krzychuzab Opublikowano 4 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #3051 Opublikowano 4 Września 2020 Czy są jakieś przeciwskazania technologiczne aby kupić mięso na kiełbasę, pokroić, zapeklować na sucho a następnie po 24 godzinach peklowania zamrozić? Przeciwwskazań technologicznych nie ma.Należy postawić sobie pytanie. Jak długo trwa odważenie dawki peklosoli, posypanie na mięso i dokładne wymieszanie?Nie robię tego w porcjach większych niż 4-5 kg. Może to trwać do 10 minut. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/123/#findComment-676085 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 5 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #3052 Opublikowano 5 Września 2020 krzychuzab to było pytanie retoryczne. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/123/#findComment-676107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 11 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #3053 Opublikowano 11 Października 2020 Mam pytanie. Czy polędwiczka wieprzowa nadaje się jako surowiec do wyrobu kiełbas grubych (np. krakowska)? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/123/#findComment-680313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #3054 Opublikowano 11 Października 2020 Możesz po obróbce zastosować jako I wp,ale czy nie szkoda tak dobrego i drogiego materiału na kiełbasę. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/123/#findComment-680316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 11 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #3055 Opublikowano 11 Października 2020 polędwiczka wieprzowa nadaje się jako surowiec do wyrobu kiełbas grubych Szkoda polędwiczki Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/123/#findComment-680317 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 11 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #3056 Opublikowano 11 Października 2020 Dzięki za odpowiedzi. Pytam, bo niedaleko mnie otworzyli nowy sklep i żeby przyciągnąć klientów robią świetne promocje (ale często z ograniczeniami w ilości).Kiedyś była tam papryka po 4 zł (taniej niż na rynku). A wczoraj kupiłem tam 3kg polędwiczek (taki był limit) za około połowę normalnej ceny. Liczyłem 1-1.5kg zamrozić na obiady, a resztę dodać właśnie jako wp1 do kiełbasy którą będę robił w piątek. Reszta wp1 będzie z szynki... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/123/#findComment-680323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 11 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #3057 Opublikowano 11 Października 2020 (edytowane) Mam pytanie. Czy polędwiczka wieprzowa nadaje się jako surowiec do wyrobu kiełbas grubych (np. krakowska)? Bez wdawania się w dyskusje o cenie, bo o to nie pytałeś.To tak, do każdej kiełbasy, nie koniecznie Krakowskiej, oprócz oczywiście kiełbasy szynkowej ( w nazwie lub w wymienionym składzie głównym np kiełbasa Lisiecka), bo tam z natury rzeczy musi być szynka jako składnik główny Edytowane 11 Października 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/123/#findComment-680326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 12 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #3058 Opublikowano 12 Października 2020 To jeszcze jedno pytanie. Pierwszy raz chciałbym po wędzenie/podpiekaniu spróbować podsuszyć kiełbasę grubą. Przed chwilą sprawdzałem i w piwnicy mam 16-17 stopni. Czy to nie jest za wysoka temperatura do podsuszania?Jeśli nie to jak długo kiełbasa może wisieć w takiej temperaturze? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/123/#findComment-680465 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #3059 Opublikowano 12 Października 2020 (edytowane) Możesz suszyć. Powinno być 12 , ale jak się nie ma co się lubi ...................A jak długo?. Jak uznasz że jest już dla Ciebie dobra. Powinna stracić ok.30%,ale musisz wziąć jeszcze pod uwagę wilgotność, która powinna być ok.75-80 %.Jak masz mniejszą wilgotność i wyższą temperaturę to musisz tego procesu pilnować. Edytowane 12 Października 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/123/#findComment-680476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 12 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #3060 Opublikowano 12 Października 2020 Jak masz mniejszą wilgotność i wyższą temperaturę to musisz tego procesu pilnować.Dzięki za odpowiedź. Wilgotność niestety też nie jest optymalna - przed chwilą było 65%...Spróbuję suszyć i dość często będę sprawdzał jak się zachowuje. Najwyzej szybko wróci do lodówki.Ciekawe czy sąsiedzi będą mieli coś przeciwko zapachom - piwnica w bloku ???? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/123/#findComment-680492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4ayhem Opublikowano 3 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #3061 Opublikowano 3 Listopada 2020 (edytowane) Surowce peklowane 18 gr peklosoli na 1 kg. Skład na 10 kg.Pytanie od samouka i laika, wybacz. W jaki sposób peklować surowiec ? Jak długo ?Ile wody do peklowania? Czy peklowanie na sucho Oraz czy zwrócić na coś uwagę przy nadziewaniu w osłonke fi 65mm zamiast 75mm.. Edytowane 3 Listopada 2020 przez m4ayhem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/123/#findComment-682788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 3 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #3062 Opublikowano 3 Listopada 2020 W jaki sposób peklować surowiec ? Jak długo ? Na sucho, kostka 4x4 cm ,48 godzin. Oraz czy zwrócić na coś uwagę przy nadziewaniu w osłonke fi 65mm zamiast 75mm.. Dobrze nabić Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/123/#findComment-682795 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 4 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #3063 Opublikowano 4 Listopada 2020 (edytowane) W jaki sposób peklować surowiec ? Jak długo ? https://wedlinydomowe.pl/peklowanie/azotany-i-azotyny Edytowane 4 Listopada 2020 przez EAnna Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/123/#findComment-682909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4ayhem Opublikowano 4 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #3064 Opublikowano 4 Listopada 2020 W jaki sposób peklować surowiec ? Jak długo ? https://wedlinydomowe.pl/peklowanie/azotany-i-azotyny Ok, ale co mają azotany i azotyny do mojego pytania (prócz kwestii że w peklosoli jest azotyn sodu) ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/123/#findComment-682920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 4 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #3065 Opublikowano 4 Listopada 2020 Przecież pisałem. Peklujesz na sucho kawałki mięsa podzielone na klasy. Kawałki o wymiarach 4x4cm lub podobne. Czas peklowania 48 godzin w warunkach chłodniczych. Ilość peklosoli masz w przepisie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/123/#findComment-682922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 4 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #3066 Opublikowano 4 Listopada 2020 W jaki sposób peklować surowiec ? Jak długo ? https://wedlinydomowe.pl/peklowanie/azotany-i-azotyny Ok, ale co mają azotany i azotyny do mojego pytania (prócz kwestii że w peklosoli jest azotyn sodu) ? [Dodano: 04 lis 2020 - 20:55]Celowo nie podałem Ci linku do jednego rodzaju. Może poczytasz przy okazji o wszystkich rodzajach (i czasach) peklowania. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/123/#findComment-682923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4ayhem Opublikowano 5 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #3067 Opublikowano 5 Listopada 2020 (edytowane) Celowo nie podałem Ci linku do jednego rodzaju. Może poczytasz przy okazji o wszystkich rodzajach (i czasach) peklowania. Więc następnym razem napisz proszę, na co zwrócić uwagę, zamiast wkleić linka i tyle Tak serio to piszę, bez chamstwa. Mimo wszystko, dzięki za podpowiedź, przestudiuję. Edytowane 5 Listopada 2020 przez m4ayhem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/123/#findComment-682952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 5 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #3068 Opublikowano 5 Listopada 2020 Mimo wszystko, dzięki za podpowiedź, przestudiuję. Kolego zacznij od tego co podesłał Paweł (ewentualnie jeszcze filmiki)Jedną - dwie wędliny możesz odtworzyć z przepisu, ale żeby wiedzieć co się robi i dlaczego, to min. podstaw są potrzebne/niezbędne.Pamiętaj że pracujesz na żywej materii (bakterie) i niewidocznym zabójcy (botulina). A wszystko "testujesz" na najdroższych Ci ludziach. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/123/#findComment-682971 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4ayhem Opublikowano 5 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #3069 Opublikowano 5 Listopada 2020 Kolego zacznij od tego co podesłał Paweł (ewentualnie jeszcze filmiki) Jedną - dwie wędliny możesz odtworzyć z przepisu, ale żeby wiedzieć co się robi i dlaczego, to min. podstaw są potrzebne/niezbędne. Pamiętaj że pracujesz na żywej materii (bakterie) i niewidocznym zabójcy (botulina). A wszystko "testujesz" na najdroższych Ci ludziach. Oczywiście, nie neguję wiedzy, stąd moje pytanie. Zabieram się do czytania, w międzyczasie lecę dokładnie według przepisów bez własnej inwencji twórczej Dzięki Panowie! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/123/#findComment-683003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam8008 Opublikowano 13 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #3070 Opublikowano 13 Listopada 2020 Witam jestem tu nowy i jeszcze ogarniam forum a tym bardziej wędzenie i pytanie mam takie.Jeżeli jest niska temperatura w miejscu ociekania wyrobów oraz niska temperatura na zewnątrz można wedzarnie rozgrzewać razem z wędzonkami w środku żeby nie wkładać zimnych wędzonek do rozgrzanej wędzarni Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/123/#findComment-683912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #3071 Opublikowano 13 Listopada 2020 Rozgrzej wędzarnię do ok.20 C i włóż zimne wędzonki.Ogrzewajje w tej temperaturze ok.2 h i póżniej podnieś temperaturę do temperatury wędzenia (45-55C) i osuszaj a następnie po osuszeniu zacznij wędzić w tej samej temperaturze co osuszałeś. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/123/#findComment-683917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam8008 Opublikowano 13 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #3072 Opublikowano 13 Listopada 2020 Dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/123/#findComment-683925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #3073 Opublikowano 13 Listopada 2020 Nie na za co. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/123/#findComment-683926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 14 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #3074 Opublikowano 14 Listopada 2020 Rozgrzej wędzarnię do ok.20 C i włóż zimne wędzonki.Ogrzewajje w tej temperaturze ok.2 h i póżniej podnieś temperaturę do temperatury wędzenia (45-55C) i osuszaj a następnie po osuszeniu zacznij wędzić w tej samej temperaturze co osuszałeś. Arkadiuszu - skąd wiesz jaką wędzarnią dysponuje pytający?Zresztą ta porada jest na Twoim poziomie, bardzo inspirująca i ciekawa, nawet długo można by dyskutować o podanej metodzie, a w szczególności o sposobie podnoszenia temperatury, no chyba, że delikwent posiada grzałki elektryczne, inaczej to..... cała porada do du..y Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/123/#findComment-683958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #3075 Opublikowano 14 Listopada 2020 (edytowane) A Ty po co się w ogóle odzywasz w tej sprawie.Jak zwykle w swoim stylu.Kogoś skrytykować,ale samemu żadnej porady nie udzielić.Jeśli kolega podziękował to widać da radę.Daj lepszą o ile w ogóle potrafisz...Będzie mial wybór. Edytowane 14 Listopada 2020 przez EAnna Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/123/#findComment-683961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.