andrzej k Opublikowano 18 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 18 Lutego 2013 Podałeś ilość soli do osłonek naturalnych.Todek chyba robił w poliamidzie. Dałem 18g/kg farszu . To jest moja stała ilość soli . Po próbach jakie robiłem nie czuję różnicy słoności w zależności od używanych osłonek - jelit . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/6/#findComment-269228 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 18 Lutego 2013 Po próbach jakie robiłem nie czuję różnicy słoności A ja tak i to zdecydowanie.W salcesonach też. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/6/#findComment-269230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 19 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 19 Lutego 2013 No i zrobiona. Wyszła tak jak powinna, słoność jak dla mnie prawidłowa. :clap: No może dałbym trochę więcej pieprzu, ale ja lubię pieprzyć, to może dlatego. :grin: Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/6/#findComment-269380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 19 Lutego 2013 No i zrobiona. Wyszła tak jak powinna, słoność jak dla mnie prawidłowa. No i gitara :smile: jak to mówią młodzi . Opanowałeś słoność wyrobu :clap: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/6/#findComment-269404 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 19 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 19 Lutego 2013 Wyszła tak jak powinnaWierzę na słowo,ale może jakieś zdjątko :smile: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/6/#findComment-269405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 22 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 22 Lutego 2013 Wyszła tak jak powinnaWierzę na słowo,ale może jakieś zdjątko :smile:No to proszę. :grin: Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/6/#findComment-270014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 22 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 22 Lutego 2013 No to proszęDzięki,no i jest w pełnej krasie :thumbsup: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/6/#findComment-270021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 1 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 1 Marca 2013 Popełniłam wątrobiankę, pychotka jest, ale mam mały problem z jelitami. Pierwszy raz robiłam wątrobiankę w jelitach. Kupiłam jelito prostę w swojskiwyrob.pl zgodnie z zaleceniami forumowiczów. Część jelit się porozłaziła przy napełnianiu, potem przy parzeniu porobiły się dziurki, prześwity. Jedno pękło przy przenoszeniu do miski. Już nie wspomnę o zapaszku... http://img195.imageshack.us/img195/6480/dsc09420small.jpg http://img266.imageshack.us/img266/3389/dsc09421small.jpg http://img109.imageshack.us/img109/3316/dsc09422small.jpg Teraz pytanie: czy te jelita są ok i to ja coś sknociłam ? Czy może trzeba się z nimi b. delikatnie obchodzić. Czy po prostu trzeba je przebierać przed napełnianiem, bo różnie bywa z jakością ? Nie miałam takich problemów przy jelitach cienkich. Kupowałam już sporo rzeczy na tej stronie i wszystko było ok. Chciałam wędzić wątrobiankę, ale nie wiem czy mi się to nie rozleźie w trakcie ? Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/6/#findComment-271811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 1 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 1 Marca 2013 chyba te jelita są stare i zepsute nie powinny się rozłazić no i piszesz o zapachu że nie zbyt ładnie pachną Raz tylko widziałam takie jelita u Bagno na szkoleniu nie pękały i nie miały jakiegoś specjalnego zapachu Gatita polecam ci sklep Mira to solidna firma Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/6/#findComment-271827 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 1 Marca 2013 czy te jelita są ok i to ja coś sknociłam ? Czy może trzeba się z nimi b. delikatnie obchodzić Nic nie sknociłaś.Trzeba delikatnie, ale po parzeniu bo zanim wystygną są bardzo kruche.Ze zdjęć wnioskuje ,że masz po prostu kiepskiej jakości te jelita, ale takie rozwarstwienia mogą się trafić.Co do zapachu to różnie bywa.Są takie co nie lecą a są takie co lekko zalatują.Moczenie powinno pozbawić je zapachu ,ale nie zawsze do końca. Chciałam wędzić wątrobiankę, ale nie wiem czy mi się to nie rozleźie w trakcie Jeśli będziesz wędzić na gorąco to uważaj bo długie i ciężkie batony mogą się urwać.Przy tych jelitach podwędził bym na zimno. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/6/#findComment-271833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 1 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 1 Marca 2013 Dzięki !!! Już jestem trochę mądrzejsza :smile:. Moczyłam ok. godziny, może za krótko... ? Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/6/#findComment-271859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 1 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 1 Marca 2013 Moczyłam ok. godziny, może za krótko... ?Ja jeszcze , poza moczeniem, przepłukuję środek jelit pod bieżącą wodą . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/6/#findComment-271865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 1 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 1 Marca 2013 Popełniłam wątrobiankę, pychotka jest, ale mam mały problem z jelitami.Agato ja miałam podobny problem z tymi jelitami, ale to ja raczej przyczyniłam się do tego że jelita pękały podczas parzenia. Otóż po wymoczeniu bardzo staranne oczyściłam je od wewnątrz :shock: :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/6/#findComment-271888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 1 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 1 Marca 2013 Zastanawiałam się też czy nie za bardzo je napełniłam, bo "napełniać luźno" to pojęcie względne :grin:. Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/6/#findComment-271891 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 1 Marca 2013 Trochę krótko.Ja moczę ok.12h i często zmieniam wodę.Ostatnio jak spółdzielnia parzyła pasztetową to robiliśmy to w worku płóciennym a i tak jedna na 30 kg pasztetowej pękła. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/6/#findComment-271892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 1 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 1 Marca 2013 Ostatnio jak spółdzielnia parzyła pasztetową to robiliśmy to w worku płóciennym Mnie to nie odpowiada , wolę pojedyńczo delikatnie batony wyjmować jedną ręką za sznurek a drugą zawsze podbieram durszlakiem . Można jeszcze wodę schłodzić w kotle . :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/6/#findComment-271922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 1 Marca 2013 Mnie to nie odpowiadaJakbym parzył 5 kg to też bym worka nie używał ,ale przy 30 kg wolę worek. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/6/#findComment-271926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 1 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 1 Marca 2013 Agato ja miałam podobny problem z tymi jelitami, ale to ja raczej przyczyniłam się do tego że jelita pękały podczas parzenia. Otóż po wymoczeniu bardzo staranne oczyściłam je od wewnątrzHalusia masz to co ja, rowniez tak wyczyscilam je od srodka, ze juz przy napelnianiu pekaly. Po takiej nauczce jestem mniej dokladna z tym czyszczeniem. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/6/#findComment-272078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 1 Marca 2013 gatita, Na zdjęciu widać, że te jelita są wybrakowane. Mają "nadżerki". Powinny być gładziutkie i zapach też powinien być swoisty, ale przyjemny (raczej). Zobacz na te wątrobianki; są po parzeniu. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/6/#findComment-272087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 2 Marca 2013 Zobacz na te wątrobiankiTo jest po prostu Mistrzostwo Świata :grin: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/6/#findComment-272144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszlis Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 2 Marca 2013 Mam pytanie odnośnie "opakowania", czy taką wątrobiankę można zrobić w cieńszych jelitach np ok24 (kiełbaśnice). Mam ich dosyć sporo i nie chciał bym ich zmarnować. Cytuj Jedzenie jest jedną z przyjemności w naszym życiu Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/6/#findComment-272145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 2 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 2 Marca 2013 Mam pytanie odnośnie "opakowania", czy taką wątrobiankę można zrobić w cieńszych jelitach np ok24 (kiełbaśnice). Można ,jednak nie uzyskasz takiego zadowolenia w smaku jak w jelicie grubym . Nie zapomni o podwędzeniu po sparzeniu . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/6/#findComment-272149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 2 Marca 2013 zrobić w cieńszych jelitach Można.My już robiliśmy na próbę w wołowych wiankowych.Mają tą przewagę nad jelitami wieprzowymi ,że są cholernie mocne, ale też są bardziej twarde po sparzeniu od wp. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/6/#findComment-272150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszlis Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 2 Marca 2013 Dzięki za konkretne odpowiedzi. Nie będę ryzykował i zrobię w jelicie grubym. Cytuj Jedzenie jest jedną z przyjemności w naszym życiu Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/6/#findComment-272151 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 2 Marca 2013 EAnna, mistrzostwo te Twoje wątrobianki :clap:.Odpisali mi, ze sklepu, że mogę reklamować te jelita... Na razie część wątrobianek się wędzi, a reszta, czyli te które były uszkodzone zostanie bez wędzenia. Tak czy siak, są rewelacyjne ! Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/6/#findComment-272207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.