Wieloś Opublikowano 24 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 24 Stycznia 2019 Przywołany przez Muskiego wklejam przepis, ja daję 200g miodu bo mi taka smakuje. Trzeba uważać na gorczycę bo kupiłem w markecie w małych paczkach i miała dziwny posmak. musztarda (1).pdf Cytuj wieloś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 24 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 24 Stycznia 2019 Przywołany Jestes Wielki - naprawde dobra musztarda Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 24 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 24 Stycznia 2019 Jest jednak dokładnie tak jak pisze Wieloś. Trzeba zwracać baczną uwagę na gorczycę i jej jakość, bo byle jaka gorczyca, szczególnie taka w małych paczuszkach, powoduje byle jaki smak sporządzanej musztardy, i tych którzy jeszcze nigdy tego nie robili potrafi skutecznie swym byle jakim smakiem zniechęcić do dalszych działań. Dobra jakościowo gorczyca to podstawa sukcesu, bo dodatki można sobie później dowolnie konfigurować i eksperymentować z różnymi smakami i posmakami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANalfabeta Opublikowano 20 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 20 Lutego 2019 Swego czasu robiłem bazową musztardę w oparciu o przepis z internetu.W odróżnieniu od tych z tego tematu gorczyca była najpierw moczona w mieszance wody i octu/ów, a dopero poźniej mielona - blendowana.Taki sposób moim zdaniem upraszcza trochę proces ze względu na pominięcie dokładnego przygotowania mączki z gorczycy.Powstaje fajna baza to wariacji na temat Takie moje uwagi na szybko. Postaram się wygrzebać przepis na którym bazowałem.PS. Ostrość zmniejszałem prażąc część ziaren. Dodam, że czas też robi dobrą robotę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 21 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 21 Lutego 2019 gorczyca była najpierw moczona w mieszance wody i octu/ów, a dopero poźniej mielona - blendowana. Taki sposób moim zdaniem upraszcza trochę proces ze względu na pominięcie dokładnego przygotowania mączki z gorczycy. Bardzo cenna podpowiedź Dziękuję w swoim i innych musztardorobów imieniu Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 21 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 21 Lutego 2019 Sup2, trzeba będzie spróbować. Możecie zdradzić gdzie kupić gorczycę dobrej jakości?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 26 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 26 Lutego 2019 Możecie zdradzić gdzie kupić gorczycę dobrej jakości? Nie wiem jak rozpoznać dobrej jakości ale ja kupiłem tutaj:https://allegro.pl/oferta/gorczyca-czarna-100g-cala-bardzo-mocna-i-ostra-7308216452?snapshot=MjAxOS0wMS0xN1QwODoxNTo0NC4zNDZaO2J1eWVyOzIyODk4NmQ5NjZiZDY2MWY3ZDJkMzQ4NzFiNzY0YmY2YjNmMWEyMGNiZDI1OTk4NTQ5MzFkMGY1ZTI3NjMxZGY%3Dhttps://allegro.pl/oferta/gorczyca-biala-az-100g-cala-indyjska-7308216385?snapshot=MjAxOS0wMS0xN1QwODozODozNC40MjFaO2J1eWVyO2U2OTI5YmIxNGM5NTQ4NTNiOTY5ZTVkZTZlYmI3NmQ5MWJkMmNlNDdiZmE4ZGEzZGY1Nzk2ZDc3ZDM0MWQxMDU%3D Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 26 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 26 Lutego 2019 Wojtas podjedzie na targowisko, do sklepu gdzie handluje z wora zdrowa żywnością itp. U mnie mają praktycznie wszystko nawet jakieś nasiona o których tylko słyszałem typu babka itp. Brzeg małe miasto to tym bardziej znajdziesz w Szczecinie. A jak nie to allegro jak kolega pisze. W sklepie torebki drogo wyjdą. Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 26 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 26 Lutego 2019 Przy blendowaniu tego układu uważajcie, aby nie przegrzać - ja tak zrobiłem i goryczka się wybija w smaku... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wieloś Opublikowano 26 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 26 Lutego 2019 Ja ostatnio trafiłem na gorczycę z Indi, i nie dało się tego zjeść, chodzi o musztardę. Był jakiś posmak chemii, nie wiem jak to nazwać. Była tania i kupiłem na próbę, więcej nie kupię. Dzisiaj zrobiłem z gorczycy rosyjskiej i po pierwszej próbie jest ok Cytuj wieloś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 27 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 27 Lutego 2019 Zrobiłem musztardę według Elektry i jak dla mnie miała za bardzo miodowy posmak . Żona kupiła papryki czereśniowe konserwowe - ostre jak cholera , a zawartość ich to minimalna ilość miąższu , za to sporo nasion i twarda skórka . Dodałem kilka sztuk z nasionami i potraktowałem blenderem . To jest to co tygryski lubią . Koledzy w pracy proszą o więcej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 28 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 28 Lutego 2019 @Henio, Bo to taka swiateczna ma byc do szynki ...a tak apropo to nie bylaby taka gdybys whisky dodal a nie wypil sam Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 28 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 28 Lutego 2019 Przecież ten dodatek miodu stosuje się zupełnie dowolnie, nie tylko gatunkowo, ale i proporcjonalnie również, ja tak przynajmniej czynię . Nie mniej ostatnio trafiła mi się taka "piekielna" gorczyca, że praktycznie w nierozrobionej (nie osłabionej) wersji, jest tylko dla tygrysków, o których wspomina Henio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 1 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 1 Marca 2019 whisky dodal a nie wypil sam Najpierw sprawdziłem czy whiski nie przeszła szkłem , po dokładnym sprawdzeniu zostałe jeszcze dwie łyżki whiski i poszła do musztardy .Miód mam brazylyljski ze starych zapasów .Gorczyca była niestety z małych opakowań i tu tkwi brak odpowiedniej ostrości o jakiej myślałem . Będę trenował dalej z musztardą - nowa butelka jasia wędrowniczka czeka w barku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 1 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 1 Marca 2019 (edytowane) Dwie łyżki do musztardy a reszcie nie dasz się zmarnować ???? Edytowane 1 Marca 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 3 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 3 Marca 2019 Dzięki Wam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 4 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 4 Marca 2019 Popełniłem musztardę wg Elektry. Bardzo fajny zapach, w smaku też niezła jednak wyszła mi mocno ostra (a jestem fanem musztardy Dijon). Może się jeszcze przegryzie - zobaczymy za parę dni Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 4 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 4 Marca 2019 Nie licz na to Twonk, jedyna metoda to (rozcieńczenie) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 4 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 4 Marca 2019 nie przeszła szkłem Nastepnym razem musimy to zrobić komisyjnie Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 4 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 4 Marca 2019 @Twonk, jak za ostra to albo mniej ciemnej gorczycy , albo krocej mixowac zeby wiekszosc ciemnej zostala w calosci , dluzej jak postoi to raczej na ostrosci nie straci smak natomiast ogolnie bedzie glebszy . zeby troche zlagodzic mozesz dac troche slodkiej smietanki. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 4 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 4 Marca 2019 (edytowane) dluzej jak postoi to raczej na ostrosci nie straci Oczywiście że straciCzas przechowywania wpływa na ostrość. Czym dłużej tym słabszaMożna osłabić poprzez prażenie na suchej patelni (2 - 4 min, aż zaczną strzelać) ziaren, lekko zmienia smakOsłabić musztardę można tez poprze dłuższa obróbkę cieplną - czym dłużej tym słabszaOsłabić ostrość można tez poprzez dodawanie rożnych składników. Wspomniana śmietana, ale również cukier, miód, żurawina, słodka papryka, suszone pomidory, kapusta lub ogórki kiszone, jabłkoNie dodawać czarnej gorczycy.Stosować Polską gorczyce zamiast IndyjskiejZmielenie i długie przechowywanie mączki gorczycowej Zeszłoroczne ziarno jest słabsze od tegorocznego zbioru - czyli czas przechowywania ziarna. To po krotce parę czynników wpływających na ostrość musztardy żeby podbić ostrość, robimy dokładnie odwrotnieObróbka tylko na zimno, spożywanie zaraz po zrobieniuDodajemy ostrej wędzonej papryki, czosnek, pieprz, świeży chrzanNo i oczywiście czarna Indyjska gorczyca - uwaga jej nadmierne spożywanie jest szkodliwe dla zdrowia Edytowane 4 Marca 2019 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 4 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 4 Marca 2019 (edytowane) @TOSHIBA, w tym wypadku chodzilo o konkretna musztarde z mojego przepisu , robiona po szwedzku , mam jeszcze troche ze swiat i nie czuje zeby byla slabsza . stoi caly czas zamknieta i w lodowce. Edytowane 4 Marca 2019 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 4 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 4 Marca 2019 (edytowane) Generalnie wszystko podlega utlenianiu.Weźmy np przyprawy zmielone i zapakowane.Teoretycznie wszystko szczelne itd. ale z czasem jednak słabsze.Dodatkowo czas to pojecie względne.W Twoim przypadku musztarda "od Świąt" (mam nadzieje ze chodzi o Święta Bożego Narodzenia 2018 ) to żaden długi czas dla musztardy zamkniętej w lodowce.Jakaś utrata ostrości na pewno nastąpiła bo tego nie da się uniknąć, ale na tyle niewielka ze nie wyczuwasz jej jeszczePoza tym ostrość to kolejne pojecie względne tak jak i różnica w ostrości.Nie zrozum mnie źle, ja nic nie mam do Twojej musztardy, podałem tylko ogólne zmienne wpływające na ostrość lub jej brak.Od dziecka bylem i jestem fanem musztardy, jak jej nie było na stole potrafiłem przerwać jedzenie, wstać od stołu i pójść do sklepu Do Dijon, nie mam daleko, często tam jestem wiec trochę podpatrzyłem na tamtejszych warsztatach przy-produkcyjnych PSNiewielki czas odgrywa wielka role przy innym ostrym dodatku.Jest nim wasabi. Tarcie i spożywanie powinno się odbyć do 15 min, dlatego trze się to przy stole podczas jedzeniaTo wasabi sprzedawane w Europie to zwykły dziki chrzan z farbką z dodatkiem liści wasabiSama cena już sugeruje ze coś nie takPrawdziwe wasabi kosztuje Przykład Miałem okazje spożywać prawdziwe wasbi świeżo starte i nie potrzeba eksperta żeby taaaką różnice wyczuć normalnie ogień z d...y o czasowym bezdechu nie wspomnę Edytowane 4 Marca 2019 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 4 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 4 Marca 2019 @TOSHIBA, w tym wypadku chodzilo o konkretna musztarde z mojego przepisu , robiona po szwedzku , mam jeszcze troche ze swiat i nie czuje zeby byla slabsza . stoi caly czas zamknieta i w lodowce. Dokładnie jak pisze Electra, ja też jeszcze mam "Świąteczną", dokonałem próby smakowej przed chwilą, i jest taka jaką najbardziej lubi Henio i inne Tygryski , mówiąc krótko, bez (rozcieńczenia) trudno jadalna . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 4 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 4 Marca 2019 @TOSHIBA, zgadzam sie ostrosc roznie odczuwamy , moj TZ jak i ja lubimy ostre jedzenie , mnie zazwyczaj pali tylko na starcie ..mojego TZ na "finiszu "..wiadomo ze nawet ocet jak juz otwarty to tez juz moc nie taka sama to samo z % .MOja musztarda byla w 2 sloikach jeden sie zostal i nie byl otwieranyi moze dla tego nie czuje roznicy teoretycznie to piwinna stracic na mocy jak chrzan ocet czy %..Tz jak otwiera butelke z whisky to mowi ze trzeba szybko oproznic bo straci na smaku Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.