Muski Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #376 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 z obgotowania kości z dzika najlepsze do pasztetu - różne Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #377 Opublikowano 29 Kwietnia 2020 A tak wygląda mortadela morska z puszki na kanapce. Powiem tak. Jak dla mnie jest super. Moja LP też mówi, że dobra. Na pewno wyrób do powtórzenia. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #378 Opublikowano 29 Kwietnia 2020 A tak wygląda mortadela morska z puszki na kanapce. Mrdadela z puszki Todku wygląda obłędnie. Tak naprawdę chyba pierszy raz widzę zapuszkowaną mortadelę Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mamona Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #379 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Kolejny inspirujacy watek, gratuluje wyrobow! Do szczescia mi tylko brakuje przepisow przy kazdym wpisie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #380 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 (edytowane) Mortadela z puszki Todku wygląda obłędnie. Tak naprawdę chyba pierwszy raz widzę zapuszkowaną mortadelę . Racja Halusiu, wygląd jest powalający, jednak powiedz nam Todek co nieco, czy smak tego puszkowego rarytasu jest podobny do smaku takiej typowej mortadelki, czy może charakteryzuje się jakimś specyficznym walorem smakowym ? Tak czy inaczej "Brawa dla Ciebie" !!! Edytowane 30 Kwietnia 2020 przez EAnna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 26 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #381 Opublikowano 26 Maja 2020 (edytowane) No to dzisiaj w ramach eksperymentu zrobiłem kilka puszek tuszonki z kurczaka. Tuszonka została wykonana wg tego przepisu. TUSZONKA Skład konserwy: 1. Mięso wieprzowe (lub wołowe) najwyższej jakości, o zawartości tłuszczu nie większej niż 6%, stanowi 97,50% wsadu konserwy.2. Cebula świeża zmielona – 1,33 % (można zastąpić ją suszem cebulowym w ilości 4 razy mniejszej od ilości cebuli świeżej).3. Pieprz czarny mielony – 0,01 %4. Liść laurowy – 0,02 % cały. Wygodniej jest używać mielonego, ale wtedy w ilości 4 razy mniejszej nić liścia całego.5. Sól (warzonka) – 1,14 %Sterylizacja konserw lub pasteryzacja słoików – wg obowiązujących u nas norm.Jedyną modyfikacją jest to, że do każdej puszki 400 g dałem po 3 łyżki stołowe esencjonalnego wywaru z kości pozostałych z trybowania udek.Sterylizacja w szybkowarze przez 10+80+10.Studzenie przez 60 min w zimnej wodzie i do lodówki. Edytowane 26 Maja 2020 przez Todek http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #382 Opublikowano 26 Maja 2020 Jedyną modyfikacją jest to, że do każdej puszki 400 g dałem po 3 łyżki stołowe esencjonalnego wywaru z kości pozostałych z trybowania udek. No, główną modyfikacją jest zmiana mięsa Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 26 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #383 Opublikowano 26 Maja 2020 (edytowane) No, główną modyfikacją jest zmiana mięsaNo tak, tak. Edytowane 26 Maja 2020 przez Todek http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 7 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #384 Opublikowano 7 Czerwca 2020 No to ostatnio trochę poeksperymentowałem z konserwami. Kupiłem trochę ładnej pachwiny i pomyślałem, że ją zapuszkuję. Zabrakło mi troszkę żeby napełnić 4 puszki 400 g, to dołożyłem po kawałeczku słoniny.Pachwinę zapeklowałem mieszanką soli morskiej i peklosoli w ilości 15 g/kg i doprawiłem mieszanką przypraw stosowaną przez Zbója Madeja w ilości 5 g/kg.Jedna puszka jest tylko z solą i przyprawą, druga z dodatkiem marynowanego zielonego pieprzu i 1 łyżki zalewy z tego pieprzu, trzecia z dodatkiem 2 łyżek octu 10 % i czwarta z dodatkiem 3 łyżek octu.Gotowane w szybkowarze przez 80 min. [Dodano: 07 cze 2020 - 09:24]Kolejna konserwa, to taki misz-masz. Do puszek dałem karkówkę, boczek, łopatkę i ozorki.Mięsa zapeklowane 14 g/kg i dodany mielony czarny pieprz w ilości 1 g/kg.Do każdej puszki po krążku cebuli i trochę żelatyny.I tak jak przy pachwinie jedna puszka bez innych dodatków, druga z zielonym pieprzem, a trzecia i czwarta z dodatkiem octu 6 %, 2 i 3 łyżki.Szybkowar przez 80 min. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 8 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #385 Opublikowano 8 Czerwca 2020 I śledziki w sosie pomidorowym wzorowanym na sosie Zbója Madeja. Śledzie prze dalszą obróbką moczyłem w solance 13 % przez około 18 min. Potem opłukane i połowa do puszek od razu, a połowa obtoczona mąką i obsmażona.Do tych obsmażonych do sosu dałem sól wędzarniczą z aromatem dymu.Puszki 160 g w szybkowarze przez 60 min. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 9 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #386 Opublikowano 9 Czerwca 2020 Te śledzie muszą być super, smakowicie wyglądają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 9 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #387 Opublikowano 9 Czerwca 2020 Robiłem jeszcze tuszonkę z mięsa z podudzi indyka i ozorki wp. w zalewie żelatynowej na podstawie PW 19. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 21 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #388 Opublikowano 21 Czerwca 2020 (edytowane) Kiełbasa z sarniny 50/50 z wieprzowiną wykonana wg tego przepisu.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10518-kie%C5%82basa-z-sarniny-autorstwa-kolegi-kwiatka/Zmniejszyłem tylko nieznacznie dodatek jałowca i gałki.Kiełbasa była wędzona, parzona i następnego dnia ponownie wędzona. Kiełbasa w smaku bardzo dobra. Bardzo dobrze doprawiona. Kilka osób próbowało i smakowało. I jeszcze przekrój. Edytowane 21 Czerwca 2020 przez Todek http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 22 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #389 Opublikowano 22 Czerwca 2020 Boczek prasowany. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #390 Opublikowano 22 Czerwca 2020 Kiełbasa z sarniny 50/50 z wieprzowiną ......................Boczek prasowany.Bardzo ładne te Twoje wyroby Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 22 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #391 Opublikowano 22 Czerwca 2020 (edytowane) Bardzo ładne te Twoje wyroby Oj tam Ania, czasami coś mi się tam uda skleić. Dziękuję. Edytowane 22 Czerwca 2020 przez Todek http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 26 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #392 Opublikowano 26 Czerwca 2020 (edytowane) Z racji, że jest piątek, nastąpiła śniadaniowa degustacja śledzika w pomidorach wg Zbója. Śledzik nie obsmażany. Jak dla mnie śledzik super. Rozpływa się w ustach. Ości praktycznie niewyczuwalne. Jedyna uwaga to to, że sos mógłby być trochę gęściejszy. Edytowane 26 Czerwca 2020 przez Todek http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 16 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #393 Opublikowano 16 Lipca 2020 Kilka dni temu zapuszkowałem trochę słoniny.Sól 15 g/kg ( 6 g na puszkę 400 gramową)Skórki gotowane i mielone w ilości 8 g na puszkę 400 g.Mieszanka przypraw stosowana przez Zbója Madeja w ilości 2.5 g na puszkę 400 g.Pasteryzacja w 100 C przez 80 min.Słonina wychodzi mięciutka, daje się praktycznie rozsmarować na chlebie. Dobrze kroi się w plasterki.Smakiem przypomina tą którą jadłem jak byłem w wojsku. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 20 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #394 Opublikowano 20 Lipca 2020 Śniadanie. Łopatka mielona szyfr 718 wg PW 19. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 22 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #395 Opublikowano 22 Lipca 2020 No to kolejna konserwa wykonana. Tym razem jest to konserwa bosmańska, szyfr 587 z PW 11. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 23 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #396 Opublikowano 23 Lipca 2020 No to dzisiaj w ramach eksperymentu zrobiłem kilka puszek tuszonki z kurczaka. Jak wyszła tuszonka z kurczaka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 23 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #397 Opublikowano 23 Lipca 2020 (edytowane) Jak wyszła tuszonka z kurczaka.Uważam, i nie tylko ja, że tuszonka wyszła bardzo dobra. Mięsko bardzo delikatne, kruche. Galaretka taka średnio zwięzła. Jak otworzyłem do kielicha z sąsiadem to mu smakowało, a On jest bardzo wybredny. Osobiście dałbym troszkę więcej pieprzu. Edytowane 23 Lipca 2020 przez Todek http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 23 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #398 Opublikowano 23 Lipca 2020 Jak otworzyłem do kielicha z sąsiadem to mu smakowało, a On jest bardzo wybredny. Jeśli mogę coś zasugerować to podawaj wybrednym gościom zakąskę dopiero po kilku kielichach, zaręczam, że nie będą wybredni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #399 Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Dawno nic nie wstawiałem, a coś tam robiłem. Konserwy z makreli. W oleju i w pomidorach. Konserwa turystyczna. Makrela marynowana wg Maxella Konserwa/kiełbasa bosmańska na talerzu http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #400 Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Konserwy z makreli. W oleju i w pomidorach. Todek wyroby ładnie się prezentują interesuje mnie jednak przepis na makrelę w oleju i pomidorach. Zaznaczam, że zrobię w słoikach. Kiedyś w pomidorach robiłam, ale może Twój przepis lepszy i nie była to makrela tylko chyba dorsz. Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi