Skocz do zawartości

Peklowanie mięs na mokro - Miro.


Rekomendowane odpowiedzi

Proponuje ku rozważenia "władzy i userom "abyśmy w przestrzeni forum posługiwali się "matematycznym" sposobem przeliczania/obliczania procentów. Bez urazy (sprawdziłem) to poziom 5 klasy szkoły podstawowej, a wprowadza to dużo nieporozumi.Proszę potraktować to jako prośbę.Osobiście czuje duży dyskomfort i jestem zdezientorowany jak zapoznaje się z materiałami, bo nie wiem czy nie jest to pomyłka i co jest wartością prawidłowo stężenie czy ilość, zwłaszcza w kontekście że cześć materiałów na forum jest na poziomie akademickim.

Przepraszam za błędy piszę z telefonu

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/3/#findComment-513579
Udostępnij na innych stronach

Szynka się pekluje od 1.IX w 10cio% roztworze.

Wąchałem to dziś i zauważyłem, że zapach nie jest taki jak na początku peklowania ale też nie śmierdzi.

Zapach jest taki jakby cięższy...:)

Czy mogę przygotować nową zalewę i do niej włożyć na kolejne kilka dni to co mi się pekluje już od sześciu dni?

Czy po takiej zmianie zalewy na świeżą szynka nie będzie za słona?

W sumie nadal będzie to zalewa o takim samym stężeniu soli...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/3/#findComment-514966
Udostępnij na innych stronach

..ale zalewa, w której leży szynka, nie ma już tego stężenia , które miała na początku, bo nastąpiła dyfundacja peklosoli...

Jak masz to już 7dzień w 10% i zalewa nie śluzuje, ani nie śmierdzi, to wędziłbym dziś lub jutro i nie bawił się w nową zalewę -  i czy robiłeś nastrzyk,  oraz w jakiej temperaturze trzymasz całość ?

Aha, i nie pchaj łap do zalewy, bo bakterie to lubią.... :devil:

Edytowane przez jumbo

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/3/#findComment-514977
Udostępnij na innych stronach

Dziś wąchałem raz jeszcze zalewe, tym razem po kilku piwach i okazało się, że pachnie ładnie ale jestem nastawiony już na jutrzejsze wędzenie...

- w lodówce wszystko lezy na spodzie, temperatury nie mierzyłem,

- arkadiusz pisał: 5.Włóż do lodówki i pekluj 8-10 dni w temp.4-6 ºC. i nic nie ruszaj. A ja oczywiście łapy do środka wpakowąłem - dwa razy szynką obracałem,

- nastrzyków nie robiłem ale ostrym długim nożem nakłówałem,

- zalewa nie sluzuje.

A tak przy okazji, dziś zabiłem jedną gąskę, może by tak coś z niej uwędzić...rzecz jasna zapeklowac do jutra nie zdążę.

Wędził ktoś z was kiedyś nóżkę gęsią ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/3/#findComment-515182
Udostępnij na innych stronach

....piersi, czyli półgęsek , jest zarąbisty ale najlepszy jest wędzony na zimno - nóżke też można - jak zrobisz gęsty nastrzyk to do jutra coś z tego może być...

tu masz troszkę https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12241-p%C3%B3%C5%82g%C4%99ski/?hl=p%C3%B3%C5%82g%C4%99sek&do=findComment&comment=454924

 

A jaką masz grubość tej szynki ...?

Edytowane przez jumbo

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/3/#findComment-515184
Udostępnij na innych stronach

Szynka wyszła super. Nie ma nawet porównania do tej "peklowanej" na samej soli. Przepraszam za wyrażenie ale napiszę...qwa rewelacja

Peklowana peklosolą wyszła ładnie różowiótka, soczysta smaczna, nie oparzałem jej. Skórke ma lekko słoną.

Peklowanie trwało 8 dni bez nastrzyków. Zapeklowało się bardzo ładnie do samego środka

Następnym razem będę peklował w 10cio% roztworze przez 5-6 dni.

Jedną szynkę zjadłem z sąsiadem przy wędzarni wieczorem :) ....plus transporter piwa :)

Wędziło się tym razem 15h - 15h relaksu :) w temeperaturze 60-70C.

W sumie zrobiliśmy 8 szyszek.

Grubość szynek jest taka, że mozna je objąć dłońmi...maja tak po 1,2 kg.

Co do tej wędzonej piersi z gęsi to bede musiał się zastanowić.

Zamrażalkę już uruchomiłem, gęsi z podwórka znikły :)
Piersi oddzieliłem od miesą nie ściągając z nich skóry - takie mrożone piersi przed wędzeniem dużo stracą na smaku?


a....ziół nie dawałem, nie robiłem żadnych eksperymentów z ziołami etc...szynka smakuje jak kawał dobergo mięsiwa a nie jak majeranek 

polecam przepis z tej strony...
dzięki wszystkim


jeszcze jedno, czy faktycznie w gęstym dymie w temperaturze 60C i czasie wędzenie równym 4h mozna uwędzić szynkę?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/3/#findComment-515744
Udostępnij na innych stronach

takie mrożone piersi przed wędzeniem dużo stracą na smaku?

 

Nie stracą.

 

 

 

jeszcze jedno, czy faktycznie w gęstym dymie w temperaturze 60C i czasie wędzenie równym 4h mozna uwędzić szynkę?

 

 

Można i niekoniecznie gęstym tylko to jeszcze zależy od wędzarni.Powinieneś odróżnić wędzenie od pieczenia.To co zrobiłeś to było coś w rodzaju wędzenia z pieczeniem jednocześnie.U mnie wraz z osuszaniem (ok. 1,5 h ) wędzą się ok.6 h w temp 50-55 C i później idą do parzenia.Parzone są moim zdaniem bardziej soczyste od pieczonych.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/3/#findComment-515758
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja tam wędze tylko do uzyskania koloru ,

 

Ja też tylko u mnie to trwa ok.6 h. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/3/#findComment-515766
Udostępnij na innych stronach

Razem z sąsiadem postanowiliśmy wędzić tak długo aż mięso nie będzie surowe.

Wieszamy jedną szynkę testową i na niej sprawdzamy.

Pod koniec wędzenia podpiekamy w wyższej temperaturze.

Część szynki jest zjadana wciągu jednego do trzech dni bez parzenia a nadmiar ląduje w zamrażalce.

Po rozmrożeniu szynka jest parzona.


Wędzarnie mam zrobioną z cegły szamotki na dodatek.
Rura doprowadzająca dym ok. 1m metra fi200mm. Rura nie jest zakopana jest na powierzchni. Objętość wędzarni około 0,5m^3.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/3/#findComment-515774
Udostępnij na innych stronach

mam gdzieś fotki to pokaże w tym tygodniu


podejrzewałem problemy z termometrem ale sprawdzałem go z innym i jest oki 


powiedzcie, orientacyjnie, jak długo trzeba by było wędzić szynkę w temepraturze ok. 50C żeby się uwędziła "aż do środka"


pierwszy raz jak wędziłem z sąsiadem to trwało to ok. 17h w temperaturze >50C i okazało się, że szynka w środku jest nadal surowa.
Mówię o szynkach taki po 1,2kg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/3/#findComment-515777
Udostępnij na innych stronach

 

 

podpowiem, wbijając w nią termometr do osiągnięcia wewnątrz 68 stopni

tak aby końcówka termometru kończyła się w środku szynki w tzw "jądrze" ? :)


czyli optymalną temperaturą wędzenia a właściwie juz pieczenia jest temperatura ok. 70C?!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/3/#findComment-515779
Udostępnij na innych stronach

powiedzcie, orientacyjnie, jak długo trzeba by było wędzić szynkę w temepraturze ok. 50C żeby się uwędziła "aż do środka"

 

 

Do końca świata i jeszcze dzień dłużej :D .

W wędzarniach przydomowych wędzi się do uzyskania odpowiedniego koloru a nie na czas.Wyroby wędzone, żeby nie były surowe w środku  z małymi wyjątkami powinny mieć w środku 68 C..Po wędzeniu trzeba je parzyć lub piec Oczywiście można jeść też wyroby surowe wędzone, ale to inna bajka i inne wędzenie.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/3/#findComment-515782
Udostępnij na innych stronach

Gość Grzegorz Z.

 

 

 

Do końca świata i jeszcze dzień dłużej :D .

W wędzarniach przydomowych wędzi się do uzyskania odpowiedniego koloru a nie na czas.Wyroby wędzone, żeby nie były surowe w środku  z małymi wyjątkami powinny mieć w środku 68 C..Po wędzeniu trzeba je parzyć lub piec Oczywiście można jeść też wyroby surowe wędzone, ale to inna bajka i inne wędzenie.

 

nic dodać i nic ująć :) ale te 6h do koloru mnie zastanawia :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/3/#findComment-515783
Udostępnij na innych stronach

ale te 6h do koloru mnie zastanawia

 

Czemu?.Każda wędzarnia wędzi inaczej.Ja od pewnego czasu wędzę dymogenaratorem i tyle to trwa a w niektórych wypadkach przy dużych elementach jeszcze dłużej .Z paleniska krócej ok.4 h..Ale zapewniam Cię, że efekt jest zadowalający co możesz sprawdzić w moim kąciku. :)

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/3/#findComment-515785
Udostępnij na innych stronach

 

 

Oczywiście można jeść też wyroby surowe wędzone

czyli chcesz powiedzieć, że szynka wędzona jeśli nie jest parzona to uznawana jest za surową? :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/3/#findComment-515786
Udostępnij na innych stronach

czyli chcesz powiedzieć, że szynka wędzona jeśli nie jest parzona to uznawana jest za surową?

 

Jeśli jest wędzona  zgodnie z technologią w temp.45-55 º C to trafiłeś w dychę. :D

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/3/#findComment-515788
Udostępnij na innych stronach

Gość Grzegorz Z.

 

.Ja od pewnego czasu wędzę dymogenaratorem i tyle to trwa a w niektórych wypadkach przy dużych elementach jeszcze dłużej

a tego  nie dodałeś, że dymogenerator :) jak kolega by pociągnął  6h w palenisku, to byłby wczesny Zbój Madej :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/3/#findComment-515792
Udostępnij na innych stronach

 

 

jak kolega by pociągnął  6h w palenisku, to byłby wczesny Zbój Madej

 

Oj coś się mylisz.Trzeba umieć wędzić to i 6 h z paleniska też się da.Zapewniam, że tak można bo i to trenowałem.Wczesny Zbój Madej nie polegał na długim wędzeniu a na problemach z osuszaniem i jak mogę przypuszczać na używaniu mokrego drewna. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/3/#findComment-515794
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.