  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/129/#findComment-970621
Udostępnij na innych stronach

57 minut temu, szrekPL napisał(a):

Ilość o której piszesz jak dla mnie to dużo za dużo, niejadalne .

 

Od razu niejadalne, jak ktoś lubi słone to zje:D

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/129/#findComment-970649
Udostępnij na innych stronach

Rozumiem że peklowałeś na sucho?

Jeżeli tak to w zależności jak słone wyroby lubisz powinieneś trzymać się dawki 15-18g/kg, tu wychodzi ponad 27g/kg, za dużo, będzie za słono, choć są tacy co dają 22-24g/kg.

Jeżeli peklowałeś na mokro to na forum są tabelki jak przygotować odpowiednie stężenie zalewy, ale jak dobrze pamiętam to maksymalna dawka to 30-40g/kg rozpuszczona w 0,4 litra wody, choć mogę nie pamiętaćdokładnie ponieważ ja pekluję na sucho.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/129/#findComment-970650
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za odpowiedzi, tak, peklowałem na sucho. I tak, jest słona ale nie jest niejadalna. A jeśli nikt nie krzyczy żeby utylizować to rozumiem że krzywdy sobie nie zrobię taką ilością pekli?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/129/#findComment-970656
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, jacekkr napisał(a):

I tak, jest słona ale nie jest niejadalna. A

 

Szreku Ty od razu niejadalne, a kolega jest słonolubny:D

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/129/#findComment-970657
Udostępnij na innych stronach

19 minut temu, jacekkr napisał(a):

Dziękuję za odpowiedzi, tak, peklowałem na sucho. I tak, jest słona ale nie jest niejadalna. A jeśli nikt nie krzyczy żeby utylizować to rozumiem że krzywdy sobie nie zrobię taką ilością pekli?

Spokojnie możesz konsumować trochę więcej płynów spożyjesz tylko do popijania i tyle, pekla to mieszanka zwykłej soli i nitrytu żeby zaszkodził musiałbyś zjeść ilość jakiej nie daje się do żadnego jedzenia...poczytaj w wolnej chwili żeby rozwiać wątpliwości.;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/129/#findComment-970666
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, jacekkr napisał(a):

zastanawiam się czy jestem w stanie zrobić sobie krzywdę tą kiełbasą?

Na  pewno jesteś....:D coś wymyślisz wierzę w Twoją fantazję :facepalm::D ale po co, skoro nie jest za słona to po prostu zużyj, np do bigosu, na ciepło z wody...dasz radę :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/129/#findComment-970673
Udostępnij na innych stronach

24 minuty temu, szrekPL napisał(a):

na ciepło z wody...dasz radę :thumbsup:

Dwa dni parzyć?

Rada dobra, ale nie do końca. 

Sparz kiełbasę, na tej wodzie ugotuj żur. Przed końcem gotowania wrzuć kiełbasę koniecznie pokrojoną w mniejsze kawałki, wtedy się bardziej odsoli niż w całości. 

Jeżeli masz za dużo tej przesolonej kiełbasy to możesz mi przesłać 😁

Tak na poważnie to powciskaj tę kiełbasą w słoiki razem ze sparzoną cebulą. Zalej płynnym smalcem i pasteryzuj.

Wykorzystasz do różnych rzeczy, tylko wyobraźnia ciebie ogranicza. 

Może się okazać że po pasteryzacji smaki słone się wyrównają i problem z głowy.

P.s. nie słuchaj się Shreka.

image.jpeg.67d1e8d68836426f1b1f23eb692225e9.jpeg

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/129/#findComment-970689
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, jacekkr napisał(a):

Dziękuję za odpowiedzi, tak, peklowałem na sucho. I tak, jest słona ale nie jest niejadalna. A jeśli nikt nie krzyczy żeby utylizować to rozumiem że krzywdy sobie nie zrobię taką ilością pekli?

Zalecam spożywać z dużą ilością ulubionego złotego płynu zwanego piwem 😉😊

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/129/#findComment-970705
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Cześć. Kupiłem w mięsnym ligawe wieprzową, przynajmniej tak nazwał ten mięsień sprzedawca, ja znam tylko ligawe wołową. W dotyku jest dosyć delikatny. 

Możecie mi powiedzieć co to za mięsień i do ilu stopni parzyć ?

20241213_175830.jpg

20241213_175819.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/129/#findComment-977381
Udostępnij na innych stronach

17 minut temu, wkladzik napisał(a):

Możecie mi powiedzieć co to za mięsień i do ilu stopni parzyć ?

Jest to mięsień półścięgnisty szynki.

Podstawowe mięśnie szynki (bez biodrówki i bez golonki) to:

  • półbłoniasty
  • dwugłowy
  • czterogłowy
  • półścięgnisty

Parzenie tak, jak całej szynki.

 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/129/#findComment-977383
Udostępnij na innych stronach

5 godzin temu, EAnna napisał(a):

Podstawowe mięśnie szynki (bez biodrówki i bez golonki) to:

Jeśli mogę to uzupełnię ,że jest jeszcze mięsień smukły to taki na samej górze pod skórą i tłuszczem świetny do kiełbasy okrywający częściowo mięsień czterogłowy i mięsień półbłoniasty.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/129/#findComment-977458
Udostępnij na innych stronach

6 godzin temu, wkladzik napisał(a):

Kupiłem w mięsnym ligawe wieprzową, przynajmniej tak nazwał ten mięsień sprzedawca, ja znam tylko ligawe wołową.

 

Zapraszam do zakupu.

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/129/#findComment-977463
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.