Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

resztę zostawiłem jeszcze na godzinę i te nabrały lekko lepszego koloru choć też, chyba, nierewelacyjnego ale zrobiły się gorzkie..

Moim zdaniem dym nie miał tu wpływu na gorzki smak( prędzej kwaśny), podejrzewam przyprawy.

Opisz jak zrobiłeś kiełbasę.

 

Przyprawy to: peklosól 17gr/kg, pieprz 2gr/kg, gorczyca 2gr/kg, czosnek wyciskany 2gr/kg, majeranek 2 gr/kg. I to wszystko. 

Tak sobie myślę czy może ten gorzki smak nie pochodzi od tych moich kijów wędzarniczych.. wyciąłem kilka kijów akacjowych i okorowałem i nic więcej... Bo ten gorzki posmak jakoś tak dziwnie nie na wszystkich pętkach... może te moje kije jeszcze jakieś soki puszczają...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/7/#findComment-708580
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 300
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Błąd porównania. Pierwsze kiełbasy przyprawiales tak samo jak dzisiejsze? Zacznij się chłopie słuchać tego co do ciebie piszą ludzie z forum. Jeżeli robisz wg przepisu jakiegoś youtubera to gorzkie żale w komentarzach pod filmem zamieścić trzeba. Pisałem Ci na priv. Pomogę jak tylko umiem.

Przepis Adama z fimple.tv jest poprawny i nie ma się czego czepiać.

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/7/#findComment-708581
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasę swojską czy wiejską - nazwa umowna - robią na wsi z tego co pod ręką, wędzą w beczce czy podobnej samoróbkę w wysokich temperaturach i wychodzi smaczna. Sam taką robiłem nie raz.

 

Nie napisałem, że ten przepis jest idealny, sam Adam od wyjaśnienia tego odcinek zaczyna. Tu nie jest kwestia przepisu, Mateusz jeszcze nie do końca opanował swoją wędzarnię.

 

O to, że prawidłowo należy zacząć wędzenie od ok 50-55 stopni i dopiekać po jakichś dwóch godzinach spierać się nie będę, bo tak należy robić. Ale nawet zaczynając od 90 stopni kiełbasa nie ma prawa zrobić się gorzka czy kwaśna.

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/7/#findComment-708584
Udostępnij na innych stronach

Skład przypraw nie da goryczy. Za długie wędzenie w wysokiej temperaturze i owszem

Lecz to z czasem zniknie. Im chudszy skład kiełbasy tym trudniej o ciemniejszy kolor wyrobu. Oczywiście jeżeli chodzi o wędzarnie elektryczne. Jutro Autor wątku nie odczuje goryczki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/7/#findComment-708586
Udostępnij na innych stronach

Skład przypraw nie da goryczy. Za długie wędzenie w wysokiej temperaturze i owszem

Lecz to z czasem zniknie. Im chudszy skład kiełbasy tym trudniej o ciemniejszy kolor wyrobu. Oczywiście jeżeli chodzi o wędzarnie elektryczne. Jutro Autor wątku nie odczuje goryczki.

Twoja odpowiedź może być trafiona, bo już po kilku godzinach nie było czuć goryczy.. jutro sprawdzę dokładniej :D  

Czyli wędzarnia może działać.. jako tako...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/7/#findComment-708588
Udostępnij na innych stronach

nie zawsze

 

Tak nie zawsze, tylko wtedy kiedy lubisz żeby jelito było twarde na kiełbasie. Jak prowadzę proces wędzenia z podpiekaniem to wędzę w temp. 50C, do uzyskania pożądanego koloru wtedy zaczynam podpiekanie efektem takiego procesu jest w miarę miękkie jelito na kiełbasie.

 

 

wędzilem w 90st do uzyskania w środku 68.

 

Tu może być pies pogrzebany, ponadto pisząc o przyprawach miałem na myśli czosnek, który poddany za długo wys. temp. daje gorzki posmak.

Przepis Adama z fimple.tv jest poprawny i nie ma się czego czepiać.

 

:facepalm: :facepalm: :facepalm:Miki zlituj się , obejrzałem film do momentu kiedy facet podzielił mięso na klasy następnie zmielił mięso a dopiero zapeklował, w tym momencie wyłączyłem bo szkoda mojego czasu na dalsze oglądanie. :facepalm:  :facepalm:  :facepalm: Miki czy ty wiesz ile czasu przechowuje się mięso mielone?      

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/7/#findComment-708611
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj kiełbasa nie jest gorzka, kolor jak na zdjęciach.

Cały czas mi się wydaje, że za jasne ale może jestem za bardzo do tych sklepowych przyzwyczajony. 

Jelito faktycznie twardawe ale tragedii nie ma. Jak na 1szy raz faktycznie przekombinowałem. Będę musiał zrobić coś "normalnie" bez "wyjątków od reguły".

post-98110-0-91266500-1621757247_thumb.jpg

post-98110-0-08788000-1621757267_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/7/#findComment-708622
Udostępnij na innych stronach

No to teraz mam mętlik w głowie :hmm:

Przymierzam się do zrobienia pierwszej kiełbasy (pewnie będę robił w Boże Ciało) i chciałem zrobić właśnie na podstawie filmiku Adama, bo leniwy jestem, a przepis wydał mi się ciekawy i mało pracochłonny. A tu widzę że koledzy mocno sceptycznie (delikatnie pisząc) wypowiadają się o tym przepisie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/7/#findComment-708623
Udostępnij na innych stronach

Popularny tutaj przepis na chłopską Szczepana też zaleca mięso przed peklowaniem zmielić. Szczepan odstawia na 12 godzin, Adam z fimple.tv na godzinę, półtorej. Czyli od zmielenia do wędzenia mija do trzech - czterech godzin, można obawiać się prędzej niedopeklowania, niż zepsucia mięsa.

 

Na pewno nie jest to przepis od którego powinien zaczynać nowicjusz, i Adam w trakcie wielokrotnie podkreśla, że łamie wszelkie reguły. Niemniej zrobiona według tego przepisu kiełbasa wychodzi smaczna.

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/7/#findComment-708624
Udostępnij na innych stronach

Szczepan odstawia na 12 godzin, Adam z fimple.tv na godzinę, półtorej.

 

Nie widzisz różnicy ?

 

Adam w trakcie wielokrotnie podkreśla, że łamie wszelkie reguły.

 

Dlatego nie należy tego przepisu powielać a przynajmniej u nas rozpowszechniać na forum gdzie obowiązują zasady technologii. Peklujemy kawałki mięsa ok 48h a dopiero rozdrabniamy.

 

 

Przymierzam się do zrobienia pierwszej kiełbasy

 

Podziel mięso na klasy i zapekluj dwa dni przed rozdrobnieniem to chyba nie problem, miejsce w lodówce jakoś wygospodarujesz :)

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/7/#findComment-708635
Udostępnij na innych stronach

 

 

 

 

Podziel mięso na klasy i zapekluj dwa dni przed rozdrobnieniem to chyba nie problem, miejsce w lodówce jakoś wygospodarujesz :)

 

Może i tak będzie bezpieczniej, dzięki.

A jak mogę prosić o wskazanie linku na jakąś łatwą do zrobienia (bez nastu rodzajów mięsa i jakiś akcji ekfilibrystycznych) kiełbaskę dla początkującego?

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/7/#findComment-708640
Udostępnij na innych stronach

 

 

A jak mogę prosić o wskazanie linku na jakąś łatwą do zrobienia (bez nastu rodzajów mięsa i jakiś akcji ekfilibrystycznych) kiełbaskę dla początkującego?

 

https://r.tapatalk.com/shareLink/topic?url=https%3A%2F%2Fwedlinydomowe%2Epl%2Fforum%2Findex%2Ephp%3F%2Ftopic%2F343-KIE%C5%81BASA-CH%C5%81OPSKA&share_tid=343&share_fid=74295&share_type=t&link_source=app

 

KIEŁBASA CHŁOPSKA

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/7/#findComment-708643
Udostępnij na innych stronach

"Chłopska Szczepana", to super extra wyrób kiełbasy w polskim stylu. Można by rzec, to kwintesencja kiełbasy wiejskiej, czy chłopskiej jaką zwykliśmy nazywać "kiełbasą" , smakowitości i bukiet doznań smaków (kiełbasianych) najwyższych lotów  :D  :thumbsup:  :clap:  !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/7/#findComment-708648
Udostępnij na innych stronach

"Chłopska Szczepana", to super extra wyrób kiełbasy w polskim stylu. Można by rzec, to kwintesencja kiełbasy wiejskiej, czy chłopskiej jaką zwykliśmy nazywać "kiełbasą" , smakowitości i bukiet doznań smaków (kiełbasianych) najwyższych lotów  :D  :thumbsup:  :clap:  !!!

Ortodoksi nie są w stanie zaakceptować, że świat nie jest czarno biały, a poza ich wyznaniem funkcjonuje na nim jeszcze wiele innych, równie przekonanych o swej racji i wyższości :)

 

Kiełbasy "chłopskie", "biesiadne", "wiejskie", łotewer od wieków wykonywane są niezgodnie ze sztuką, a mimo to są smaczne. Co jest najśmieszniejsze - forum pełne jest przepisów zawierających odstępstwa od tejże sztuki, co nie przeszkadza kilku zawziętym tropicielom odstępstw w rozjeżdżaniu nowicjuszy, którzy ośmielą się któreś zastosować. Nie przeszkadza im także chwalić odstępstw w wykonaniu zaprzyjaźnionych z nimi zadymiaczy :)

 

Co ciekawe - taka postawa ochotniczo tutaj pilnujących powoduje mnożenie się bytów typu nomart.pl, fimple.tv czy ogrodnik, żeby wymienić wszystkie dzień by zleciał. I to ich produkcje medialne królują na YouTube, i od ich przepisów ludzie najczęściej zaczynają. Fora internetowe powoli odchodzą do lamusa, króluje Facebook, Twitter i Tik-Tok. 

 

Pytanie - dlaczego brak na YouTube filmów nagrywanych przez tych strażników sztuki, na których pokazywaliby prawidłowo wykonywaną produkcję tak, by zachęcić do naśladownictwa nowicjuszy? Niby jest kanał Wędzarniczej Braci, ale jakoś nowicjusze się do niego nie garną... Albo nie trafiają na niego, tak, jak ja długo nie trafiłem, mimo dość intensywnego przeglądania sieci pod kątem wędzarni i wędzenia. 

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/7/#findComment-708712
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ortodoksi nie są w stanie zaakceptować, że świat nie jest czarno biały, a poza ich wyznaniem funkcjonuje na nim jeszcze wiele innych, równie przekonanych o swej racji i wyższości   Kiełbasy "chłopskie", "biesiadne", "wiejskie", łotewer od wieków wykonywane są niezgodnie ze sztuką, a mimo to są smaczne. Co jest najśmieszniejsze - forum pełne jest przepisów zawierających odstępstwa od tejże sztuki, co nie przeszkadza kilku zawziętym tropicielom odstępstw w rozjeżdżaniu nowicjuszy, którzy ośmielą się któreś zastosować. Nie przeszkadza im także chwalić odstępstw w wykonaniu zaprzyjaźnionych z nimi zadymiaczy   Co ciekawe - taka postawa ochotniczo tutaj pilnujących powoduje mnożenie się bytów typu nomart.pl, fimple.tv czy ogrodnik, żeby wymienić wszystkie dzień by zleciał. I to ich produkcje medialne królują na YouTube, i od ich przepisów ludzie najczęściej zaczynają. Fora internetowe powoli odchodzą do lamusa, króluje Facebook, Twitter i Tik-Tok.    Pytanie - dlaczego brak na YouTube filmów nagrywanych przez tych strażników sztuki, na których pokazywaliby prawidłowo wykonywaną produkcję tak, by zachęcić do naśladownictwa nowicjuszy? Niby jest kanał Wędzarniczej Braci, ale jakoś nowicjusze się do niego nie garną... Albo nie trafiają na niego, tak, jak ja długo nie trafiłem, mimo dość intensywnego przeglądania sieci pod kątem wędzarni i wędzenia. 

 

To co co Ty tu jeszcze robisz.? Przenieś się na You Tobe, tik toka czy coś tam jeszcze i nie będziesz miał tych rozterek. Nie mogłeś tu  trafić bo trzeba jeszcze wiedzieć jak oddzielić plewy od ziarna ,ale jak się nie grzeszy wiedzą to jest to bardzo trudne. Nie ma nagrań tych strażników bo nie każdy ma parcie na szkło mimo swojej wiedzy. Na ogół jest tak ,że to Ci co to wiedzą nie grzeszą lubią  pochwalić się swoim ignoranctwem.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/7/#findComment-708719
Udostępnij na innych stronach

 

 

Co ciekawe - taka postawa ochotniczo tutaj pilnujących powoduje mnożenie się bytów typu nomart.pl, fimple.tv czy ogrodnik, żeby wymienić wszystkie dzień by zleciał. I to ich produkcje medialne królują na YouTube, i od ich przepisów ludzie najczęściej zaczynają. Fora internetowe powoli odchodzą do lamusa, króluje Facebook, Twitter i Tik-Tok.

Co Ty piszesz Kolego? Po pierwsze, ci wszyscy yutubowi technolodzy kształcili się w większości u nas i dalej czerpią wiedzę z forum. Po drugie, wysyłając fora takie jak nasze do lamusa, jesteś w wielkim błędzie. Od wielu lat prowadzę obserwację ruchu na FB oraz forach internetowych i zapewniam Cię, że już widać tendencję odwrotną. Ludzie zaczynają wracać na forum i to dość licznie, co zresztą widać po wejściach oraz rejestracjach. Zresztą to było nieuniknione, zważywszy na charakter tych gremiów. Tutaj masz wszystko na tacy, jak w super bibliotece i bezpośrednie doradztwo. Tam, możesz tylko przez chwilę pochwalić się swym wyrobem, odebrać porcję ochów, ale bez fachowego doradztwa.Poza tym. przy natężonym ruchu, powisisz ze wym postem na głównej parę minut lub sekund. Nie będę rozwijał, gdyż temat jest jasny i klarowny.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/7/#findComment-708723
Udostępnij na innych stronach

 

 

A jak mogę prosić o wskazanie linku na jakąś łatwą do zrobienia (bez nastu rodzajów mięsa i jakiś akcji ekfilibrystycznych) kiełbaskę dla początkującego?

Jeśli nie będzie pasowała Ci chłopska to ja zaproponuję Ci chyba jeszcze prostszą (a bardzo smaczną) kiełbasę Alinki:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17780-kie%C5%82basa-najprostsza-kabanosowa/?hl=kabanosowa

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/7/#findComment-708725
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ortodoksi nie są w stanie zaakceptować, ............
 

MIKI,

Twój wywód jest pełen sprzeczności.

Przeczytaj swój wpis jeszcze raz, spokojnie, pod kątem logiki wywodów  :facepalm:

Pierwsze, co mi się nasunęło, to pytanie: dlaczego Ty jeszcze marnujesz swój czas na tym forum.

Poza tym, wchodząc do cudzego domu wypadałoby uszanować jego zwyczaje i nie wymuszać, a nawet sugerować obniżenia jego poziomu.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/7/#findComment-708732
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.