Jump to content

Peklowanie mięs na mokro - Miro.


miro

Recommended Posts

Witam 

Mam mały problem a mianowicie mięso na balkonie w solance temperatura w nocy -10 a w dzień -5, miejsca w lodówce brak gdzie to trzymać?

W drugiej lodówce.  :D  ;)  Temperatura peklowania 4-8 st. więc Twoje się moczy tylko, czy w dzień czy w nocy.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Link to comment
Share on other sites

Rozgrzej zalewę do temp. ok.6 st.C i owiń naczynie kilkoma wartswami tkaniny (koce itp.). Po paru godzinach zobacz jaka jest jej temperatura. Wtedy możesz trzymać w domu (koło drzwi balkonowych) lub na balkonie, kontrolując co jakis czas temp. Musi być plusowa, gdyż w temp. 0 st.C i poniżej proces peklowania ustaje.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Link to comment
Share on other sites

Lodówka turystyczna, używka, koszt pewnie około 50-60 zł i problem znacznie mniejszy.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Link to comment
Share on other sites

Miro ,piękne dzięki za przepis na peklowania i wędzenie. Wędziłem kilka razy i zawsze było ekstra. Mam tylko jeden dylemat: czy w przygotowaniu wywaru podajesz ilość składników na 1 kg mięsa czy na 1 litr zalewy. Powiem ci, że przy peklowaniu ok 40 kg mięsa miałem dylemat czy dodawać taką ilość przypraw, więc dodałem w przeliczeniu na litr zalewy. Odpowiedz proszę.
Link to comment
Share on other sites

Robimy wywar, więc ilości są orientacyjne na około 1 kg mięsa.

Przy większej ilości trzeba zwiększyć ilość, ale nie przeliczałbym tego np. x 40.

Bardziej  trzeba to robić intuicyjnie.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Link to comment
Share on other sites

....kwiatki to nie byle co.... :facepalm:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Link to comment
Share on other sites

Chyba w dzień balkon a w nocy w mieszkaniu- przed chwilą mierzyłem temperaturę solanki jest -1,3.

Przecież napisał wyraźnie, że mierzy.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • 3 weeks later...

Witajcie.

Mam pytanie. Jestem nowicjuszem w branży wędzarniczej na swoje potrzeby. Czy jest potrzeba, po zakończonym peklowaniu szynek i boczków, wymoczyć w wodzie przed wędzeniem, jeżeli tak, to ile czasu.

                                                       Pozdrawiam. Kulfon

Link to comment
Share on other sites

Staramy się podawać tutaj takie przepisy na peklowanie, które nie wymagają moczenia (tabela Dziadka, Szczepana itp.). Inaczej sytuacja wygląda w przepisach zawartych w recepturach branżowych, ale tam podane są czasy moczenia. Zasada jest jedna - moczymy do momentu, kiedy słoność mięsa wewnątrz najgrubszego elementu jest dla nas akceptowalna.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Link to comment
Share on other sites

 

 

Czy jest potrzeba, po zakończonym peklowaniu szynek i boczków, wymoczyć w wodzie przed wędzeniem, jeżeli tak, to ile czasu. Pozdrawiam. Kulfon

 

Nie ma takiej potrzeby , jeżeli odpowiednio dobierzesz słoność wyrobu  czyli stężenie solanki w której będziesz peklował mięso .  Kilka razy należy zrobić próby aby trafić w odpowiednią słoność :D

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Link to comment
Share on other sites

Witajcie.

Mam pytanie. Jestem nowicjuszem w branży wędzarniczej na swoje potrzeby. Czy jest potrzeba, po zakończonym peklowaniu szynek i boczków, wymoczyć w wodzie przed wędzeniem, jeżeli tak, to ile czasu.

                                                       Pozdrawiam. Kulfon

Jeśli zastosujesz się do przepisu to nie musisz moczyć mięsa, a jedynie możesz opłukać.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Link to comment
Share on other sites

Jak robić solankę, nauczył mnie praktyk w branży wędliniarskiej. Bez żadnych tabel, przeliczników. Odpowiednią ilość wody zagotować, po zagotowaniu studzić. Gdy woda będzie jeszcze ciepła najpierw włożyć surowe jajko. Ono osiądzie na dnie naczynia. Sypać sól, jednocześnie mieszając żeby sól dokładnie rozpuściła się,  do momentu aż jajko odbije się od dna naczynia i będzie pływać w tej solance. Następnie dodać przypraw, wg uznania, i zalać tak przygotowaną solankę do naczynia, w którym będą peklowane szynki, boczki, polędwice i inne. Peklować 2 tygodnie (14 dni). Po peklowaniu przed wędzeniem wymoczyć w wodzie (od 12 do 24 godzin), następnie powiązać lub nadziać na haki, osuszyć i rozpocząć wędzenie.

                                                         Powodzenia.  

Link to comment
Share on other sites

Dla przypomnienia podam Ci Kulfon naszą forumową, uniwersalną recepturę na zalewę peklującą, która na pewno nie wymaga moczenia. Zalewa stosowana jest do peklowania mokrego tradycyjnego (czyli do 14 dni, bez nastrzyku, jeśli elementy są bez kości). Nazwaliśmy ja "Szunajówka" na cześć jednego z Kolegów.

Przyjmujemy jako ilość wyjściową, przygotowanie zalewy w oparciu o 10 l wody. Czyli, na 10 litrów wody dajemy od 0,80 do 0,85 kg peklosoli (przy tym sposobie peklowania, ze względów bezpieczeństwa stosujemy wyłącznie peklosól). Teraz wystarczy jedynie dobrać wagową ilość zalewy (ok.40-50%) w stosunku do wagi mięsa, ściśle przestrzegać warunków peklowania (temperatura, kontrola zalewy, co najmniej dwukrotne przełożenie mięsa oraz pilnowanie, by mięso zawsze było całkowicie przykryte zalewą) i po 10-14 dniach masz gotowca do ocieknięcia, osuszenia i wędzenia.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Link to comment
Share on other sites

 

 

Jak robić solankę, nauczył mnie praktyk w branży wędliniarskiej. Bez żadnych tabel, przeliczników. Odpowiednią ilość wody zagotować, po zagotowaniu studzić. Gdy woda będzie jeszcze ciepła najpierw włożyć surowe jajko. Ono osiądzie na dnie naczynia. Sypać sól, jednocześnie mieszając żeby sól dokładnie rozpuściła się, do momentu aż jajko odbije się od dna naczynia i będzie pływać w tej solance. Następnie dodać przypraw, wg uznania, i zalać tak przygotowaną solankę do naczynia, w którym będą peklowane szynki, boczki, polędwice i inne. Peklować 2 tygodnie (14 dni). Po peklowaniu przed wędzeniem wymoczyć w wodzie (od 12 do 24 godzin), następnie powiązać lub nadziać na haki, osuszyć i rozpocząć wędzenie.

Tego sposobu więcej nie stosuj. Wystarczy by jajko było stare (wyschnięte) lub większe. Na stronie głownej znajdziesz doświadczenie Dziadka z jajkami i podane wyniki testów. Sa bardzo rozbieżne.

Jeśli chcesz mieć dobre wędzonki, nie stosuj jakichkolwiek przypraw do peklowania. Przyprawisz sobie wędzonkę na chlebku. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Link to comment
Share on other sites

Maxell możesz te jajowe śmieci przenieś do nowego wątku.....?

Nie mogę tego czytać bezstresowo.

Edited by miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.