wosiu Opublikowano 17 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 17 Stycznia 2013 Miałem smaka na salceson i wczoraj zrobiłem. Salceson biały -na bazie włoskiego DZIADEK, Czy możesz podać jakie przyprawy zastosowałeś i w jakich ilościach? Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/6/#findComment-262305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 17 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 17 Stycznia 2013 wosiu, pewnie takie jak do włoskiego :tongue: :tongue: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/6/#findComment-262319 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 7 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 7 Lutego 2013 Nie liczę godzin ani dni więc czasu mam dużo. Poszalałem troszkę i oto wyniki. By uzyskać 1 kg mięsa należy poświęcić około 60min. http://images33.fotosik.pl/555/a39d49e84a5e50cfm.jpg Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/6/#findComment-266821 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 7 Lutego 2013 A jaka cena tych kości, bo w W-wie 1kg kosztuje 4-5zł/kg. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/6/#findComment-266825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 7 Lutego 2013 Dżentelmeni o pieniądzach nie rozmawiają :grin: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/6/#findComment-266832 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 7 Lutego 2013 Smak tego mięska od samej kostki bezcenny:) a jeszcze w takim wydaniu.. :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/6/#findComment-266841 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 7 Lutego 2013 Poszalałem troszkę i oto wyniki.To chyba jakiś specjalny "zaprzyjaźniony" sklep masz Dziadku, sporo tego mięsa na kościach... u nas takich kości nie dośwadczysz... Pozdrawiam Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/6/#findComment-266842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 7 Lutego 2013 to tylko "stare plecy" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/6/#findComment-266852 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzeznik Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 7 Lutego 2013 By uzyskać 1 kg mięsa należy poświęcić około 60min. gratuluje cierpliwości :clap: .Ja z tych kości zrobiłbym zupę i to nie jedną, albo wrzucił je do bigosu (bo lubię mięsny) lub dokupiłbym jeszcze parę elementów i zrobiłbym jakiś pasztecik. Pozdrawiam i jeszcze raz gratuluję cierpliwości :thumbsup: :clap: . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/6/#findComment-266857 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 7 Lutego 2013 Dziadku mięso wspaniałe tylko jest jedno ale !W sklepie jak pewnie wiesz takiej ilości mięsa na kości nie "uraczysz".Wyszło Ci ok 30% uzysku, a ze sklepowych to nie wiem czy 15% wyciągniemy. Gdzie takich "mięsnych" kości szukać ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/6/#findComment-266869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 7 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 7 Lutego 2013 Co do ceny kości podałem dane że bez trudu można ją sobie obliczyć. Kości kupowane w sklepach zakładowych bez żadnych układów, tylko że nie wszystkie je zamawiają. A więc są to kości na pewno z linii rozbioru taśmowego i nikt w nie nie ingerował. Żadna tajemnica dostarczane są z Zakł. mięsnych Mościbrody i sprzedawane w ich sklepach zakładowych. Jak jest możliwość prosić te od strony biodrówki . Wydajność jaką ja osiągam na nich, trudna będzie do powielenia dla nieprzysposobionych. Jeżeli to policzyć wszystko na zakład, to takie czyszczenie u nich nie ma sensu. bo wykrawaczowi trzeba by było zapłacić nie więcej niż 2zł za godzinę . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/6/#findComment-266876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 7 Lutego 2013 Wydajność jaką ja osiągam na nich trudna będzie do powielenia dla nieprzysposobionych.to prawda przy tak dokładnym wykrawaniu z pikowaniem kości schodzi czasu fachowcowi, no ale początkujący powinni mieć frajdę z nożem,uwaga na skaleczenia od kości ,trudno się goją Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/6/#findComment-266878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 8 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 8 Lutego 2013 DZIADEK, a jak z klasyfikacją o którą tak zawsze zabiegasz. Ja robię kiełbasy z "połcia", a Ty "gnata". :grin: Ważny pomysł i dobry smak. Więc odstępstwa i wynalazki są rozwojowe. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/6/#findComment-266926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 8 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 8 Lutego 2013 Klasyfikacja ważna rzecz ale tutaj nie potrzebna bo i jak , wszystko mielone przez siatkę 2,5 mm. do wędlin. A cenowo do moich z gnata ile Tobie brak by osiągnąć cenę gotowego wyrobu na poziomie 4,20- 4,50zł/kg. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/6/#findComment-266930 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vito_miks Opublikowano 8 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 8 Lutego 2013 Sięgając głębiej do historii mięso było i tak klasyfikowane:chudetłusteprzerośniętekleistePozwalało to zachować powtarzalność wyrobów wytwarzanych przez wędliniarzy. Sztuką jest zrobić coś z niby niczego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/6/#findComment-266935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vito_miks Opublikowano 8 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 8 Lutego 2013 DZIADEK, w drugiej połowie lat siedemdziesiątych XX wieku, jako praktykant w ZPMs Żerań w Warszawie dość często nas „rzucano” do trybowania kości schabowych. Ta nauka pozostała we mnie i wcale się z tym nie kryję, że jeśli mam okazję to podobnie jak Ty kieruję się uzyskiem dobrego surowca. Jak ten surowiec użyć, to już wiedza z zakresu klasyfikacji i przerobu. Twoje zdjęcia wyrobów w tym temacie budzą we mnie ślinotok. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/6/#findComment-266987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldeman Opublikowano 8 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 8 Lutego 2013 W październiku w Łazach za sprawą Dziadka z takiego mięsa zrobiliśmy parówkową. Każdy kto jej u mnie popróbował twierdził, że lepszej nie jadł. Wyśmienita na ciepło jak i na zimno :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/6/#findComment-266988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 11 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 11 Lutego 2013 Niektórzy zastanawiają się czy to MOM czy jeszcze nie . Ja dzisiaj w ramach codziennego spaceru zaszedłem do sklepu no i były gnaty więc kupiłem i uzyskałem 3,400 kg mięsa wyszło w cenie 4.30 zł/kg.kupiłem 1 kg ryżu i zrobiłem,, Risotto z wieprzowiną z gnata'' Słoje już się wekują . Myślę co jutro . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/6/#findComment-267554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 12 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 12 Lutego 2013 I po spacerze i po robocie. Gnaty (kości ) schabowe Zakup - 10,445 kg x 1,59 zł = 16,61 zł Uzysk mięsa –4,22 kg = 40,40 % Cena 1 kg mięsa z wykrawania = 3,93 zł MWR z wykrawania MWR ze skrobania Co z tego zrobić . Bigos odpada za dużo roboty . Zamrażarka pełna tylko w słoje . Tak myślę że z MWR-u skrobanego klopsiki w sosie pomidorowym z pomidorów swoich. A z MWR-u wykrawanego po pokrojeniu w kostkę gulasz wieprzowy lub konserwę Wieprzowina w sosie własnym . MWR- mięso wykrawane ręcznie . To taki twór dla tych co nie uznają jego za pełnowartościowe. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/6/#findComment-267710 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 12 Lutego 2013 Teraz trzeba koniecznie w programie kursów uwzględnić technikę pozyskiwania MOM z kości :grin: Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/6/#findComment-267713 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiuszcz Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 12 Lutego 2013 Teraz trzeba koniecznie w programie kursów uwzględnić technikę pozyskiwania MOM z kości :grin:A może MOR - mięso oddzielone ręcznie :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/6/#findComment-267717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 12 Lutego 2013 Nie używaj Dziadku nazwy MOM w swoim wyrobie jaki uzyskujesz z trybowania bo ni jak to się ma do prawdziwego MOM'u, a nowicjusze pomyślą jeszcze, że ''MOM'' to dobre mięso :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/6/#findComment-267718 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 12 Lutego 2013 Gnaty (kości ) schabowe Zakup - 10,445 kg x 1,59 zł = 16,61 złDziadek dobrze masz kości w tej cenie, ja kupuje po 4,38 zł i mało na nich mięsa Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/6/#findComment-267720 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 12 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 12 Lutego 2013 Moja propozycja widzę upadła (MOR) ,,Mięso odkostniane ręcznie,,. Mnie ta nazwa nie odpowiada ponieważ jestem wykrawaczem i wykrawam mięso z kości a nie odkastniam mięso z kości . Dziękuję za propozycje. robię dzisiaj to co zaplanowałem . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/6/#findComment-267728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 12 Lutego 2013 Dziadek dobrze masz kości w tej cenie, ja kupuje po 4,38 zł i mało na nich mięsa Wczoraj dzwoniłem do masarni ości od schabu po 2,6. Z ciekawości muszę kiedyś z 5g kupić. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/6/#findComment-267753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.