EAnna Opublikowano 26 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #2526 Opublikowano 26 Marca 2018 myślałem że tyndalizacja wystarcza W puszkach i słoikach panują warunki beztlenowe, sprzyjające rozwojowi botuliny.Azotyny likwidują botulinę szybko. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/102/#findComment-593619 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 26 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #2527 Opublikowano 26 Marca 2018 Dzięki EAnno zapamiętam raz na zawsze Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/102/#findComment-593620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 27 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #2528 Opublikowano 27 Marca 2018 Piszesz że nie peklujesz/solisz, z opisu wynika że jeszcze nie osadzasz. Zaczął bym od tego. Zwróć również uwagę na temperatury mięsa w transporcie, czy schladzasz zanim mielisz, czy od razu mielisz. Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/102/#findComment-593621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szekerwar Opublikowano 27 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #2529 Opublikowano 27 Marca 2018 Witam,grilował(piekł), bez tłuszczu ktoś z Was placki ziemniaczane na grillu elektrycznym? z góry dziękuję za odpowiedź pozdrawiam Szanowną Brać Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/102/#findComment-593647 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 27 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #2530 Opublikowano 27 Marca 2018 (edytowane) grilował(piekł), bez tłuszczu ktoś z Was placki ziemniaczane na grillu elektrycznym?możesz to zrobić alternatywnie na patelni teflonowej - radze tylko mocniej przyprawić bo wyjdą takie sobie - no i muszą być cieńsze Edytowane 27 Marca 2018 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/102/#findComment-593653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablos83 Opublikowano 28 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #2531 Opublikowano 28 Marca 2018 Witam wszystkich Ostatnio wędzę mięso na własny użytek. Podczas wędzenia wzoruję się na tym temacie: https://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1173-czesc-vii-wedzonki-peklowanie-wedzenie-i-gotowanieJest w nim napisane, że osuszanie / wędzenie powinno odbywać się w temperaturze 45 - 55 stopni gdyż wyższa temperatura powoduje wytapianie się białka z polędwicy. I stąd moje pytanie. Skoro wyższa temperatura od 60 stopni powoduje wytrącanie się białka z polędwicy, to dlaczego należy odparzać polędwice w 80 stopniach? Wtedy białko się nie wytrąca? Proszę mnie oświecić w tej kwestii Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/102/#findComment-593854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #2532 Opublikowano 28 Marca 2018 dlaczego należy odparzać polędwice w 80 stopniach? Wręcz przeciwnie.Poledwicy nie wolno (!!!) odparzać w takiej temp.Najlepiej pozostawic ją surową.Jak juz ktos chce odparzoną to parzymy do 55-60 st.C w środku.Temperatura wody najlepiej 65 st.C. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/102/#findComment-593856 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablos83 Opublikowano 29 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #2533 Opublikowano 29 Marca 2018 (edytowane) No i zgłupiałem Zastanawiam się jak Twoja wypowiedź ma się do poradnika Dziadka z którego czerpałem wiedzę na ten temat podczas przygotowywania wędlin ( w tym przypadku polędwicy ) Edytowane 29 Marca 2018 przez pablos83 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/102/#findComment-593869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 29 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #2534 Opublikowano 29 Marca 2018 jak Twoja wypowiedź ma się chcesz mieć pyszną soczystą - to się posłuchaj naszej Wielkiej Siostry - ale wolno Ci zrobić jak chcesz - puki co wolny kraj Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/102/#findComment-593870 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 29 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #2535 Opublikowano 29 Marca 2018 (edytowane) No i zgłupiałem Bez przesady EAnna podała Ci "ogólne" zasady co do polendwicy potraktuj je jako wyjściowe tak aby zrobić wyrób pod swoje smaki (*metodą prób i błędow i za 3 lub wcześniej razem trafisz w swój punkt ) . Dziadek opisywał proces produkcji gdzie robił jak pamiętam pod konkretnego zamawiającego . Edytowane 29 Marca 2018 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/102/#findComment-593871 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablos83 Opublikowano 29 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #2536 Opublikowano 29 Marca 2018 (edytowane) chcesz mieć pyszną soczystą - to się posłuchaj naszej Wielkiej Siostry - ale wolno Ci zrobić jak chcesz - puki co wolny kraj Następnym razem posłucham się rad Wielkiej Siostry i zobaczę różnicę w smaku i konsystencji względem poradnika Szanownego Dziadka Chciałbym jednak nadmienić, że polędwica mimo, że odparzałem ją w temp. 80 stopni to i tak jest soczysta i delikatna Edytowane 29 Marca 2018 przez pablos83 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/102/#findComment-593872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 29 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #2537 Opublikowano 29 Marca 2018 mimo, że odparzałem ją w temp. 80 stopni to i tak jest soczysta i delikatna To się cieszę - kiedyś też tak robiłem - i wydawało mi się ,że jest miękka - ale po wyczytanych dyskusjach - zjechałem z temperatury - do poziomu zalecanego przez EANNĘ - jest różnica - na plus Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/102/#findComment-593873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #2538 Opublikowano 29 Marca 2018 Polędwicę parze jak inne wędzonki z tym ,że wyciągam z gara jak ma 58-59 C i wrzucam do zimnej ,ale nie lodowatej wody.Nie parze w niższej temperaturze. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/102/#findComment-593874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablos83 Opublikowano 29 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #2539 Opublikowano 29 Marca 2018 To się cieszę - kiedyś też tak robiłem - i wydawało mi się ,że jest miękka - ale po wyczytanych dyskusjach - zjechałem z temperatury - do poziomu zalecanego przez EANNĘ - jest różnica - na plus A możesz napisać w czym ów różnica się objawia? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/102/#findComment-593876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 29 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #2540 Opublikowano 29 Marca 2018 w czym ów różnica się objawia? no właśnie w jeszcze lepszej soczystości Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/102/#findComment-593877 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablos83 Opublikowano 29 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #2541 Opublikowano 29 Marca 2018 Dziękuję zatem wszystkim za bardzo pomocne wskazówki Następnym razem parzenie odbędzie się w temperaturze jaką zaleciła EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/102/#findComment-593878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #2542 Opublikowano 29 Marca 2018 Twoja wypowiedź ma się do poradnika Dziadka z którego czerpałem wiedzę na ten temat podczas przygotowywania wędlin ( w tym przypadku polędwicy ) Możesz wskazać gdzie Dziadek tak radzi? Chciałbym jednak nadmienić, że polędwica mimo, że odparzałem ją w temp. 80 stopni to i tak jest soczysta i delikatna Jeśli parzysz w wodzie o temperaturze 80 C, to jaka temperatura będzie w zewnętrzej części polędiwcy gdy środek osiągnie 60 C? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/102/#findComment-593879 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablos83 Opublikowano 29 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #2543 Opublikowano 29 Marca 2018 Korzystałem z tego poradnika https://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1173-czesc-vii-wedzonki-peklowanie-wedzenie-i-gotowaniea o temperaturze parzenia polędwicy w 80 stopniach jest napisane w dziale C. Wędzenie, pkt 3. Gotowanie ( pierwsze zdanie ). Nie mam pojęcia jaka temperatura będzie w zewnętrznej części polędwicy - nie mierzę temp w środku Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/102/#findComment-593880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 29 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #2544 Opublikowano 29 Marca 2018 Ale tam jest napisane : na życzenie gospodarzy, parzę wyjętą wcześniej polędwicę w temperaturze 80 st.C. przez 10 min. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/102/#findComment-593883 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 29 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #2545 Opublikowano 29 Marca 2018 No i zgłupiałemhttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14160-moje-pierwsze-szynkowarzenia/?p=593635 Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/102/#findComment-593887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 29 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #2546 Opublikowano 29 Marca 2018 (edytowane) Ale tam jest napisane : na życzenie gospodarzy, parzę wyjętą wcześniej polędwicę w temperaturze 80 st.C. przez 10 min. I to jest kluczowe we własnym wykonywaniu wyrobów. To nie przemysłówka i żaden sierżant nad nami nie stoi Edytowane 29 Marca 2018 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/102/#findComment-593890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablos83 Opublikowano 29 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #2547 Opublikowano 29 Marca 2018 Z polędwicą jeszcze poeksperymentuję, chociaż i tak smak i konsystencja mnie zadowala ( nawet bez odparzania ) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/102/#findComment-593895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #2548 Opublikowano 29 Marca 2018 To nie przemysłówka i żaden sierżant nad nami nie stoi A co zrobimy jak będziemy mieli dwie polędwice do sparzenia.Jedna ze świniaka 120 kg druga ze świniaka 250kg.Czy obydwie będziemy parzyć 10 min żeby miały tą sama konsystencję.Otóż nie i właśnie do tego służą termometry których używanie na tym forum polecamy zamiast parzenia na czas Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/102/#findComment-593934 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 29 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #2549 Opublikowano 29 Marca 2018 Dziadek zapewne weźmie to pod uwagę Mój wpis odnosił się do wytłuszczonego fragmentu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/102/#findComment-593936 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #2550 Opublikowano 29 Marca 2018 (edytowane) Dziadek zapewne weźmie to pod uwagęZapewne tak, ale Dziadek jest jeden a większość tego nie zrobi bo się na tym nie zna i dlatego należało by podawać sprawdzone metody i nie liczyć na to że mało doświadczeni zrozumieją ta różnicę w metodach parzenia.Jeśli mam do wyboru czas czy termometr ja wybieram termometr. Edytowane 29 Marca 2018 przez Bee Gees Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/102/#findComment-593937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.