Andrzej16 Posted December 13, 2016 Report Share #101 Posted December 13, 2016 Witam Mam mały problem a mianowicie mięso na balkonie w solance temperatura w nocy -10 a w dzień -5, miejsca w lodówce brak gdzie to trzymać? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/5/#findComment-530848 Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted December 13, 2016 Report Share #102 Posted December 13, 2016 Witam Mam mały problem a mianowicie mięso na balkonie w solance temperatura w nocy -10 a w dzień -5, miejsca w lodówce brak gdzie to trzymać?W drugiej lodówce. Temperatura peklowania 4-8 st. więc Twoje się moczy tylko, czy w dzień czy w nocy. Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/5/#findComment-530849 Share on other sites More sharing options...
Andrzej16 Posted December 13, 2016 Report Share #103 Posted December 13, 2016 Chyba w dzień balkon a w nocy w mieszkaniu- przed chwilą mierzyłem temperaturę solanki jest -1,3. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/5/#findComment-530856 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 13, 2016 Report Share #104 Posted December 13, 2016 Rozgrzej zalewę do temp. ok.6 st.C i owiń naczynie kilkoma wartswami tkaniny (koce itp.). Po paru godzinach zobacz jaka jest jej temperatura. Wtedy możesz trzymać w domu (koło drzwi balkonowych) lub na balkonie, kontrolując co jakis czas temp. Musi być plusowa, gdyż w temp. 0 st.C i poniżej proces peklowania ustaje. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/5/#findComment-530861 Share on other sites More sharing options...
miro Posted December 13, 2016 Author Report Share #105 Posted December 13, 2016 Lodówka turystyczna, używka, koszt pewnie około 50-60 zł i problem znacznie mniejszy. Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/5/#findComment-530879 Share on other sites More sharing options...
Andrzej16 Posted December 13, 2016 Report Share #106 Posted December 13, 2016 (edited) Mam tylko samochodową elektryczną. Wyniosłem kwiatki z parapetu w jednym pokoju,zakręciłem kaloryfer i uchyliłem lekko okno myślę,że mięsko ma się dobrze. Edited December 13, 2016 by Andrzej16 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/5/#findComment-530931 Share on other sites More sharing options...
Bolek69 Posted December 13, 2016 Report Share #107 Posted December 13, 2016 Miro ,piękne dzięki za przepis na peklowania i wędzenie. Wędziłem kilka razy i zawsze było ekstra. Mam tylko jeden dylemat: czy w przygotowaniu wywaru podajesz ilość składników na 1 kg mięsa czy na 1 litr zalewy. Powiem ci, że przy peklowaniu ok 40 kg mięsa miałem dylemat czy dodawać taką ilość przypraw, więc dodałem w przeliczeniu na litr zalewy. Odpowiedz proszę. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/5/#findComment-530933 Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted December 13, 2016 Report Share #108 Posted December 13, 2016 myślę,że mięsko ma się dobrze.Nie używasz termometru? Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/5/#findComment-530942 Share on other sites More sharing options...
miro Posted December 13, 2016 Author Report Share #109 Posted December 13, 2016 Robimy wywar, więc ilości są orientacyjne na około 1 kg mięsa.Przy większej ilości trzeba zwiększyć ilość, ale nie przeliczałbym tego np. x 40.Bardziej trzeba to robić intuicyjnie. Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/5/#findComment-530946 Share on other sites More sharing options...
Andrzej16 Posted December 13, 2016 Report Share #110 Posted December 13, 2016 Używam-ale nie nabijam postów byle czym. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/5/#findComment-530947 Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted December 13, 2016 Report Share #111 Posted December 13, 2016 ....kwiatki to nie byle co.... Quote jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/5/#findComment-530956 Share on other sites More sharing options...
Andrzej16 Posted December 13, 2016 Report Share #112 Posted December 13, 2016 ....kwiatki to nie byle co.... Miałbym "ładne kwiatki " od żony za te kwiatki. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/5/#findComment-530958 Share on other sites More sharing options...
miro Posted December 13, 2016 Author Report Share #113 Posted December 13, 2016 Chyba w dzień balkon a w nocy w mieszkaniu- przed chwilą mierzyłem temperaturę solanki jest -1,3.Przecież napisał wyraźnie, że mierzy. Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/5/#findComment-530962 Share on other sites More sharing options...
Lech Ostruszka Posted February 27, 2017 Report Share #114 Posted February 27, 2017 Dzień dobry. Czy nastrzykiwanie robimy w dniu kiedy wkładamy mięso do peklowania. Proszę o informację ponieważ zaczynam zupełnie od zera. i chciałbym zrobić właściwie .Pozdrawiam Lech Ostruszka Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/5/#findComment-542526 Share on other sites More sharing options...
miro Posted February 27, 2017 Author Report Share #115 Posted February 27, 2017 Dokładnie tak. Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/5/#findComment-542528 Share on other sites More sharing options...
Einshell Posted February 27, 2017 Report Share #116 Posted February 27, 2017 Również proszę nie zapomnieć o ''pomasowaniu'' mięska po nastrzyku Quote Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/5/#findComment-542551 Share on other sites More sharing options...
Kulfon Posted March 20, 2017 Report Share #117 Posted March 20, 2017 Witajcie.Mam pytanie. Jestem nowicjuszem w branży wędzarniczej na swoje potrzeby. Czy jest potrzeba, po zakończonym peklowaniu szynek i boczków, wymoczyć w wodzie przed wędzeniem, jeżeli tak, to ile czasu. Pozdrawiam. Kulfon Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/5/#findComment-544814 Share on other sites More sharing options...
roger Posted March 20, 2017 Report Share #118 Posted March 20, 2017 To zależy kolego w jakim stężeniu solanki peklowałeś i ile czasu Quote Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/5/#findComment-544815 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted March 20, 2017 Report Share #119 Posted March 20, 2017 Staramy się podawać tutaj takie przepisy na peklowanie, które nie wymagają moczenia (tabela Dziadka, Szczepana itp.). Inaczej sytuacja wygląda w przepisach zawartych w recepturach branżowych, ale tam podane są czasy moczenia. Zasada jest jedna - moczymy do momentu, kiedy słoność mięsa wewnątrz najgrubszego elementu jest dla nas akceptowalna. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/5/#findComment-544816 Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted March 20, 2017 Report Share #120 Posted March 20, 2017 Czy jest potrzeba, po zakończonym peklowaniu szynek i boczków, wymoczyć w wodzie przed wędzeniem, jeżeli tak, to ile czasu. Pozdrawiam. Kulfon Nie ma takiej potrzeby , jeżeli odpowiednio dobierzesz słoność wyrobu czyli stężenie solanki w której będziesz peklował mięso . Kilka razy należy zrobić próby aby trafić w odpowiednią słoność Pozdrawiam Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/5/#findComment-544818 Share on other sites More sharing options...
miro Posted March 20, 2017 Author Report Share #121 Posted March 20, 2017 Witajcie.Mam pytanie. Jestem nowicjuszem w branży wędzarniczej na swoje potrzeby. Czy jest potrzeba, po zakończonym peklowaniu szynek i boczków, wymoczyć w wodzie przed wędzeniem, jeżeli tak, to ile czasu. Pozdrawiam. KulfonJeśli zastosujesz się do przepisu to nie musisz moczyć mięsa, a jedynie możesz opłukać. Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/5/#findComment-544823 Share on other sites More sharing options...
Kulfon Posted March 20, 2017 Report Share #122 Posted March 20, 2017 Jak robić solankę, nauczył mnie praktyk w branży wędliniarskiej. Bez żadnych tabel, przeliczników. Odpowiednią ilość wody zagotować, po zagotowaniu studzić. Gdy woda będzie jeszcze ciepła najpierw włożyć surowe jajko. Ono osiądzie na dnie naczynia. Sypać sól, jednocześnie mieszając żeby sól dokładnie rozpuściła się, do momentu aż jajko odbije się od dna naczynia i będzie pływać w tej solance. Następnie dodać przypraw, wg uznania, i zalać tak przygotowaną solankę do naczynia, w którym będą peklowane szynki, boczki, polędwice i inne. Peklować 2 tygodnie (14 dni). Po peklowaniu przed wędzeniem wymoczyć w wodzie (od 12 do 24 godzin), następnie powiązać lub nadziać na haki, osuszyć i rozpocząć wędzenie. Powodzenia. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/5/#findComment-544824 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted March 20, 2017 Report Share #123 Posted March 20, 2017 Dla przypomnienia podam Ci Kulfon naszą forumową, uniwersalną recepturę na zalewę peklującą, która na pewno nie wymaga moczenia. Zalewa stosowana jest do peklowania mokrego tradycyjnego (czyli do 14 dni, bez nastrzyku, jeśli elementy są bez kości). Nazwaliśmy ja "Szunajówka" na cześć jednego z Kolegów.Przyjmujemy jako ilość wyjściową, przygotowanie zalewy w oparciu o 10 l wody. Czyli, na 10 litrów wody dajemy od 0,80 do 0,85 kg peklosoli (przy tym sposobie peklowania, ze względów bezpieczeństwa stosujemy wyłącznie peklosól). Teraz wystarczy jedynie dobrać wagową ilość zalewy (ok.40-50%) w stosunku do wagi mięsa, ściśle przestrzegać warunków peklowania (temperatura, kontrola zalewy, co najmniej dwukrotne przełożenie mięsa oraz pilnowanie, by mięso zawsze było całkowicie przykryte zalewą) i po 10-14 dniach masz gotowca do ocieknięcia, osuszenia i wędzenia. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/5/#findComment-544825 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted March 20, 2017 Report Share #124 Posted March 20, 2017 Jak robić solankę, nauczył mnie praktyk w branży wędliniarskiej. Bez żadnych tabel, przeliczników. Odpowiednią ilość wody zagotować, po zagotowaniu studzić. Gdy woda będzie jeszcze ciepła najpierw włożyć surowe jajko. Ono osiądzie na dnie naczynia. Sypać sól, jednocześnie mieszając żeby sól dokładnie rozpuściła się, do momentu aż jajko odbije się od dna naczynia i będzie pływać w tej solance. Następnie dodać przypraw, wg uznania, i zalać tak przygotowaną solankę do naczynia, w którym będą peklowane szynki, boczki, polędwice i inne. Peklować 2 tygodnie (14 dni). Po peklowaniu przed wędzeniem wymoczyć w wodzie (od 12 do 24 godzin), następnie powiązać lub nadziać na haki, osuszyć i rozpocząć wędzenie. Tego sposobu więcej nie stosuj. Wystarczy by jajko było stare (wyschnięte) lub większe. Na stronie głownej znajdziesz doświadczenie Dziadka z jajkami i podane wyniki testów. Sa bardzo rozbieżne.Jeśli chcesz mieć dobre wędzonki, nie stosuj jakichkolwiek przypraw do peklowania. Przyprawisz sobie wędzonkę na chlebku. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/5/#findComment-544826 Share on other sites More sharing options...
miro Posted March 20, 2017 Author Report Share #125 Posted March 20, 2017 (edited) Maxell możesz te jajowe śmieci przenieś do nowego wątku.....?Nie mogę tego czytać bezstresowo. Edited March 20, 2017 by miro Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/5/#findComment-544827 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.