Matusz Opublikowano 22 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 22 Maja 2021 resztę zostawiłem jeszcze na godzinę i te nabrały lekko lepszego koloru choć też, chyba, nierewelacyjnego ale zrobiły się gorzkie..Moim zdaniem dym nie miał tu wpływu na gorzki smak( prędzej kwaśny), podejrzewam przyprawy.Opisz jak zrobiłeś kiełbasę. Przyprawy to: peklosól 17gr/kg, pieprz 2gr/kg, gorczyca 2gr/kg, czosnek wyciskany 2gr/kg, majeranek 2 gr/kg. I to wszystko. Tak sobie myślę czy może ten gorzki smak nie pochodzi od tych moich kijów wędzarniczych.. wyciąłem kilka kijów akacjowych i okorowałem i nic więcej... Bo ten gorzki posmak jakoś tak dziwnie nie na wszystkich pętkach... może te moje kije jeszcze jakieś soki puszczają... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/7/#findComment-708580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 22 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 22 Maja 2021 Błąd porównania. Pierwsze kiełbasy przyprawiales tak samo jak dzisiejsze? Zacznij się chłopie słuchać tego co do ciebie piszą ludzie z forum. Jeżeli robisz wg przepisu jakiegoś youtubera to gorzkie żale w komentarzach pod filmem zamieścić trzeba. Pisałem Ci na priv. Pomogę jak tylko umiem.Przepis Adama z fimple.tv jest poprawny i nie ma się czego czepiać. Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/7/#findComment-708581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 22 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 22 Maja 2021 wędzilem w 90st do uzyskania w środku 68. @Miki nie ośmieszaj się do końca.@Grzewwłod napisał poprawne temperatury wędzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/7/#findComment-708583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 22 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 22 Maja 2021 Kiełbasę swojską czy wiejską - nazwa umowna - robią na wsi z tego co pod ręką, wędzą w beczce czy podobnej samoróbkę w wysokich temperaturach i wychodzi smaczna. Sam taką robiłem nie raz. Nie napisałem, że ten przepis jest idealny, sam Adam od wyjaśnienia tego odcinek zaczyna. Tu nie jest kwestia przepisu, Mateusz jeszcze nie do końca opanował swoją wędzarnię. O to, że prawidłowo należy zacząć wędzenie od ok 50-55 stopni i dopiekać po jakichś dwóch godzinach spierać się nie będę, bo tak należy robić. Ale nawet zaczynając od 90 stopni kiełbasa nie ma prawa zrobić się gorzka czy kwaśna. Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/7/#findComment-708584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matusz Opublikowano 22 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 22 Maja 2021 A może jakieś skropliny z komina (sufitu) nakapały...? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/7/#findComment-708585 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 22 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 22 Maja 2021 Skład przypraw nie da goryczy. Za długie wędzenie w wysokiej temperaturze i owszemLecz to z czasem zniknie. Im chudszy skład kiełbasy tym trudniej o ciemniejszy kolor wyrobu. Oczywiście jeżeli chodzi o wędzarnie elektryczne. Jutro Autor wątku nie odczuje goryczki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/7/#findComment-708586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matusz Opublikowano 22 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 22 Maja 2021 Skład przypraw nie da goryczy. Za długie wędzenie w wysokiej temperaturze i owszemLecz to z czasem zniknie. Im chudszy skład kiełbasy tym trudniej o ciemniejszy kolor wyrobu. Oczywiście jeżeli chodzi o wędzarnie elektryczne. Jutro Autor wątku nie odczuje goryczki.Twoja odpowiedź może być trafiona, bo już po kilku godzinach nie było czuć goryczy.. jutro sprawdzę dokładniej Czyli wędzarnia może działać.. jako tako... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/7/#findComment-708588 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 22 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 22 Maja 2021 Podeślij kawałek do oceny organoleptycznej. ???? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/7/#findComment-708591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 23 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 23 Maja 2021 Wędzimy w temp 50-55C a dopiero podpiekamy nie zawsze https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page-36?do=findComment&comment=666320 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/7/#findComment-708593 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 23 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 23 Maja 2021 (edytowane) nie zawsze Tak nie zawsze, tylko wtedy kiedy lubisz żeby jelito było twarde na kiełbasie. Jak prowadzę proces wędzenia z podpiekaniem to wędzę w temp. 50C, do uzyskania pożądanego koloru wtedy zaczynam podpiekanie efektem takiego procesu jest w miarę miękkie jelito na kiełbasie. wędzilem w 90st do uzyskania w środku 68. Tu może być pies pogrzebany, ponadto pisząc o przyprawach miałem na myśli czosnek, który poddany za długo wys. temp. daje gorzki posmak.Przepis Adama z fimple.tv jest poprawny i nie ma się czego czepiać. :facepalm: :facepalm:Miki zlituj się , obejrzałem film do momentu kiedy facet podzielił mięso na klasy następnie zmielił mięso a dopiero zapeklował, w tym momencie wyłączyłem bo szkoda mojego czasu na dalsze oglądanie. Miki czy ty wiesz ile czasu przechowuje się mięso mielone? Edytowane 23 Maja 2021 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/7/#findComment-708611 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matusz Opublikowano 23 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 23 Maja 2021 Dzisiaj kiełbasa nie jest gorzka, kolor jak na zdjęciach.Cały czas mi się wydaje, że za jasne ale może jestem za bardzo do tych sklepowych przyzwyczajony. Jelito faktycznie twardawe ale tragedii nie ma. Jak na 1szy raz faktycznie przekombinowałem. Będę musiał zrobić coś "normalnie" bez "wyjątków od reguły". Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/7/#findComment-708622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Donkihot Opublikowano 23 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 23 Maja 2021 No to teraz mam mętlik w głowie Przymierzam się do zrobienia pierwszej kiełbasy (pewnie będę robił w Boże Ciało) i chciałem zrobić właśnie na podstawie filmiku Adama, bo leniwy jestem, a przepis wydał mi się ciekawy i mało pracochłonny. A tu widzę że koledzy mocno sceptycznie (delikatnie pisząc) wypowiadają się o tym przepisie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/7/#findComment-708623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 23 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 23 Maja 2021 Popularny tutaj przepis na chłopską Szczepana też zaleca mięso przed peklowaniem zmielić. Szczepan odstawia na 12 godzin, Adam z fimple.tv na godzinę, półtorej. Czyli od zmielenia do wędzenia mija do trzech - czterech godzin, można obawiać się prędzej niedopeklowania, niż zepsucia mięsa. Na pewno nie jest to przepis od którego powinien zaczynać nowicjusz, i Adam w trakcie wielokrotnie podkreśla, że łamie wszelkie reguły. Niemniej zrobiona według tego przepisu kiełbasa wychodzi smaczna. Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/7/#findComment-708624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 23 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 23 Maja 2021 (edytowane) Szczepan odstawia na 12 godzin, Adam z fimple.tv na godzinę, półtorej. Nie widzisz różnicy ? Adam w trakcie wielokrotnie podkreśla, że łamie wszelkie reguły. Dlatego nie należy tego przepisu powielać a przynajmniej u nas rozpowszechniać na forum gdzie obowiązują zasady technologii. Peklujemy kawałki mięsa ok 48h a dopiero rozdrabniamy. Przymierzam się do zrobienia pierwszej kiełbasy Podziel mięso na klasy i zapekluj dwa dni przed rozdrobnieniem to chyba nie problem, miejsce w lodówce jakoś wygospodarujesz Edytowane 23 Maja 2021 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/7/#findComment-708635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Donkihot Opublikowano 23 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 23 Maja 2021 Podziel mięso na klasy i zapekluj dwa dni przed rozdrobnieniem to chyba nie problem, miejsce w lodówce jakoś wygospodarujesz Może i tak będzie bezpieczniej, dzięki.A jak mogę prosić o wskazanie linku na jakąś łatwą do zrobienia (bez nastu rodzajów mięsa i jakiś akcji ekfilibrystycznych) kiełbaskę dla początkującego? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/7/#findComment-708640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 23 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 23 Maja 2021 A jak mogę prosić o wskazanie linku na jakąś łatwą do zrobienia (bez nastu rodzajów mięsa i jakiś akcji ekfilibrystycznych) kiełbaskę dla początkującego? https://r.tapatalk.com/shareLink/topic?url=https%3A%2F%2Fwedlinydomowe%2Epl%2Fforum%2Findex%2Ephp%3F%2Ftopic%2F343-KIE%C5%81BASA-CH%C5%81OPSKA&share_tid=343&share_fid=74295&share_type=t&link_source=app KIEŁBASA CHŁOPSKA Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/7/#findComment-708643 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 23 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 23 Maja 2021 "Chłopska Szczepana", to super extra wyrób kiełbasy w polskim stylu. Można by rzec, to kwintesencja kiełbasy wiejskiej, czy chłopskiej jaką zwykliśmy nazywać "kiełbasą" , smakowitości i bukiet doznań smaków (kiełbasianych) najwyższych lotów !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/7/#findComment-708648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 23 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 23 Maja 2021 tylko wtedy kiedy lubisz żeby jelito było twarde na kiełbasie Robiłeś kiełbasę wg. przepisu z linku który podałem? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/7/#findComment-708700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 24 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 24 Maja 2021 "Chłopska Szczepana", to super extra wyrób kiełbasy w polskim stylu. Można by rzec, to kwintesencja kiełbasy wiejskiej, czy chłopskiej jaką zwykliśmy nazywać "kiełbasą" , smakowitości i bukiet doznań smaków (kiełbasianych) najwyższych lotów !!!Ortodoksi nie są w stanie zaakceptować, że świat nie jest czarno biały, a poza ich wyznaniem funkcjonuje na nim jeszcze wiele innych, równie przekonanych o swej racji i wyższości Kiełbasy "chłopskie", "biesiadne", "wiejskie", łotewer od wieków wykonywane są niezgodnie ze sztuką, a mimo to są smaczne. Co jest najśmieszniejsze - forum pełne jest przepisów zawierających odstępstwa od tejże sztuki, co nie przeszkadza kilku zawziętym tropicielom odstępstw w rozjeżdżaniu nowicjuszy, którzy ośmielą się któreś zastosować. Nie przeszkadza im także chwalić odstępstw w wykonaniu zaprzyjaźnionych z nimi zadymiaczy Co ciekawe - taka postawa ochotniczo tutaj pilnujących powoduje mnożenie się bytów typu nomart.pl, fimple.tv czy ogrodnik, żeby wymienić wszystkie dzień by zleciał. I to ich produkcje medialne królują na YouTube, i od ich przepisów ludzie najczęściej zaczynają. Fora internetowe powoli odchodzą do lamusa, króluje Facebook, Twitter i Tik-Tok. Pytanie - dlaczego brak na YouTube filmów nagrywanych przez tych strażników sztuki, na których pokazywaliby prawidłowo wykonywaną produkcję tak, by zachęcić do naśladownictwa nowicjuszy? Niby jest kanał Wędzarniczej Braci, ale jakoś nowicjusze się do niego nie garną... Albo nie trafiają na niego, tak, jak ja długo nie trafiłem, mimo dość intensywnego przeglądania sieci pod kątem wędzarni i wędzenia. Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/7/#findComment-708712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 24 Maja 2021 Ortodoksi nie są w stanie zaakceptować, że świat nie jest czarno biały, a poza ich wyznaniem funkcjonuje na nim jeszcze wiele innych, równie przekonanych o swej racji i wyższości Kiełbasy "chłopskie", "biesiadne", "wiejskie", łotewer od wieków wykonywane są niezgodnie ze sztuką, a mimo to są smaczne. Co jest najśmieszniejsze - forum pełne jest przepisów zawierających odstępstwa od tejże sztuki, co nie przeszkadza kilku zawziętym tropicielom odstępstw w rozjeżdżaniu nowicjuszy, którzy ośmielą się któreś zastosować. Nie przeszkadza im także chwalić odstępstw w wykonaniu zaprzyjaźnionych z nimi zadymiaczy Co ciekawe - taka postawa ochotniczo tutaj pilnujących powoduje mnożenie się bytów typu nomart.pl, fimple.tv czy ogrodnik, żeby wymienić wszystkie dzień by zleciał. I to ich produkcje medialne królują na YouTube, i od ich przepisów ludzie najczęściej zaczynają. Fora internetowe powoli odchodzą do lamusa, króluje Facebook, Twitter i Tik-Tok. Pytanie - dlaczego brak na YouTube filmów nagrywanych przez tych strażników sztuki, na których pokazywaliby prawidłowo wykonywaną produkcję tak, by zachęcić do naśladownictwa nowicjuszy? Niby jest kanał Wędzarniczej Braci, ale jakoś nowicjusze się do niego nie garną... Albo nie trafiają na niego, tak, jak ja długo nie trafiłem, mimo dość intensywnego przeglądania sieci pod kątem wędzarni i wędzenia. To co co Ty tu jeszcze robisz.? Przenieś się na You Tobe, tik toka czy coś tam jeszcze i nie będziesz miał tych rozterek. Nie mogłeś tu trafić bo trzeba jeszcze wiedzieć jak oddzielić plewy od ziarna ,ale jak się nie grzeszy wiedzą to jest to bardzo trudne. Nie ma nagrań tych strażników bo nie każdy ma parcie na szkło mimo swojej wiedzy. Na ogół jest tak ,że to Ci co to wiedzą nie grzeszą lubią pochwalić się swoim ignoranctwem. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/7/#findComment-708719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 24 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 24 Maja 2021 zgadzam się z Tobą Arkadiuszu, bo bardzo trudno prowadzi się konwersację z ignorantami! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/7/#findComment-708722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 24 Maja 2021 Co ciekawe - taka postawa ochotniczo tutaj pilnujących powoduje mnożenie się bytów typu nomart.pl, fimple.tv czy ogrodnik, żeby wymienić wszystkie dzień by zleciał. I to ich produkcje medialne królują na YouTube, i od ich przepisów ludzie najczęściej zaczynają. Fora internetowe powoli odchodzą do lamusa, króluje Facebook, Twitter i Tik-Tok. Co Ty piszesz Kolego? Po pierwsze, ci wszyscy yutubowi technolodzy kształcili się w większości u nas i dalej czerpią wiedzę z forum. Po drugie, wysyłając fora takie jak nasze do lamusa, jesteś w wielkim błędzie. Od wielu lat prowadzę obserwację ruchu na FB oraz forach internetowych i zapewniam Cię, że już widać tendencję odwrotną. Ludzie zaczynają wracać na forum i to dość licznie, co zresztą widać po wejściach oraz rejestracjach. Zresztą to było nieuniknione, zważywszy na charakter tych gremiów. Tutaj masz wszystko na tacy, jak w super bibliotece i bezpośrednie doradztwo. Tam, możesz tylko przez chwilę pochwalić się swym wyrobem, odebrać porcję ochów, ale bez fachowego doradztwa.Poza tym. przy natężonym ruchu, powisisz ze wym postem na głównej parę minut lub sekund. Nie będę rozwijał, gdyż temat jest jasny i klarowny. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/7/#findComment-708723 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 24 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 24 Maja 2021 A jak mogę prosić o wskazanie linku na jakąś łatwą do zrobienia (bez nastu rodzajów mięsa i jakiś akcji ekfilibrystycznych) kiełbaskę dla początkującego? Jeśli nie będzie pasowała Ci chłopska to ja zaproponuję Ci chyba jeszcze prostszą (a bardzo smaczną) kiełbasę Alinki:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17780-kie%C5%82basa-najprostsza-kabanosowa/?hl=kabanosowa Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/7/#findComment-708725 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Donkihot Opublikowano 24 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 24 Maja 2021 Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/7/#findComment-708730 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 24 Maja 2021 Ortodoksi nie są w stanie zaakceptować, ............ MIKI,Twój wywód jest pełen sprzeczności.Przeczytaj swój wpis jeszcze raz, spokojnie, pod kątem logiki wywodów Pierwsze, co mi się nasunęło, to pytanie: dlaczego Ty jeszcze marnujesz swój czas na tym forum.Poza tym, wchodząc do cudzego domu wypadałoby uszanować jego zwyczaje i nie wymuszać, a nawet sugerować obniżenia jego poziomu. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/7/#findComment-708732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.