Skocz do zawartości

Jak zrobić parówki?


czekarp

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

bo skąd niby wiedziałaś

Ano stąd Arkadiuszu że je sama robiłam,

i po nabiciu pierwszej porcji parzyłam i próbowałam.

Dziurki w przekroju powstały też podczas krojenia bo wypadała grubo zmielona gałka

Na zdjęciu gorąca parówka

44685312_377270976400782_158928766932457

 

Nie twierdzę że nie masz racji z blenderem,

odniosłam się do tego mojego, konkretnego przypadku.

 

Te parówki to było moje podejście nr 2

Zanim jednak się za nie zabrałam, przeczytałam chyba wszystko.

Na tym forum wszystkie wątki, na grupach posty, pytałam znajomych.

Nie skromnie napiszę że przekrój moich parówek,

jest jednym z ładniejszych przekrojów tu na forum (wg mojej oceny oczywiście)


[Dodano: 23 paź 2018 - 21:50]

 

 

Parówki z początku nadziwania (pełna nadziewarka) nie miały nawet jednej dziureczki

 

:thumbsup::clap:   No proszę . :)

 

Blendowane ?

No to chciałbym to zobaczyć, ale żeczywiście z tymi dziurkami to czepialstwo, ale...

jakby ze dwa razy nadziać nadziewarkę z drugiej nadziewarki to może było by ich mniej, chyba że ktoś przerabiał i gadam bzdury, pewnie nie tylko ja ma swoją pierwszą tanią i beznadziejną nadziewarkę którą się zrobiło "tony" kiełbasy a teraz leży zapomniana.

 

Ja dzisiaj znowy jadłem swoje ostatnie parówki, i ani śladu "wody" na talerzu, aż w sumie za suche trochę jak dla mnie bo dla dzieci to nie...

 

 

Mam porządną, pionową nadziewarkę royala.

Normalnie sam się farsz odpowietrza i nie ma problemu.

Tym razem coś mi się zblokowało i nie mogłam ruszyć

i w ostatnim rzucie to w osłonkach było bardzo dużo powietrza

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 108
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Normalnie sam się farsz odpowietrza i nie ma problemu.

 

 

Alinko ,  żeby była jasność, to w Naszych nadziewarkach nie odpowietrza się sam farsz tylko odpowietrza się przestrzeń między tłokiem a farszem . Zakładając, że ma się odpowietrznik w tłoku . :)

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Normalnie sam się farsz odpowietrza i nie ma problemu.

 

 

Alinko ,  żeby była jasność, to w Naszych nadziewarkach nie odpowietrza się sam farsz tylko odpowietrza się przestrzeń między tłokiem a farszem . Zakładając, że ma się odpowietrznik w tłoku . :)

 

 

Dokładnie Andrzejku.

Mam taki odpowietrznik ale za cholerę nie mogłam go ruszyć

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Być może na dno nadziewarki trafił farsz  , który dostał mniej blenderem po głowie i przez to dziurek było mniej w pierwszych parówkach..

Nadziewarka z odpowietrznikiem nie wyssie powietrza , które jest zamknięte w strukturze elmulsii  białko - woda - tłuszcz. Jak się napowietrzy to trzyma jak bita śmietana.

Co do Twoich parówek Alinka to chciałbym zrobić swoje pierwsze  przynajmniej tak dobrze jak Ty. Kilka dziurek nic nie zmienia - robimy na sprzęcie nieprofesjonalnym.

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak z uśmiechem:

Wziąć farsz do woreczka i do pakowarki. Pakowarka "wyssie" powietrze, trochę pomasować i nabijać :laugh: Mnie osobiście dziurki nie przeszkadzają - więcej musztardy parówka "zassie" :)

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A te dziureczki to zmieniają smak, czy piszemy o niczym?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kochani,

rozmawiamy o procesie na przykładzie wykonania konkretnych parówek.

Nikt nikogo nie ocenia a tylko i aż wyłącznie parówki.

Nie ma się co indyczyć a o przyczynach występowania dziurek w domowych parówkach warto wiedzieć.

Tym bardziej, że wiedza taka będzie się przekładać na wybór optymalnego sprzętu do rozdrabniania masy parówkowej i jej emulgowania.

EMULGOWANIA

to jest ważne słowo, które niejedno wyjaśnia

 

 

 

Nadziewarka z odpowietrznikiem nie wyssie powietrza , które jest zamknięte w strukturze elmulsii  białko - woda - tłuszcz. Jak się napowietrzy to trzyma jak bita śmietana.
 

 

Mimo, że w przemyśle emulguje się farsz kutrami, dodatkowo stosuje się próżnię, aby zredukować zamykanie powietrza w strukturach emulsji.

Pisał o tym niejednokrotnie DZIADEK.

Na pewno będzie znacznie mniej powietrza w masie, która nie jest, lub tylko jest częściową emulsją. 

Pomiędzy strukturami białkowymi mięsa będzie dodana woda oraz drobiny tłuszczu.

W dobrze zrobionej emulsji bez próżni należy się raczej spodziewać dziurek z powietrzem (nie wodą!) ale im lepsze urządzenie, niskie obroty i nie przeciągnięty czas i temperatura, tym tych dziurek będzie mniej.

Cieszę się Alinko, że dołączyłaś do parówkorobów i pokazałaś swoją produkcję.

Ponieważ dużo czytasz i zdobyłaś już pierwszą praktykę, widzę na na podstawie Twoich odpowiedzi,  że już niewiele Ci brakuje do pełnego odczucia parówkowego bluesa   :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

było takie leciutkie, puszyste
Alinko - praktyka czyni mistrza - wg mnie wyglądają bardzo apetycznie - i zapewne tak smakują . Przepis z Twojej mielonki z żołądkami funkcjonuje cały czas - i ma się dobrze -modyfikacje - to więcej żołądków i różne ilości różnego drobiu :thumbsup: 

 

 

Pisał o tym niejednokrotnie DZIADEK.
  i to jest całe klu - kilka malutkich dziurek  :facepalm:  to sam smak  :thumbsup:  :clap: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Alinka

Bardzo fajne parówki :clap:  :clap:  :clap: , a czy maja jakieś dziurki czy nie, nie ma znaczenia smak się liczy i z czego zostały zrobione.

W domowych warunkach nikt nie zrobi parówki bez powietrza. Po prostu jest to prawie nie możliwe.

Efekt dziurek (pęcherzyków powietrza) można co najwyżej ograniczyć jak już opisano wyżej.

Można tez zakupić nadziewarkę próżniowa, ale to jest jak dla mnie lekka przesada.

Można tez wyssać powietrze z nadziewarki (robiłem takie doświadczenia), ale to już dyskusja na inny temat i jak dla mnie przerost idei nad treścią. 

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zapakować farsz do woreczka próżniowego
 

 

Binio roiles parowki? Ten farsz to ( przynajmniej u mnie) wszedzie sie lepi. :facepalm:  Jeszce go workowac.  :mad:  wymysliles.

 Bardzo dobrze Alinka zrobila :clap:  :clap: . a jakjuz kupi sobie kuter to nie bedzie dziurek i  juz :tongue:  ;)  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zapakować farsz do woreczka próżniowego☺ poczekać i gotowe

 

Przećwiczone. :cool:

Nie działa :tongue: , podczas pakowania do nadziewarki łapiesz powietrze

[Dodano: 24 paź 2018 - 11:56]

Ten farsz to ( przynajmniej u mnie) wszedzie sie lepi.   Jeszce go workowac

 

 

To się robi troszeczkę inaczej  :)  coś w tym kierunku 

post-40314-0-80780600-1540374978_thumb.jpg

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

a jakjuz kupi sobie kuter

 

Aniu, no nie wiem czy kiedykolwiek to nastąpi.

To są dla mnie niestety wysokie koszty.(chyba że w totka wygram :D )

Na pewno kupię sobie dobrą maszynkę do mielenia mięsa/wilka.

Znajdzie u mnie większe zastosowanie i będę szczęśliwa

gdy bez problemu (grzania się) zmielę mięsko na makowym sitku.

Już wiem, że w ten sposób da się zrobić dobre, własne parówki,

nie ważne z dziurkami czy bez.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Aniu, no nie wiem czy kiedykolwiek to nastąpi.
mam pomysła  ;)  kupmy wspólnie kuter przechodni  - np. jeden na Mazowieckie, :facepalm: - wiem to taka utopia ale nigdy nie wiadomo czy nie jest realna   

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

rozmawiamy o procesie na przykładzie wykonania konkretnych parówek
 

 

Aniu, tak sobie pomyślałam (nie wiem czy słusznie)

żeby każdy z nas, kto już robił własnoręcznie parówki,

wkleił tu swoją wersję, przepis, sposób.

Była by zebrana wiedza w jednym konkretnym miejscu.

Napisz, proszę co o tym myślisz :)

 

Szczególnie było by to bardzo przydatne

dla osób słabo jeszcze poruszających się po zasobach forum


[Dodano: 24 paź 2018 - 12:13]

 

Aniu, no nie wiem czy kiedykolwiek to nastąpi.
mam pomysła  ;)  kupmy wspólnie kuter przechodni  - np. jeden na Mazowieckie, :facepalm: - wiem to taka utopia ale nigdy nie wiadomo czy nie jest realna   

 

 

:clap: Waldku

W naszym przypadku (godzina jazdy)  nie było by to głupie.

Sądzę, że kilka osób było by chętnych  :)  :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Alinka , do dziś żyłem w błogiej nieświadomości w kwesti dziurek w parówce , szczęśliwy , że wszystkim smakują , nie mogąc nastarczyć z produkcją , no i dzisiaj sprawdziłem . Są dziurki . Alinko jak żyć ? Świat mi się prawie zawalił , już nic nie będzie takie samo

 

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

do dziś żyłem w błogiej nieświadomości w kwesti dziurek w parówce , szczęśliwy , że wszystkim smakują
Waldus - i trzymaj tak dalej  :thumbsup:  :clap: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Przećwiczone. :cool:

Nie działa :tongue: , podczas pakowania do nadziewarki łapiesz powietrze

Ja tak trochę żartowałem ,ale dobrze wiedzieć , że nie działa :laugh::thumbsup:  - nie będę musiał powielać pomysła  ;)  :) 

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie musicie tych parówek bronić jak Niepodległości.Skupiacie się nie na tym co napisałem.W domowym wyrobie parówek dziurki są nie do uniknięcia i mnie też mimo ,że zrobiłem już tych parówek trochę też się zdarzają.Mój wpis dotyczył złej interpretacji przez Alinkę przyczyn tej wady lub zalety jak kto woli. W produkcji domowej takiego wyrobu zawsze zaliczymy jakieś dziurki, ale będzie ich więcej nie na skutek złego nabicia nadziewarki tylko na skutek napowietrzenia farszu przez użycie blendera.Zauważcie, że dziurki są wewnątrz farszu a nie pod słonką. Po drugie nigdzie nie napisałem że parówki są złe,brzydkie, niedobre, paskudne i tym podobne rzeczy. Skupiłem się jedynie na technice ich wykonania i na błędnym moim zdaniem interpretowaniu tego zjawiska przez autora wyrobu.EOT

 

.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

napowietrzenia farszu przez użycie blendera.

 

Arkadiusz, przyjęłam do wiadomości to co napisałeś.

Następnym razem poprzestanę na mieleniu na makowym sitku.

 

 

 

nigdzie nie napisałem że parówki są złe,brzydkie, niedobre, paskudne i tym podobne rzeczy

 

Nigdzie też nie napisałeś że są dobre, ładne, ok  :) 

Dla wielu ludzi jesteś na tym forum swego rodzaju mentorem.

Ludzie oczekują od Ciebie pochwały(chociażby ciut na wyrost)

bo ona dopinguje, motywuje do działania, starania się zrobić lepiej.

Zaniżona ocena (choćby o pół stopnia), niestety podcina skrzydła.

 

Mając kiedyś w szkole trzy córki, zawsze z tym walczyłam.

3+ postawione ''dla motywacji'' działało odwrotnie niż 4 na wyrost

 

 

 

Nie musicie tych parówek bronić jak Niepodległości

 

Tak to już działa, tzw solidarność

W takiej chwili utożsamiamy się z autorem wykonu

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dla wielu ludzi jesteś na tym forum swego rodzaju mentorem.

 

Nie przesadzaj . :blush:

 

 

 

Ludzie oczekują od Ciebie pochwały(chociażby ciut na wyrost) bo ona dopinguje, motywuje do działania, starania się zrobić lepiej. Zaniżona ocena (choćby o pół stopnia), niestety podcina skrzydła.

 

Sądziiłem że jak nie oceniłem źle tych parówek to było równoznaczne z moją aprobat tego wyrobu.Najlepszą oceną jest to że Tobie i Twoim bliskim smakują. Mając na uwadze to,że udało Ci się zrobić prawidłową emulsję i to że robiłaś to dopiero drugi raz to jak dla mnie wyrób pod względem wyglądu jest ok..Te dziurki, o które tu tak kruszymy kopie wcale go nie dyskredytuje a wręcz przeciwnie pokazuje ,że wyrób jest domowy a nie przemysłowy. :thumbsup:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moja propozycja odnośnie okrągłych przestrzeni na przekroju wędlin drobnorozdrobnionych jest następująca.

Patrzeć na przekrój bez okularów lub założyć by ich nie widzieć a rozkoszować się mięsnym smakiem wyrobu.

 

    Farsz wyciągam z misy kutra do pojemnika delikatnie uderzając o dno gdy farszu uzbiera mały kopczyk, wówczas porcje z misy wbijam w utworzony kopczyk.

Do nadziewarki wkładam nie wielkie porcje, które za każdym razem okrągłymi, płytkimi ruchami dłoni wygładzam. Dodatkowo ubijam masę w cylindrze nadziewarki drewnianym stojakiem do ręczników    https://duka.com/pl/acacia-stojak-na-reczniki-papierowe.html

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Można tez zastosować wibrator

Ale nie taki ze stron XXX  :)  :facepalm:

Cos w tym kierunku, sprawdza się przy wszelkiego rodzaju masach parówkowych, ale przy normalnej kiełbasie już nie  

Mailem swego czasu pęd doskonalenia produkcji, taka fantazja :facepalm: , dałem se spokój z czasem.

 

https://allegro.pl/kd-wibrator-do-betonu-1400w-i-bulawa-wibracyjna-2m-i7605911919.html

KD WIBRATOR do BETONU 1400W i BUŁAWA WIBRACYJNA 2m 7605911919 - Allegro.pl - Więcej niż aukcje..html

post-40314-0-47574500-1540406680_thumb.jpg

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.