Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

myślałem że tyndalizacja wystarcza

W puszkach i słoikach panują warunki beztlenowe, sprzyjające rozwojowi botuliny.

Azotyny likwidują botulinę szybko. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/102/#findComment-593619
Udostępnij na innych stronach

Dzięki EAnno zapamiętam raz na zawsze :) 

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/102/#findComment-593620
Udostępnij na innych stronach

Piszesz że nie peklujesz/solisz, z opisu wynika że jeszcze nie osadzasz. Zaczął bym od tego. Zwróć również uwagę na temperatury mięsa w transporcie, czy schladzasz zanim mielisz, czy od razu mielisz.
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/102/#findComment-593621
Udostępnij na innych stronach

grilował(piekł), bez tłuszczu ktoś z Was placki ziemniaczane na grillu elektrycznym?

możesz to zrobić  :yes:  alternatywnie  na patelni teflonowej - radze tylko mocniej przyprawić  bo wyjdą takie sobie - no i muszą być cieńsze  ;)

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/102/#findComment-593653
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich :)

 

Ostatnio wędzę mięso na własny użytek. Podczas wędzenia wzoruję się na tym temacie: https://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1173-czesc-vii-wedzonki-peklowanie-wedzenie-i-gotowanie

Jest w nim napisane, że osuszanie / wędzenie powinno odbywać się w temperaturze 45 - 55 stopni gdyż wyższa temperatura powoduje wytapianie się białka z polędwicy. I stąd moje pytanie. Skoro wyższa temperatura od 60 stopni powoduje wytrącanie się białka z polędwicy, to dlaczego należy odparzać polędwice w 80 stopniach?  Wtedy białko się nie wytrąca? Proszę mnie oświecić w tej kwestii :)

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/102/#findComment-593854
Udostępnij na innych stronach

 

 

dlaczego należy odparzać polędwice w 80 stopniach? 
 

Wręcz przeciwnie.

Poledwicy nie wolno (!!!) odparzać w takiej temp.

Najlepiej pozostawic ją surową.

Jak juz ktos chce odparzoną to parzymy do 55-60 st.C w środku.

Temperatura wody najlepiej 65 st.C.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/102/#findComment-593856
Udostępnij na innych stronach

No i zgłupiałem :) Zastanawiam się jak Twoja wypowiedź ma się do poradnika Dziadka z którego czerpałem wiedzę na ten temat podczas przygotowywania wędlin ( w tym przypadku polędwicy )  :mellow::question:

Edytowane przez pablos83
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/102/#findComment-593869
Udostępnij na innych stronach

 

 

jak Twoja wypowiedź ma się
chcesz mieć pyszną soczystą - to się posłuchaj naszej Wielkiej Siostry - ale wolno Ci zrobić jak chcesz - puki co wolny kraj  ;) 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/102/#findComment-593870
Udostępnij na innych stronach

No i zgłupiałem :)

 

Bez przesady :) EAnna podała Ci "ogólne"  zasady  co do polendwicy  potraktuj je jako wyjściowe tak aby zrobić wyrób pod swoje smaki (*metodą prób i błędow i  za 3 lub wcześniej  razem trafisz w swój punkt :thumbsup: ) . Dziadek opisywał proces produkcji gdzie robił jak pamiętam  pod konkretnego zamawiającego .

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/102/#findComment-593871
Udostępnij na innych stronach

chcesz mieć pyszną soczystą - to się posłuchaj naszej Wielkiej Siostry - ale wolno Ci zrobić jak chcesz - puki co wolny kraj  ;)

 

 

Następnym razem posłucham się rad Wielkiej Siostry i zobaczę różnicę w smaku i konsystencji względem poradnika Szanownego Dziadka :)

Chciałbym jednak nadmienić, że polędwica mimo, że odparzałem ją w temp. 80 stopni to i tak jest soczysta i delikatna :)

Edytowane przez pablos83
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/102/#findComment-593872
Udostępnij na innych stronach

 

 

mimo, że odparzałem ją w temp. 80 stopni to i tak jest soczysta i delikatna
To się cieszę - kiedyś też tak robiłem - i wydawało mi się ,że jest miękka - ale po wyczytanych dyskusjach - zjechałem z temperatury - do poziomu zalecanego przez EANNĘ  - jest różnica - na plus 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/102/#findComment-593873
Udostępnij na innych stronach

Polędwicę parze jak inne wędzonki z tym ,że wyciągam z gara jak ma 58-59 C i wrzucam do zimnej ,ale nie lodowatej wody.Nie parze w niższej temperaturze.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/102/#findComment-593874
Udostępnij na innych stronach

 

To się cieszę - kiedyś też tak robiłem - i wydawało mi się ,że jest miękka - ale po wyczytanych dyskusjach - zjechałem z temperatury - do poziomu zalecanego przez EANNĘ  - jest różnica - na plus 

 

 

A możesz napisać w czym ów różnica się objawia?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/102/#findComment-593876
Udostępnij na innych stronach

 

 

Twoja wypowiedź ma się do poradnika Dziadka z którego czerpałem wiedzę na ten temat podczas przygotowywania wędlin ( w tym przypadku polędwicy ) 

Możesz wskazać gdzie Dziadek tak radzi?

 

 

 

Chciałbym jednak nadmienić, że polędwica mimo, że odparzałem ją w temp. 80 stopni to i tak jest soczysta i delikatna

Jeśli parzysz w wodzie o temperaturze 80 C, to jaka temperatura będzie w zewnętrzej części polędiwcy gdy środek osiągnie 60 C?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/102/#findComment-593879
Udostępnij na innych stronach

Korzystałem z tego poradnika https://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1173-czesc-vii-wedzonki-peklowanie-wedzenie-i-gotowaniea o temperaturze parzenia polędwicy w 80 stopniach jest napisane w dziale C. Wędzenie, pkt 3. Gotowanie ( pierwsze zdanie ).

 

Nie mam pojęcia jaka temperatura będzie w zewnętrznej części polędwicy - nie mierzę temp w środku :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/102/#findComment-593880
Udostępnij na innych stronach

 

Ale tam jest    :rolleyes:   napisane :

 

na życzenie gospodarzy, parzę wyjętą wcześniej polędwicę w temperaturze 80 st.C. przez 10 min.

 

 

I to jest kluczowe we własnym wykonywaniu wyrobów. To nie przemysłówka i żaden sierżant nad nami nie stoi ;)

Edytowane przez EAnna
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/102/#findComment-593890
Udostępnij na innych stronach

 

 

To nie przemysłówka i żaden sierżant nad nami nie stoi

 

A co zrobimy jak będziemy mieli dwie polędwice do sparzenia.Jedna ze świniaka 120 kg druga ze świniaka 250kg.Czy obydwie będziemy parzyć 10 min żeby miały tą sama konsystencję.Otóż nie i właśnie do tego służą termometry których używanie na tym forum polecamy zamiast parzenia na czas

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/102/#findComment-593934
Udostępnij na innych stronach

Dziadek zapewne weźmie to pod uwagę

Zapewne tak, ale Dziadek jest jeden a większość tego nie zrobi bo się na tym nie zna i dlatego należało by podawać sprawdzone metody i nie liczyć na to że mało doświadczeni zrozumieją ta różnicę w metodach parzenia.Jeśli mam do wyboru czas czy termometr ja wybieram termometr. Edytowane przez Bee Gees

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/102/#findComment-593937
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.