Alinka Opublikowano 23 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 23 Października 2018 bo skąd niby wiedziałaś Ano stąd Arkadiuszu że je sama robiłam,i po nabiciu pierwszej porcji parzyłam i próbowałam.Dziurki w przekroju powstały też podczas krojenia bo wypadała grubo zmielona gałkaNa zdjęciu gorąca parówka Nie twierdzę że nie masz racji z blenderem,odniosłam się do tego mojego, konkretnego przypadku. Te parówki to było moje podejście nr 2Zanim jednak się za nie zabrałam, przeczytałam chyba wszystko.Na tym forum wszystkie wątki, na grupach posty, pytałam znajomych.Nie skromnie napiszę że przekrój moich parówek,jest jednym z ładniejszych przekrojów tu na forum (wg mojej oceny oczywiście)[Dodano: 23 paź 2018 - 21:50] Parówki z początku nadziwania (pełna nadziewarka) nie miały nawet jednej dziureczki No proszę . Blendowane ?No to chciałbym to zobaczyć, ale żeczywiście z tymi dziurkami to czepialstwo, ale...jakby ze dwa razy nadziać nadziewarkę z drugiej nadziewarki to może było by ich mniej, chyba że ktoś przerabiał i gadam bzdury, pewnie nie tylko ja ma swoją pierwszą tanią i beznadziejną nadziewarkę którą się zrobiło "tony" kiełbasy a teraz leży zapomniana. Ja dzisiaj znowy jadłem swoje ostatnie parówki, i ani śladu "wody" na talerzu, aż w sumie za suche trochę jak dla mnie bo dla dzieci to nie... Mam porządną, pionową nadziewarkę royala.Normalnie sam się farsz odpowietrza i nie ma problemu.Tym razem coś mi się zblokowało i nie mogłam ruszyći w ostatnim rzucie to w osłonkach było bardzo dużo powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 23 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 23 Października 2018 Normalnie sam się farsz odpowietrza i nie ma problemu. Alinko , żeby była jasność, to w Naszych nadziewarkach nie odpowietrza się sam farsz tylko odpowietrza się przestrzeń między tłokiem a farszem . Zakładając, że ma się odpowietrznik w tłoku . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 23 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 23 Października 2018 Normalnie sam się farsz odpowietrza i nie ma problemu. Alinko , żeby była jasność, to w Naszych nadziewarkach nie odpowietrza się sam farsz tylko odpowietrza się przestrzeń między tłokiem a farszem . Zakładając, że ma się odpowietrznik w tłoku . Dokładnie Andrzejku.Mam taki odpowietrznik ale za cholerę nie mogłam go ruszyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 23 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 23 Października 2018 (edytowane) Być może na dno nadziewarki trafił farsz , który dostał mniej blenderem po głowie i przez to dziurek było mniej w pierwszych parówkach..Nadziewarka z odpowietrznikiem nie wyssie powietrza , które jest zamknięte w strukturze elmulsii białko - woda - tłuszcz. Jak się napowietrzy to trzyma jak bita śmietana.Co do Twoich parówek Alinka to chciałbym zrobić swoje pierwsze przynajmniej tak dobrze jak Ty. Kilka dziurek nic nie zmienia - robimy na sprzęcie nieprofesjonalnym. Edytowane 23 Października 2018 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 23 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 23 Października 2018 Jak się napowietrzy to trzyma jak bita śmietana Binio....po pierwszym mieleniu tak się podgardle napowietrzyło.i było takie leciutkie, puszyste pierwszy raz takie widziałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 23 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 23 Października 2018 Tak z uśmiechem:Wziąć farsz do woreczka i do pakowarki. Pakowarka "wyssie" powietrze, trochę pomasować i nabijać Mnie osobiście dziurki nie przeszkadzają - więcej musztardy parówka "zassie" Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 23 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 23 Października 2018 A te dziureczki to zmieniają smak, czy piszemy o niczym? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 23 Października 2018 Kochani,rozmawiamy o procesie na przykładzie wykonania konkretnych parówek.Nikt nikogo nie ocenia a tylko i aż wyłącznie parówki.Nie ma się co indyczyć a o przyczynach występowania dziurek w domowych parówkach warto wiedzieć.Tym bardziej, że wiedza taka będzie się przekładać na wybór optymalnego sprzętu do rozdrabniania masy parówkowej i jej emulgowania.EMULGOWANIAto jest ważne słowo, które niejedno wyjaśnia Nadziewarka z odpowietrznikiem nie wyssie powietrza , które jest zamknięte w strukturze elmulsii białko - woda - tłuszcz. Jak się napowietrzy to trzyma jak bita śmietana. Mimo, że w przemyśle emulguje się farsz kutrami, dodatkowo stosuje się próżnię, aby zredukować zamykanie powietrza w strukturach emulsji.Pisał o tym niejednokrotnie DZIADEK.Na pewno będzie znacznie mniej powietrza w masie, która nie jest, lub tylko jest częściową emulsją. Pomiędzy strukturami białkowymi mięsa będzie dodana woda oraz drobiny tłuszczu.W dobrze zrobionej emulsji bez próżni należy się raczej spodziewać dziurek z powietrzem (nie wodą!) ale im lepsze urządzenie, niskie obroty i nie przeciągnięty czas i temperatura, tym tych dziurek będzie mniej.Cieszę się Alinko, że dołączyłaś do parówkorobów i pokazałaś swoją produkcję.Ponieważ dużo czytasz i zdobyłaś już pierwszą praktykę, widzę na na podstawie Twoich odpowiedzi, że już niewiele Ci brakuje do pełnego odczucia parówkowego bluesa Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 24 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 24 Października 2018 było takie leciutkie, puszyste Alinko - praktyka czyni mistrza - wg mnie wyglądają bardzo apetycznie - i zapewne tak smakują . Przepis z Twojej mielonki z żołądkami funkcjonuje cały czas - i ma się dobrze -modyfikacje - to więcej żołądków i różne ilości różnego drobiu Pisał o tym niejednokrotnie DZIADEK. i to jest całe klu - kilka malutkich dziurek to sam smak Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 24 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 24 Października 2018 AlinkaBardzo fajne parówki , a czy maja jakieś dziurki czy nie, nie ma znaczenia smak się liczy i z czego zostały zrobione.W domowych warunkach nikt nie zrobi parówki bez powietrza. Po prostu jest to prawie nie możliwe.Efekt dziurek (pęcherzyków powietrza) można co najwyżej ograniczyć jak już opisano wyżej.Można tez zakupić nadziewarkę próżniowa, ale to jest jak dla mnie lekka przesada.Można tez wyssać powietrze z nadziewarki (robiłem takie doświadczenia), ale to już dyskusja na inny temat i jak dla mnie przerost idei nad treścią. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 24 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 24 Października 2018 (edytowane) Zapakować farsz do woreczka próżniowego☺ poczekać i gotowe.Potem wypakować do nadziewarki.Eksperymenty zawsze mile widziane.☺ Edytowane 24 Października 2018 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 24 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 24 Października 2018 Zapakować farsz do woreczka próżniowego Binio roiles parowki? Ten farsz to ( przynajmniej u mnie) wszedzie sie lepi. Jeszce go workowac. wymysliles. Bardzo dobrze Alinka zrobila . a jakjuz kupi sobie kuter to nie bedzie dziurek i juz Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 24 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 24 Października 2018 (edytowane) Zapakować farsz do woreczka próżniowego☺ poczekać i gotowe Przećwiczone. Nie działa , podczas pakowania do nadziewarki łapiesz powietrze[Dodano: 24 paź 2018 - 11:56]Ten farsz to ( przynajmniej u mnie) wszedzie sie lepi. Jeszce go workowac To się robi troszeczkę inaczej coś w tym kierunku Edytowane 24 Października 2018 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 24 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 24 Października 2018 a jakjuz kupi sobie kuter Aniu, no nie wiem czy kiedykolwiek to nastąpi.To są dla mnie niestety wysokie koszty.(chyba że w totka wygram )Na pewno kupię sobie dobrą maszynkę do mielenia mięsa/wilka.Znajdzie u mnie większe zastosowanie i będę szczęśliwagdy bez problemu (grzania się) zmielę mięsko na makowym sitku.Już wiem, że w ten sposób da się zrobić dobre, własne parówki,nie ważne z dziurkami czy bez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 24 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 24 Października 2018 Aniu, no nie wiem czy kiedykolwiek to nastąpi. mam pomysła kupmy wspólnie kuter przechodni - np. jeden na Mazowieckie, - wiem to taka utopia ale nigdy nie wiadomo czy nie jest realna Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 24 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 24 Października 2018 rozmawiamy o procesie na przykładzie wykonania konkretnych parówek Aniu, tak sobie pomyślałam (nie wiem czy słusznie)żeby każdy z nas, kto już robił własnoręcznie parówki,wkleił tu swoją wersję, przepis, sposób.Była by zebrana wiedza w jednym konkretnym miejscu.Napisz, proszę co o tym myślisz Szczególnie było by to bardzo przydatnedla osób słabo jeszcze poruszających się po zasobach forum[Dodano: 24 paź 2018 - 12:13] Aniu, no nie wiem czy kiedykolwiek to nastąpi.mam pomysła kupmy wspólnie kuter przechodni - np. jeden na Mazowieckie, - wiem to taka utopia ale nigdy nie wiadomo czy nie jest realna WaldkuW naszym przypadku (godzina jazdy) nie było by to głupie.Sądzę, że kilka osób było by chętnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 24 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 24 Października 2018 Kupić kuter i założyć spółdzielnię Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek55 Opublikowano 24 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 24 Października 2018 Alinka , do dziś żyłem w błogiej nieświadomości w kwesti dziurek w parówce , szczęśliwy , że wszystkim smakują , nie mogąc nastarczyć z produkcją , no i dzisiaj sprawdziłem . Są dziurki . Alinko jak żyć ? Świat mi się prawie zawalił , już nic nie będzie takie samo Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 24 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 24 Października 2018 do dziś żyłem w błogiej nieświadomości w kwesti dziurek w parówce , szczęśliwy , że wszystkim smakują Waldus - i trzymaj tak dalej Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 24 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 24 Października 2018 Przećwiczone. Nie działa , podczas pakowania do nadziewarki łapiesz powietrzeJa tak trochę żartowałem ,ale dobrze wiedzieć , że nie działa - nie będę musiał powielać pomysła Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 24 Października 2018 Nie musicie tych parówek bronić jak Niepodległości.Skupiacie się nie na tym co napisałem.W domowym wyrobie parówek dziurki są nie do uniknięcia i mnie też mimo ,że zrobiłem już tych parówek trochę też się zdarzają.Mój wpis dotyczył złej interpretacji przez Alinkę przyczyn tej wady lub zalety jak kto woli. W produkcji domowej takiego wyrobu zawsze zaliczymy jakieś dziurki, ale będzie ich więcej nie na skutek złego nabicia nadziewarki tylko na skutek napowietrzenia farszu przez użycie blendera.Zauważcie, że dziurki są wewnątrz farszu a nie pod słonką. Po drugie nigdzie nie napisałem że parówki są złe,brzydkie, niedobre, paskudne i tym podobne rzeczy. Skupiłem się jedynie na technice ich wykonania i na błędnym moim zdaniem interpretowaniu tego zjawiska przez autora wyrobu.EOT . Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 24 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 24 Października 2018 napowietrzenia farszu przez użycie blendera. Arkadiusz, przyjęłam do wiadomości to co napisałeś.Następnym razem poprzestanę na mieleniu na makowym sitku. nigdzie nie napisałem że parówki są złe,brzydkie, niedobre, paskudne i tym podobne rzeczy Nigdzie też nie napisałeś że są dobre, ładne, ok Dla wielu ludzi jesteś na tym forum swego rodzaju mentorem.Ludzie oczekują od Ciebie pochwały(chociażby ciut na wyrost)bo ona dopinguje, motywuje do działania, starania się zrobić lepiej.Zaniżona ocena (choćby o pół stopnia), niestety podcina skrzydła. Mając kiedyś w szkole trzy córki, zawsze z tym walczyłam.3+ postawione ''dla motywacji'' działało odwrotnie niż 4 na wyrost Nie musicie tych parówek bronić jak Niepodległości Tak to już działa, tzw solidarnośćW takiej chwili utożsamiamy się z autorem wykonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 24 Października 2018 Dla wielu ludzi jesteś na tym forum swego rodzaju mentorem. Nie przesadzaj . Ludzie oczekują od Ciebie pochwały(chociażby ciut na wyrost) bo ona dopinguje, motywuje do działania, starania się zrobić lepiej. Zaniżona ocena (choćby o pół stopnia), niestety podcina skrzydła. Sądziiłem że jak nie oceniłem źle tych parówek to było równoznaczne z moją aprobat tego wyrobu.Najlepszą oceną jest to że Tobie i Twoim bliskim smakują. Mając na uwadze to,że udało Ci się zrobić prawidłową emulsję i to że robiłaś to dopiero drugi raz to jak dla mnie wyrób pod względem wyglądu jest ok..Te dziurki, o które tu tak kruszymy kopie wcale go nie dyskredytuje a wręcz przeciwnie pokazuje ,że wyrób jest domowy a nie przemysłowy. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 24 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 24 Października 2018 Moja propozycja odnośnie okrągłych przestrzeni na przekroju wędlin drobnorozdrobnionych jest następująca.Patrzeć na przekrój bez okularów lub założyć by ich nie widzieć a rozkoszować się mięsnym smakiem wyrobu. Farsz wyciągam z misy kutra do pojemnika delikatnie uderzając o dno gdy farszu uzbiera mały kopczyk, wówczas porcje z misy wbijam w utworzony kopczyk.Do nadziewarki wkładam nie wielkie porcje, które za każdym razem okrągłymi, płytkimi ruchami dłoni wygładzam. Dodatkowo ubijam masę w cylindrze nadziewarki drewnianym stojakiem do ręczników https://duka.com/pl/acacia-stojak-na-reczniki-papierowe.html Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 24 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 24 Października 2018 (edytowane) Można tez zastosować wibratorAle nie taki ze stron XXX Cos w tym kierunku, sprawdza się przy wszelkiego rodzaju masach parówkowych, ale przy normalnej kiełbasie już nie Mailem swego czasu pęd doskonalenia produkcji, taka fantazja , dałem se spokój z czasem. https://allegro.pl/kd-wibrator-do-betonu-1400w-i-bulawa-wibracyjna-2m-i7605911919.htmlKD WIBRATOR do BETONU 1400W i BUŁAWA WIBRACYJNA 2m 7605911919 - Allegro.pl - Więcej niż aukcje..html Edytowane 24 Października 2018 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.