Henio Opublikowano 7 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #876 Opublikowano 7 Listopada 2010 Tam nawet ziemniaki "z" spinaczem znajdziesz. http://knol.google.com/k/-/-/2qpvzotrrhys1/qk5f13/mbparadowskitti2009image007.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/36/#findComment-131112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 7 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #877 Opublikowano 7 Listopada 2010 'boneless pork loin' Nie znam angielskiego ale po mojemu to nie polędwiczka wp. Ja to bym sobie tlumaczył że to wytrybowana- wykrojona wp. polędwica .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/36/#findComment-131134 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Asia i Tomek Opublikowano 8 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #878 Opublikowano 8 Listopada 2010 DZIADEK - oczywiście chodzi o polędwicę wykrojoną ze schabu . polędwiczka miało być tak zdrobniale , Dzięki za cenną uwagę odnośnie nazewnictwa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/36/#findComment-131150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vito_miks Opublikowano 8 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #879 Opublikowano 8 Listopada 2010 DZIADEK, mnie osobiście taki „lans” zaczyna deczko irytować. :rolleyes: Bo czy ja mam nieustannie upierać się przy swoim, że polędwica wieprzowa jest produktem :!: :question: . Swego czasu napisałem, że to spór technologów nie pamiętający już swego zarania. Do początku lat siedemdziesiątych (a może i później) uczono w szkole, że atom jest niepodzielny, pomimo Hiroszimy, Nagasaki i setek późniejszych prób z bronią atomową. Przedstawiasz uporczywie swój pogląd, choć z natury wygląda inaczej. Obaj należymy do tego samego pokolenia i pewnie uczyliśmy się na bazie tych samych podręczników. Trzeba jednak zwrócić uwagę, co podkreślam teraz ze szczególną uwagę, że jest PN (chyba z 1998), która jest ostatnim dokumentem normatywnym. Ja wiem, że obecnie producenci, - wytwórcy mają gdzieś normatyw. Mają swoje kalkulacje oparte o maksymalny zysk, a nie powszechną jakość i uznanie. Oddając prawdę historii, dawnie też z tą jakości bywało różnie, pomimo 16 i 21. Kto z branży wie to doskonale. Ponieważ etos został zachwiany, to są takie miejsca jak WB, gdzie przypomina się co zdrowsze i dobre. :thumbsup: To co było kiedyś napisane w podręczniku, zostało tak wykute w pamięci i tak powielało się to tu, to tam. Tak jak 16 i 21 traktujesz z powagą, potraktuj i ten dokument, którego ranga jest nawet wyższa. Nie wiem czy zwracam się do osoby, czy do „tła”, bo trudno zdefiniować z domysłów kogoś z gęstej mgły. Pozostaję jednak pełen uznania i szacunku dla Twojego kunsztu, wiedzy, „niesienia kaganka oświaty” :idea: i wkładu w przedsięwzięcie jakim jest WB. :clap: Tak to jest, że trzeba w życiu rewidować poglądy pomimo wieku, bo inaczej byśmy ciągle dreptali w miejscu. Slang zawodowy ma się niekiedy nijak do normatywu i logiki. Tak było, jest i będzie. Przyrzekam uroczyście, że ja w tym względzie więcej głosu nie zabiorę. Pozdrawiam fachmana. :grin: P.S. A kto widział poledwiczkę z kością?. :lol: "To taki żarcik." :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/36/#findComment-131151 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 11 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #880 Opublikowano 11 Listopada 2010 To ja się pochwalę piersią indyczą a'la.. Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/36/#findComment-131554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kermit Opublikowano 11 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #881 Opublikowano 11 Listopada 2010 Wygląda bardzo smakowicie i pewnie tak jest :thumbsup: Cytuj Kermit zawsze miał chętkę na Pigi...http://www.sciaga.pl/static/templates/sciaga/img/emots/jedzonko.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/36/#findComment-131560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 11 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #882 Opublikowano 11 Listopada 2010 tim, Ty jak zwykle zaskakujesz pomysłami. Napisz więcej o tym rarytasie jak robiłeś tzn. jakieś konkrety ile i jakie przyprawy, jaki czas dojrzewania. Jak wiesz mam dostęp do mięsa z indyków więc jestem żywo zainteresowana :wink: P.S. dzisiaj na obiad robiłam polędwiczkę wieprzową w cieście francuskim w/g Twojego przepisu ( zdjęć brak pożarli w sekundzie) :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Cytuj duduś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/36/#findComment-131599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 11 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #883 Opublikowano 11 Listopada 2010 Karkówka a'la... wczoraj nastawiona. Gdzieś wyczytałem, że karkówka dojrzewa ciut dłużej niż polędwica, tak?? czy ja coś pomieszałem :rolleyes: Chodzi mi głownie o dwa pierwsze etapy lodówka-pończocha :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/36/#findComment-131600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 11 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #884 Opublikowano 11 Listopada 2010 Gdzieś wyczytałem, że karkówka dojrzewa ciut dłużej niż polędwica, tak Zapewne, tak. Chociaż często proces suszenia zależy od poziomu wilgotności. Ponadto karkówka ma większą średnicę, niż polędwica. Chyba, że zredukujesz nożem jej objętość. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/36/#findComment-131629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 11 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #885 Opublikowano 11 Listopada 2010 Zapewne, tak. Chociaż często proces suszenia zależy od poziomu wilgotności.Dzięki. Nie mam czym zmierzyć wilgotności i musi być na oko :smile: Ponadto karkówka ma większą średnicę, niż polędwica.Karkówka, którą dziś nastawiłem jest dużo grubsza niż poprzednia polędwica,,czy w związku z tym może "w karkówce" w dwóch pierwszych etapach wydłużyć czas o jakieś dwa dni?? :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/36/#findComment-131633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 11 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #886 Opublikowano 11 Listopada 2010 Karkówka, którą dziś nastawiłem jest dużo grubsza niż poprzednia polędwica,,czy w związku z tym może "w karkówce" w dwóch pierwszych etapach wydłużyć czas o jakieś dwa dni?? Możesz wydłużyć tydzień lub więcej. Najważniejsze aby nie obeschła mocno na zewnątrz. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/36/#findComment-131634 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 11 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #887 Opublikowano 11 Listopada 2010 Możesz wydłużyć tydzień lub więcej. Najważniejsze aby nie obeschła mocno na zewnątrz.Oki, dzięki serdeczne :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/36/#findComment-131635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #888 Opublikowano 11 Listopada 2010 Wydaje mi się ,że nawet więcej.Po takim procesie jak polędwica ,karkówka będzie twarda.Wiem to z autopsji ,ale powtórki nie robiłem. [ Dodano: Czw 11 Lis, 2010 20:32 ] Spóźniłem się. Niestety :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/36/#findComment-131636 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzys59 Opublikowano 12 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #889 Opublikowano 12 Listopada 2010 To ja się pochwalę piersią indyczą a'la..... Możesz podać więcej szczegółów? Szczególnie czasy etapów, ilość soli i ewentualnie przyprawy? Wygląda smaczniutko :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/36/#findComment-131777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 12 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #890 Opublikowano 12 Listopada 2010 krzys59, napiszę to co odpowiedziałem kol. duduś, na PW. Witam W sumie to nie miałem zamiaru robić po parmeńsku ale tak wyszło że jedną sztukę szynki adoptowałem do tego celu. Mięsko peklowane razem tak jak pozostałe szyneczki tzn. sól/peklo 50/50 w dawce 50g/kg do tego czosnek pokrajany w kostkę. Mięsko natarte mieszaniną sól/pekl i obłożona czosnkiem wszystko poukładane w garnku bunclowym i peklowane na sucho przez 3 dni następnie do garnka dolano 0,5l wody w której rozpuszczono po łyżeczce soli i peklosoli dodano trochę magi, pieprzu i majeranku to wlano do garnka wówczas płyn przykrył w całości szynki w sumie 7 kg i szynki obrócono w garnku. Po tygodniu peklowania szynki wyjęto, ociekły, następnie 2 zasznurowałem, i do wędzarni. Po wędzeniu stwierdziłem że jedną przeznaczę na parmeńskie i zostawiłem ją w wędzarni za 2 dni przynosiłem do domu i powiesiłem nad piecem w celu podsuszenia i znów do wędzarni na 2 dni i tak z 12 dni(czyli 6 razy) i dzisiaj do konsumpcji oczywiście sznurki spadły tak się obsuszyła. W żadnych przyprawach nie była panierowana. Ps. 1 łyżeczka = 5g Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/36/#findComment-131782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 18 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #891 Opublikowano 18 Listopada 2010 Po 3 tygodniach :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/36/#findComment-132652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 18 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #892 Opublikowano 18 Listopada 2010 kiedyś musiałem ją spróbować :wink: Darku tylko szkoda żę o tej porze . Rewelacja :thumbsup: :clap: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/36/#findComment-132654 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 18 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #893 Opublikowano 18 Listopada 2010 kiedyś musiałem ją spróbować :wink: Masz rację lepiej teraz jak o 2 w nocy :smile: :clap: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/36/#findComment-132658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 18 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #894 Opublikowano 18 Listopada 2010 dzięki za gratulacje :grin: zrobiłem fotkę z przekroju i wyszła biało-czerwona :shock: Pozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/36/#findComment-132661 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 19 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #895 Opublikowano 19 Listopada 2010 paolodoro napisał/a: o tej porze ... kiedyś musiałem ją spróbować :wink:jak jest smak to nie ma pory,wczoraj o 23.15 słyszę szelest w kuchni idę patrze co się tam dzieje,a tam żona pałaszuje kabanosy..........sam ugryzłem jednego dla towarzystwa i poszedłem spać....... :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/36/#findComment-132675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 19 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #896 Opublikowano 19 Listopada 2010 słyszę szelest w kuchni idę patrze co się tam dziejeMareczku czy to nie było przypadkiem ciut inaczej, Tereska słyszała... :wink: :grin: Pozdrawiam Bielsko i okolice :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/36/#findComment-132739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
room Opublikowano 22 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #897 Opublikowano 22 Listopada 2010 witamMam za sobą dwa etapy 5 dni w lodówce 5 na balkonie (zabudowanym ) teraz wylądowała w lodówce na następne 7 dni tylko co z niej zostanie bo ważyła 1kg a dzisiaj po 10 dniach 70dg i trochę stwardniała z wierzchu może ja pokropić bo zrobi się skwarek W następnym poście postaram się podesłać fotki finalnego produktuPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/36/#findComment-133284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 22 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #898 Opublikowano 22 Listopada 2010 tylko co z niej zostanie bo ważyła 1kg a dzisiaj po 10 dniach 700dg i trochę stwardniałaU mnie wychodzi z 1kg ok.550 - 600g. Tak ze nie masz się o co martwic. Badzie na pewno OK. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/36/#findComment-133287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciechz Opublikowano 27 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #899 Opublikowano 27 Listopada 2010 Właśnie zrobiłem polędwicę, z 750g wyszło ok 460g wyrobu.Dalem kolendrę i majeranek i wyrób wyszedł lekko gorzkawy.No i nie wiem, czy to wina przypraw czy coś się stało złego. Trochę boję się dać rodzince do konsumpcji. Cytuj pozdrawiam Wojtek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/36/#findComment-134154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 28 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #900 Opublikowano 28 Listopada 2010 No i nie wiem, czy to wina przypraw czy coś się stało złego. Majeranek może dać gorzkawy posmak . Trochę boję się dać rodzince do konsumpcji. Jak nie było zdecydowanej pleśni to powinno być wszystko dobrze . Jeżeli masz obawy , to poczęstujesz następnym wyrobem zapewne już bez goryczki . Ja bym majeranku już nie dawał . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/36/#findComment-134158 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.