Tomasz2016 Opublikowano 20 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #1076 Opublikowano 20 Listopada 2017 do kolegi Vojtek... na twój problem zostały zamieszczone ważne rady, ale musisz jeszcze wziąć jeszcze jedno pod uwagę a mianowicie mięso. Dla mnie ważne jest powtarzalność wyrobu i dlatego zamieszczony przepis kiełbasy nie modyfikuje, uważając tylko na jej tłustą konsystencje w przekroju. Wracając do mięsa, kiedy kupuje mięso od rzeźnika na hali, to ta kiełbasa jest taka przeciętna. Natomiast kiedy kupiłem kilka razy świnkę od rolnika, który ją karmił ziemniaczkiem, paszą ze zboża oraz zielonką, to była taka pyszna, że palce lizać . Nie tylko kiełbasa, ale wszystkie wyroby. Sekret tkwi w tym, aby świnka nie widziała protein, maczki rybnej i innych przyśpieszaczy oraz szczepionki. Tej ostatniej rzeczy i jej gorzkiego smaku niczym się chyba nie idzie zakamuflować. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/44/#findComment-576408 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quartz Opublikowano 20 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #1077 Opublikowano 20 Listopada 2017 Sekret tkwi w tym, aby świnka nie widziała protein, maczki rybnej i innych przyśpieszaczy oraz szczepionki. Tej ostatniej rzeczy i jej gorzkiego smaku niczym się chyba nie idzie zakamuflować. oczywistość, tylko coraz trudniejsza w występowaniu. Jak ktoś hoduje więcej niż kilka sztuk to raczej niemożliwością jest takie skarmianie Cytuj Wyobraźnia jest jak mięśnie. Powinna być trenowana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/44/#findComment-576413 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AleksanderB Opublikowano 21 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #1078 Opublikowano 21 Listopada 2017 (edytowane) Ale czasy nadchodza... zeby ludzie tesknili za smakiem miesa a nie chemii.. To jest teraz. Nie potrafie sobie wyobrazic co bedzie za lat 30.... pewnie jak w seksmisji. Edytowane 21 Listopada 2017 przez AleksanderB Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/44/#findComment-576568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtek Opublikowano 24 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #1079 Opublikowano 24 Listopada 2017 Nadal pomęczę bo mnie to nurtuje a się uczę ... wracam do twardości farszu.Pooglądałem filmiki jak ludzie nabijają jelita i odnoszę wrażenie że ja za bardzo ciasno je nabijałem.Miałem problem nawet z tym żeby podzielić na odcinki. Jak myślicie czy to mogło spowodować że farsz był twardy?Mi się wydaje że tak Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/44/#findComment-576903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 25 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #1080 Opublikowano 25 Listopada 2017 Może spróbuj następnym razem nabić osłonki luźniej i sam wyciągniesz wnioski. Najlepiej opracować samemu metodę, "praktyka czyni mistrza". Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/44/#findComment-576979 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #1081 Opublikowano 25 Listopada 2017 (edytowane) wracam do twardości farszuWg mnie o tej twardości decyduje kleistość mięsa i jego wyrobienie.Kiedyś też sobie zrobiłam taką a'la pała ZOMO Osłonki kiełbas powinny być mocno nabite. Nawet tych kruchych z założenia.Co innego kaszanka czy też pasztetowa. Edytowane 25 Listopada 2017 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/44/#findComment-576982 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Misiek_ Opublikowano 25 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #1082 Opublikowano 25 Listopada 2017 wracam do twardości farszuWg mnie o tej twardości decyduje kleistość mięsa i jego wyrobienie..Tzn. że im dłużej wyrabiamy tym może być twardsze? Swego czasu zrobiłem na próbę tę kiełbasę i niestety wyszła tak gumowata, że wszystko poszło dla zwierząt musiałem zrobić jakieś haniebne błędy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/44/#findComment-576988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 25 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #1083 Opublikowano 25 Listopada 2017 ...dokładnie odwrotnie...misiek...A następną razą jak ci wyjdzie gumowata, to zrób ....nooo ten australijski zespół z trzema wokalistami .... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/44/#findComment-576989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 25 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #1084 Opublikowano 25 Listopada 2017 No dobra a co w przypadku gdy chcę wędzić na zimno, jak ma przebiegać takie osuszanie produktu? w jakich temperaturach? Przy wedzeniu na zimno wystarczy osadzanie,osuszanie jest zbedne wedzac w tem. do 22°C Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/44/#findComment-576997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 25 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #1085 Opublikowano 25 Listopada 2017 Osłonki kiełbas powinny być mocno nabite. Nawet tych kruchych z założenia. Nigdy mocno nie nabijam kiełbas w jelitach naturalnych, dlaczego? Jeśli chodzi o twardość kiełbas decydujący wpływ ma jakość i rodzaj elementów mięsa wykorzystanych do produkcji , odpowiednia klasyfikacja, zawartość mięsa ścięgnistego i ilość środka rozluźniającego farsz..... [Dodano: 25 lis 2017 - 20:58] Przy wedzeniu na zimno wystarczy osadzanie,osuszanie jest zbedne wedzac w tem. do 22°C Osuszanie zawsze potrzebne..... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/44/#findComment-577028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 26 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #1086 Opublikowano 26 Listopada 2017 Osuszanie zawsze potrzebne..... Do czego przy wedzeniu zimnym ....? i jak sie to robi............. jestem ciekawy ..... ja nigdy nie robie i jest g..... Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/44/#findComment-577068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 26 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #1087 Opublikowano 26 Listopada 2017 Jeśli chodzi o twardość kiełbas decydujący wpływ ma jakość i rodzaj elementów mięsa wykorzystanych do produkcji , odpowiednia klasyfikacja, zawartość mięsa ścięgnistego i ilość środka rozluźniającego farsz..... Czy miałeś na myśli wodę? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/44/#findComment-577167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 26 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #1088 Opublikowano 26 Listopada 2017 Do czego przy wedzeniu zimnym ....? i jak sie to robi............. jestem ciekawy ..... ja nigdy nie robie i jest g..... Właśnie przy wędzeniu zimnym, znaczy się przed nim. Jak się to robi - proste - godzinka dwie w temp. pokojowej, mały ruch powietrza i gotowe.... Punkt rosy przy wędzeniu zimnym to dla niektórych zmora.... Czy miałeś na myśli wodę? Technologiczną oczywiście, nie dodaną.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/44/#findComment-577215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 27 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #1089 Opublikowano 27 Listopada 2017 (edytowane) Punkt rosy przy wędzeniu zimnym to dla niektórych zmora.... Z lektury niektórych postów na forum wnioskuję, że samo pojęcie "punkt rosy" a raczej brak o nim pojęcia jest tą zmorą . EAnna, dnia 25 List 2017 - 15:56, napisał: Osłonki kiełbas powinny być mocno nabite. Nawet tych kruchych z założenia. Nigdy mocno nie nabijam kiełbas w jelitach naturalnych, dlaczego? Panie Piotrze, definicja zależy od skali.Jeżeli używa Pan zero-jedynkowej (jak ja) to na pewno nabija Pan kiełbasy "mocno" a kaszankę "luźno".Mimo, że Pan nigdy nie nabija kiełbas w jelitach naturalnych mocno, nie nabija ich też luźno, bo produkuje Pan profesjonalnie.Nie piszę by udowodnić, że moje jest mojsze, tylko aby przekazać forowiczowi informację, że mocne nabicie kiełbasy nie jest przyczyną jej twardej konsystencji.Poza tym zbyt mocne nabicie kiełbasy uniemożliwia jej odkręcanie i jest to kwestia praktyki. Edytowane 27 Listopada 2017 przez EAnna uzup. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/44/#findComment-577312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 27 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #1090 Opublikowano 27 Listopada 2017 Przy wedzeniu na zimno wystarczy osadzanie,osuszanie jest zbedne wedzac w tem. do 22°Cpis67, dnia 25 List 2017 - 20:58, napisał: Osuszanie zawsze potrzebne..... Do czego przy wedzeniu zimnym ....? i jak sie to robi............. jestem ciekawy ..... ja nigdy nie robie i jest g.....Jak się to robi - proste - godzinka dwie w temp. pokojowej, mały ruch powietrza i gotowe.........to znaczy osadzanie ......... mam takie wrazenie ze z wedzeniem na zimno nie masz za duzo do czynienia...... chyba ze sie myle to przepraszam. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/44/#findComment-577317 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtek Opublikowano 3 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1091 Opublikowano 3 Grudnia 2017 (edytowane) Witam, Ponownie wrócę do do twardego farszu ale tylko po to żeby napisać gdzie poprzednio zrobiłem błąd może komuś się to przyda(przynajmniej tak mi się wydaje).EAnna miała pośrednio rację pisząc, że może nożyk był tępy, wczoraj jak miałem zamiar mielić po skręceniu maszynki stwierdziłem, że ślimak się przesuwa.Nakrętka niby była dokręcona(był opór) ale jak zobaczyłem, że ślimak się rusza dociągnąłem nakrętkę na siłę co spowodowało, że wszystko się spasowało.Mięso po zmieleniu jak mieszałem miało wyraźnie inną konsystencję niż poprzednio czuć było kawałki więc podejrzewam, że poprzednio nie dokręciłem do końca maszynki i całe mięso było nie zmielone ale nawet nie wiem jak to napisać, było przepchane przez maszynkę bez cięcia przez nożyk. Koniec końców moja druga kiełbasa i dla mnie efekt jest super Smak, twardość, kruchość wszystko ok ... mam problem bo jak przyszedłem z kiełbasą z działki gdzie wędziłem to się rodzinka akurat pojawiła ... nie będąc pewny czy wyjdzie dobrze robiłem tylko 3kg ... 2kg zezarli chociaż jeszcze ciepła była Gorzej, że traktują mnie jak guru, który wszystko wie i chcą więcej Poniżej zdjęcie mojego drugiego w życiu wędzenia /// Wiadomość na PW. Edytowane 4 Grudnia 2017 przez Bee Gees Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/44/#findComment-578222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 3 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1092 Opublikowano 3 Grudnia 2017 Najważniejsze to nie poddawać się i szukać przyczyny problemu. Gratuluję udanej kiełbaski , a najlepszą recenzją jest szybkość znikania wyrobu Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/44/#findComment-578225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 4 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1093 Opublikowano 4 Grudnia 2017 EAnna miała pośrednio rację pisząc, że może nożyk był tępy, wczoraj jak miałem zamiar mielić po skręceniu maszynki stwierdziłem, że ślimak się przesuwa. Nakrętka niby była dokręcona(był opór) ale jak zobaczyłem, że ślimak się rusza dociągnąłem nakrętkę na siłę co spowodowało, że wszystko się spasowało. Pisałem o tym parę razy o tym to tylko tak dla przypomnieniaSwego czasu Dziadek zwrócił uwagę że podobne objawy do tępych noży daje brak "dokręcenia" sitka do noża . Poszedłem tym tropem i bingo . Tylko że dokręcenie było niemożliwe ze względu na cieńszy nóż i sitka (zwłaszcza w jednym zestawie nóż+sitko -gdzieś kupiłem ? jest cieńszy od standardowego o 3 mm co uniemożliwia dokręcenie . Luz zlikwidowałem dając podkładkę z teflonu pod na ślimak przy wejściu do tulei Czyli ostrość noża i sitka tak plus czy nie ma luzu po osiowego na ślimaku . Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/44/#findComment-578266 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 4 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1094 Opublikowano 4 Grudnia 2017 Nie zjadamy kiełbasy prosto z wedzarni (ciepłej), musi ona dojrzeć, złapać swoje pH, najlepsza jest po dobie od wedzenia. Wtedy smakuje najlepiej, oczywiście mowa o kiełbasie parzonej lub podpiekanej. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/44/#findComment-578291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 4 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1095 Opublikowano 4 Grudnia 2017 Oczywiście masz rację PePe, ale np. moja LP za żadne skarby na świecie nie odda takiej świeżo uwędzonej, sparzonej i ponownie dowędzonej, takiej właśnie lekko ciepłej, i mówi że każdą szynkę czy polędwicę jest gotowa oddać za taki ciepły, lśniący, pięknie pachnący, przysmak prosto z wędzarni. Na drugi dzień też jej bardzo kiełbaska smakuje, ale mówi że to już jednak nie "to" . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/44/#findComment-578306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz7 Opublikowano 4 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1096 Opublikowano 4 Grudnia 2017 Jak dla mnie najlepsza jest prosto z wędzarni,nie na drugi dzień,chodzi o smak oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/44/#findComment-578314 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 4 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1097 Opublikowano 4 Grudnia 2017 No cóż, są gusta i guściki, ja napisałem tylko że prawidłowy smak wędlin jest wtedy gdy osiągną odpowiednie pH.Ale na temat gustów się nie dyskutuje. Ja raz jadłem taką gorącą prosto z wędzarni, nie dopilnowałem ognia podczas podpiekania i trochę kiełbasy spadło na siatkę która znajduje się nad paleniskiem (1m) i prawdę mówiąc nie smakowała, ale drugiego dnia - pycha, kruchutka, jakiej się nie spodziewałem . Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/44/#findComment-578316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 4 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1098 Opublikowano 4 Grudnia 2017 prawdę mówiąc nie smakowała, ale drugiego dnia - pycha, kruchutka Tak powstają nowe smaki i techniki kulinarne - czasem jest to przypadek jak w Twoim zdarzeniu - czasem celowe experymenty - często potępiane przez ortodoksyjnych tradycjonalistów - ale i chwała im za to ,że pielęgnują tradycję. Jak to w życiu - mona tak a mona i tak musi ona dojrzeć Też tak twierdzę, dochodzi do właściwej, wyrównanej harmonii smaków - choć nie jest to kiełbasa dojrzewająca Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/44/#findComment-578323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 4 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1099 Opublikowano 4 Grudnia 2017 najlepsza jest po dobie od wedzenia.Też dobra, ale mnie np. najlepiej smakuje ostatnie pętko, po którym lodówka świeci pustkami. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/44/#findComment-578356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 4 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1100 Opublikowano 4 Grudnia 2017 Oczywiście masz rację PePe, ale np. moja LP za żadne skarby na świecie nie odda takiej świeżo uwędzonej, sparzonej i ponownie dowędzonej, To prawda,u mnie rowniez tak robia. A zuzanna juz wystudzonej kielbasy to nie chce jesc, tylko taka prostopo wedzeniu. Szkola taty. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/44/#findComment-578366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.