chudziak Opublikowano 29 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #526 Opublikowano 29 Grudnia 2017 Szynka jak za dawnych , dobrych czasów . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/22/#findComment-581937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 29 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #527 Opublikowano 29 Grudnia 2017 Nazwałbym "szynka z białym kołnierzykiem". Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/22/#findComment-581971 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarod Opublikowano 29 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #528 Opublikowano 29 Grudnia 2017 świetna szynka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/22/#findComment-581972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 29 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #529 Opublikowano 29 Grudnia 2017 Szynka w mufce - piękniasty wykon :clap: Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/22/#findComment-581992 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 30 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #530 Opublikowano 30 Grudnia 2017 EAnna piekna szyneczka :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/22/#findComment-582080 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 30 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #531 Opublikowano 30 Grudnia 2017 EAnna, prześliczna szyneczka, a jaki kolorek,... jak marzenie Serdeczne pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/22/#findComment-582082 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 30 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #532 Opublikowano 30 Grudnia 2017 Kompletnie, totalnie nowy system wedliniarski - peklowana prozniowo 2 tyg, wedzona pewnikiem - dymogeneratorem kol. Ligawy, odparzana metoda sous vide z cyrkulatorem i w dodatku sznurowana najnowoczesniejsza metoda użycia osobistego kolana przy sznurowaniu, a na koniec tak ladnie wyglada Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/22/#findComment-582084 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #533 Opublikowano 30 Grudnia 2017 Mimo użycia osobistego kolana przy sznurowaniu, szynka słabo dociągnięta . Szyneczka w moim guście. Jak tak na nią patrze to była by również świetna na culatello.Ja stosuję gdański sposób wiązania.Do tego pomagam sobie kołkiem drewnianym ciągnąc sznurek żeby sobie skóry nie przecinać. Nie było nastrzyku bo mięsień w naturze jest dość płaski A ja tam widzę cztery mięśnie . Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/22/#findComment-582088 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 30 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #534 Opublikowano 30 Grudnia 2017 Eanna ale cudo, pięknie się prezentuje. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/22/#findComment-582091 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamvfr Opublikowano 9 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #535 Opublikowano 9 Marca 2018 Moja szyneczka. peklowana w worku bez powietrza 2 tygodnie, 20g peklosoli/kg Nie było nastrzyku bo mięsień w naturze jest dość płaski.Po wędzeniu ponownie zapakowana w worek i parzona w towarzystwie cyrkulatora 3h w temp. 75+Co to jest cyrkulator i co dało 3h parzenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/22/#findComment-591443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 11 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #536 Opublikowano 11 Marca 2018 (edytowane) Urządzenie , które wkładasz do garnka z wodą w którym parzysz mięso. Cyrkulator posiada grzałkę elektryczną i programator - ustawiasz temperaturę wody i czas parzenia. Poza tym posiada również "turbinkę" która miesza wodę i dzięki temu jest równa temperatura w całym garnku. Przeznaczony jest do parzenia mięs(potraw) w szczelnie zapakowanych woreczkach przez długi czas (kilka - kilkanaście godzin) w niższych temp. niż "normalne" parzenie. Potrawy po długim parzeniu w szczelnym worku nie "wypłukują" się i są delikatniejsze (miększe) niż tradycyjne - przynajmniej większość użytkowników tak twierdzi. https://www.google.pl/search?q=sous+vide+cyrkulator&client=firefox-b&dcr=0&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwik2OTKteTZAhVLEpoKHZZXBPQQ_AUICigB&biw=1366&bih=615 Edytowane 11 Marca 2018 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/22/#findComment-591632 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 12 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #537 Opublikowano 12 Marca 2018 Od dzisiaj w Lidlu w niższej cenie.https://www.lidl.pl/pl/Asortyment.htm?articleId=13542 Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/22/#findComment-591782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 12 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #538 Opublikowano 12 Marca 2018 (edytowane) Swego czasu zacząłem peklować w woreczkach strunowych z odpompowanym powietrzem.Chyba jako pierwszy na tym forum.Mirelo parę lat, żyje. Pekluje tak na mokro i na sucho, a i mięsko na grilla szybciej przejdzie zaprawa w podciśnieniu, szczególnie jak co 2 do 3 razy wpuści się powietrze i znowu odpompujeNie namawiam nikogo ani nie odradzam. Edytowane 12 Marca 2018 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/22/#findComment-591876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markis Opublikowano 13 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #539 Opublikowano 13 Marca 2018 Peklowałem na sucho w woreczku strunowym polędwice ze znakomitym skutkiem, natomiast przy peklowaniu "ogonówki" poniosłem porażkę.Mieszanka peklująca to : sól peklowa 25g/kg i pieprz czarny średnio-mielony 10g/kg. Powietrze z woreczków usunąłem metodą StefanaS, woreczki przez 12 dni leżały w lodówce w temperaturze 5st.C i prawie codziennie obracałem je o 180 stopni. Dzisiaj przyniosłem z lodówki... Opłukałem w słonej wodzie kawałki "ogonówki" , bo przy tej ilości pieprzu byłyby niezjadliwe, osuszyłem ręcznikiem zwykłym, potem papierowym... Kolor niezbyt ciekawy, ale taka też była polędwica, to niezbyt brałem to do głowy. Dopiero po odkrojeniu kawałka "ogonówki" osłupiałem.... Zobaczyłem w szarej otoczce czerwone mięsko i to w tym węższym kawałku. W grubszej częsci ta szara otoczka była węższa. Wszystko włożyłem do lodówki bez pomysłu co dalej. Miałem zamiar osuszać tak jak polędwicę, a tu taka niespodzianka. Gdzie popełniłem błąd ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/22/#findComment-591958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 14 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #540 Opublikowano 14 Marca 2018 Zobaczyłem w szarej otoczce czerwone mięsko i to w tym węższym kawałku. W grubszej częsci ta szara otoczka była węższa. Szarobrunatny kolor świadczy reakcji tlenu z barwnikami mięsa. Gdybyś usunął całkowicie powietrze z worka, wówczas nie miałbyś brzydkiego efektu wizualnego. Jeśli mięsa nie ma niekorzystnych zmian smakowych to możesz wędzić. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/22/#findComment-592044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 14 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #541 Opublikowano 14 Marca 2018 Dziwna akcja jakaś z tym kolorem, dużo peklosoli, przekładane/obracane....Jeśli to powietrze, to może następnym razem zaworowane elementy wciśnij w siatkę wędliniarską...Powietrza trochę mi zawsze zostaje we worze ale nigdy tak się nie zrobiło Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/22/#findComment-592052 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markis Opublikowano 14 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #542 Opublikowano 14 Marca 2018 Szarobrunatny kolor świadczy reakcji tlenu z barwnikami mięsa. Gdybyś usunął całkowicie powietrze z worka, wówczas nie miałbyś brzydkiego efektu wizualnego. Jeśli mięsa nie ma niekorzystnych zmian smakowych to możesz wędzić. Dziękuję za cenną podpowiedż. Teraz rozumiem, dlaczego peklowane mięso na kiełbasy (w misce) zawsze ma z wierzchu lekko szary kolor. Odetchnąłem z ulgą i wyciagnąłem wnioski na przyszłość - pokora i staranność..."Ogonówki" jedną dobę poleżały w lodówce i wróciły do moich eksperymentów. Na starość lubię się bawić - to mnie kręci... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/22/#findComment-592068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zoltan Opublikowano 22 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #543 Opublikowano 22 Listopada 2018 Witam, Trafiłem tutaj ze względu na szukanie metod peklowania na sucho, przebrnąłem do ok 13 strony. Chciałem się tylko odnieść do kilku kwestii natury fizycznej. Otóż pojmowanie procesów fizycznych na "chłopski rozum" i negowanie nauki jako takiej i przeciwstawianie jej "tradycji" co prezentują niektóre wypowiadające się tutaj osoby jest niepoważne. Przykładowo w zapakowanym próżniowo mięsie nie występuje żadne "wyciąganie" niczego ani odwrotnie w zapakowanym z nadciśnieniem nie występuje "wpychanie" niczego, wynika to z faktu iż do tego jest potrzeba różnica ciśnień której wewnątrz nie ma, ponieważ następuje wyrównanie ciśnienia, to tak samo jakby wypompować powietrze ze słoika w który jest woda, poziom wody się nie podniesie tak samo nie zmniejszy się w odwrotnym przypadku ponieważ woda praktycznie nie sprężą się, jedynie może zacząć parować ale takiej próżni domowymi sposobami nie osiągniemy nigdy, tak samo gdyby mieć gąbkę namoczoną wodą to "próżnia" nie "wyciśnie" z niej wody. Puszczanie soków przy pakowaniu mięsa jest związane tylko z jego ściskaniem i zmniejszeniem objętości, empirycznym dowodem na to niech będzie fakt, że pakowałem tak pasztet i po rozpakowaniu nie było jakiegokolwiek gradientu wilgotności. Na tematy stricte wędzarnicze nie wypowiadam się bo nie mam w tej materii dużego doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/22/#findComment-613838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 22 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #544 Opublikowano 22 Listopada 2018 nie występuje "wpychanie" niczego, wynika to z faktu iż do tego jest potrzeba różnica ciśnień której wewnątrz nie ma, ponieważ następuje wyrównanie ciśnienia, jak na pierwszy post dużo konkretów i tak jest , ale ciśnienia osmotyczne ? i wymiana jonowa nastepuje i nie ma wpływu na to nasze mikropodciśnienie jak i nadciśnienie - zreszta ten sam proces występuje w peklowaniu na mokro - ale brawo za konkrety Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/22/#findComment-613842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zoltan Opublikowano 22 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #545 Opublikowano 22 Listopada 2018 Forum obserwuje od dawna i korzystałem z kilku przepisów na różne wyroby i sobie cenie Tak, wyrównywanie stężeń jak najbardziej zachodzi, są opinie które mówią, ze nawet lepiej niż podczas peklowania na mokro ale tutaj nie rozważałem podstaw fizyko-chemicznych do takiego stwierdzenia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/22/#findComment-613853 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #546 Opublikowano 22 Listopada 2018 Tak, wyrównywanie stężeń jak najbardziej zachodzi, są opinie które mówią, ze nawet lepiej niż podczas peklowania na mokro Trzeba by przeanalizować gradienty prędkości dyfuzji w funkcji stężenia solanki. Ostatnio nawet poszukiwałam jakichś publikacji z badaniami na ten temat ale jak na razie nie znalazłam.Interesuje mnie postępujące wgłąb grubych mięśni zasolenie w funkcji czasu zachodzące przy docelowym zasoleniu suchym w woreczku strunowym. Odchodzące z mięsa soki bardzo szybko utworzą z peklosolą roztwór nasycony i na początku to będzie główny determinant tej prędkości.Jednak po pewnym (jakim?) czasie stężenie będzie spadało więc i prędkość penetracji soli spadnie.Przy dużych elementach będzie to miało kluczowe znaczenie ze względu na brak zabezpieczenia centralnych obszarów mięsa. Rozważam czysto teoretycznie, z ciekawości poznawczej bo nasze "sobieradki" zastosują jednak nastrzyk zabezpieczający Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/22/#findComment-613855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 22 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #547 Opublikowano 22 Listopada 2018 bo nasze "sobieradki" zastosują jednak nastrzyk zabezpieczający Bo nasze "sobieradki" mogą nie znać się na: prędkości dyfuzji w różnych mięśniach , roztworach , atomach i mechanice kwantowej , ale mają własne rozumy i są rozsądne. Lepiej zapobiegać niż leczyć . Więc "sobieradki" wolą ukuć igłą kawał mięcha niż kłuć się nią w szpitalu po zjedzeniu niekutego i nadpsutego Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/22/#findComment-613865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 22 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #548 Opublikowano 22 Listopada 2018 Trzeba by przeanalizować gradienty prędkości dyfuzji w funkcji stężenia solanki. Interesuje mnie postępujące wgłąb grubych mięśni zasolenie w funkcji czasu zachodzące przy docelowym zasoleniu suchym w woreczku strunowym. ooo kurcze... przez mysl mi nigdy nie przeszlo ze mamy w hobbystycznym dzialaniu osoby piszace prace doktorskie .... Przy dużych elementach będzie to miało kluczowe znaczenie ze względu na brak zabezpieczenia centralnych obszarów mięsa. hmm gdzies tam obily mi sie o uszy dwie teorie w sumie - - wnetrze miesnia jest niemal sterylne (pisze niemal bo ostatnio pojawiaja sie glosy ze jednak jakies tam bacterie sa - ale z minimalna liczba chorobotworczych, wiec wydaje mi sie ze problem rozwoju procesow nieporzadanych jest taki sam jak problem wygrania 1 miliarda dolarow w PowerBall). Oczywiscie przy zachowaniu okreslonych wysokich standartow higienicznych przy przygotowaniach i obrobce. Dodatkowa kwestia ktora nalezy wziasc pod uwage to teoria szybkosci przenikania czasteczek soli w glab miesnia w korelacji szybkosci przenikania bacterii rowniez-- np. wielkosc czasteczki roztworu dyfuzyjnego (soli i azotynu) w porownaniu do wielkosci komorek bacterii i wielkosci microprzesterzeni miedzykomorkowej w wiazkach miesni (sa teorie mowiace ze komorki niektorych bacterii sa za duze i maja problem z przenikaniem).. Brak dostepu tlenu tez ma swoje znaczenie (chociaz jak wykazywal kol. Miro to wymiana gazow musi zachodzic ). Niemniej zgadzam sie i czasami sam stosuje nastrzykiwanie przed peklowaniem w woreczkach (bardzo duze kawalki typu Culatello czy cala szynka).. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/22/#findComment-613868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 22 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #549 Opublikowano 22 Listopada 2018 A ja mam pytanko zakładając peklowanie 10 dniowe element około kilogramowy nastrzyk tak czy nie Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/22/#findComment-613871 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 22 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #550 Opublikowano 22 Listopada 2018 gradienty prędkości dyfuzji w funkcji stężenia solanki No nie tylko solanki - to w sumie bardzo złożone procesy.... transport pozostałej lub celowo dostarczonej glukozy metodą przemian anionów mleczanu , glikolizy beztlenowej - dwu-hydroksypropanów w obecności enzymów katalitycznych i wielu innych procesów . Nasze rozważania o penetracji NaCL czy KCL w wodnym roztworze to jedynie fragment którym "wzbogacamy" procesy. SiBy którzy robią dojrzewanie wiedzą po co dodają glukozę czy fruktozę wielokrotnie też askorbiniany i nie tylko jako pożywkę zaszczepianych bakterii [Dodano: 22 lis 2018 - 15:19]A jeszcze niebagatelną rolę odgrywa w procesach beztlenowych pirogronian - naprawdę złożone procesy - i jak mi masarz amator twierdzi ,że o mięsie wie wszystko - to twierdzi Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/22/#findComment-613872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.