Papcio Opublikowano 6 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #451 Opublikowano 6 Maja 2018 (edytowane) Miro i "Szwedzie" (myślę, że się nie obrazisz). Jak nigdy to zgadzam się z Wami. Już pisałem kilka lat temu o moim doświadczeniu z płynnym dymem. Ja po prostu parzyłem szynki i do wody wlałem "dym". Dla mnie i moich konsumentów to była rewelacja. A "ludziki" mają inne zdanie, to większość z nich nawet nie widziała butelki z tym płynem. Staram się nie dyskutować z "nawiedzonymi" jedynie słusznej opcji wyczytanej w Wikipedii, I tych co mają na wszystko jedynie słuszną odpowiedź. Ja staram się sam sprawdzać co się da i mogę stwierdzić, że śledziki Halusi te surowe i gotowane to rewelacja, robię je "na okrągło" nawet dziś były na śniadanie.Pozdrawiam Skandynawię Edytowane 6 Maja 2018 przez Papcio Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/19/#findComment-597412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 6 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #452 Opublikowano 6 Maja 2018 Papciu !!! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/19/#findComment-597414 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eugeniusz_2015 Opublikowano 6 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #453 Opublikowano 6 Maja 2018 A "ludziki" mają inne zdanie, to większość z nich nawet nie widziała butelki z tym płynem. Staram się nie dyskutować z "nawiedzonymi" jedynie słusznej opcji wyczytanej w Wikipedii, I tych co mają na wszystko jedynie słuszną odpowiedź. Ale zadyma z tym dymem!Zdania nie zmienię i tyle! Z koncentratem dymu wędzarniczego miałem do czynienia już w latach 70-tych XX w.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/19/#findComment-597444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eugeniusz_2015 Opublikowano 6 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #454 Opublikowano 6 Maja 2018 (edytowane) Sverige2, cenię odmienne opinie, ale bezsensowne i groteskowe odpowiedzi nie pomagają w merytorycznej dyskusji, której tak naprawdę nie mam ochoty prowadzić - nikogo z oponentów nie przekonam i niech tak zostanie. Dlatego powiedziałem "i tyle". Czy uważasz że masz patent na nieomylność? Uczyłem się od Ciebie i dzięki Ci za to, ale nauki czerpałem również, a może przede wszystkim, z całego Forum - bo masarzem nie jestem.Kpić również potrafię, ale po co? Edytowane 6 Maja 2018 przez Eugeniusz_2015 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/19/#findComment-597457 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 6 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #455 Opublikowano 6 Maja 2018 (edytowane) Niestety tak jestem tu odbierany...sprzedawczyk z chęcią zysku....to faktycznie może zaboleć. Otworzyła się furtka, dla osób nie mogących wędzić. Robią wędliny w domu i im smakują. Mam im to zabrać? W imię czego? W imię tego że mam kawałek miejsca na wędzarnię, a oni nie? Czy też może wędzenie w garnku, z użyciem foli aluminiowej która przy wysokich temperaturach jest trucizną, ma być tą alternatywą?Mirku - jeśli ktoś Cie tak odbiera - to nic nie poradzisz - w mojej ocenie jesteś WARTOŚCIOWYM CZŁOWIEKIEM - CO POMAGA ILE MOŻE - a, że dodatkowo masz możliwość przekazać nam nowe produkty i ich zastosowanie to chwała. Sam kupowałem u Ciebie przydatności wędzarnicze i jestem zadowolony zawodowo mam awersję do dymu wędzarniczego więc moje uwago można pominąć. z czego wynika ?Osobiście uważam, że jest to alternatywa - wędze borniakiem z dymogeneratorem dymboksa - (za chwilę własnej konstrukcji)- też nie jest to wedzenie tradycyjne Trochę późno odpowiadam. Z czego wynika?, ze względów zawodowych właśnie.Prawdą jest że trudno wyczuć różnicę między wędzeniem tradycyjnym, a natryskowym. Jednak ktoś kto na co dziń w tym siedzi wyczuje różnicę. Prawda jest że dym w płynie jest pozbawiony niektórych szkodliwych substancji i jest być może alternatywą dla nie mogących wędzić. Jednak ja osobiście wolałbym kupić w sprawdzonym źródle tradycyjnie wędzoną wędlinę lub kiełbasę niż pryskać dymem. Tradycyjne wędzenie daje możliwość aromatyzowania dymem różnymi gatunkami drewna co daje mnogość smaków i aromatów.Co do trwałości między wędzeniem tradycyjnym a (w tej chwili) przemysłowym natryskowym. No przepraszam ale szynka czy łopatka wędzona nie parzona etapami przez np trzy dni jest trwalsza od parzonej i spryskanej dymem.Nie chce tutaj bić piany i toczyć bitew ponieważ w domowym wędzeniu i masarstwu raczkuje w porównaniu do Was,ale takie jest moje zdanie. I dlatego zająłem się po latach marzeń domowym wędzeniem. Jeżeli komuś odpowiada taka metoda jaką zaproponowałeś, to proszę bardzo. Wolna wola.Jeżeli kto Edytowane 6 Maja 2018 przez Woytas Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/19/#findComment-597458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 6 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #456 Opublikowano 6 Maja 2018 Z koncentratem dymu wędzarniczego miałem do czynienia już w latach 70-tych XX wEugeniusz to napisz coś więcej - jakie doświadczenia , doznania itd. Każda informacja może być przydatna i będzie mile widziana Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/19/#findComment-597461 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eugeniusz_2015 Opublikowano 6 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #457 Opublikowano 6 Maja 2018 (edytowane) Eugeniusz to napisz coś więcej - jakie doświadczenia , doznania itd. Każda informacja może być przydatna i będzie mile widziana To były badania na zawartość benzo[a]pirenów. Nie od razu Koncentrat był dopuszczony do użytku.Koncentrat jest bezpieczny - oczywiście właściwie stosowany.Niemniej, wolę dymiące drewno wybranych gatunków.[Dodano: 06 maj 2018 - 20:19]Moje kategoryczne stwierdzenie " jest bezpieczny", nie do końca jest zgodny z prawdą. Każda ilość benzo(a)pirenu jest szkodliwa i rakotwórcza. Najbardziej toksyczne jest jednak samo życie. Edytowane 6 Maja 2018 przez Eugeniusz_2015 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/19/#findComment-597464 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #458 Opublikowano 6 Maja 2018 Najbardziej toksyczne jest jednak samo życie No, każde życie jest śmiertelną chorobą. Bez wyjątków Poza powyższym, życie jest piękne a raj IMO jest na ziemi, tylko należy go dostrzec Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/19/#findComment-597473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 6 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #459 Opublikowano 6 Maja 2018 tylko należy go dostrzec Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/19/#findComment-597476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eugeniusz_2015 Opublikowano 6 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #460 Opublikowano 6 Maja 2018 Poza powyższym, życie jest piękne a raj IMO jest na ziemi, tylko należy go dostrzec Brawo EAnna, tylko pozytywne postrzeganie naszego otoczenia emanuje tym co najlepsze i daje poczucie bezpiecznego i szczęśliwego dnia następnego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/19/#findComment-597481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 6 Maja 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #461 Opublikowano 6 Maja 2018 No przepraszam ale szynka czy łopatka wędzona nie parzona etapami przez np trzy dni jest trwalsza od parzonej i spryskanej dymem. No nie koniecznie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/19/#findComment-597488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 6 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #462 Opublikowano 6 Maja 2018 MiroFajnie ze zacząłeś taki temat, gratuluje odwagi, a słowa krytyki były są i będą. A Ty nikogo nie namawiasz do stosowania, po prostu opisałeś proces i to wszystko.Równie dobrze można by krytykować wychowanie seksualne w szkole jako namawianie do seksu PSJa to stosuje do steków i innego mięsa jak robię w domu na patelni, ma się posmak grilla węglowego skrzyżowanego z pieczeniem na ognisku Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/19/#findComment-597492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 20 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #463 Opublikowano 20 Grudnia 2018 Miro , wczoraj zrobilam poledwice a'la wedzona, w smaku jest bardzo dobra , zrobilam tak jak opisales jedynie zamaczalam a nie spryskiwalam ..wyszla troche ciemna nastepnym razem bede moczyc w roztworze dymu tylko 2 razy bo juz po drugim razie miala ladny kolor . Mam w koncu jakas alternatywe na zimowe wyroby co do zapachu podczas suszenia w piekarniku nie byl mocny , nie bardziej niz jak przynosze wedzonki z wedzenia w wedzarce . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/19/#findComment-618191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 20 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #464 Opublikowano 20 Grudnia 2018 Czasami raz wystarczy, ważne aby bardzo dokładnie suszyć wyrób. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/19/#findComment-618224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 21 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #465 Opublikowano 21 Grudnia 2018 Poledwica byla bardzo dobrze osuszona , bo ja przestrzegam wlasnie tego najbardziej jak robie wyroby i wedze, z racji ze moj wedzok jest dosc malyi blaszany. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/19/#findComment-618272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walker125 Opublikowano 19 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #466 Opublikowano 19 Stycznia 2019 Jak w temacie. Po co ? Na co ? I dlaczego tak niezdrowo ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/19/#findComment-621035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 19 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #467 Opublikowano 19 Stycznia 2019 ???? Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/19/#findComment-621036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walker125 Opublikowano 19 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #468 Opublikowano 19 Stycznia 2019 np. https://swojskiwyrob.pl/srodki-funkcjonalne-kultury-bakterii-dodatki-masarskie/175-koncentrat-dymu-wedzarniczego-50g.html?search_query=dym&results=13 Od jednego sprzedawcy dowiedziałem się że można dodawać do wyrobów które mają być tylko liźnięte dymem jak np. parówki czy wątrobianka.W składzie widzę chemię. Nie mam zamiaru tego używać jestem po prostu ciekawy co to jest i czy naprawdę daje posmak dymu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/19/#findComment-621041 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 19 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #469 Opublikowano 19 Stycznia 2019 To nie ten koncentrat dymu - to co podajesz to jakiś "koncentratowzmacniacz smaku" tylko tak nazwany - pewnie dla celów marketingowych. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/19/#findComment-621049 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 19 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #470 Opublikowano 19 Stycznia 2019 @walker125, to co pokazales to proszek , ja uzywalam plynu ktory dal odpowiedni smak wedzonki . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/19/#findComment-621072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #471 Opublikowano 19 Stycznia 2019 (edytowane) to co pokazales to proszek , ja uzywalam plynu ktory dal odpowiedni smak wedzonki To jest aromat dymu w proszku.Rzeczywiście dodaje się go do różnych wyrobów dla nadania smaku wędzenia szczególnie do wyrobów rozdrobnionych (kiełbasy ,mielonki).Do całomięśniowych służy preparat dymu w płynie. Edytowane 19 Stycznia 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/19/#findComment-621087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esa Opublikowano 19 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #472 Opublikowano 19 Marca 2019 Dziękuję za ten wątek.Nie wędziłam, nie wędzę i wędzić nie będę. Doceniam tradycję i względy towarzyskie, ale nie te lata, nie ten wiek.Do tego w rodzinie jest nietolerancja glutenu, co bardzo ogranicza możliwości zakupowe. Na poprzednie święta wydałam maaasę pieniędzy na wędliny ze źródła, z którego zazwyczaj nie szkodzą, i ja praktycznie nic z tego nie zjadłam; kiełbasa jeszcze uszła, ale reszta bardzo mi nie smakowała, nie lubię takich przypraw. O cenach już nie wspomnę. Jednak chcę móc zjeść coś o tradycyjnym smaku, i tutaj dym wędzarniczy będzie ratunkiem.Długo szukałam informacji, jak to stosować, i dopiero tutaj znalazłam kompendium wiedzy i doświadczeń. To wspaniale, że mogę z nich skorzystać. Wprawdzie w jakiejś bardzo starej książce znalazłam informację, że można... zeskrobać sadzę z pieca chlebowego, rozmieszać z wodą i w tym parzyć, ale jakoś mnie to nie przekonało, pomijając brak pieca chlebowego.Bez względu więc na to, czy jest to wędzenie, czy nie, dla mnie jest to wiedza bardzo cenna. Teraz będę się wczytywać i próbować. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/19/#findComment-626931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #473 Opublikowano 19 Marca 2019 że można... zeskrobać sadzę z pieca chlebowego, rozmieszać z wodą To się nazywało w tamtych czasach wędzenie na zuzlach . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/19/#findComment-626933 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
averoy Opublikowano 19 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #474 Opublikowano 19 Marca 2019 Jest takie powiedzonko,co nas nie zabije ,to nas wzmocni Pozdrawiam Cytuj Jezeli ktos chce ,znajdzie sposob.Jezeli ktos nie chce,znajdzie powod. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/19/#findComment-626937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 19 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #475 Opublikowano 19 Marca 2019 co bardzo ogranicza możliwości zakupowe. Na poprzednie święta wydałam maaasę pieniędzy na wędliny ze źródła, z którego zazwyczaj nie szkodzą, i ja praktycznie nic z tego nie zjadłam Który Żółwin ? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/19/#findComment-626942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.