Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Parzenie kiełbasy przed wędzeniem


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
75 odpowiedzi w tym temacie

#1 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9389 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 29 paź 2012 - 22:53

Nawiązując do problemu poruszonego przez kol. szemkel'a w poniższym poście:
https://wedlinydomow...p=290805#290805
zadaję pytanie, czy ktoś wypraktykował na kiełbasie parzenie a potem wędzeni.
Chodzi mi o pierwsze wędzenie bo wiadomo, wędzi się drugi i trzeci raz kiełbasy już sparzone.
Czasami zachodzi sytuacja, że nie można wędzić w zaplanowanym czasie a zamrażanie na pewno nie sprzyja jakości wyrobu. Wcześniejsze sparzenie pozwoli na przesuniecie terminu wędzenia o 2-3 dni.
Tak sobie myślę, przecież wędzimy na przykład pasztetową w naturalnych jelitach z bardzo dobrym skutkiem. Również drugie podwędzanie daje widoczny efekt.
Czekam na opinie w tej sprawie :smile:

#2 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6963 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 29 paź 2012 - 23:07

Tak sobie myślę, przecież wędzimy na przykład pasztetową w naturalnych jelitach z bardzo dobrym skutkiem. Również drugie podwędzanie daje widoczny efekt.
Czekam na opinie w tej sprawie :smile:


W jakim celu wędzimy pasztetową po, a nie przed parzeniem? :cool:
W jakim celu wędzimy kiełbaski przed parzeniem? :cool:

Odpowiedzi na te pytania przedstawiają moją opinię. :cool:

#3 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9389 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 29 paź 2012 - 23:11

W jakim celu wędzimy pasztetową po, a nie przed parzeniem?

Wędzenie pasztetowej po parzeniu wynika IMHO z bezpieczeństwa mikrobiologicznego wyrobu. To tzw. "podwędzanie" daje bardzo przyzwoity efekt. Wiem, bo zawsze wędzę pasztetowe :cool: .

#4 sokoz

sokoz

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 565 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 29 paź 2012 - 23:20

Przy parzeniu białej kiełbasy wiele dobrych "soczków" wydostaje się do wody, a w wędzonej pozostają w środku.
Ale to tylko moje skromne zdanie.

#5 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9389 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 29 paź 2012 - 23:27

wiele dobrych "soczków" wydostaje się do wody,

To jest argument.
Idąc tym tropem można pomyśleć o parzeniu parą lub pieczeniu w piekarniku.

#6 Einshell

Einshell

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1957 postów
  • MiejscowośćJaworzno

Napisano 30 paź 2012 - 09:10

:rolleyes: Swego czasu kupiłam kiełbasę a'la ''wiejska'' i wydaje mi się , że właśnie była najpierw parzona , a potem ''wędzona'' ( znaczy bardziej okopcona') Sądzę tak , bo tłuszcz w farszu wyglądał jak smalec... :shock: , było dużo galaretki , a jelito wcale nie było pomarszczone . Jak to się dzieje przy np. podpiekaniu w wędzarni...Tyle , że nie mogę powiedzieć , że była nie dobra... :thumbsup: Jak będę robić to pętko spróbuję w ten sposób...Opiszę różnicę. Pozdrawiam !

#7 Jasiust

Jasiust

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 228 postów
  • MiejscowośćKołobrzeg

Napisano 30 paź 2012 - 09:44

(zadaję pytanie, czy ktoś wypraktykował na kiełbasie parzenie a potem wędzeni. )
Kiedyś zrobiłem tak na próbę 2 pętka ale stwierdziłem ze jednak nie jest to mój smak chociaz nie była zła.Wolę kiełbasy pieczone w wędzarni.

#8 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9389 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 31 paź 2012 - 17:57

Eksperyment został zrobiony na kiełbasie kminkowej w jelicie wołowym fi 50.
Efekty przedstawiam przy pomocy zdjęć.

1. Kiełbasy przed wędzeniem; po lewej kminkowa, z prawej żywiecka. W środku mały, sparzony kawałek kminkowej:


Dołączona grafika


2. Kiełbasy po 2,5h wędzenia w dymie o temp. ok. 50st.C:

Dołączona grafika


3. Kiełbasy w przekroju, wszystkie po parzeniu:
Od lewej: wędzona-parzona, parzona-wędzona, parzona "na biało"

Dołączona grafika

Ocena smakowa: kiełbasa wędzona po parzeniu niewiele odbiega smakowo od kiełbasy tylko parzonej.
O wyglądzie nie piszę bo wszystko widać :grin:
Podsumowanie:
O metodzie parzenie a potem wędzenie należy czym prędzej zapomnieć :idea: . :lol:

Uwaga dodatkowa:
Wędzenie było samodzielnym debiutem Adama. Trzymałam tylko termometr w garści oraz tel. komórkowy. Debiut uważam za bardzo udany. Woda po parzeniu była czyściusieńka, skórka b. dobrze odchodzi. Po parzeniu kiełbasy nie zmieniły koloru i nadal pozostały złocisto-brązowe.

#9 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12685 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 31 paź 2012 - 18:05

O metodzie parzenie a potem wędzenie należy czym prędzej zapomnieć :idea: . :lol:



E Anno , bo po parzeniu białko jest już " ścięte" i dym ma problemy z wchłonięciem . Podobna sytuacja występuje wtedy , jak się włoży kiełbasę na dłużej do wędzarni w zdecydowanie wyższej temperaturze jak jest zalecana .


Pozdrawiam gorąco .

#10 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3390 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 31 paź 2012 - 18:30

Dzięki E Anno za experyment .
Czyli parzymy jedynie kurczaka DZIADKA .
Często nowicjusze by zabłysnąć wędzarnią pytają się , czy na pierwszy wsad mogą kupić białą sklepową . Często ta kiełbasa jest parzona i taki nowicjusz się zrazi do wędzarni , albo wędzenia .

#11 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11429 postów

Napisano 31 paź 2012 - 19:38

O metodzie parzenie a potem wędzenie należy czym prędzej zapomnieć


A mnie się zdaje ,że nie do końca.Jak widać Twój eksperyment dotyczy kiełbas, ale z innymi wędzonkami to już chyba tak nie jest.Przykład.Słonina faszerowana najpierw parzona potem wędzona ma zdecydowanie lepszy smak nasycenia dymem niż zrobiona odwrotnie.Wiadomo dlaczego bo nie oddała smaku wędzenia wodzie.Organoleptycznie nie ma żadnej różnicy ,ale smakowo jest.

#12 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9389 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 31 paź 2012 - 20:30

Twój eksperyment dotyczy kiełbas,

Wyłącznie :grin:
Temat jest w dziale "Kiełbasy" i z "kiełbasą" w tytule :smile:
Ponieważ wiedziałam o wędzeniu po parzeniu niektórych asortymentów z dobrym skutkiem, stąd powstały moje wątpliwości, czy to aby nie kolejny mit.
Być może istnieje sposób dobrego uwędzenia uparzonej kiełbasy ale przy innych parametrach wędzenia.
Liczyłam na odzew jakiegoś praktyka ale nikt się nie odezwał :wink:

#13 wosiu

wosiu

    Weteran

  • **VIP**
  • 1641 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 31 paź 2012 - 20:37

Ja często najpierw wędzę następnie parzę i później jeszcze raz podwędzam i wtedy jest OK

#14 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6585 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 31 paź 2012 - 20:47

Ta wędlina była najpierw parzona a następnie wędzona.
Jako początkująca postąpiłam w ten sposób zupełnie przypadkowo.. w/g kiełbasa wyszła bardzo dobra.. :wink: Dołączona grafika

#15 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9389 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 01 lis 2012 - 00:01

Ta wędlina była najpierw parzona a następnie wędzona.

Napisz coś więcej Halusiu o tym wędzeniu.
Po 2,5 godz. wędzenia z pozostałymi kiełbasami uzyskałam to, co na zdjęciu. Jelito naturalne środkowe.
W smaku też kiełbasa zbliżona bardziej do białej niż do wędzonej-parzonej.
Może potrzebna była wyższa temp. wędzenia?

#16 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6585 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 01 lis 2012 - 00:26

Napisz coś więcej Halusiu o tym wędzeniu. [/quote]

Aniu jak już wspominałam były to moje początki...pomyliły mi kolejności . :shock:
Jako że wędlina została już sparzona do uzyskaniu w środku 72 stopni pozostało mi tylko uwędzić i tak uczyniłam. Wędzenie przebiegało podajże dwie godziny do uzyskania koloru w temp 55 stopni.
Tak że powiem , nie byłam świadoma efektu końcowego ale ku mojemu zaskoczeniu wszystko zakończyło się pomyślnie. :wink:
Teraz już z doświadczenia wiem że wędlina wcześniej parzona nigdy nie uzyska pięknego koloru pod czas wędzenia. Szczególnie wtedy jeśli jest nabita w osłonie białkowej.
U Ciebie Aniu jest to widoczne bardziej.. gdyż Twoja wędlina jest nabita w jelito naturalne..

[size=9][ Dodano: Czw 01 Lis, 2012 00:29 ][/size]
[quote]O metodzie parzenie a potem wędzenie należy czym prędzej zapomnieć :idea: . :lol:[/quote]
A ja powiem że nie koniecznie... przy wyrobie mojej wędliny mogłabym to powtórzyć :wink:

#17 piter-2

piter-2

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 112 postów
  • MiejscowośćGniezno/Rheda-Wiedenbruck

Napisano 01 lis 2012 - 00:54

Jeśli można coś dodać zrobiłem kiedyś próbę jedna kiełbasa była sparzona przed wędzeniem
reszta po wędzeniu, osłonki białkowe, wygląd taki sam ale moja domowa kontrola jakości
(córcia) zresztą bardzo wybredna w smaku wybrała tą parzoną po wędzeniu

#18 Pawel299

Pawel299

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 8 postów
  • MiejscowośćApeldoorn

Napisano 01 lis 2012 - 07:25

Parzymy czy podparzamy??

#19 wosiu

wosiu

    Weteran

  • **VIP**
  • 1641 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 01 lis 2012 - 08:34

Jelito naturalne środkowe.


i tu jest pies pogrzebany. Ty Aniu miałaś jelita naturalne a Halusia białkowe karmelowe

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 _Krzysztof_

_Krzysztof_

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 890 postów

Napisano 01 lis 2012 - 10:01

jedna kiełbasa była sparzona przed wędzeniem
reszta po wędzeniu, osłonki białkowe, wygląd taki sam ale moja domowa kontrola jakości
(córcia) zresztą bardzo wybredna w smaku wybrała tą parzoną po wędzeniu


przy osłonkach białkowych parzona kiełbasa przed wędzeniem zawsze będzie miała inny smak(gorszy) niż po wędzeniu.

Kiedyś na próbę zrobiłem jedną w osłonkach białkowych tylko parzoną. Niestety przesiąkła cała wędlina smakiem osłonek. Nie polecam.

EAnna napisał/a:
Jelito naturalne środkowe.


i tu jest pies pogrzebany. Ty Aniu miałaś jelita naturalne a Halusia białkowe karmelowe


z tym się zgodzę




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych