Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jednak nie polecam , bo skórki zdominowały smak

A ile dałeś tych skórek i na jaką ilość pozostałego surowca?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/5/#findComment-266851
Udostępnij na innych stronach

http:/

/images38.fotosik.pl/1938/b116492e25ec683cm.jpg

Ta receptura jest sprawdzona , ma kilkadziesiat lat,otrzymalem ja z zakladu ,ktory w swoim

czasie produkowal wedliny dla b. waznych osob /AGN mozesz jesc spokojnie/ wszystkie przezyly.

 

[ Dodano: Pią 08 Lut, 2013 06:21 ]

 

Moj post poszedl nie tam gdzie powinien ale to nic waznego.

 

[ Dodano: Pią 08 Lut, 2013 06:27 ]

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/5/#findComment-266886
Udostępnij na innych stronach

ale 30% skórek

To się nie dziw ,że czuć posmak skórek.Moim zdaniem dałeś o 22% za dużo.Ja daję ok.8% skórek i zapewniam ,że posmaku nie ma.Golonka pewnie też była ze skórą.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/5/#findComment-266908
Udostępnij na innych stronach

Witam. Jastem w rozterce. To same pytanie zadalem AndrzejowiK i Halusi

dyzio napisał/a:

Witam i mam pytanie. Czy przyprawy to ilość całkowita, czy na 1 kg ?

dyzio witaj !

Przyprawy są na 5 kg surowca .

Pozdrawiam

Witaj!

Przyprawy są liczone na 1 kg wyrobu.

Pozdrawiam

Halusia

I co teraz ??? :mellow: :mellow: :mellow:

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/5/#findComment-267900
Udostępnij na innych stronach

A co będzie, jeśli Halusia zrobi po swojemu ?

Ja wykonałem oczywiście w\g przepisu kolegi AndrzejaK. Jestem w punkcie nadziewanie w jelita i jest mi trochę słono. Mam nadzieję, że po sparzeniu owa słoność ustąpi.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/5/#findComment-267922
Udostępnij na innych stronach

estem w punkcie nadziewanie w jelita

Jeszcze ważne są osłonki .Andrzej podał w naturalnych,a w nich farsz się trochę przesala.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/5/#findComment-267926
Udostępnij na innych stronach

I co teraz ??? :mellow: :neutral: :mellow:

 

Ja daję do wątrobianki :

 

 

Sól 18 g/kg farszu

 

pieprz 3,5 g/kg farszu

 

majeranek 1gram /kg farszu

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/5/#findComment-267928
Udostępnij na innych stronach

Niestety nie mam naturalnych. Muszę zrobić w 34+, więc mam nadzieję, że trochę soli zostanie w wodzie po parzeniu.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/5/#findComment-267929
Udostępnij na innych stronach

Witam. Jastem w rozterce. To same pytanie zadalem AndrzejowiK i Halusi

Dyzio... przepraszam Cię bardzo za wprowadzenie w błąd... :blush: pewnie rutyna mnie :sad: zgubiła.

Nie wiem co mam napisać.. jest mi strasznie głupio, ale byłam święcie przekonany że AndrzejK podał przyprawy na 1 kg farszu.

Osobiście zawsze ważę farsz , gdyż nie zawsze robię taką ilość wątrobianki jak podaje autor przepisu.

Jeszcze raz serdecznie przepraszam.. :wink:

Dla jasności ja daję 18 g soli /kg farszu .

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/5/#findComment-267961
Udostępnij na innych stronach

Halusia, wybaczam.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/5/#findComment-267995
Udostępnij na innych stronach

podgardle i pachwina ze skórą nie pekl - po 1kg.

łopatka wp.-nie pekl.-0,5kg.

wątroba drobiowa 0,5kg sól,majeranek,bazylia 50/50,czosnek Siatka 2mm trzy r.

kórki wp nie solone -0,3kg. Ocena własna -4{brak krzyżówek} Oc domowników -5

wywar mięsny -1,5l. Szczerze polecam b. smaczna ,sprawdzona wielokrotnie.

 

Obrazek

POZDRAWIAM. {u góry,nie kórki tylko skórki.}

Ja mam pytanie dotyczące tego przepisu. "Siatka 2 mm, trzy razy", dotyczy tylko skórek wieprzowych czy wszystkich składników? Jak tylko skórek, to jaka siatka do pozostałych.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/5/#findComment-268973
Udostępnij na innych stronach

Todek, to jest wyrób który teoretycznie powinien być kutrowany, więc chodzi o maksymalne rozdrobnienie.... dlatego całość..

no chyba że chcesz mieć wyczuwalne grudki to rozdrobnij jak chcesz

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/5/#findComment-268999
Udostępnij na innych stronach

Siatka 2 mm, trzy razy"

Tytuł brzmi o grubej granulacji .3x2mm to granulacja gruba nie będzie.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/5/#findComment-269004
Udostępnij na innych stronach

Tytuł brzmi

to prawda.... tak to jest jak się nie spojrzy do źródła.....

Andrzej w drugim poście tego tematu wyłożył chyba wszystko :rolleyes: ....

 

 

3x2mm to granulacja gruba nie będzie

jeśli chciałbyś porównać do kutrowania to.... :cool: ? :wink:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/5/#findComment-269006
Udostępnij na innych stronach

Wątrobianka grubo mielona, andrzeja k, to jest co innego. Właśnie w chwili obecnej jestem w trakcie produkcji tego wyrobu.

Moje pytanie dotyczyło przepisu kolegi technik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/5/#findComment-269109
Udostępnij na innych stronach

oje pytanie dotyczyło przepisu kolegi technik.

Do tego przepisu dostałeś odpowiedż .

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/5/#findComment-269112
Udostępnij na innych stronach

oje pytanie dotyczyło przepisu kolegi technik.

Do tego przepisu dostałeś odpowiedż .
I wszystko jest OKI.

 

Przy okazji mam jeszcze jedno pytanie. Czy można tą watrobiankę andrzeja k zrobić w osłonce poliamidowej lub termokurczliwej? :question: :question:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/5/#findComment-269121
Udostępnij na innych stronach

Czy można tą watrobiankę andrzeja k zrobić w osłonce poliamidowej

można
Dziękuję za odp. :grin: biorę się za napełnianie i parzenie. :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/5/#findComment-269140
Udostępnij na innych stronach

osłonce poliamidowej lub termokurczliwej?

Można tylko ja bym mniej ja posolił.Musi być posolona akurat a nie lekko przesolona jak do osłonek naturalnych.

 

[ Dodano: Pon 18 Lut, 2013 17:21 ]

biorę się za napełnianie i parzenie

Chyba po ptokach.Może być za słona :sad:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/5/#findComment-269183
Udostępnij na innych stronach

No i zrobiona, studzi się. :grin: Mam nadzieję, że nie będzie za słona. Zrobiłem taką tylko lekko słoną.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/5/#findComment-269210
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem taką tylko lekko słoną.

 

Przecież była podana konkretna ilość soli . Jakbyś robił zgodnie z recepturą to na przyszłość miał byś szansę trafić ze słonością dla siebie . Chyba że potrafisz jednak zrobić na następny raz mniej słoną . :smile:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/5/#findComment-269213
Udostępnij na innych stronach

Przecież była podana konkretna ilość soli

Podałeś ilość soli do osłonek naturalnych.Todek chyba robił w poliamidzie.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/5/#findComment-269225
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.