Pacan Wojciech Opublikowano 27 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 27 Września 2022 Wszytko zależy od temperatury zewnętrznej , teraz może i utrzyma , ale w zimie lub późną jesienią może być problem . Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/6/#findComment-789253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 28 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 28 Września 2022 Temperaturę utrzyma bo ... i tak będzie trzeba zacząć od rozgrzania wędzarni. A wtedy widzę inny problem. Albo będziesz ją rozgrzewał elektrycznie (zimą prawdopodobnie długo i drogo) lub do wygrzewania użyjesz drewna ale wtedy wkładając grzałkę zawsze będzie tam dym który będzie się palił na grzałkach.Jak dobrze widzę ścianki wędzarni masz wykonane tylko jednostronnie więc dużo ciepła ucieka właśnie przez nie. Dodatkowo palenisko nie pomaga elektryce (za duży cug i przez te, nawet zamknięte drzwiczki będzie wpadało dużo zimnego powietrza).Też myślałem że do bezpośredniej/pośredniej wystarczy wstawić grzałkę i mam elektryka. Myliłem się. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/6/#findComment-789293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkladzik Opublikowano 19 Listopada 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 19 Listopada 2022 Hej. Nadszedł jednak czas na kupno dobrego termometru i będzie to dt-34, te których używałem już się rozkalibrowały. Możecie ni powiedzieć czy sonda 120mm jest wystarczająca? https://allegro.pl/oferta/termometr-dt34-od-producenta-do-zywnosci-haccp-9342308207 Używał bym go tylko do parzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/6/#findComment-798237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkladzik Opublikowano 26 Listopada 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 26 Listopada 2022 Co do sondy to kupiłem tą dłuższą Wczoraj kupiłem polędwiczkę jako swojski wyrób w małym sklepiku. Są bardzo dobre, kolor wskazuję na mocne uwedzenie, ale praktycznie go nie czuć. Mięso dosyć kruche ale nie suche. Czy jesteście w stanie mi napisać jak uzyskać taki efekt w domu ? Bardzo mi się podoba w nich to, że nie czuć wędzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/6/#findComment-799401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 26 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 26 Listopada 2022 Po prostu nie wędź. - Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/6/#findComment-799406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkladzik Opublikowano 26 Listopada 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 26 Listopada 2022 Może źle napisałem... czuć to wedzenie ale delikatnie. No nic, jak kupię mięcho to poeksperymentuje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/6/#findComment-799414 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 26 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 26 Listopada 2022 Nie czuć dymu, bo mięsiwko jest zapewne "wędzone" jak 90% wędzonek w handlu, dymem w płynie, w smaku odczuwalny, w zapachu raczej słabo, kolorek też "malowany" . Dla tego chcąc pałaszować pyszne, pachnące wędliny, wędzimy je sami naturalnym dymem . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/6/#findComment-799419 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 26 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 26 Listopada 2022 Jarek, nie masz racji. Popatrz na sznurek. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/6/#findComment-799420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 26 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 26 Listopada 2022 (edytowane) Może źle napisałem... czuć to wedzenie ale delikatnie. No nic, jak kupię mięcho to poeksperymentujeJa również nie jestem zwolennikiem silnego smaku wędzenia więc wędzę np. polędwicę max 3,5 h nie licząc osuszania i parzę. Jeśli po takim wędzeniu kolorek jest jeszcze nieco słaby to prawidłowo uwędzone mięso podczas parzenia ciemnieje. Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka Edytowane 26 Listopada 2022 przez Bossky Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/6/#findComment-799422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 26 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 26 Listopada 2022 Teraz "tradycyjni handlowcy" dopiekają wyroby wędzone w piecach konwekcyjno-parowych lub piekarnikach z parą. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/6/#findComment-799423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 26 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 26 Listopada 2022 Jarek, nie masz racji. Popatrz na sznurek. Rzeczywiście Szefie, stary człek a ślepy, przecież nawet i kolorek miejscami widać ciemniejszy, a to też przecież świadczy o naturalnym wędzeniu. Co zaś tyczy się zapachu, to np. moje "kiełbachy" pachną bardzo intensywnie tylko zaraz po wyjęciu z wędzarni, i przyniesieniu do parzenia. Pachnie wtedy cała "chałupa". Po parzeniu, wytarciu i osuszeniu, z reguły dowędzam ponownie ok. godzinki, bo lubimy jak kiełbaska ma kolorek i pachnie prawdziwą, domową wędzoną kiełbasą . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/6/#findComment-799431 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkladzik Opublikowano 26 Listopada 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 26 Listopada 2022 Gdyby nie ten sznurek to bym nawet nie pytał, specjalnie zrobiłem zdjecie by był widoczny "Teraz "tradycyjni handlowcy" dopiekają wyroby wędzone w piecach konwekcyjno-parowych lub piekarnikach z parą." Czyli już wiem, że takiej nie zrobię, co nie znaczy, że moje wyroby mi nie smakują, tylko jakoś zapach dymku mi się znudził i szukam różnych alternatyw Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/6/#findComment-799453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 26 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 26 Listopada 2022 A czy sznurek nie mógł ulec "malowaniu " razem z mięsem? Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/6/#findComment-799511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 27 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 27 Listopada 2022 Jarek, nie masz racji. Popatrz na sznurek. Jarek, nie masz racji. Popatrz na sznurek. Rzeczywiście Szefie, stary człek a ślepy, przecież nawet i kolorek miejscami widać ciemniejszy, a to też przecież świadczy o naturalnym wędzeniu. Co zaś tyczy się zapachu, to np. moje "kiełbachy" pachną bardzo intensywnie tylko zaraz po wyjęciu z wędzarni, i przyniesieniu do parzenia. Pachnie wtedy cała "chałupa". Po parzeniu, wytarciu i osuszeniu, z reguły dowędzam ponownie ok. godzinki, bo lubimy jak kiełbaska ma kolorek i pachnie prawdziwą, domową wędzoną kiełbasą . A czy sznurek nie mógł ulec "malowaniu " razem z mięsem? Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalkadobrze poczytac fachowcow.milej niedzieli.pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/6/#findComment-799604 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkladzik Opublikowano 1 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 1 Grudnia 2022 (edytowane) Święta już nie długo i trzeba zacząć myśleć o smakołykach na stół, chciałbym wykonać. 1. Pierś z indyka złotahttps://wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1719&Itemid=4Tylko, że zamiast peklować na sucho, wolę peklować na mokro. Chciałbym zastosować nastrzyk w ilości 5% wagi zalewa 7% jak do polędwiczek, peklowanie 8 dni, do szynek używam stężenia 8% i jest ok. Nie będzie zbyt słone?Dalej już jak w przepisie, z tym, że parzone do 72stopni. 2. Kolejny przepis który mnie zaciekawił to Szynka wieprzowa tylna wędzona - dopiekana https://www.wedlinydomowe.pl/wedzonki/szynki/808-szynka-wieprzowa-tylna-wedzona-dopiekanaZapeklować bym ją chciał na mokro w zalewie 8% z nastrzykiem, peklowanie 8 dni.Dalej jak w przepisie, z tym, że mam wątpliwości co do tego fragmentu przepisu "Po uwędzeniu szyneczka dochodziła w foliowym rękawie w piekarniku o temp. ok.70 st.C przez 40 minut." Jakoś nie mogę sobie wyobrazić by szynka wyjęta z wędzarni i włożona do piekarnika który ma 70stopni, w ciagu 40 minut była już gotowa ? Mam na myśli uzyskanie 68stopni w najgrubszym miejscu. Tu jest błąd w przepisie ? 3. Schab wędzony z przyprawamiChciałbym zapeklować schab na sucho z przyprawami roztartymi w moździerzu(czosnek, papryka czerwona ,pieprz czarny, itp ) Z tym, że chciałbym dodatkowo zrobić nastrzyk, owinąć w folię i odłożyć do lodówki na 7-8dni, by schab "przeszedł" przyprawami. Potem wędzenie w dymie ciepłym 50-60stopni do koloru, i parzenie w foli spożywczej. Czy takie połączenie nastrzyku z peklowaniem na sucho jest dopuszczalne? Inspirowałem się filmikiem z youtube. Edytowane 1 Grudnia 2022 przez wkladzik Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/6/#findComment-800526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 2 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 2 Grudnia 2022 (edytowane) Nie będzie zbyt słoneNie, nie będzie , ja pekluję piersi z indyka w 7,5 % solance z nastrzykiem. Edytowane 2 Grudnia 2022 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/6/#findComment-800610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkladzik Opublikowano 2 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 2 Grudnia 2022 Co do przepisu nr 3, nie będę się bawił w peklowanie suche z nastrzykiem, zrobie to jak trzeba czyli na mokro, wyciągne 24 godziny przed wedzeniem otoczę w przyprawach i uwędzę.Napewno trochę mniej będą wyczuwalne przyprawy, ale czy to źle to się okaże Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/6/#findComment-800680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 2 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 2 Grudnia 2022 Napewno trochę mniej będą wyczuwalne przyprawy, Nie będą mniej wyczuwane przyprawy tylko lepiej wyczuwane mięso Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/6/#findComment-800692 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkladzik Opublikowano 2 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 2 Grudnia 2022 A czy mógłbyś mi jeszcze podpowiedzieć odnośnie przepisu https://www.wedlinydomowe.pl/wedzonki/szynki/808-szynka-wieprzowa-tylna-wedzona-dopiekana Jaka powinna być temperatura w piekarniku , bo 70 stopni to chyba za malo ? . Gdzieś tu był na forum przepis szynki nie wędzonej pieczonej i tam były trzy nastawy temperatur w zależności od temperatury miesa, nie mogę go Kurcze znaleźć, ale x tego co pamiętam to nie schodziło się poniżej 140 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/6/#findComment-800733 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkladzik Opublikowano 10 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 10 Grudnia 2022 Panowie i Panie mam pytanie odnośnie tego czegoś Wysłałem żonę na zakupy by kupiła 3 kulki, niestety kulek nie było i kupiła takie coś. Czy da się z tego zrobić normalną szynkę? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/6/#findComment-802452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 10 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 10 Grudnia 2022 (edytowane) niestety kulek nie było i kupiła takie coś. Czy da się z tego zrobić normalną szynkę?Proponuję Atlas rozbioru półtuszy wieprzowej krok po kroku - [Książki rekomendowane przez WB] Atlas rozbioru półtuszy wieprzowej krok po kroku - Wędliny domowe - forum (wedlinydomowe.pl) i wszystko jasne Edytowane 10 Grudnia 2022 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/6/#findComment-802453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkladzik Opublikowano 10 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 10 Grudnia 2022 (edytowane) Szczerze, to nic nie jest dla mnie jasne Przeglądam zdjęcia, patrzę na mój kawałek "mięsa" i nic nie widzę podobnego. Pytam się żony jak nazwał ten mięsień sprzedawca, nie pamięta, ale ze naszynkę bardzo dobre A atlas to kupię sobie pod choinkę, bo termometr już mam Edytowane 10 Grudnia 2022 przez wkladzik Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/6/#findComment-802456 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 10 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 10 Grudnia 2022 Wysłałem żonę na zakupy by kupiła 3 kulki, niestety kulek nie było i kupiła takie coś. Czy da się z tego zrobić normalną szynkę? Oczywiście, że można a nawet powinno wykonać się szynkę z kawałków mięsa. Zakupione mięso to mięśnie półbłoniaste. Należy je obrobić: odciąć luźne kawałki mięsa i tłuszczu od zwartego kawałka mięsa. Obrobione mięśnie po upeklowaniu powinno zawiesić się na pętelce i jako jeden kawałek uwędzić.Nie wkładać do siatki i próbować zrolować. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/6/#findComment-802458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkladzik Opublikowano 10 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 10 Grudnia 2022 Dzięki, bo miałem zamiar obwiązać je sznurkiem, trochę jestem zły że żona kupiła, chciałem na święta i dla rodzinki zrobić ładne szyneczki okrągłe i lipa z tego będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/6/#findComment-802462 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 10 Grudnia 2022 trochę jestem zły że żona kupiła, chciałem na święta i dla rodzinki zrobić ładne szyneczki okrągłe i lipa z tego będzie. Niesłusznie !Mięsień półbłoniasty (Zwany błędnie zrazową górną ) jest najdelikatniejszym mięśniem szynki.Nie wiem, co tam masz do niego przyczepione niemniej zapewniam, że tzw. kulka - mięsień czterogłowy - stoi o klasę niżej.Ile masz kawałków takiego mięsa?Andrzej pisze w liczbie mnogiej ... Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/6/#findComment-802469 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.