Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem smaka na salceson i wczoraj zrobiłem. Salceson biały -na bazie włoskiego

DZIADEK, Czy możesz podać jakie przyprawy zastosowałeś i w jakich ilościach?

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/6/#findComment-262305
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 227
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

wosiu, pewnie takie jak do włoskiego :tongue: :tongue:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/6/#findComment-262319
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Nie liczę godzin ani dni więc czasu mam dużo.

Poszalałem troszkę i oto wyniki.

By uzyskać 1 kg mięsa należy poświęcić około 60min. http://images33.fotosik.pl/555/a39d49e84a5e50cfm.jpg

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/6/#findComment-266821
Udostępnij na innych stronach

Poszalałem troszkę i oto wyniki.

To chyba jakiś specjalny "zaprzyjaźniony" sklep masz Dziadku, sporo tego mięsa na kościach... u nas takich kości nie dośwadczysz...

Pozdrawiam

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/6/#findComment-266842
Udostępnij na innych stronach

By uzyskać 1 kg mięsa należy poświęcić około 60min.

gratuluje cierpliwości :clap: .Ja z tych kości zrobiłbym zupę i to nie jedną, albo wrzucił je do bigosu (bo lubię mięsny) lub dokupiłbym jeszcze parę elementów i zrobiłbym jakiś pasztecik. Pozdrawiam i jeszcze raz gratuluję cierpliwości :thumbsup: :clap: .

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/6/#findComment-266857
Udostępnij na innych stronach

Dziadku mięso wspaniałe tylko jest jedno ale !

W sklepie jak pewnie wiesz takiej ilości mięsa na kości nie "uraczysz".

Wyszło Ci ok 30% uzysku, a ze sklepowych to nie wiem czy 15% wyciągniemy.

 

Gdzie takich "mięsnych" kości szukać ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/6/#findComment-266869
Udostępnij na innych stronach

Co do ceny kości podałem dane że bez trudu można ją sobie obliczyć.

Kości kupowane w sklepach zakładowych bez żadnych układów, tylko że nie wszystkie je zamawiają. A więc są to kości na pewno z linii rozbioru taśmowego i nikt w nie nie ingerował. Żadna tajemnica dostarczane są z Zakł. mięsnych Mościbrody i sprzedawane w ich sklepach zakładowych. Jak jest możliwość prosić te od strony biodrówki . Wydajność jaką ja osiągam na nich, trudna będzie do powielenia dla nieprzysposobionych. Jeżeli to policzyć wszystko na zakład, to takie czyszczenie u nich nie ma sensu. bo wykrawaczowi trzeba by było zapłacić nie więcej niż 2zł za godzinę .

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/6/#findComment-266876
Udostępnij na innych stronach

Wydajność jaką ja osiągam na nich trudna będzie do powielenia dla nieprzysposobionych.

to prawda przy tak dokładnym wykrawaniu z pikowaniem kości schodzi czasu fachowcowi,

no ale początkujący powinni mieć frajdę z nożem,uwaga na skaleczenia od kości ,trudno

się goją

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/6/#findComment-266878
Udostępnij na innych stronach

DZIADEK, a jak z klasyfikacją o którą tak zawsze zabiegasz. Ja robię kiełbasy z "połcia", a Ty "gnata". :grin: Ważny pomysł i dobry smak. Więc odstępstwa i wynalazki są rozwojowe.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/6/#findComment-266926
Udostępnij na innych stronach

Klasyfikacja ważna rzecz ale tutaj nie potrzebna bo i jak , wszystko mielone przez siatkę 2,5 mm. do wędlin. A cenowo do moich z gnata ile Tobie brak by osiągnąć cenę gotowego wyrobu na poziomie 4,20- 4,50zł/kg.
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/6/#findComment-266930
Udostępnij na innych stronach

Sięgając głębiej do historii mięso było i tak klasyfikowane:

chude

tłuste

przerośnięte

kleiste

Pozwalało to zachować powtarzalność wyrobów wytwarzanych przez wędliniarzy.

 

Sztuką jest zrobić coś z niby niczego.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/6/#findComment-266935
Udostępnij na innych stronach

DZIADEK, w drugiej połowie lat siedemdziesiątych XX wieku, jako praktykant w ZPMs Żerań w Warszawie dość często nas „rzucano” do trybowania kości schabowych. Ta nauka pozostała we mnie i wcale się z tym nie kryję, że jeśli mam okazję to podobnie jak Ty kieruję się uzyskiem dobrego surowca. Jak ten surowiec użyć, to już wiedza z zakresu klasyfikacji i przerobu.

Twoje zdjęcia wyrobów w tym temacie budzą we mnie ślinotok. :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/6/#findComment-266987
Udostępnij na innych stronach

W październiku w Łazach za sprawą Dziadka z takiego mięsa zrobiliśmy parówkową. Każdy kto jej u mnie popróbował twierdził, że lepszej nie jadł. Wyśmienita na ciepło jak i na zimno :thumbsup:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/6/#findComment-266988
Udostępnij na innych stronach

Niektórzy zastanawiają się czy to MOM czy jeszcze nie . Ja dzisiaj w ramach codziennego spaceru zaszedłem do sklepu no i były gnaty więc kupiłem i uzyskałem 3,400 kg mięsa wyszło w cenie 4.30 zł/kg.kupiłem 1 kg ryżu i zrobiłem,, Risotto z wieprzowiną z gnata''

Słoje już się wekują . Myślę co jutro .

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/6/#findComment-267554
Udostępnij na innych stronach

I po spacerze i po robocie.

Gnaty (kości ) schabowe

Zakup - 10,445 kg x 1,59 zł = 16,61 zł

Uzysk mięsa –4,22 kg = 40,40 %

Cena 1 kg mięsa z wykrawania = 3,93 zł

MWR z wykrawania

 

 

MWR ze skrobania

Co z tego zrobić . Bigos odpada za dużo roboty . Zamrażarka pełna tylko w słoje . Tak myślę że z MWR-u skrobanego klopsiki w sosie pomidorowym z pomidorów swoich. A z MWR-u wykrawanego po pokrojeniu w kostkę gulasz wieprzowy lub konserwę Wieprzowina w sosie własnym . MWR- mięso wykrawane ręcznie . To taki twór dla tych co nie uznają jego za pełnowartościowe.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/6/#findComment-267710
Udostępnij na innych stronach

Nie używaj Dziadku nazwy MOM w swoim wyrobie jaki uzyskujesz z trybowania bo ni jak to się ma do prawdziwego MOM'u, a nowicjusze pomyślą jeszcze, że ''MOM'' to dobre mięso :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/6/#findComment-267718
Udostępnij na innych stronach

Gnaty (kości ) schabowe

Zakup - 10,445 kg x 1,59 zł = 16,61 zł

Dziadek dobrze masz kości w tej cenie, ja kupuje po 4,38 zł i mało na nich mięsa

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/6/#findComment-267720
Udostępnij na innych stronach

Moja propozycja widzę upadła (MOR)

,,Mięso odkostniane ręcznie,,. Mnie ta nazwa nie odpowiada ponieważ jestem wykrawaczem i wykrawam mięso z kości a nie odkastniam mięso z kości .

Dziękuję za propozycje. robię dzisiaj to co zaplanowałem .

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/6/#findComment-267728
Udostępnij na innych stronach

Dziadek dobrze masz kości w tej cenie, ja kupuje po 4,38 zł i mało na nich mięsa

Wczoraj dzwoniłem do masarni ości od schabu po 2,6. Z ciekawości muszę kiedyś z 5g kupić.

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/6/#findComment-267753
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.