Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kielbasa a'la lisiecka


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
23 odpowiedzi w tym temacie

#1 quadro555

quadro555

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 203 postów
  • MiejscowośćGoleniów

Napisano 08 cze 2019 - 19:20

Do jakiej temperatury mam piec kiełbasę ? 68 stopni czy 60 ? Całość wykonana jest ze schabu i trochę podgardla?

#2 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7650 postów

Napisano 08 cze 2019 - 20:10

https://wedlinydomow...lbasa-lisiecka 



#3 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10116 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 08 cze 2019 - 21:15

W tym przepisie nie jest podana temperatura końcowa kiełbasy po upieczeniu.


[Dodano: 08 cze 2019 - 22:15]

Całość wykonana jest ze schabu i trochę podgardla?

A co z klejem?

Raczej z polędwicy  (schab bez kości) ...



#4 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Zbanowani
  • 11822 postów

Napisano 09 cze 2019 - 07:25

A co z klejem?

Co się czepiasz :D .Niektórzy lubią kruchą lisiecką a po drugie to jest a'la lisiecka :D


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 09 cze 2019 - 07:26


#5 frapio

frapio

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 818 postów
  • MiejscowośćTarnobrzeg

Napisano 09 cze 2019 - 08:30

68 stopni czy 60

Często robię z w/w przepisu Borowczaka na bazie polędwicy i podpiekam do 61-max.62 *C. Proporcje składników jak w przepisie. Jest pyszna, nie sucha i nie rozpadająca się. Czasem tylko zamiast golonki wykorzystuję warkocz. 



#6 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6167 postów

Napisano 09 cze 2019 - 10:10

podpiekam do 61-max.62 *C

Nowa technologia? 



#7 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10116 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 09 cze 2019 - 10:32

Nowa technologia?

A co byś Ty proponował dla tej kiełbasy?



#8 quadro555

quadro555

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 203 postów
  • MiejscowośćGoleniów

Napisano 09 cze 2019 - 11:48

61 stopni i warkocz z mizdrą zamiast golonki. Chcę dodać trochę podgardla aby nie było za chude. Dziękuję za podpowiedzi.

#9 quadro555

quadro555

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 203 postów
  • MiejscowośćGoleniów

Napisano 25 cze 2019 - 17:14

Zapomniałem dodać zdjęcie .

 

Załączone pliki


Użytkownik quadro555 edytował ten post 25 cze 2019 - 17:15


#10 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6167 postów

Napisano 25 cze 2019 - 17:17

Zapomniałem dodać zdjęcie .


Jakaś taka sina.

#11 quadro555

quadro555

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 203 postów
  • MiejscowośćGoleniów

Napisano 26 cze 2019 - 20:57

Jakaś taka sina.

Raczej wina aparatu (lub fotografa) i zielonego tła.  :)



#12 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5693 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 12 mar 2020 - 16:22

Znalazłem internecie taką fajną "Lisiecką" z certyfikatem EU, robioną przez mistrza masarskiego pana Stanisława Mądrego z pod Krakowa :thumbsup:.

 

 


Użytkownik sverige2 edytował ten post 12 mar 2020 - 16:23


#13 krzysio59

krzysio59

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 245 postów
  • MiejscowośćSkalbmierz

Napisano 12 mar 2020 - 17:32

Niestety od dwóch lat nie żyje.



#14 MariuszB

MariuszB

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2507 postów
  • MiejscowośćZachodniopomorskie Zdroje

Napisano 12 mar 2020 - 17:40

Film fajny, chciałbym kiedyś spróbować jego wyrobów aby mieć swoje zdanie, film to film, każdy jest reklamą.


[Dodano: 12 mar 2020 - 17:40]

Niestety od dwóch lat nie żyje.

No to już nie spróbuję :(
 



#15 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5693 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 12 mar 2020 - 17:49

 Świeć Panie nad jego duszą  (*). Jednak jego kiełbasa "Lisiecka" z certyfikatem EU "wiecznie żywa", i pięknie się prezentuje. Przez moment widać też jak się wędzi te wspaniałe wędliny w autentycznej rzemieślniczej masarni, i wędzarni  bezpośredniej. Żar paleniska znajduje się bezpośrednio pod wędzoną wędliną, bez jakichkolwiek kanałów, jakie  stosuje się np. przy wędzeniu łososia czy wędliny długo dojrzewające, zimnym dymem :D .                  



#16 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29503 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 12 mar 2020 - 18:37

Oryginalna kiełbasa lisiecka wykonywana była na bazie polędwicy i dlatego robiono jej jedynie 4-5 kg z jednego świniobicia. Nazwa pochodzi od miejscowości jej powstania, a więcej wiadomości może podać Kolega Ligawa, który urodził się w tamtych stronach i zna dokładnie historię tego specjału.



#17 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10116 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 12 mar 2020 - 18:45

A ja znalazłam na forum anglojęzycznym taką "lisiecką":

 

Załączony plik  lisiecka1.JPG   31,54 KB   5 Ilość pobrań  Załączony plik  lisiecka2.JPG   32,27 KB   5 Ilość pobrań

 

Jak się zorientowałam z opisu, przyprawiona była zgodnie z zaleceniami "Krakowskich wyrobów wędliniarskich" z 1926r, Andrzeja Różyckiego.

Tradycja więc żyje nadal, nawet za oceanem :clap: .

Ciekawa jestem, jak ta konkretna kiełbasa została przyjęta i oceniona przez konsumentów.

Zachęcam Autora do wypowiedzi please  :)



#18 frapio

frapio

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 818 postów
  • MiejscowośćTarnobrzeg

Napisano 12 mar 2020 - 19:24

lisiecka wykonywana była na bazie polędwicy

Nie żebym się chwalił, ale taką na bazie polędwicy, pod rygorem wyprowiantowania  od świątecznego stołu jeśli nie zrobię, robię na każde święta wg opisu Borowczaka ze str. głównej.  Z ciekawości kupiłem też w celach porównawczych Lisiecką (z metką) ze sklepu. Werdykt zjadaczy był jednomyślny - moja lepsza.



#19 bilu72

bilu72

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 832 postów
  • MiejscowośćMałopolska

Napisano 14 mar 2020 - 21:03

Znalazłem internecie taką fajną "Lisiecką" z certyfikatem EU, robioną przez mistrza masarskiego pana Stanisława Mądrego z pod Krakowa :thumbsup:.

Było w poście #9 tematu
https://wedlinydomow...ecka-wg-kostka/
[Dodano: 14 mar 2020 - 21:03]

Film fajny, chciałbym kiedyś spróbować jego wyrobów aby mieć swoje zdanie, film to film, każdy jest reklamą.
[Dodano: 12 mar 2020 - 17:40]

Niestety od dwóch lat nie żyje.

No to już nie spróbuję :(
Masarnie w okolicach Liszek nadal działają jak będę w tamtej okolicy to Ci sprezentuję na próbę orginalną Lisiecką

Użytkownik bilu72 edytował ten post 14 mar 2020 - 21:04


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 MariuszB

MariuszB

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2507 postów
  • MiejscowośćZachodniopomorskie Zdroje

Napisano 14 mar 2020 - 21:58

 

Masarnie w okolicach Liszek nadal działają jak będę w tamtej okolicy to Ci sprezentuję na próbę orginalną Lisiecką

 

Pięknie już w tej chwili dziękuję i będę mocno wdzięczny jeżeli nie zapomnisz, bardzo jestem ciekaw smaku oryginalnej Lisieckiej.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych