Alinka Opublikowano 1 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Marca 2019 Jak w temacie, banalnie prosta kiełbasa.Najwięcej czasu zajęła mi klasyfikacja mięsa. Mięso mieliłam maszynką 8,chude na sitku 13, tłuste na 8 Przepis jest tutaj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12363-banalnie-prosta-kie%C5%82basaw%C4%99dzonasurowa-do-podsuszania-wg-kostka/ Przekrój 24 godz po wędzeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 2 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Marca 2019 Bardzo piękna kiełbaska . Tak mnie zainspirowałaś Alinko, że zaraz pędzę do CITYGROSSu po mięsiwko, bo język już ucieka..... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 2 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Marca 2019 Apetyczna :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 2 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Marca 2019 Piękna, też robiłem z tego przepisu i jest naprawdę smaczna. Polecam każdemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 13 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 13 Marca 2019 Piękna kiełbaska a gdzie ona była na zlocie ???????????? Cytuj „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 13 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 13 Marca 2019 Piękna kiełbaska a gdzie ona była na zlocie Przecież jadłeś ją w czwartek Oj Krystek, za mocna ta herbatka z prądem była Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 13 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 13 Marca 2019 @Alinka, jaka czesc swinki uzylas?[Dodano: 13 mar 2019 - 10:24]@sverige2, co kupiles do tej kielby ? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 13 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 13 Marca 2019 Przepis jest tutaj https://wedlinydomow...ania-wg-kostka/ Również w dyskusji rodzaj użytego mięsa. Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 13 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 13 Marca 2019 @Alinka, jaka czesc swinki uzylas? Electro...ja kupiłam tłustą II i ją klasyfikowałam.Chudego miałam 3kg, tłustego 0,75 kgDokładnie wg przepisu kostka.Polecam bo to jest fantastyczna kiełbaska, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 13 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 13 Marca 2019 (edytowane) Dziękuję EAnnie za opinię.Będę powtarzać, na stałe wchodzi do mojego "repertuaru" Po 14 dniach od wędzenia. Wisi w 16 st CDzisiaj idzie do próżni, może doczeka do Chłapowa Po 11 dniach dojrzewania Edytowane 13 Marca 2019 przez Alinka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 13 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 13 Marca 2019 !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 13 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 13 Marca 2019 Piękna kiełbaska a gdzie ona była na zlocie Krystian, ostatnie zdjęcie dedykuję Tobie.Tak wg mnie powinna schodzić skórka z kiełbasy podsuszanej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 13 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 13 Marca 2019 (edytowane) Ja rozumiem ze to byla kl,II chodzi mi czy np byla to karkowka , czy z szynki czy z lopatki ..smak kielbasy rozni sie wedlog mnie jesli jest z karkowki II a z szynki II Juz poczytalam caly temat Kostka i wiem z czego zrobic Edytowane 13 Marca 2019 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz7 Opublikowano 13 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 13 Marca 2019 Ale przecież w przepisie nie ma nic o klasyfikacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 13 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 13 Marca 2019 Ale przecież w przepisie nie ma nic o klasyfikacji Jest uzyta wieprzowina KL II wiec musi byc klasyfikowana Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 13 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 13 Marca 2019 Ja rozumiem ze to byla kl,II chodzi mi czy np byla to karkowka , czy z szynki czy z lopatki ..smak kielbasy rozni sie wedlog mnie jesli jest z karkowki II a z szynki II Juz poczytalam caly temat Kostka i wiem z czego zrobic Elektro...ja nie wiem co tam było.Kupiłam w sklepie jako '' tłustą II''Na pewno były tam różne elementy,i z karkówki, i z szynki, i z łopatki.Trafiły się także chude elementy podgardla.W sklepach 'Rzeżnika'' sprzedają takie mięso po 5 zł.Świeżutkie, dobre i śmiesznie tanie.Trzeba się tylko pobawić z klasyfikacją[Dodano: 13 mar 2019 - 17:03]Ale przecież w przepisie nie ma nic o klasyfikacji Wieprzowa II z zawartością tłustego nie większą niż 25%To jest klasyfikowane mięsko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 13 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 13 Marca 2019 @Alinka, Ja pytam bo u mnie takiego czegos nie ma i jak robiona z szynki to wole kupic szynke niz karkowke , Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 13 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 13 Marca 2019 @Alinka, Ja pytam bo u mnie takiego czegos nie ma i jak robiona z szynki to wole kupic szynke niz karkowke , Rozumiem elektro U mnie był mix, dlatego pewnie wyszła taka dobra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 13 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 13 Marca 2019 (edytowane) Najlepsza wychodzi jak będzie KL II ,ale mix z różnych części świnki ,jedna zasada jak najmniej żył Alinko kiełba Edytowane 13 Marca 2019 przez kostek61 Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 13 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 13 Marca 2019 Najlepsza wychodzi jak będzie KL II ,ale mix z różnych części świnki ,jedna zasada jak najmniej żył Alinko kiełba Kostek, choć byś ze świecą szukałto żyłki byś nie znalazł ani jednejPodeszłam to tematu profesjonalnie, a co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 13 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 13 Marca 2019 JA sie glodna zrobilam, na widok tej kilebasy Alinko Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 13 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 13 Marca 2019 Po 14 dniach od wędzenia. Wisi w 16 st CDzisiaj idzie do próżniJaka jest trwałość i bezpieczeństwo spożycia takiego wyrobu pomimo braku obróbki termicznej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 13 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 13 Marca 2019 Po 14 dniach od wędzenia. Wisi w 16 st CDzisiaj idzie do próżniJaka jest trwałość i bezpieczeństwo spożycia takiego wyrobu pomimo braku obróbki termicznej? Krzychu ja nie wiem mam nadzieję ją długo przechować.Wcale nie smakuje jak surowa, fajnie już dojrzała.Bakterie kwasu mlekowego zrobiły robotę, fajnie obniżyły ph. Nie myśl sobie, ja ja taka mądra jestem To dzięki EAnnie poszerzyłam swoją wiedzę w tym zakresie.Tzn że już jestem taka mądra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 13 Marca 2019 Kostek, choć byś ze świecą szukał to żyłki byś nie znalazł ani jednej Potwierdzam, bo jadłam Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 13 Marca 2019 (edytowane) Po 14 dniach od wędzenia. Wisi w 16 st CDzisiaj idzie do próżni Jaka jest trwałość i bezpieczeństwo spożycia takiego wyrobu pomimo braku obróbki termicznej? Krzychu ja nie wiem mam nadzieję ją długo przechować.Wcale nie smakuje jak surowa, fajnie już dojrzała.Bakterie kwasu mlekowego zrobiły robotę, fajnie obniżyły ph. Nie myśl sobie, ja ja taka mądra jestem To dzięki EAnnie poszerzyłam swoją wiedzę w tym zakresie.Tzn że już jestem taka mądra A skąd wzięłaś bakterie kwasu mlekowego i dlaczego piszesz o dojrzewaniu jak kiełbasa wg Kostka i moim zdaniem też jest podsuszana a nie dojrzewająca. Edytowane 13 Marca 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.